Även om det för mig är svårt att tänka på Calgary Flames utan att se Theo Fleurys tandlösa grin, eller backjätten Al MacInnis mäktiga slagskott går det inte att invända mot att ingen spelare haft sådan påverkan på Flames som Jarome Iginla. Frågan är om något annat lag i NHL de senaste trettio åren varit mer förknippade med en enskild spelare. Nåväl, låt oss börja lite tidigare.

Calgary Flames har drygt 40 år på nacken, men fram till 1980 var de Atlanta Flames innan flyttlasset gick till Kanada. 1989 tog laget sin enda Stanley Cup, och vann för övrigt grundserien samma år samt året innan. I slutet av åttio- och början av nittiotalet var man ett av ligans starkaste lag.

Det Calgary Flames som vann Stanley Cup 1989 hade en legendarisk uppställning av spelare, och resultaten var minst sagt imponerande. På de åttio matcher som spelades snittade fyra spelare över en poäng per match. Två av dessa, Joe Mullen och Joe Nieuwendyk, gjorde också 51 mål vardera. De övriga två, Håkan Loob och Doug Gilmour, stod "bara" för drygt 25 mål vardera, men stod istället för nära sextio assist per person. Backen Al MacInnis visade att man kunde kombinera tuffhet och talang, och stod för 74 poäng och 136 utvisningsminuter. Utöver ovan nämnda spelare fanns även bland andra Lanny McDonald, Gary Roberts, Theo Fleury och Gary Suter i lineupen.

Av Calgarys tio främsta målgörare i historien är det bara två, Jarome Iginla och Kenta Nilsson som saknas i 1989 års mästarlag.

Pratar man Calgary Flames måste Kenta nämnas. Han gjorde förvisso "bara" sex säsonger i klubben, men merparten av de säsongerna är klubbhistoria. "Mr Magic" anittade 1.36 poäng per match i klubben, och gjorde 469 poäng på 345 matcher. Hans poängsnitt är högst i lagets historia.

Mer än någon annan förknippas dock kanske Calgary Flames med Iginla. Han har gjort nästan 400 matcher mer än någon annan i lagets tröja, och spelade sexton säsonger med Flames. Merparten av den tiden var han dessutom en av deras mest tongivande spelare på isen. I tio år var Jarome Iginla också lagkapten i Calgary Flames.

Dagens Calgary Flames har just nu en tuff period i Pacific Division där de ligger näst sist, men bedömarna är tämligen eniga om att laget egentligen är bättre än så. Veteranen i laget är lagkaptenen Mark Giordiano som kom 2004, och därefter faktiskt västeråsaren Mikael Backlund som spelat sedan 2007. Wingern Johnny Gaudreau toppar den interna poängligan och har snittat nästan en poäng per match, men uppställningen saknar efter att Iginla försvann för ett par år sedan riktiga stjärnor. Dagens Flames är fjärran från den monstermaskin som dominerade ligan i slutet av åttio- och början av nittiotalet. Idag får man slåss om att vara ett mittenlag.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt