Kellys kriterium-uträknare

Forskaren John Kelly var en synnerligen analytisk kille. Han hade doktorsgrad i fysik, jobbade på klassiska Bell Labs, och sysslade med spelteori på fritiden. Kellys bestående arv till framtiden är hans så kallade "Kellys kriterium", som helt enkelt räknar ut hur mycket du bör satsa på ett spel.

Metoden är matematiskt mycket sund och går att applicera på mycket, men det är tänkt för sports betting redan från början. Du behöver veta odds, din bankroll (alltså hur stor din spelkassa är), och sannolikheten för att du ska vinna. Det är förstås den sista delen som är svår att räkna ut.

Formeln i sig är enkel och ser ut så här:

(chans * odds - 1) / (odds - 1)
Hur fyller jag i?

Odds är vilket odds du får på en match, t.ex. "2.31". Spelkassa är hur mycket pengar du har totalt, t.ex. "2500 kr". Vinstchans är vad du uppskattar sannolikheten för att du ska vinna vadet till, t.ex. "44.2%".

Du får sedan veta hur mycket Kellys kriterium rekommenderar att du satsar på vadet - eller om du borde avstå. Värdena kan fyllas i lite hur som helst, det spelar t.ex. ingen roll om du skriver "2 500" eller "2500 kr" i fältet för spelkassa.

Skapa en spelbok

Fältet taggar kan du använda för att ange vilka taggar som ska läggas till på alla spel i den här spelboken. Separera med komma, t.ex. "Fotboll, Premier League".