Speltips: Derbyhelg del 2

Tjena

Samma helg, annat derby. Denna gång är det matchen mellan Göteborg och Häcken som utspelar sig på Gamla Ullevi under lördagen som ska avhandlas.

Frågar man en IFK supporter skulle nog den säga att Häcken är lite av kusinen från landet, och att det är matcherna mot Örgryte och GAIS som är de riktiga derbyna för dem. ÖIS och Gais avsaknad från den högsta serien de sista åren har dock gjort att detta mötes betydelse har växt lite för varje år är min känsla. Publik och klackmässigt kan man verkligen förstå IFKs lillebror-inställning till Häcken som hade sämst publiksnitt av alla lag ifjol med knappa 3000 åskådare/match. Men sportsligt är det nog dags för de IFKare som inte riktigt tagit Häcken på allvar att isåfall göra det. Tittar vi tillbaks på tabellplaceringar under 2010-talet ser vi att Göteborg ”bara” varit före Häcken fem av åtta gånger. 2010 var det dessutom bara målskillnad som höll Häcken bakom IFK, med andra ord hade det kunnat varit helt jämt på den fronten. 2017 var laget från Hisingen hela 15 poäng före blåvitt och mötena mellan lagen under fjolåret slutade med 4-0 i Häckens favör på Bravida Arena och 1-1 på Gamla Ullevi.

Det är klart att långsiktigt har Göteborg i jämförelse Häcken mycket större potential att bli ett lag som prenumererar på topplaceringar eftersom Göteborg i grunden är ett storlag med gigantiskt publikunderlag. Häcken däremot är väldigt beroende av de pengar man får in från Gothia cup som man arrangerar eftersom man har väldigt dålig publiktillströmning. Just nu är dock Häcken rätt långt före Göteborg skulle jag säga sett till truppbygge och hur bra ordning man har på saker och ting i föreningen. Att Häcken äger kanske en av de bästa träningsfaciliteterna i Allsvenskan vid namn Gothia Akademi samtidigt som Göteborg tvingas hyra Kamratgården efter försäljningen man gjorde 2015 pga att man behövde stabilisera ekonomin tycker jag säger en del om hur lagen står sig just nu.

Häcken har startat säsongen okej, efter att ha vunnit i princip allt på försäsongen mot förvisso rätt tvivelaktigt motstånd hade man väl eventuellt hoppats på lite mer av starten här i allsvenskan. Efter förra säsongen stack väldigt överraskande Mikael Stahre över atlanten till MLS och tog över San Jose. Kvar stod Sonny Karlsson med styrelse och undrade lite vad det var som hände. Man samlade sig dock och tog in den lite mer offensivt balanserade Andreas Alm. I en drömvärld för Häcken skulle inledningen kunna se bättre ut då de är en rätt bra timing nu med att Stahres defensiva organisation sitter kvar i spelarna i kombination av att Alm kommer med lite nya offensiva idéer. Men de är ju självklart att Alm ska ha tid på sig nu att sätta sin prägel på detta lag.

Den enda riktiga plumpen i inledningen har varit förlusten mot Brommapojkarna där dessutom tränare Alm tillsammans med två spelare blev utvisade. Planenliga vinster mot Dalkurd och Kalmar hemma, 0-0 borta på en åker mot Sirius och 2-2 hemma mot Bajen som startat bra. Häcken känns som ett bra ramstarkt lag som tyvärr har en tendens att blanda och ge lite för mycket. Den stora uppgiften för Alm är att få igång anfallsspelet och få in sina klasspelare framåt i det, klarar han det tror jag inte en europaplats i höst är omöjlig då man absolut har truppen för det.

Göteborg kommer ifrån en tung 2-0 förlust mot AIK borta. Den är inte direkt tung för att man förtjänade poäng, utan mer för att man knappt skapade en målchans på hela matchen. De flesta supportrarna har accepterat att denna förändring under Poya kommer ta tid, men även deras förtroende fick nog en törn efter den matchen då det såg riktigt håglöst ut. AIK besitter en seriens bästa försvar och det är jättejobbigt att möta AIK speciellt när de får ett sånt tidigt mål. Men det är 70 minuter av underläge för IFK den matchen och det kändes inte riktigt som att man gav sig själva en chans kvittera/reducera. I den matchen syntes IFKs bristande offensiv, att man är såpass beroende av en 36-åriga Tobias Hysen är inte alls bra trots att han fortfarande är en helt okej spelare.

Det är två lag som inte riktigt hittat sina anfallsspel än, dock har båda lagen sett rätt bra ut bakåt här i inledningen. I IFK har tränare Poya sagt ett antal gånger här under våren att det är defensiven man har fokus att sätta först, vilket jag tycker har återspeglat sig i många av matcherna. 3-backlinjen tillsammans med Wernersson och Salomonsson som wingbacks tycker jag dessutom håller rätt bra allsvensk kvalité jämfört med hur man ser ut längre fram i planen. Häcken i sin tur släppte liksom IFK in två mål sist mot Hammarby, men det var efter stora inviduella misstag av först målvakt Abrahamsson och sen mittback Wahlström som ledde till de två målen. Häcken har ett riktigt brunkarmittfält innehållande Falsetas och Friberg som inte kommer släppa någon över bron i det första taget, dessutom var Häcken det laget i allsvenskan som hade lägst målsnitt i sina matcher på bortaplan ifjol. Jag tror på målsnålt i denna match och spelar under 2.5 mål i matchen @1.88 hos Unibet med 1u.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.