Speltips: Tidigt tungviktsmöte

Tjena!

Efter en fin första omgång där bl.a det lite tyngre bloggspelet på Ö2.5 i Hammarby-Sirius satt så fortsätter vi nu in i säsongen. En förstaomgång som de som vanligt är väldigt svårt att veta hur stora växlar man ska dra utav. Spontana tankar var att Trelleborg cementerade sin plats i botten, att de just nu fortfarande är samma gamla Elfsborg som släpper till otroligt mycket bakåt, att Östersund och AIK har att jobba med om man ska ha chans på guldet, att Djurgården fortsatt även utan sitt ordinarie mittbackspar är fruktansvärt starka defensivt.

Matchen jag tänkt skriva om nu är med största sannolikhet två av lagen som kommer vara med i toppstriden i höst om Lennart Johanssons pokal. Två lag som antagligen går ur första omgången med lite skilda känslor. Ett Malmö som gjorde en bra match i Borås som man hade avgjort i första halvlek med lite skärpa i avsluten och en mänsklig Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgs mål. AIK däremot fick nog inte riktigt de svaren man ville ha i sin premiär som man förvisso vann med 2-0, men de var inget AIK som dominerade mot en förvisso bra nykomling. Ska dock sägas att det antagligen var lite av AIKs plan att låta Dalkurd ha så mycket boll som man hade.

Malmö har under försäsongen sett bra ut, vinst med uddamålet i båda matcherna mot MLS lagen DC United och New England på lägret i USA. Man gjorde det man skulle i gruppen i Svenska Cupen gruppen och vann den enkelt, sen var det dags för kvartsfinal mot Göteborg, en match man vann med 1-0 efter hörnmål på. Känslan var väl att MFF hade bra kontroll på den matchen, men Göteborg vaskade fram ett par lägen i slutet, främst genom Tobias Hysen och hade med lite flyt kunnat skaka fram en förlängning. Det riktiga provet ställdes man emot ÖFK i semifinalen, en semifinal där man låg relativt lågt och satsade på kontringar, vilket var ett lyckat koncept sett till hur disciplinerade man var bakåt och hur mycket kontringslägen man skapade framåt. Men trots att man många gånger fick till bra omställningslägen på ett ganska naivt ÖFK slarvade man väldigt många gånger bort dem också, tills Traustasson i 79’ gjorde 1-0 som också blev slutresultat.

Just Traustasson gjorde också mål i premiären, en premiär man som sagt borde avgjort i första halvlek. Det gjorde man dock inte och faktum kvarstår att om Lundevall satt sitt friläge med några minuter kvar, när MFF dessutom var en man mer hade man antagligen tappat poäng denna match. Man har fått igång Traustasson som trots mycket missar mot Elfsborg var väldigt bra, det är inte svårt att se att han kommer hålla liknande nivå som under sin session i Norrköping. På andra kanten dock har man Sören Rieks som man inte fått igång på samma sätt, visst har inte Rieks varit värdelös i spelet men MFF betalar garanterat mycket pengar (p.ga Rieks redan förbrukade artistskatt i Göteborg) för en spelare man gärna vill ha igång i poäng-skapandet också. Lewicki missade matchen mot Elfsborg p.ga sjukdom men ska inte ha några problem att spela denna match om jag förstått det rätt, det skapar nog huvudbry för tränare MP för man kan ju anta att Lewicki inte tänkt sig vara någon bänkspelare 2018 när han skrev nytt kontrakt i vintras. Men om sanningen ska fram ser det mycket bättre ut för MFF när Svanberg spelar tillsammans i mitten med Bachirou, jag tycker det blir för defensivt och destruktivt med Lewicki där istället för Svanberg, speciellt i en Allsvenska där MFF lär äga boll och försöka styra spelet i majoriteten av matcherna. MFF saknar dock Rasmus Bengtsson efter en väldigt läskig lungkollaps de senaste dagarna, otroligt tråkigt och vi hoppas att Bengtsson kommer tillbaks så fort som möjligt, dags för att dessa läskiga saker slutar hända spelare i Allsvenskan nu. Bengtsson har sett riktigt stabil ut tillsammans med Lasse Nielsen i mittlåset under försäsongen och nu lär man antagligen ta in Franz Brorsson istället, Brorsson tränade dock inte nu i fredags (3 dagar innan match) så han är också ett litet frågetecken inför denna match.

AIKs premiär var som sagt inte jättebra, men trots det vann man, vilket man inte varit bortskämd med i premiärer tidigare år. Offensivt har det mesta snackats om AIK att man har bra spelare men man kan inte riktigt optimera dessa i spelsystemet man använder, både Yasin och Bahoui t.ex trivs mycket bättre som rena yttrar vilket inte riktigt finns i Norlings 3-5-2, det var dock glädjande att man mot Dalkurd visade upp lite flexibilitet och vred och vände denna 3-5-2a till 4-4-2 under vissa stunder och 3-4-3 under andra. Man besitter en fruktansvärd kvalité framåt och jag tror bara Norling får jobba ett tag till med denna trupp man kan få ut bra effekt av detta spelsysytem och spelsätt, många av spelarna man värvat har dessutom ett lång period utan matchspel bakom sig. Frågan är ju dock till vilket pris man gör detta och hur lång tid Norling har, spontant känns det rätt tjurskalligt att försöka skohorna in detta spelsystem in på denna trupp istället för att bara spela nåt annat som speglar truppen bättre för tillfället. Bakåt tycker jag man återgick till att liksom ifjol se väldigt stabila ut mot Dalkurd, vilket man inte riktigt gjort under försäsongen. Tror de var en väldigt skön nolla för försvaret och målvakt Linner, som kanske fått sig en tankeställare nu under försäsongen där man varit skakiga bakåt. I grunden är det en av seriens absolut bästa försvar man besitter även utan Nisse, vars ledarskap såklart fortfarande saknas.

AIKs spelsystem tror jag kan passa MFF ganska dåligt då AIK lär ha övertag numerärt i mitten. Jag tror man kan få problem oavsett om man spelar Svanberg/Bachirou eller Lewicki/Bachirou då man via det första alternativet kan få det tufft i närkampsspelet mot Olsson/Adu + den spelare Norling kommer spela i ”fickan” och med det andra alternativet istället saknar lite kreativitet. MFF kommer antagligen försöka överbelasta kanterna istället men där tycker jag Lundström eller Sundgren som lär spela till höger (apropå spelare i AS som drabbats av läskiga saker) och Lindqvist gett ett stabilt intryck. Jag tror inte MFF kommer kunna straffa AIK på samma sätt som man gjorde mot Elfsborg, där man överbelastade/kombinerade sig igenom mitten, där främst Jeremejeff och Rosenberg fick väldigt viktiga roller och hanterade de väl när man kom i väldigt fina positioner och slog ofta passningar som skulle ha förvaltats bättre. Elfsborg blev väldigt ofta bolltittande och då kunde MFF flera gånger skicka ut den främst till vänster på Traustasson som oftast var helt ren där och hade som sagt flera lägen och borde gjort minst ett mål till.

Som sagt tror jag inte MFF kommer kunna straffa AIK på samma sätt som man gång på gång straffade Elfsborg, genom åren har det varit otroligt tighta matcher mellan dessa lag och jag tror inte denna match kommer vara någon skillnad i jämförelse. AIK var tangerat med MFF bäst på bortaplan ifjol och tog faktiskt 5 poäng mer borta än hemma. Visserligen är det mycket p.ga att man faktiskt trots man har naturgräs hemma på Friends spelar nästan bättre på konstgräs. AIK har dock haft tävlingsmatcher på gräs under försäsongen inför denna match vilket inte MFF haft. AIK brukar spela bra i dessa matcher mot de andra topplagen där man för en gångs skull inte går in som favoriter och ifjol t.ex var de snarare plumpar mot de sämre lagen som KFF och AFC hemma som gjorde att man inte bjöd upp till nån guldstrid alls. Jag tror att man även denna gång kan göra en bra insats som underdogs och komma hem med poäng. Klart MFF är de lite starkare lagen av dessa två, men jag köper inte riktigt att Malmö ska vara såhär stora favoriter såhär tidigt på säsongen mot sin toppkonkurrent och spelar därför AIK +0.75 @1.77 på SBOBet med 1u.

Lycka till vid rygg!

På återseende.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt