Speltips: AFC Championship Game (Söndag) Patriots-Jaguars

Så var vi framme vid sista matcherna innan Super Bowl. En lång säsong börjar komma till ända och det var nog få som kunde gissat att Nick Foles, Case Keenum, Blake Bortles och Tom Brady var de QBs som skulle göra upp om platserna till Super Bowl. Nu är dock så fallet och vi börjar med att bryta ner och analysera AFC Championship Game mellan New England Patriots och Jacksonville Jaguars. Väljer att ta följande spel:

Patriots -6.5 @1.80 hos B365 tas med 9u

Patriots Ö27.5 @2.01 hos Pinnacle tas med 6u

James White att göra TD @4.0 hos B365 tas med 3u

Linan öppnade någonstans kring -9 i favör för Patriots men har sedan dess sjunkit ganska kraftigt delvis på grund av att folk förmodligen ansett Jaguars som ett bra spel men också för att det varit lite tveksamheter kring Patriots QB Bradys ena hand. Senaste nytt är dock att det ska vara okej och han kommer spela.

Patriots som annars tog sig förbi första hindret på vägen till Super Bowl (Titans) förra veckan med enkelhet. Även om Titans tog en tidig ledning i matchen så var det inget snack om vilka som var bäst och siffrorna skrev till slut till 35-14. Sjunde raka året som Patriots är i AFC Championship Game vilket får ses som en fantastisk bedrift, räknar ändå inte med att man är nöjda med det och vill såklart ha mer.

Jaguars klev in i matchen mot Steelers som underdogs men bevisade i framför allt första halvlek att man inte är några slagpåsar och körde fullständigt över Steelers i en kölhalning som saknar motstycke. Nu blev slutsiffrorna jämna till slut (45-42) men faktum är att Jaguars hela tiden hade Steelers på en armslängds avstånd och vann i mycket imponerande stil. Första gången på riktigt länge som Jaguars är i AFC Championship Game och för ett lag som krigat i botten den senaste 5-6 säsongerna så måste det kännas riktigt skönt att knäppa experterna på näsan.

Väljer (som synes ovan) att lägga mina pengar med Patriots här av ett par olika anledningar. Ser man rent statistiskt lagen emellan så är Jaguars ett riktigt bra spel här. Man har en av de två bästa defensiverna i ligan samtidigt som Patriots har en av de sämsta. Patriots passar mycket men i samma stund så släpper Jaguars till minst pass-yards av samtliga lag. Jaguars har ett bra springspel och Patriots har problem (enligt statistiken) att stoppa just springspelet. Det är dock inte riktigt så enkelt. Patriots defensiva siffror har varit i botten sen första månaden på säsongen och kommer inte återhämta sig någon gång igen den här säsongen. Faktum är dock (som jag påpekade förra veckan) att man har sen vecka 5 (13 matcher) endast släppt till 20 poäng eller mer endast 2 gånger. Man släpper till en hel del yards men är väldigt tighta när man väl närmar sig red zone, därav släpper man till lite poäng. Jaguars offensiv i sin tur lever mycket på att ha ett fungerande springspel genom Leonard Fournette. Detta så man kan avlasta QB Blake Bortles så han slipper passa bollen 30-40 gånger. Nu hade förvisso Bortles en riktigt fin match mot Steelers senast men Jaguars väg till framgång ligger i Fournette och att hålla bollen på marken.

Patriots i sin tur lär (vad folk tror) maxa upp i boxen och försöka stänga ner Jaguars springspel så gott man kan för att på så vis tvinga Blake Bortles till att kasta bollen. Nu trodde förvisso folk att Steelers skulle göra något liknande förra veckan (vilket inte skedde) så det är inte helt gjutet i sten, men ett förmodat troligt scenario. På andra sidan bollen är det såklart Tom Brady som ska styra showen för Patriots. Även om han kanske är lite småskadad i sin hand så har jag väldigt svårt att se att han inte spelar här och är 100%. Man går upp emot ligans förmodligen bästa secondary kryddat med ett av ligans bästa pass rush så det blir något att bita i, helt klart tror dock man har rätt verktyg för att knäcka denna ”superdefensiv”.

Till att börja med är Jaguars inte lika starka mot springspelet som passningsspelet. Detta kommer leda till att vi lär få se en del springspel från Patriots sida genom alla diverse backar man har (Dion Lewis, Rex Burkhead, James White etc.). Dock är det inte Patriots melodi att springa bollen 30-35 gånger och bara kasta via playaction, inte med Brady som QB. Jaguars lär försöka stänga ner Patriots tyngsta vapen i passningsspelet (Gronkowski) så gott man kan. Mest troligt lär Jalen Ramsey hänga som ett plåster på honom hela kvällen och på andra sidan får AJ Bouye ta upp den han känner är farligast för stunden. Hur man än väljer att göra dock så kommer nyckeln ligga i vilken sorts press man kan sätta på Brady. För även om Jaguars kan plocka bort kanske 1-2 av Patriots bästa recievers så har man 5-6 till som är minst lika bra på att fånga bollen inte minst deras Runningbacks (White, Lewis etc.) och så många matchups klarar inte Jaguars defensiv av. Istället kommer nyckeln ligga i deras defensiva front och vilken press man kan generera. Jaguars är ett av få lag i ligan som endast kan ställa upp en 4-mansfront men ändå få press på motståndarna QB. Calais Campbell och Yannick Ngakue har båda 12 sacks eller mer i år och lyckas man tränga igenom Patriots offensiva linje och få press på Brady är mycket vunnet. Tror dock som sagt att Brady kommer sprida bollarna otroligt snabbt till just sina runningbacks med screens etc. Allt för att eliminera just denna pass rush som kan vara så förödande annars. Vad som bör läggas till gällande Jaguars defensiv är att deras Free Safety Tshaun Gipson inte har tränat under veckan och är tveksam till start, tror dock precis som med Brady att Gipson kommer spela. Skulle han inte komma till start är det naturligtvis ett minus för Jaguars secondary som lär få jobba på söndag.

Finns vissa faktorer jag tycker lutar i Patriots fördel här utöver det rent spelmässiga. Till att börja med har man rutin från att ha varit i den här situationen innan, i min mening bör det inte underskattas. I övrigt har man NFLs bästa coach i Bill Belichick som garanterat kommer ha en game plan som lär göra allt för att neutralisera det som Jaguars är bra på. Annars kommer Patriots till den här matchen så pass fräscha ett lag i januari kan vara. Man har varit ”hemma” i 1 månad (avslutade serien med två hemmamatcher + playoff), man har haft en vecka helt ledigt (wildcard-weekend) till skillnad från Jaguars som spelat 3 av sina 4 senaste matcher på bortaplan och inte haft någon extra vila. Nu är Jaguars förvisso förhållandevis friska ändå men faktorer som vila och en frisk trupp ska inte underskattas i NFL. Slutligen finns det en faktor till som jag tror kan peka i Patriots favör och det är den match Jaguars gjorde för ett par veckor sedan borta mot 49ers då Patriots förra QB Jimmy Garoppolo fullständigt slaktade Jaguars 44-33. Nu var det förvisso en trött seriematch men på de vis som Jimmy G sliceade upp Jaguars försvar hade inte skett tidigare under säsongen, detta ska sägas med en förhållandevis begränsad spelartrupp om man jämför med den Patriots har. Ni kan räkna med att Belichick har sett denna match om och om igen och för den delen också pratat med Jimmy G om hur man bäst lägger upp planen för att bryta ner Jaguars försvar.

Tror att Jaguars ”saga” tar slut här när allt kommer till kritan. Man har haft en fantastisk säsong och jag själv har legat mer eller mindre fel på varenda match jag spelat på där Jaguars varit med i under året men nu känner jag att jag ligger rätt. Att vinna med en TD kan tyckas mycket i en Championship Game men är det något lag som kan fixa det så är det Patriots. Man har mer eller mindre kört över det mesta av de motstånd man stött på sen efter den trötta starten man hade på säsongen. Man är förhållandevis friska och jag tror man har rätt medel för att vinna matchen på alla plan (Offensivt, defensivt och vid sidan av planen). Det finns en faktor som jag inte nämnt än som inte talar i Jaguars fördel och det är de faktum att man inte är bra på att spela i underläge. Jag tror risken är överhängande här att man hamnar i underläge någon gång under matchen (mest troligt tidigt) och är det något vi vet så är det att Blake Bortles i ”desperation mode” i underläge inte är någon bra kombo. Säg att Patriots kommer ut och spelar på alla cylindrar tidigt här och går upp i en 10-poängs ledning då har jag väldigt svårt att se hur Jaguars ska kunna jaga ikapp det här. Mot Steelers spelade man i en trygg ledning egentligen igenom hela matchen vilket gjorde att de aldrig behövde stressa upp sig utan kunde föra matchen lugnt och metodiskt. Hamnar man i motsatt läge mot Patriots tror jag matchen kan vara slut redan i halvtid och det blir en rejäl överkörning av Patriots.

Slutligen spelet på att James White gör TD. Tycker de är otroligt högt med @4.0 i odds på en kille som gjorde två TDs förra veckan och är lite av en slutspelsspecialist. White används både i pass- och springspelet och ofta när man närmar sig end zone så litar man på honom till att göra TDs. Nu är förvisso Rex Burkhead tillbaka här vilket kanske kan innebära någon mindre touch för White men är fortfarande övertygad om att han kommer få sina chanser till att göra en TD här och bör isåfall ha åtminstone lika lågt odds som övriga RBs Burkhead/Lewis som ligger betydligt lägre @2.50/1.90 vilket gör att @4.0 känns riktigt bra.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt