Speltips: Playoff Lördag Philadelphia Eagles-Atlanta Falcons

Dags för den första matchen i Divisional Round mellan grundseriesuveränen Philadelphia Eagles och förra året Super Bowl lag Atlanta Falcons. Har ett par spel som känns intressanta här.

 

Över 40 poäng @1.80 hos B365 tas med 7u

 

Austin Hooper att göra Touchdown @5.0 hos B365 tas med 2u

 

Falcons Ö 20.5 @1.83 hos 888.com tas med 8u

 

Över 4.5 sacks @2.0 hos 888.com tas med 5u

 

Intressant match detta där Eagles är seedade som nr 1 i NFC och Falcons som nr 6 men i den här fighten så är det Falcons som är favoriter. Mycket beror förstås på att Eagles saknar sin ordinarie QB Carson Wentz som fram tills vecka 14 den här säsongen var aktuell till att bli hela ligans MVP. In i hans ställe har Nick Foles kommit, en QB som bland annat delar rekordet för antalet Touchdwosn kastade i en och samma match (7 st), detta gjorde han under hans otroliga säsong 2013 då han hade 27 Touchdowns och endast 2 interceptions. Sedan dess har Foles inte gjort mycket väsen av sig och har nu suttit som reserv bakom Wentz den här säsongen. Har hunnit med att spela 3 matcher sedan Wentz skadade sig och resultatet har väl inte varit lysande. Gjorde det bra i debuten mot Giants men i de två sista matcherna (Spelade väldigt sporadiskt sista ska nämnas) så var det inte mycket som stämde. Foles känns i min mening som väldigt svårbedömd. I ena stunden kan han kasta 5 TDs och fördela bollen briljant men allt oftare känns det som han är sitt ”riktiga” jag och då är han inte mer än en medioker QB i ligan.  

Falcons tog sig förbi första hindret på vägen till en ny Super Bowl när man slog Rams förra veckan. Även om Rams var med i matchen länge så kändes det som att Falcons kände sig otroligt bekväma och man spelade en riktigt bra match overall. Nu har man fyra vinster på de fem senaste matcherna där man bland annat slagit Saints, Panthers och Rams, väldigt imponerande och Falcons har form. Man klarade sig också helskinnade från matchen mot Rams, endast WR Julio Jones drogs med en liten mindre fotskada men kommer att spela.

Vädret har varit en stor snackis inför den här matchen under veckan som gått. Falcons spelar normalt sett inomhus och vädret i Philadelphia i januari brukar inte vara magiskt milt sagt. Har varit snack om extrem kyla, vind, snö, you name it. Nu verkar dock senaste prognosen vara att spelförhållandena kommer vara bra. Naturligtvis kallt (runt 0) med lite vind. Dock ingen nederbörd och överlag bör inte vädret bli någon jättefaktor här, något som talar i Falcons fördel i min mening. Eagles har varit väldigt starka mot springspelet i år, mycket beroende på att man har en riktigt ”nasty” defensiv linje men delvis också för att lag helt enkelt inte ”vågat” springa mot dem. För att Falcons ska vara framgångsrika i offensiven i den här matchen krävs det därför att passningsspelet fungerar och om väderförhållandena nu ska vara relativt gynnsamma så talar detta för att Falcons kommer kunna passa bollen obehindrat.  

Har Falcons som favoriter här, man har en enorm fördel på QB-positionen och är till skillnad från Eagles inne i ett riktigt bra flow där man slagit flera bra lag de senaste veckorna. Vågar dock inte ta hcp-linan på Falcons, mycket på grund av att jag inte är helt hundra på vart Nick Foles står. Känslan är att han kan steppa upp ordentligt och då blir Eagles farliga. Ser man till Eagles offensiv i övrigt är den riktigt bra med massor av vapen på i pass- och springspelet. Får man bara igång Nick Foles så har man alla möjligheter att vinna, därför tar jag inte Falcons på hcp-linan. Väljer istället att ta Falcons Ö20.5 i matchen samt Ö40 totalt. Överlinan har pressats ner kraftigt under veckan som gått. Började någonstans runt 44 och är nu nere runt 40 vilket jag tycker är på tok för lågt och spelar. Känslan är att linan är satt delvis på grund av att man trodde att vädret skulle vara värre än det är. Delvis är den också satt på de faktum att man tycker att Eagles måste vinna matchen med sitt defense och att Nick Foles är QB. Är inte helt säker på att jag håller med här. 

Falcons offensiv har haft svårt att komma igång under säsongen det har alla sett. Dock flyttar man hela tiden bollen bra och senast mot Rams gjorde man nog en av sina bästa matcher i år offensivt sett (defensivt också för den delen). Detta mot ett Rams-försvar som i mina ögon absolut är jämbördigt med Eagles försvar åtminstone så som man såg på lagen inför slutspelet. Framför allt lyckades man springa med bollen och på så vis öppna upp för playaction osv. Är inte säker på att Falcons har låst upp alla problem man haft under säsongen i och med en match men tror absolut man är på väg i rätt riktning. Man har talang överallt i offensiven och är absolut kapabla att sätta upp mer än 20 poäng mot ett Eagles-försvar jag ställer mig lite frågande till. Man är utan tvekan väldigt bra och den defensiva linjen med Tim Jernigan och Fletcher Cox är grym. Ställer mig dock frågande till hur laget spelat i år mot vad jag skulle vilja kalla ”bra” lag. Emot Chiefs, Chargers, Panthers, Seahawks och Rams lag som i min mening är av playoffkaliber har man släppt 27, 24, 23, 24 och 35 poäng. Med andra ord har man inte stängt ner något lag som i min mening skulle kunna kallas för ”playoffkalibriga-lag”. Man har lyckats slå många av dessa lag, absolut dock har man gjort det tack vare sin offensiv och Carson Wentz, inte på grund av att man spelar fantastisk defense. Eagles defensiv gjorde en riktig plattmatch för 2-3 veckor sen när man släppte till hela 29 poäng borta mot Giants, efter det täptte man till något bättre mot Raiders hemma och även mot Cowboys hemma i avslutningen. Sätter dock ett stort frågetecken för detta Eagles-försvar, tycker de i all välmening är en bra defensiv enhet men jag tycker inte den är så pass bra som folk vill få det till och tror man får problem att hålla Falcons under 20 pinnar här helt klart.

Detta leder till varför jag gillar också Ö40 poäng här. Det beror förstås mycket på att linan sjunkit så mycket som den gjort men också för att jag tror att Falcons kommer kunna flytta bollen här (läs ovan). Då kommer vi till slut komma ner till vad Nick Foles kan göra i den här matchen och tror ändå han kan överraska. Falcons defensiva enhet pratade jag om förra veckan, den är kraftigt förbättrad från förra året och är riktigt bra, dock inte helt fantastisk. Man stängde ner Rams extremt effektivt under förra veckan och med tanke på att de var grundseriens bästa offensiv så bör möjligheterna vara goda för ännu en bra insats här. Ger dock Eagles och Foles alla möjligheter att överraska och göra en del poäng här. När jag nu tror att Falcons kanske slutar på 23-27 pinnar så räcker de ju i princip med att Eagles gör en 17-20 och spelet sitter bekvämt. Falcons kommer försöka etablera sitt springspel tidigt (likt Eagles) men är inte säker på att något av lagen kommer lyckas med detta och blir det då att båda lagen måste vinna matchen genom luften känns chanserna väldigt goda att Ö40 sitter.

Tar också två specialspel i matchen och de ska motiveras lite kort här. Austin Hooper att göra TD bygger jag mycket på att oddset är så pass högt som de är. Hooper håvade in 3 TDs i grundserien och är Matt Ryans favorit Tight End. Mycket uppmärksamhet går till Julio Jones och Mohamed Sanu i Falcons passningsspel men Hooper ska inte glömmas bort, inte minst i Red Zone. Eagles är väldigt svåra att springa in Touchdowns på och tror att Matt Ryan gärna kommer passa bollen om han kommer nära End Zone och då kommer Hoopers chanser till en TD komma och till 5 ggr degen känns de väldigt bra. 

Även Över 4.5 sacks känns troligt. Eagles defensiva linje har jag redan pratat om, den är riktigt bra. Falcons offensiva linje hade fullt upp med att ta hand om Aaron Donald och Rams defensiv förra veckan och man släppte ändå 3 sacks något jag tror även Eagles kan göra. Falcons pass rush i sin tur har funkat förvånansvärt bra förra året. Eagles har en av ligans bästa offensiva linjer dock med en förhållandevis orörlig och ”seg” QB. Foles håller bollen lite för länge många gånger och en linje kan inte blocka hur länge som helst. Falcons sänkte Jared Goff 3 gånger förra veckan och tror man lär kunna göra något liknande här och Ö 4.5 sacks känns som för låg lina.

SPM_NFLs blogg

SPM_NFL

25-åring med rötterna i Småland men numera i Stockholm för att bli jurist. Lagböcker varvas med ett passionerat intresse för sport i alla dess former. En gång i tiden burväktare på college i USA, numera harvande Striker i division 6. År 2012 skiftade intresset från runda till ovala bollar och sen dess är amerikansk fotboll och NFL huvudattraktionen under sportsäsongen. Sen barnsben i ett hopplöst förhållande med Sunderland AFC där Lee Cattermole är husgud. 

Sveriges bästa

Kända profiler