Speltips: WNBA 2018

Välkommna till en genomgång av WNBA säsongen som ligger framför oss, vi ska gå igenom lag för lag vad vi kan förvänta oss av dem och gå igenom lite kort vad som hände förra säsongen.

Några saker att tänka på: En regel som är annorlunda i WNBA än i NBA är att skottklockan kommer gå till 14 sekunder istället för 24 sekunder när bollen tar i ringen om det blir en offensiva retur, detta är för att få spelet att gå Snabbare och att få det mer underhållande eftersom det förhoppningsvis kommer leda till fler poäng under matchens gång. Den totala poängen är alltid bra att titta på, bolagen var långsamma på att justera sig under 2016 och 2017 efter att reglerna ändrats.

Slutspelsformatet är annorlunda också. De första 8 lagen som har bäst vinstprocent går till slutspel, konference har inget med saken att göra. De 4 sista lagen, alltså 5-8 spelar i första rundan, en match ingen serie. Vinnarna ur denna matchup går till andra rundan där man möter 3 och 4 i en match ingen serie. Tredje rundan står 1 och 2 och väntar på vinnarna ur andra rundan och det är här seriespelet börjar då det är bäst av 5 matcher. Efter detta är det finalen som väntar såklart, där seriespel fortsätter, bäst av 5 matcher.

WNBA säsongen är från maj-oktober och spelarna spelar ofta i Europa eller Kina under vinterhalvåret. Det är många av dem som spelar slutspel och alternativt är i form eller eventuellt lite slitna när de kommer över till USA. T ex Maya Moore och Brittney Griner spelade Euroleague-final för 2 veckor sen och spelar inte försäsong med sina lag at the moment, det kan ha en impact i början av säsongen innan laget spelats ihop. Möjligtvis!

Yes, vi börjar genomgång. Vi har 12 lag som slåss om titeln och vi börjar med förra årets mästarinnor.

Minnesota Lynx

Säsongen 2017 mästarinnor startade med en rasande fart och vann 9 av sina första 10 matcher med MVP:n Sylvia Fowles i spetsen och Maya Moore som hennes högrahand. Dem hade ett väldigt djupt lag med många veteraner att boosta bänken med och slutade tillslut på ligans bästa record 27-7. Lynx var starka på hemmaplan där man tog 15 vinster 2 förluster dock var deras totala ATS (against the spread) record 16-16, alltså var detta lag väldigt tufft att lägga en peng på då linan ofta var runt -9 till -11 sträcket på hemmaplan under stora delar av säsongen, det var faktiskt på bortplan man skulle spela Lynx som var en ATS-maskin iväg från Minneapolis.
Laget gick till final genom att vinna mot Mystics med 3-0 i matcher och man gick till finalen utan större bekymmer där man stötte på rivalen LA Sparks. Serien blev en tajt kamp och Lynx kunde tillslut ta serien i 5 matcher, 3-2.

Vad kan vi förvänta oss av Lynx i år? Jo, man har fortfarande en stark kärna med Sylvia Fowles på centerpositionen och storstjärnan Maya Moore som kommer leda laget. Lindsay Whelan, pointguardveteranen är en spelande tränare då hon kommer vara en del av tränarstaben denna säsongen. Kommer det att påverka Lynx? Coach Cheryl Reeves är kvar såklart vilket hon varit i 8 år nu med stor framgång och hon anses vara ligans bästa coach. Man har dock tappat en del av sin bänk, Jia Perkins och Pinette Pierson veteraner som lägger skorna på hyllan och Renee Montgomery som var en stark rollspelare. Man har försökt ersätta dessa bortfall men i mina ögon har man inte kunnat förstärka så som man velat. Dock ser jag inte något annat än en finalplats i år igen, detta lag är otroligt starkt och spelare som har erfarenhet av flera titlar och vet vad som gäller, jag tror inte det kommer bli lika lätt för Lynx under grundserien och man kommer hamna på en andra plats.

Styrkor: Stark startfemma med mycket rutin, inside är man beast med Fowles. Stjärnstatus i Moore, Whelan och Fowles som kommer inge respekt och möjligtvis kommer billiga fouls att visslas till fördel för Lynx.

Svagheter: Bänken är inte lika stark som året innan.

Los Angelese Sparks

Runner-up Sparks var ett starkt hemmalag de också med ett record på 16-1 i Staples Center. Man var inte lika svårslagna på bortplan (10-7) och det var troligen därför man förlorade i finalen. Sparks hade bara Candace Parker och Nneka Ogwumike att luta sig mot, även om Chelsea Gray och Alana Beard kunde sticka upp och göra en bättre match än normalt då och då så var Sparks inte lika djupa eller lika flexibla i sitt anfallsspel som Lynx. Laget hade det svårt från trepoängslinjen under säsongen, Parker och Ogwumike fick ofta dra ett stort lass offensivt och när det inte funka hade man inget tredje alternativ när Kristi Toliver gick till Mystics i free agency eller en bänk att gå till.

Det är därför jag är glad att Sparks inför denna säsong ordnade in stabila bänkspelare som Cappie Pondexter och Ana Dabovic som kan ge Sparks den spark de behövde förra säsongen och ett tredje poängalternativ. Jag har Sparks att vinna titeln till 2.60 hos bet365 just på grund av stark bänk, Parker och Ogwumike kommer fortsätta där de sluta förra säsongen poängmässigt, revanschlusta och att Lynx tappat sitt djup på bänken.
Sparks kommer vara tuffa att möta hemma men förhoppningsvis kan de rycka upp sig på bortplan, det kommer att behövas om man ska ha hemmafavör i slutspelet.

Styrkor: Parkers playmaking och Ogwumikes insidespel är deras viktigaste pjäser och som jag skrev innan, Pondexter från bänken kommer vara viktig framåt.

Svagheter: Bortaplan.

New York Liberty

Startade mediokert men avslutade starkt och lyckades knipa första plats i East. Tina Charles var hela NYs offensiv förra året och därför såg det ofta helt hopplöst ut framåt för Liberty. Det slängdes double-teams på Charles konstant och det var Turnover-City i många av matcherna då Charles inte hann med att passa ut bollen till lagkamrat och när hon gjorde det så var det brick efter brick av hennes lagkamrater. Det var tur att de hade en defensiv som var elit annars kunde det slutat mycket sämre. Efter att Epiphiny Prince kom tillbaka från landslagsuppdrag fick Liberty en andra scorer som kunde lyfta lite på Tina Charles börda och då fick NY igång maskineriet mot slutet av säsongen. Man åkte ut mot Sparks med 3-0 i matcher i semifinalen.

I år har det varit mycket turbulet kring Liberty då James Dolan, ägaren av både Knicks och Liberty velat sälja laget. Liberty har fått byta arena till den i Winchester istället för att spela alla sina matcher i Madison Square Garden som tidigare år. Det har dock bestämts att vissa utvalda matcher ska spelas i MSG. Det är klart att detta kommer påverka spelarna och hela organisationen, frågan är bara hur mycket?
NY har inte lyckats ordna ett tredje alternativ framåt efter Charles och Prince. Man har inte ändrat mycket i laget och det kommer se ut som förra säsongen. Stark defensiv och returtagning.
Sidnot: Amanda Zhoui B spelar i detta lag, svensk landslagspelare.

Styrkor: Defense, returtagning och Tina Charles.

Svagheter: Offensiven.

Connecticut Sun

Den stora överraskningen förra säsongen Sun. Detta lag spelar en snabb basket och med double-double maskinen Jonquel Jones är man otroligt vassa framåt. Jones spelade som en gudinna under sin andra säsong i WNBA och ledde laget i poäng och returer. Med vassa rollspelare som Alyssa och Jasmine Thomas (inte släkt) och Shekinna Stricklen var detta lag riktigt roliga att se på. Deras defensiv kunde ha varit bättre men overall var detta lag det största utropstecknet.

Laget har fått tillbaka sin stjärna Chiney Ogwumike (syster till Nneka i Sparks) som var fotskadad förra säsongen. Detta är ett fint tillskott då hon är en stark insidespelare och returtagare, hur kommer Jones roll att se ut när Ogwumike kommer in? Jag hoppas att Jones får lika mycket utrymme som förra året för hon var beast och Suns ledare hela säsongen, en av mina favoritspelare att titta på. Det Sun måste göra är att vara bättre defensivt och inte låta lag få ta så många trepoängare som förra året. Fortsätta hålla i bollen som de gjort, bästa laget i ligan på att inte slänga iväg bollen. I mina ögon en darkhorse att ta hem titeln.

Styrkor: Lite turnovers, har ett mycket brett lag med Jonquel och Chiney som ledare.

Svagheter: Korta guardspelare som lätt kan ´postas´upp av större guards. Defensiven måste bli tajtare.

Phoenix Mercury

Brittney Griner och Diana Taurasi var Mercury. Det fanns ingen annan de kunde luta sig mot, möjligtvis Monique Currie men det var sällan. Griner var inte ett lika stort defensivt monster i paint och hennes blocks/match (2.5) gick ner drastiskt från året innan (3.1) och att bara ta 7.6 returer/match av en spelare som är 2.06 och 93kg är under all kritik. Mercury var inte bättre än en 5:e plats och knappt över .500.

Mercury denna säsong har de förstärkt inside med Sancho Lyttle från Dream i free agency och har trade:at till sig Briann January från Fever. Lyttle är en bra värvning, Griner kan koncentrera sig på den offensiva delen mycket mer medan Sancho är ett defensivt ankare och en tuff returtagare. Det som oroar mig är Diana Taurasi, 39 år gammal och fick faktiskt lämna sitt ryska lag UMMC Ekaterinburg på grund av för dålig form. Kommer hon orka spela på topp i 34 matcher + slutspel? Kommer hon orka vara Mercurys andra val framåt?

Styrkor: Brittney Griners offensiv och Sancho Lyttles defensiv.

Svagheter: Om Taurasi inte orkar vara andra valet framåt finns inte mycket att ta ifrån.

Washington Mystics

Ett lag som på förhand spådes ha möjlighet att gå till finalen. Skador på Elena Delle Donne och Emma Meeseman förstörde Mystics drömmar om finalplats dock. Delle Donne var borta ganska mycket med en fotskada hon fick i mitten av säsongen, innan dess var Mystics riktigt på gång och EDD spelade otroligt bra och bar Mystics på sina axlar framåt. Även om Kristi Toliver och Emma Meeseman gjorde sin del så var det Delle Donne som var nummer ett. Efter skadorna på nyckelspelar så var laget väldigt mycket upp och ner, speciellt på bortplan då man hade det tufft.

Denna säsong börjar inte så bra för Mystics, Emma Meeseman kommer inte spela denna säsong på grund av att hon ska vila och förbereda sig inför kommande VM i Spanien i september. Men man har förstärkt med en stabil rollspelare i Monqiue Currie. Elena Delle Donne finns i truppen och bara det är något att le och se framemot för Washington. Hon har haft fortsatta problem med foten under vintern men ska kunna spela 100 procent i vilket fall. Om EDD spelar är Mystics kapabel till att slå vilket lag som helst, utan henne är man blev de sämre lagen i ligan.

Styrkor: Elena Delle Donne.

Svagheter: Även om Toliver och Currie är stabila så är de rollspelare som inte riktigt vet hur de ska hantera att vara första val om EDD är out. Måste bli bättre på att sätta treor, laget var det som sköt mest treor/match men var 3:e sist i procent.

Dallas Wings

Ett lag utan defensiv men med en bra offensiv kan summera Wings förra året. De gjorde omkring 80 poäng/match men släppte in 80 poäng/match, paint är vidöppet och lag med en bra center/powerforward kunde i princip valsa in och göra poäng under korgen närsomhelst. Skyler Diggins var ledaren framåt med ROY-kandidaten Allisha Gray men som jag alltid kommer säga utan en defensiv kommer man aldrig vinna i längden.

Denna säsong har man förstärkt bigtime med en internationell storstjärna i Liz Cambage med en längd på 2.03 är hon en defensive stopper vilket Wings behöver mer än nåt annat men hon är en offensiv beast som kan göra poäng i post och kliva ut i mid-range och till tre, Liz kommer vara någon jag kommer se framemot att titta på denna säsong.
Wings som sagt har en offensiv som är tung, ´Sky Digg´, Liz och om Allisha kan fortsätta leverar i sitt andra år kommer Wings vara tuffa att möta.

Styrkor: Offensiven

Svagheter: Defensiven, trepoängsskyttet

Seattle Storm

Ett lag med en levande legendar som sin ´floor general´i Sue Bird var inte det man hoppades på förra året. De hade ett väldigt stabilt lag utöver Sue med Jewell Lloyd och Breanna Stewart, men bortaspelet och defensiv var något man var tvungna att jobba med till denna säsong. Man blev det sista laget att komma med till slutspel och det sluta redan i första rundan efter en tuff kamp mot Mercury borta.

Denna säsong har man en ny tränare och en ny tränare kan vara bra för att ändra på en negativ trend, man får en nystart och det är det Storm vill ha. Man har kvar kärnan i laget med ´Stewie´, Sue och Lloyd som ska fortsätta sätta skräck i andra lags defensiv. Det är defensiven som fortfarande är ett frågetecken, kan coach Hughes förändra det till något positivt denna säsong.

Styrkor: Offensiv firepower i Lloyd och Stewart. Sue Bird kan fortfarande nysta upp försvar med sin playmaking

Svagheter: Insideförsvar

Chicago Sky

Hade det svårt försvarsmässigt säsongen som var, positivt var dock Courtney Vandersloot och Allie Quigley som höll Sky vid liv i många matcher. Vandersloot slutade på 8 assist/match förra säsongen och kommer fortsätta med det även kommande säsong.

Vad vi kan förvänta oss av Sky denna säsong är ett ungt lag med Vandersloot och Quigley återigen som ledare för laget. Man har skeppat iväg Jessica Breland till Atlanta Dream men man hade det 2, 3 och 4:e draftvalet i årets draft där man tog Alaina Coates, Diamond DeSheilds och Gabby Williams, alla tre har det talats gott om. Jag har inga större förväntningar av Chicago då de är ett rebuildlag som kommer utveckla yngre förmågor denna säsong. Stefaine Dolson är en spelare vi ska titta på, hon kan ha sitt breakout år i år.

Styrkor: En veteran som PG, ett ungt lag som kommer springa, springa och springa.

Svagheter: Försvarspelet.

Atlanta Dream

Ett lag där anfallet inte alls stämde och trepoängskyttet var osynligt. Ett talangfullt lag men med en coach som inte visste vad han behövde göra för att vända en negativ trend.

Denna säsong har det blivit ett tränarbyte ut går Micheal Cooper och in kommer Nicki Collen.
Dream kommer vara ett lag med ambitioner, det har man redan visat med att signa Angel McCoughtry efter ett sabbatsår från WNBA (spelade i ryska Dynamo Kursk denna vinter) hon var och är deras bästa spelare, säsongen 2016 snittade hon 19 poäng/match och i årets Euroleague runt 18 poäng/match. Med spelare som Tiffany Hayes, Brittney Saykes, Layshia Clarendon och tillskotten Jessica Breland och Renee Montgomery tror jag mycket på ATL. Detta lag kommer vara underskattat av bolagen och det ser man redan nu om man tittar på vad oddsen är att ATL vinner titeln, 51.00. Detta lag ska vi hålla koll på, de är ett starkt hemmalag.

Styrkor: Lag med mycket att välja mellan offensivt, Angel McCoughtry.

Svagheter: Kommer Hayes vilja ta steget ner till andra val efter ett år med bollen i händerna?

Indiana Fever

Riktigt tråkigt lag att följa, vill helst få så många fouls som möjligt på det andra laget för man är ett lag som skjuter nästan 80% från linjen. Candace Dupree är i mina ögon den enda som stod ut i laget. Starkt hemmalag!

Rebuildmode i Indiana, man har några spelare som kan skapa problem för försvaret i Erica Wheeler på pointguardposition, rookien och nummer två draftval Kelsiey Mitchell, Tiffany Mitchell och så Candace Dupree. Fortfarande ett starkt hemmalag, kommer säkert ta några överranskade vinster där men jag ser inget annat för Fever denna säsong.

Stykor: Hemmaplan.

Svagheter: Ingen offensiv, ingen vidare defensiv heller.

Las Vegas Aces

Rekordusel start på säsong med 0-12 i record slutade tillslut med 8-26. Detta lag var en ATS-maskin hela säsongen lång med 19-13 i record och var både bra på hemma och bortaplan...ATS!!! Inget annat.

Denna säsong har man flyttat från San Antonio till Las Vegas, fått en ny coach i Bill Laimbeer som ska försöka jobba på den defensiva delen då dem har vassa spelare framåt i Kayla McBride, Kelsey Plum, Tamera Young och nummer ett draftval A´ja Wilson. Det finns inget mer att säga egentligen om detta lag. De är ett ungt lag som vill ha mer erfarenhet och utveckla sitt lag. Kommer vara ett bottenlag men håll koll på deras ATS-record, det är det som är det viktigaste.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hoppas vi får en fin WNBA-säsong att se framemot både bettingmässigt och underhållningsmässigt. Jag kommer försöka skriva så många inlägg jag kan eftersom det inte kommer vara lika hektiskt spelschema som i NBA.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.