Speltips: En berättelse om EU / King in the North

Jag brukar skriva om NBA-basket, för det är den jag kan mest och bäst om. Men det är roligt att kunna visa er annat också och det är därför jag har börjat lägga upp basket från Europa mer och mer efter att säsongen dragit igång. Det är inte så många som sätter sig in i Europabasket och jag undrar varför egentligen. Möjligtvis för att det inte är lika underhållande som NBA, inte lika atletiskt och spektakulärt, för det är ju verkligen riktigt häftigt att få se Lebron flyga genom luften för en dunk du aldrig sett tidigare! I jämförelse med, ja vem ska vi ta? Någon vit man från Litauen som knappt kan hoppa för en layup..haha!

Men det finns en tjusning i den mer organiserade basketen ute i Europa, en mer coachdriven basket och en basket för lite mer basketintelligens. Ni har säkert sett San Antonio Spurs spela basket, det är EU-basket men i NBA-form. Det blir en lagsport och alla är involverade istället för den atletiska basket som spelas i Thunder t ex där Westbrook och grabbarna litar på att deras kropp ska sköta det mesta. EU har tagit sig till USA och det har vi sett en explotion av sen pionjären den nu avlidne Drazen Petrovic kom till USA i början av 90-talet. Efter honom kom Arvydas Sabonis, Dirk Nowitzki, Vlade Divac och framför allt är det Dirk som haft en otroligt stor del i hur NBA ser ut idag. Han är en "strech four" som de säger en big man som kan gå ut till trepoängslinjen för att töja ut motståndarens försvar och sätta skott därifrån kontinuellit. Det är såna spelare NBA letar efter nu för att kunna fightas om Larry O'Brien. Spelare som har EU-basket som grund. Förut kunde inte amerikanska big men skjuta ens, det fanns några fåtal men nu kan hela NBA skjuta från trepoängaren, det spelet kommer från vår kontinent. Man ska aldrig blunda för att se något nytt, det är därför jag gillar EU-basket, för jag får se något nytt.

BC Luleå -6.5 @ 1.72 hos Pinnacle

Nu till något annat. Det blir en lite mer obskyr del av EU vi ska till i kväll och ni känner nog till landet väl. Vi ska till vårt kära gamla fria land Sverige och jag ska ta upp en match speciellt som intresserar. Umeå Bsk v BC Luleå.

Om vi börjar med mitt stadslag Umeå som möter mästerna Luleå, Luleå har startat säsongen starkt och det förvånar inte då man var rätt överlägsna förra året. Man har inte tappat särskillt många spelare från fjolåret och det märks. Det har gått 10 matcher av säsongen och BCL har vunnit 8 av dessa, de flesta med tvåsiffrigt. Yannick Anzuluni har varit en faktor för laget och hans spel under korgen har varit till stor hjälp för norrbottningarna. 17p och nästan 9 returer i snitt har han visat dominans. Medans Yannick dominerar under korgen så dominerar resten av laget från tre, med 41% är Luleå bland de farligaste lagen i ligan bakom linjen och mot ett Umeå med stora problem i försvaret ser jag BCL kunna knippa en seger med mer än 7 poäng. 20 assist i snitt har Luleå som lag och det visar på styrka att man kan röra bollen inom laget för att få till det bästa möjliga avslut framför korgen eller från tre, det som gör mig glad att se när jag går igenom video och statisikt är att Luleå uteslutit det ineffektiva mid-range området, man skjuter exklusivt från tre eller under korgen för layup/dunk. Detta är hur exempelvis Golden State och Houston spelar sin basket. Luleå har inte bara ett starkt anfall utan en rätt så stark defensiv i sin arsenal då BCL släpper till minst i ligan med 75.1 poäng/match. Framför allt är det trepoängsförsvaret som bär frukt. På 10 matcher har lag bara kunnat göra poäng från tre 29% av gångerna, dock ska man säga att försvaret från 2p området ej varit på samma nivå där man släpper igenom 50% av motståndarnas poäng.

Jag har allt förtroende i världen för detta lag och mot ett Umeå som har släppt in mest bollar i hela ligan ser jag inget annant än vinst med tvåsiffrigt än en gång.

Umeå har skrapat ihop 5 vinster och 6 förluster hittills och det placerar dem på en 6:e plats av 8:a lag. Som jag skrev tidigare har Umeå stora problem med sitt försvarspel, släpper alltså in mest poäng i hela ligan. MEN deras anfallsspel är riktigt vasst! Med Arik Smith som meste poänggörare i laget och i hela ligan på 20p har man bland de bästa anfallen i Sverige då man snittar 86.6 poäng om man jämför med kvällens motståndare som har 86.7 poäng framåt i snitt. Umeå litar på sina guards väldigt mycket för produktionen framåt och det är inte förvånande då man troligen har topp 3 bästa guardparet i Smith och Eric Gilchrese. Gilchrese som kom inför säsongen från norska ligan har han sett riktigt pigg ut på assistsidan med 4.5 assist/match och ligger topp 5 i ligan. Umeåsonen Egal Saleman har varit en allroundspelare framåt och gör lite allt möjligt från poäng (16p) till att ta nästflest returer (6.9) efter centern Andre Nilsson.

Luleås anfallsspel och Umeås försvar kommer vara de två faktorer som kommer avgöra detta. Om Luleå fattar eld kommer Umeå Bsk bli överkört. Umeå kommer hålla det tajt i början av matchen och senare i andra halvan kommer tröttheten komma fram och Luleå kommer kunna valsa hem segern. det är vad jag tror kommer hända i dagens matchup i Umeå Energi Arena.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt