Speltips: Italien för starka för Finland i öppningsmatchen av U19 EM

Lördagens båda bloggspel slutade i förluster när Honka fick bara 1-1 borta mot PS Kemi och SJK samtidigt förlorade med 2-0 borta mot FC Inter, även om man fick spela över en halvlek med en man mera på planen. Tungt men inte lönt att desto mera gnälla över det. Under måndagen har vi inte ett direkt stort utbud av matcher i Finland när det spelas endast en match i Kakkonen. Desto intressantare blir det dock att U19-EM som spelad i Finland börjar under måndagen och jag har valt att ta en närmare blick på öppningsmatchen i turneringen för Finlands del.

Finland U19 – Italien U19 spelstopp 16.07.2018 kl. 19:00

Äntligen har det blivit dags för U19-EM som kommer att spelas i Seinäjoki och Vasa här i Finland. För värdnationens del så inleds turneringen med en öppningsmatch i Vasa på Elisa Stadion mot en av förhandsfavoriterna Italien som imponerade stort i kvalet till slutspelet.

Finland har haft en lång och inte direkt lätt förberedelse inför hemma EM. Man har hunnit med att spela en hel del med träningsmatcher mot hårt motstånd. Resultaten i matcherna var åtminstone inledningsvis inte direkt hoppingivande när man under perioden augusti 2017 – mars 2018 spelade 10 matcher med saldot 9 förluster och 1 oavgjord och den mindre smickrande målskillnaden 1-35. Detta ledde till att det finländska fotbollsförbundet reagerade och gav sparken åt dåvarande förbundskaptenen Kimmo Lipponen och ny förbundskapten blev istället Juha Malinen som utöver att leda U19 laget också fungerar som huvudtränare för U21 laget. Under Malinens ledning har man hunnit med att spela totalt 4 matcher, 2-2 borta mot Schweiz, en dubbel landskamp mot Montenegros U20 var man förlorade första matchen med 2-1 och vann den andra med 3-0 samt den 5 juli en förberedande landskamp mot Turkiets U19 som också är ett av lagen som deltar i årets slutspel, en match som Finland vann med 2-0. Så under Malinens ledning har det helt klart skett en positiv utveckling hos det finska laget.

Truppen som man har tagit ut till hemma EM innehåller några helt klart intressant namn, och den största stjärnan lär vara Timo Stavitski som förra vintern blev köpt av Caen och fick under våren speltid i 9 matcher i Ligue 1. En annan intressant spelare i truppen är bl.a. Saku Ylätupa som spelare i Ajax och Abukar Mohamed som hör till Lazio. Två spelare som håller till i dom finska serierna och kan få mästerskapet till att bli ett fint skyltfönster kan vara FC Inter spelaren Aldion Ademi och Kyrkslätts IF produkten och numera HJK spelaren Eetu Vertainen. För att dra lite hemåt och som framgångsrik assiterande tränare i Kyrkslätts IF:s 2010 killar, så kan det nämnas att KyIF är det lag som har flest fostrade spelare i den finska truppen när Rasmus Leislahti, Timo Stavitski & Eetu Vertainen inlett sin fotbollskarriär här. Majoriteten av dom finska spelarna i truppen hör till finländska lag som spelar antingen i Veikkausliiga eller Ykkönen, och det är såklart en fördel för Finland som får spelare som är mitt in i säsongen kontra med t.ex. Italien vars spelare ännu är mitt uppe i försäsongen. En del bakslag har Finland också åkt på vilket har lett till att man inte har den absolut starkaste truppen med sig. Under våren bestämde sig en av lagets bästa spelare, FF Jaro produkten Sergei Eremenko för att säga upp sitt finländska medborgskap och för att öka sina möjligheter att spela för det ryska landslaget. Ett annat bakslag som man åkte på var när Brentford för drygt en vecka sedan meddelade att man inte kommer att släppa anfallaren Marcus Forss till mästerskapet, utan vill att han skall delta i första lagets träningsmatcher. Ett stort bakslag offensivt för Finland, när Forss är den spelare som varit given i det finska anfallet.

Italien då, man tog sig till EM genom att vinna 5 av sina 6 kvalmatcher och spela oavgjort i den sista matchen mot Tjeckien med 1-1. Italien har genom åren varit en av dom stora nationerna när det kommer till U19 EM, man blev mästare år 2003 och förlorade finalen 2008 och 2016. Förbundskaptenen Paolo Nicolato har tagit ut en trupp var stora delarna av spelarna håller till hos antingen Serie A eller Serie B klubbar. I målet kommer man att ha AC Milan talangen Alessandro Plizzari som förra säsongen spelade 20 matcher på lån för Ternana i Serie B. I försvaret åkte man på några avbräck när både Alessandro Bastroni & Alessandro Buongiorno är skadade och saknas från truppen, detta har lett till att man kommer att vara tvungna att ställa upp med en försvarslinje som inte spelat tillsammans tidigare. På mittfältet förväntas Saussolo spelaren Davide Frattesi samt lagkaptenen och tillika Atalanta spelaren Filippo Melagoni bära ansvaret. Den absolut största talangen hos Italiens U19 trupp finns i anfallet i 2000-födde Moise Bioty Kean som tillhör Juventus. Kean blev den förste spelaren född år 2000 som fick speltid i en av dom Top 4 serierna i Europa när han 2016 blev inbytt i Juventus Serie A match mot Pescara. Efter det har Kean hunnit med att bl.a. bli den förste spelaren född på 2000-talet som gjort mål i Champions League. Överlag så ser det italienska anfallet grymt starkt ut när man utöver Kean har i truppen Gianluca Scamacca (Saussolo), Enrico Brignola (Benevento) & Andrea Pinamonti (Inter).

Finland har som målsättning att placera sig bland dom fem bästa lagen i turneringen, vilket samtidigt skulle betyda att man kvalificerar sig för U19 VM som spelas 2019 i Polen. I Finlands grupp finns utöver Italien också Portugal och Norge. Av dessa lag så är det väl främst Norge som man får försöka sikta sig på att lämna bakom sig i gruppen för att slippa och spela om 5:e platsen och en biljett till VM 2019. Italien och Portugal förväntar jag mig bli för svåra för Finland.

Till måndagens match finns det några saker som talar till Finlands fördel, det första är att majoriteten av dom finländska spelarna är mitt uppe i sin säsong och har mera matchträning än vad dom italienska spelarna har. En annan sak som kan tala till Finlands fördel är att EM kommer att spelas på konstgräs, ett underlag som finländska spelare är klart mera bekanta med än dom italienska. Sen igen, hur stor fördel det är för Finland mot ett tekniskt starkt Italien som vill rulla bollen efter marken återstår att se. Enligt mig så skall det skilja en hel del mellan lagen i klass här, när jag som redan tidigare skrivit tycker att matchen mot Norge kommer för Finlands del att bli den verkliga nyckelmatchen. Även om det aldrig är roligt att spela emot Finland så kommer mitt spel att vara Italien -1.25 AH till oddset 1.925 med 4/5 u hos bet365. Förutsätter att Italien med sin starka offensiv kommer att vinna öppningsmatchen och tycker samtidigt att sannolikheten till att dom gör det med +2 mål är klart större än vad oddset visar.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.