Speltips: Årets match i Finland

Push på senaste bloggspelet när SJK tappade en 2-0 ledning till 2-2 i slutet av matchen mot HIFK. Extra tråkigt när HIFK fick in kvitteringen på matchens absolut sista boll touch, när evigt unge Mikael Forssell kunde nick in kvitteringen då matchuret visade 92:36. SJK borde ha avgjort matchen i första halvlek när man kunde ha haft en 4-0 ledning istället för den 2-0 ledning som man fick med sig. Annars en helt trevlig fredag då dom övriga tre spelen från Veikkausliiga kunde rättas som en vinst och om man hade dålig tur med SJK så hade man igen tur med VPS som kunde avgöra matchen i den 3:e övertidsminuten och samtidigt ta sin första seger på 15 matcher. Blickar framåt mot lördagen var vi har den sista omgången i Ykkönen samt den andra och avgörande kvalmatchen mellan Klubi-04 och Viikingit om vem som får ta steget upp till nästa års Ykkönen. Har valt att ta en närmare blick på en match från Ykkönen som utan tvekan är årets match här i Finland alla serier medräknat.

FC Honka – TPS spelstopp 14:00

Seriefinal i Ykkönen när andra placerade FC Honka får serieledande TPS på besök till ett utsålt Tapiolan Urheilupuisto. Efter 26 spelade omgångar så leder TPS serien med 3 poäng före FC Honka och ett av dessa lagen kommer efter dagens match att få ta steget upp till Veikkausliiga medan det andra laget får ladda om till ett kval mot antingen HIFK eller PS Kemi. Förutsättningarna för matchen är att vid en eventuell vinst går FC Honka om TPS i tabellen tack vare bättre målskillnad. FC Honka tog förra helgen en 10-0 bortavinst mot OPS vilket innebär att man för tillfället har +5 mål tillgodo mot TPS. För TPS del så är man klara för nästa års Veikkausliiga om man undviker en förlust.

FC Honka som efter förra säsongen tog steget upp till Ykkönen efter att ha slagit OPS i kvalet, var i början av säsongen ett av dom lagen som man höll som favoriter till att vinna serien, tillsammans med TPS och FF Jaro. Även om FC Honka är nykomlingar i årets Ykkönen så har man ett rutinerat lag med flera spelare som har mångårig erfarenhet från Veikkausliiga och det blandat med en hel del unga lovande spelare gör att man har ett starkt lag till sitt förfogande. En av FC Honkas styrkor är i det offensiva spelet att man inte är beroende av en enskild målskytt utan att man har flera spelare som kan bidra med mål framåt. För tillfället så har 14 spelare lyckats med att göra mål under säsongen. Man har bra anfallspar i Masar Ömer (9 mål) och Joni Korhonen (10 mål) andra spelare som är offensivt starka är bl.a. Kasperi Liikonen (7 mål) samt tekniske mittfältaren Lucas Kaufmann (6 mål). Om man skall hitta några brister i FC Honka så är det främst i det defensiva spelet, då man har släpp in en del mål under säsongen, 23 stycken på 26 matcher.

TPS igen har ett yngre lag till sitt förfogande då majoriteten av spelarna är född på senare delen av 90-talet. Man har två rutinerade spelare till sitt förfogande i anfallaren Mikko Hyyrynen samt försvararen Sami Rähmönen. Av dom unga spelarna så är det speciellt Onni Valakari som har varit ett utropstecken under den gångna säsongen. Valakari har hunnit med att spela 13 matcher och gjort 6 mål under säsongen. En av dom största styrkorna i TPS är lagsammanhållningen, då majoriteten av spelarna man använder sig av kommer från Åbo och har mer eller mindre spelat stora delen av sin karriär i just TPS. Genom detta så har man ett väl samspelt lag. På samma sätt som FC Honka inte är beroende av en enskild anfallare så har TPS också många spelare som har lyckats med att göra mål under den gångna säsongen (12 st för att vara exakt). Bästa målskyttarna i TPS är Jani Virtanen och Mikko Hyyrynen, båda med 7 mål. Offensivt så är TPS kanske lite svagare än vad FC Honka är, men den svagheten tar dom igen i det defensiva spelet var man är det klart bästa laget i årets Ykkönen. Man har efter 26 spelade matcher släppt in endast 13 mål, vilket är mera än godkänt.

Både FC Honka och TPS har legat i toppen av årets Ykkönen hela säsongen. FC Honka hade en svagare period i slutet av juli-augusti när man från 7 matcher tog 2 vinster, 3 oavgjorda och 2 förluster. Som jag tidigare nämnde så har man lite brister i det defensiva spelet, bortser man från senaste 10-0 matchen mot OPS så har man släppt in minst ett mål 10 matcher i rad. Formen i sig är det inte mycket att gnälla över då man har vunnit sina 6 senaste matcher. Hemma har man varit seriens näst bästa lag efter TPS med 9 vinster, 3 oavgjorda och 0 förluster och en målskillnad på 35-11.

TPS igen hade sin svaga period genast i början av säsongen då man från sina 4 första matcher fick endast 2 poäng. En bidragande orsak till detta var att man i dessa 4 matcher var utan skadade Mikko Hyyrynen. Efter att Hyyrynen blev skadefri så började man plocka vinster. Formen för TPS får också anses bra då man liksom FC Honka har 6 raka vinster. På bortaplan så är man seriens näst bästa lag efter FC Honka (man har dock spelat 2 borta matcher mindre), från totalt 12 bortamatcher så har man 6 vinster, 4 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 16-9. Som jag tidigare nämnde för TPS så är deras styrka i det defensiva spelet, man har under säsongen hållit nollan i 15 av 26 matcher och endast i två matcher har man släppt in mera än 1 mål (båda gångerna 2 mål mot borta mot KPV).

Skadesituationen för båda lagen ser helt bra ut. FC Honka får klara sig utan långtidsskadade Duarte Tammilehto och Joacim Böckerman. Dessutom har man ett lite frågetecken för anfallaren Borjas Martin. För TPS del så har man en skadefri trupp till sitt förfogande. Inget av lagen har heller några nämnvärda avstängningar som skulle försvaga dem inför matchen.

Ser man på spelstilarna som båda lagen har, så är FC Honka mera offensiva i sitt spel, medan TPS tycker om att hålla bollen inom laget och täppa till matcherna vid en eventuell ledning. I många matcher under säsongen så har TPS helt kallt stängt av matchen efter att man har tagit en 1-0 eller 2-0 ledning. Om TPS lyckas i sitt defensiva spel mot FC Honka så tycker jag att dom skall ha en bra chans att klara av att stå som segrare av årets Ykkönen när slutsignalen ljuder. Står det länge 0-0 i matchen så måste FC Honka öppna sitt spel mer och mer och börja ta mera risker eftersom endast en vinst räcker för dem. För tillfället så håller bolagen FC Honka som favorit då man får runt 1.90 i odds för deras vinst medan man får 3.70-3.80 för en eventuell TPS vinst. Tycker inte att FC Honka skall vara så stora favoriter i denna match. Lagen har mötts två gånger tidigare under säsongen, i Esbo slutade matchen 1-1 medan TPS vann hemma med 1-0. Tror på en tight och tillknäppt historia var båda lagen försöker undvika misstag så långt som det går. Tycker det dock är fördel TPS när dom kan spela på ett oavgjort resultat och har seriens bästa defensiv till sitt förfogande. Mitt spel i matchen kommer att vara TPS +0.5 till oddset 2.00 hos SBObet med 3/5 u.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt