Speltips: HIFK ser starkare ut än AC Oulu för tillfället

Senaste bloggspelet, som spelades i söndags slutade i en halvförlust när EIF fick bara 0-0 hemma mot FC Haka, även om man fick spela 40 minuter med en man mera på planen. Man kom inte närmare än ett underkänt mål för offside i början av andra halvlek. Stannar kvar i Ykkönen men reser nu från Ekenäs upp till Uleåborg var det spelas under onsdagen en intressant match i serien.

AC Oulu – HIFK spelstopp 09.05.2018 kl 17:30

Dags för omgång två i årets upplaga av Ykkönen när två av dom förmodade topplagen ställs mot varandra i dagens enda match i Uleåborg. AC Oulu inledde sin säsong med att förlora, något överraskande, med 2-1 borta mot serienykomlingen AC Kajaani. HIFK i sin tur inledde säsongen med att vinna med 2-1 borta mot FC Haka, i en match var man fick spela 60 minuter med en spelare mera på planen. Båda lagen har genomgått en hel del med förändringar från förra säsongen, när bägge t.ex. har nya huvudtränare för lagen.

AC Oulu inleder årets säsong med nye tränaren Mika Lähderinne som tog över efter långvarige tränaren Rauno Ojanen som tackade för sig efter att ha tränat laget i 5 säsonger och sökte sig till nya utmaningar i Seinäjoki. AC Oulu har på spelarsidan genomgått en hel del med förändringar från förra säsongen när man har värvat in följande spelare till truppen:

Topi Järvi, OTP
Tommi Lindholm, MiPK
Toni Tahvanainen, JJK
Aleksi Gullsten, PS Kemi
Lassi Nurmos, PS Kemi
Felix Orishani, OPS
Driton Shala, KTP
Ilari Koljonen, SalPa
Juhani Pennanen, OPS
Walter Moore, FF Jaro
Konstantin Belov, OPS

Av spelarna som man har tappat från förra årets trupp så är dom största tappen i Eero-Matti Auvinen & Akseli Kalermo, båda denna säsong i VPS samt Tuomas Mustonen som flyttade tillbaka till HIFK efter en säsong i Uleåborg. Ser vi på materialet som AC Oulu har till sitt förgoande, så tycker jag man har en bra balans i truppen med en del rutinerade spelare, som bl.a. Markus Heikkinen, Walter Moore, Jair, David Ramadingaye samt en hel drös med unga, eller relativt unga lovande spelare. Tycker att lagets största styrka ligger i det offensiva spelet när man t.ex. i anfallet har spelare som Alberto Morin, Driton Shala & Aleksi Gullsten. Största frågetecknet för mig finns på målvaktspositionen, var jag inte är 100% säker på att man har en målvakt som kan vinna dom viktiga poängen åt dem i en 50/60 match. Överlag så förväntar jag mig att AC Oulu skall ligga till i toppen av årets Ykkönen, men att det skall räcka så långt som att man skulle klara av att avancera till Veikkausliiga så finner jag mig tveksam i.

HIFK fick efter förra säsongen ta steget ner från Veikkausliiga till Ykkönen. Man har i år en ny tränare i 38-årige Teemu Kankkunen som tog över tränaransvaret efter rutinerade Antti Muurinen. Under träningssäsongen har HIFK under Kankkunens ledning visat upp ett fint spel både i offensiven som i defensiven. Tror HIFk kan gå en intressant säsong till mötes under Kankkunens ledning och håller dom personligen som favoriter att vinna årets Ykkönen. HIFK har haft en hel del förändringar i sin spelartrupp efter att man fick ta steget ner till Ykkönen och man har värvat in följande spelare att förstärka laget:

Daniel Kollar, IF Gnistan
Jaakko Lepola, FC Espoo
Alexander Albäck, FC Honka
Reza Heidari, PS Kemi
Roope Myöhänen, PK-35
Hussein Mohamed, FC Viikingit
Tuomas Mustonen, AC Oulu
Arvi Singa Dembo
Tuukka Kurki, Klubi 04
Jirijoonas Kanth, FC Kiffen
Atte Otronen, IF Gnistan
Fernando Cozar Torres, KPV
Jarkko Lahdenmäki, Fredrikstad FK (Norge)
Charlie Wood, PEPO

Majoriteten av spelarna är unga lovande finska spelare, som gjorde bra ifrån sig i årets finska cup och visade att man är beredda att ta ansvar ute på planen. På minussidan så tappade man, som förväntat, en del spelare när man blev tvungna att ta flytta ner en division. Följande spelare valde att fortsätta sin karriär på annat håll, eller helt och håller sluta med fotbollen:

Eero Hyökyvirta, Ilves
Xhevdet Gela, FC Lahti
Aleksi Ristola, TPS
Carljohan Eriksson, Jönköpings Södra IF (Sverige)
Kristian Heinolainen, PS Kemi
Tomi Mikkelsson, MuSa
Juho Mäkelä, PS Kemi
Nosh A Lody, KäPa
Abaas Ismail, Klubi 04
Tuomas Aho, slutat
Mika Väyrynen, slutat

Ser vi på truppen i sig som man har till sitt förfogande så tycker jag att man har en ännu bättre mix än vad AC Oulu har av rutinerade spelare, som bl.a. Tomi Maanoja, Pauli Kuusijärvi, Tommi Vesala, Jukka Halme, Pekka Sihvola, Otto-Pekka Jurvainen, Esa Terävä, Jani Bäckman, Matias Hänninen som valde att fortsätta i laget med målsättningen att lyfta HIFK tillbaka till Veikkausliiga. Av dom unga spelarna som har fått bra med ansvar under årets finska cup så kan man lyfta fram bl.a. Antti Ulmanen, Daniel Rantanen, Tuukka Kurki, Tommi Jyry & Tuukka Andberg. Till matchen mot AC Oulu kommer HIFK att få klara sig definitivt utan influnessa sjuka Tuukka Kurki & Jaakko Lepola samt skadade Nikolas Saira, av dessa spelare är Kurki det största tappet, men jag anser att man har fullgoda ersättare till honom i sin spelartrupp.

Jämför vi lagen med varandra så håller jag HIFK som ett starkare lag än vad AC Oulu är för tillfället. AC Oulus fördel i matchen är att matchen kommer att spelas på naturgräs, ett underlag som HIFK inte ännu har hunnit träna på eftersom alla naturgräs planerna i Helsingfors är ännu avstängda. Tror att matchen i sig kan bli en rätt så tight tillställning, då gräset på Raatin Stadion inte ännu är i det bästa spelskick som man kunde önska sig. HIFK visade i bl.a. cup matchen mot HJK att man kan spela en bra defensiv fotboll om så krävs. Av lagen så tycker jag att HIFK är det lag som ligger närmaste till att ta 3 poäng, men väljer att köra ett säkrare spelval än en rak vinst och väljer att spela HIFK +0.25 AH till oddset 1.79 med 3.5/5 u hos SBObet.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.