Speltips: Krönika: Fem frågeställningar inför NHL-säsongen 2018 / 2019

Erik Karlsson NHL 31/7

Det är drygt två månader kvar tills nästa NHL-säsong drar igång, och därmed är vi nästan mitt i pausvilan efter avslutad Stanley Cup. Det finns en mängd mycket intressanta saker att se fram emot under säsongen 2018 / 2019, utöver just det självklara faktumet att vi ska få 1200 nya matcher från världens bästa hockeyliga. Jag tänkte lista fem frågeställningar som jag själv är riktigt nyfiken på. Och sjukt nog handlar ingen av dem om Toronto, trots sommarens hittills häftigaste övergång med John Tavares i lineupen.

Erik Karlsson

Ja, Erik Karlsson står i skrivande stund med på Ottawa Senators roster för den kommande säsongen, och även om det ter sig obegripligt för många tyder allt mer på att det är där han kommer att börja sin säsong. Vad som i så fall är mer intressant är var han kommer att sluta den. Är Karlssons koppling till Ottawa så stark att han verkligen vill spela i laget som många menar just nu är i särklass sämst i NHL? Även om Karlsson även kopplats ihop med till exempel New York Rangers vet vi att det förts förhandlingar med till exempel Vegas Golden Knights och Tampa Bay Lightning. Att Karlsson står på is i Ottawas dräkt i början av oktober är ingen högoddsare som sagt, men det är klart mer tveksamt att han avslutar där om inte laget genomgår någon osannolik teambuildningmetamorfos och faktiskt blir konkurrenskraftigt redan denna höst.

Vegas Golden Knights

Jag och många med mig - de flesta faktiskt - trodde inte mycket om debutanterna inför årets säsong, men de körde NHL-historiens största hold my beer som lag och gick från förväntade strykpojkar till en contenter på alla sätt och vis. Vegas lär inte vara sämre på pappret till hösten, men frågan är hur finalisterna från i våras faktiskt kommer att leverera med de skyhöga förväntningarna på sina axlar. Hur bra kan William Karlsson, Marc-Andre Fleury och killarna vara kommande säsong? Personligen menar jag att om de tar sig till slutspel även under sin andra säsong kommer allt att vara en bonus därifrån, avancemangsmässigt.

Winnipeg Jets

Ett annat lag som verkligen imponerade under säsongen som gick, och som fick ihop lagdelarna. Inget annat lag var dessutom lika formstarka på hemmaplan under grundserien. Faktum är att noteringen på 32 vinster hemma endast matchas av tre andra lag de senaste tio säsongerna (Sharks 08/09, Lightning 14/15 och Capitals 16/17). Laget var med och slogs i toppen av både mest gjorda mål, minst insläppta mål och powerplayeffektivitet. Connor Hellebuyck stod 67 matcher och var den världsmålvakt som alla hoppats på att han ska växa ut till, och framåt stod Blake Wheeler för 91 poäng och Patrik Laine för 44 mål. Dustin Byfuglien frontade ett ritkigt effektivt försvar - kort sagt, det mesta fungerade för Jets tills de ställdes mot just Vegas i konferensfinalen. Winnipeg var därmed ett av ligans fyra bästa lag i slutändan av förra säsongen, och jag ser inget som tyder på att de inte ska kunna leverera på den nivån igen. Min fundering är helt enkelt om de har ÄNNU mer att ge?

Rasmus Dahlin

Det finns folk som på allvar påstått att Rasmus Dahlin kan nå Nicklas Lidström och Bobby Orr-klass i den amerikanska hockeyligan. Även om det så klart är närmast astronomiska jämförelser råder det inget tvivel om att det här är det mest uppmärksammade backrookien på decennier. Dahlin blev den andre svensken någonsin att gå som etta i draften, nära trettio år efter Mats Sundin. Det råder inga tvivel om att det blir tufft att dominera i ett lag som Buffalo Sabres, som fortfarande är i en lång uppbyggnadsfas, även om han har lagkamrater som till exempel supertalangen Jack Eichel. Jag tror ändå att Sabres är en bra miljö för Dahlin, och det är ett plus att han nu blir lagkamrat med nyligen tradeade landsmannen Patrik Berglund som är ett föredöme med sitt ledarskap och rutin. Han kan nog bli nyttig för Dahlins acklimatisering. Jag tror att Dahlin kommer att leverera bra redan från start i NHL, och förhoppningsvis lägger organisationen rimligt ansvar på honom och låter honom växa med det.

Connor McDavid

I mina ögon är Connor McDavid världens just nu bäste hockeyspelare. Han blev den förste sedan Jaromir Jagr gjorde det 2001 att försvara sin titel som ligans poängkung. Det finns idag inga spelare som ens är i närheten av McDavid och Crosby i frågan om vem som är bäst, men för mig är det fördel McDavid just nu. Vad jag är nyfiken på? Allt typ, när det kommer till McDavid. Måste jag sammanfatta det till en fråga så blir det något i stil med "Var går gränsen för hans förmåga?"

I början av oktober smäller det. Jag kommer att försöka skriva då och då, och dessutom fortsätta leverera podcasten Interference med min vän Sixten Funqvist. Ni hittar mig på Twitter som Valterego1974.

Jag och @Funqvist körde en skypedejt ikväll, och plockade ihop ett nytt avsnitt av #interference. Mycket snack om målisar. Var Barasso ett arsel? Och hur mycket gynnades Dryden av att spela i världens bästa lag? Vem idag är närmast topp 10 all time? https://t.co/bcZHpSQizz

— Erik Rosenberg (@Valterego1974) ?ref_src=twsrc%5Etfw">July 27, 2018






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt