Erbjudande: Krönika: Spelbart?

Jag har jobbat med maskinell analys i tio år. Jag kan siffror och statistik långt bättre än jag kan sportsbetting, men det gör också att jag kan göra en del analyser kring spel utifrån detta, bättre än många duktiga sportsbettare. Ta frågan om vad som är spelbart och inte, och hur långt man kan dra det.

De flesta som är idrottsintresserade kommer förr eller senare att beröra spelvärlden. För gemene man börjar - och inte sällan slutar - det oftast med att han (innan vi faller in på genusfrågan: det är nästan alltid en han) utgår från vilket lag han tror ska vinna, och sedan sätter en slant på det. Om oddset upplevs som bra är det en bonus om medvetandet om sannolikheter är så stort. Pengarna kommer oavsett inte sällan att satsas på den sida som bettaren tror har störst chans att vara framgångsrik, oavsett hur bookien bedömt matchen.

Det första steget till att förstå spel är att förstå skillnaden mellan att utgå från frågan "vem kommer vinna den här matchen" och att utgå från "Hur ofta vinner respektive lag den här matchen"? När man tänker på sistnämnda sätt har man i praktiken tagit det största klivet mot att tänka i odds och spelvärde.

Det första steget till att förstå odds på riktigt bör sannolikt vara att värdera ett 2x-pengarna-spel. Det här kan man förklara för nästan vilken normalbegåvad person som helst från mellanstadieålder och uppåt. Allt över 2x pengarna är alltid spelbart om du bedömer att det du spelar på är favorit, dvs går in minst hälften av gångerna. Sen handlar det bara om hur stora favoriter.

Nästa steg bör vara ca 1.5 respektive 3x pengarna. Vinner ditt spel minst var tredje gång gång respektive två tredjedelar av gångerna? Det bör gå skapligt för de flesta att problematisera kring om man har skaplig koll på vad det är man spelar på för händelse. För den som vill titta på statistik är det än så länge inte så avancerad matematik. Vad som däremot ÄR anmärkningsvärt - och nu kanske du tycker att jag sparkar in öppna dörrar, men jag kommer att förklara varför detta är ett problem - är att ca 17% åt ena hållet motsvarar 50 punkter (2.0 till 1.5) och 100 punkter åt andra hållet (2.0 till 3.0). Min poäng här är att punkter som beräkningsform används alldeles för slarvigt, och accepteras alldeles för enkelt utan ifrågasättande.

Detta är min poäng: Vi kan vara överens om att det inte är några konstigheter i att en rekare kan säga att det finns ett stort värde i att spela något till 8 gånger pengarna. Det innebär att om det du spelar på inträffar minst 13% av gångerna är det spelbart i någon form. Att nämnde rekare sedan säger att det är spelbart ner till 6.5 gånger pengarna kommer troligen få om någon att invända, givet att man accepterar spelet i det första laget. Saken är den att 6.5 motsvarar en sannolikhet på 15%. Alltså en ytterst, ytterst marginell skillnad mot 8x pengarna. 5x pengarna motsvarar 20% , och jag är beredd att gå så långt som till att påstå att det nog är först där någonstans även en rutinerad rekare utan riktig statistisk analys snarare än känsla kan göra en avvägning på skillnaden mellan 5x pengarna och 8x pengarna på ett spel.

En bra rekare ofta har en rimlig känsla för om ett spel är bra eller inte, och är man en vinnande spelare i längden kan man reka ett spel med gott samvete. Däremot är korrelationen mellan att vara en vinnande spelare och göra korrekta "spelbart till"-analyser klart sämre, och jag tror att andelen svenska rekare som på allvar gör de analyserna matematiskt korrekt är försvinnande få. Därför har "spelbart ner till" sällan något större värde i en rek, även om speltipset i sig kan vara hur värdefullt som helst. Det är numera mer en stilistisk avrundning än en spelteoretisk analys.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt