Speltips: Inför: VM i Ryssland - Grupp E

Det är dags att avhandla Grupp E inför Världsmästerskapet i Ryssland, en grupp innehållandes VM's favoriter Brasilien, samt Serbien, Schweiz och Costa Rica.

Det är ett Brasilien som efter den förnedrande 7-1 förlusten emot Tyskland för fyra år sedan både har sörjt, och repat mod. Landet har dock hunnit gå igenom en hel del, bland annat i Copa America -16 där ett uttåg emot Peru i gruppspelet blev droppen för det Brasilianska landslaget och dåvarande tränaren Dunga fick lämna, in kom Tite - den välrutinerade och mycket respekterade taktikern som inte tränat i Europa, men som byggt upp ett stort rykte om sig i hemlandet, inte minst efter sina sejourer i Corinthians. Han är även obesegrad med sitt Brasilien under kvalspel, den enda plumpen hittills hittas i en vänskapsmatch under sommaren -17 mot Argentina, ett Argentina man dessförinnan slaktat med 3-0 i det Sydamerikanska kvalet, ett kval man vann i överlägsen stil.

Tite formerar sitt lag i en 4-3-3 formation, men istället för att skyffla in all den talang man besitter så har Tite gått för en lite mer rigid, arbetsinriktad och positionsstark mittfältstrio, ofta och vad som troligtvis under VM kommer att innehålla Casemiro, Fernandinho och Paulinho - i den ordningen där Casemiro är den utpräglade, sittande mittfältaren medans Paulinho är, precis som i Barcelona ofta även om han här startar mer centralt, den som ska löpa och dyka upp i andrabollssituationer. Framåt har vi en Neymar i en fri roll medans Gabriel Jesus av allt att döma är förstevalet på topp och Coutinho. Enda frågetecknet kring Brasilien är högerbackspositionen, som efter Dani Alves skada nu ser ut att tillhöra Danilo, en Danilo som kan bli ett frågetecken. Tur då att man har en världklassmålvakt i Alisson att täcka upp med.

Brassarna har en rätt enkel väg in mot kvartsfinal och väl där väntar England (Kvartsfinal) och Frankrike (Semifinal) väntar om man går efter favoritskap, en relativt enkel lottning. ~3 gånger pengarna på att ta sig till final är dock alldeles för lågt i min bok för att rekommendera.

Vidare tar vi oss till Serbien, detta landslag som skördat en del ungdomsframgångar och nu kommer med en trupp utav blandad kompott, både unga stjärntalanger samt det äldre, rutinerade gardet. Man vann sin kvalgrupp med två poäng före Irland, en grupp som även innehöll Wales, Österrike, Georgien och Moldavien. Inte den starkaste, men ändå imponerande. Dock släppte man in hela 10 mål på 10 matcher mot detta motstånd vilket får mig att undra lite, framförallt är det väl den 34-årige Partizanska målvakten Stojkovic som visserligen besitter en hel del rutin, men som på den här nivån inte står sig särskilt högt, i mitt tycke.

Genrepsmatcherna har väl heller inte varit något att hurra över, visst man vann med 5-1 mot Bolivia nyligen, med det sagt var det ett otroligt svagt Bolivia och man löste även en 2-0 vinst mot Nigeria i mars. Jag vill inte snacka ned Serberna för mycket, de kan definitivt överraska men känns aningen överskattade. Tränaren Krstajic tog över i Oktober 2017 och är bara 44 år och extremt oerfaren, han har matchat de unga spelarna i truppen flitigt under sina träningslandskamper men i det sista genrepet såg vi också fler rutinerade herrar, såsom Kostic och Tadic som bör ha varit stort frågetecken vid sina namn. En 4-2-3-1 formation är vad man använder sig utav, med stekhete Mitrovic på topp som kommer att behöva hålla den formen in i turneringen om det här inte skall sluta i katastrof. Ljajic är en annan som verkar få förtroende som startman, en extremt ojämn spelare men som i sina bästa stunder är helt fenomenal.

Ivanovic och Kolarov har varin ytterbacksposition och det ska bli spännande om den unga tränaren vågar att fortsätta spela 20-årige Milenkovic som mittback när VM väl drar igång, en riktigt fin talang som haft ett otroligt bra år i Fiorentina där han både växt och mognat, även om han såklart inte är fullfjärdrad eller rutinerad i sammanhanget. Det är en balansgång kring hela laget som såhär på förhand gör Serbien lite otydliga att läsa, jag har inte ens nämnt Milinkovic-Savic eller Zivkovic på offensivt mittfält som båda haft varsin genombrottssäsong och definitivt har skäl att vilja ha varsin startplats.

I slutändan har jag svårt att se det räcka, de rutinerade spelarna har passerat bäst före-datum och ung råtalang tar sig bara en viss sträcka i dessa sammanhang, jag är säker på att Serbien kommer att bli en återkommande faktor i dessa sammanhang, men denna sejour med sin orutinerade tränare spelar bara tre matcher i Ryssland.

Serbien att åka ut ur gruppspelet rekommenderas till 1.70 hos Coolbet.

Nederlagstippade Costa Rica är här för att upprepa förra VM's succé efter att man slutat på andra plats i Nord och Centralamerikas sista kvalgrupp som innehöll bland annat Mexico, USA och Panama. Man har i princip samma trupp med sig som för fyra år sedan och således är det ett äldre, mer rutinerat landslag som ställs ut på banan - Samtidigt som en del spelare, framförallt i anfallet, stagnerat kraftigt. Joel Campbell vars kontrakt med Arsenal var utgående hittade sitt livs formtopp där och då för fyra år sedan, men trots ett nytt kontrakt har han inte fått det att fungera, varken i Arsenal eller med de klubbar dit han blivit utlånad. Den konspiratoriske anar ugglor i mossen, den skadedrabbade spelaren verkar nu vara hel för första gången på länge. Vid sin sida är det Bryan Ruiz som fortsatt gäller och en uppstickare i LAFC's Urena som varit godkänd i MLS nya lag.

I övrigt är det inte mycket spektakulärt utan det är ett kompakt, hårt jobbande, block utav en trebackslinje och medföljande mittfält som håller ihop och tillsammans med Real Madrids Keylor Navas försöker freda sitt mål. Det skall såklart inte underskattas som spelsätt i ett gruppspel med få matcher och mycket slumpmoment. Som offensiv ide siktar in sig på att kontra på de ytor man kan få. Det är verkligen en intressant, om än simpel, approach mot lagen man slåss med om gruppens andra plats, Serbien som vi har gått igenom kommer att behöva ett otroligt tålamod samtidigt som man själva inte slarvar och Schweiz, som vi kommer till, saknar den utpräglade målskytten där fram och brister lite i kreativiten.

Kollar man sedan på databeräkningar utifrån spelartruppskvalitet (GI/Elo etc) så landar dem flesta runt 24-29% chans att Costa Rica kvalificerar sig från truppen, vilket som lägst motsvarar 4.16 i odds. Coolbet erbjuder 6.00 på att Costa Rica kvalificerar sig och det är såklart otroligt svårt att motstå, därav blir det en spelrekomendation på just det; Costa Rica att kvalificera sig från Grupp E till 6.00 hos Coolbet.

Till gruppens sista nation - Schweiz. De kom tvåa innehållandes en grupp med fyra svaga nationer och Portugal, där placeringen avgjordes via målskillnad då Schweiz vann sitt hemmamöte mot Portugal med 2-0 och i gruppens sista match vann Portugal sitt hemmamöte med samma siffror mot Schweiz. I Playoffet besegrade man Nord Irland via en straff i bortamötet, som om jag inte minns helt fel var kontroversiell, men som i slutändan räckte hela vägen då dubbelmötet slutade just 1-0. Man har en trupp som numera är väldigt erfaren, även om den generation som nu beräknas som rutinerad inte riktigt fick den utväxling många trodde för massvis med år sedan. Vi hittar även här ett gäng unga talanger; Akanji och Elvedi i backlinjen spelar båda i Tyskland, så gör även Schalkes anfallare Embolo som för ett par månader sedan kom tillbaka från sin långa skadeperiod.

Granit Xhaka är huvudmannen i laget och kommer ifrån en bättre säsong i år än hans första i Arsenal, tillsammans med Dzemaili och Atalantas duktige Freuler bildar dem en intressant mittfältstrio. Man kan, troligtvis bör, dock ställa lite frågor kring Dzemailis form som, sedan han kom tillbaka till Bologna från MLS, inte riktigt sett ut som den spelare som lämnade och vad som verkar vara en "nummer 10"-roll i landslaget tycker jag lämnar en del att önska. Med Seferovic på topp, som haft det kämpigt i Benfica, kommer det krävas formtoppar kring varenda offensiv spelare, för att man skall kunna kalla Schewiz som ett offensivt potent lag.

Däremot är man snuskigt effektiva i dödbollsspelet, med Milans ytterback Rodriguez i spetsen. Han har varit skapligt ifrågasatt i Milan, men i landslagsdressen är han ofta inblandad i landets målskörd. Tillsammans med Lichtsteiner kutar de båda upp och ned längst kanterna och båda får ses som nyckelspelare för det Schweiziska landslaget, som tvärtemot många andra landslag sett väldigt bra ut under genrepsmatcherna 2018. Men målskörden kan bli ett betydande problem som sagt, Shaqiri som den ende kreatören och spelare som ska bryta mönstret blir man aningen lättlästa, även om man såklart ska vara favoriter att ta den andra platsen i gruppen.

Det var allt från Grupp E, på återseende när Grupp F ska tittas igenom!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.