Speltips: Newcastle-Everton

Jag hade tyvärr inte möjlighet att se särskilt mycket av gårdagens match mellan Burnley och Stoke, men jag fick i alla fall (till min glädje) se Burnleys ledningsmål som bestod i att Barnes pangade in bollen bredvid den chanslösa Stokemålvakten. Burnley lyckades hålla i ledningen ända fram till slutsignalen och matchen slutade följaktligen 1-0 till Burnley vilket betyder att tisdagens bloggspel gav full utdelning.

Spel: Everton +0,25 @ 1,961

Bookie: Pinnacle

Värdering: 3/5U

Newcastles startelva (4-2-3-1): Darlow - Yedlin, Lascelles, Lejeune, Manquillo - Shelvey, Merino - Ritchie, Diamé, Atsu - Gayle.

Evertons startelva (4-2-3-1): Pickford - Kenny, Holgate, Williams, Martina - Schneiderlin, Gueye - Lennon, Rooney, Sigurdsson - Calvert-Lewin.

Newcastle har en väldigt tuff period bakom sig i ligaspelet. Laget har förlorat fyra av sina fem senaste matcher. Förlorat har man dessutom oftast gjort med stora siffror. Newcastle har tagit en poäng från den 30:e oktober och framåt. Under denna tidsperiod har man spelat inte mindre än sju (!) matcher. Newcastle är i och med detta PL:s i särklass formsvagaste lag. Den usla formen kan inte ens ursäktas med att man har mött svårt motstånd. Visst har Newcastle mött både Chelsea och Manchester United på sistone, men i övrigt har motståndet inte varit tufft med PL-mått mätt. På hemmaplan ser inte siffrorna heller kul ut. Där har man tre raka förlustmatcher, mot relativt överkomligt motstånd (Leicester, Watford och Bournemouth). Den enda hemmasegern laget har tagit den senaste tiden är 1-0-vinsten mot ett Crystal Palace som då befann sig i en kris som går att likna vid Newcastles nuvarande situation. Newcastles spel ger inte heller upphov till någon större glädje, varken för oss som älskar fotboll i allmänhet eller de som älskar Newcastle i synnerhet.

Kvällens bortalag, d.v.s. Everton, har förmodligen ett mycket högre självförtroende än Newcastle. Detta beror naturligtvis på att man äntligen har lyckats med att ta sig ur den tråkiga formsvacka man upplevde under hösten. De klara hemmasegrarna mot West Ham (4-0) och Huddersfield (2-0) har med stor sannolikhet haft stor betydelse för Evertons väg tillbaka. Störst betydelse tror jag dock tillkommer söndagens Merseysidederby. Everton stod emot formstarka Liverpool som i kraft av hemmalag hade goda förutsättningar för att vinna matchen. Everton stod emellertid emot bra och lyckades till slut få med sig en pinne hem (matchen slutade 1-1). Jag tycker att Everton visade upp en positiv spelmässig förbättring under Merseysidederbyt, detta trots att Everton blev hårt pressade av Liverpool. Rent allmänt är det vissa pusselbitar som måste falla på plats för att Everton ska kunna klättra upp till den övre halvan av tabellen. Både anfallsspelet och försvarsspelet måste upp i nivå och det finns en del kvar att göra. Everton har dock tagit flera viktiga steg i rätt riktning den senaste tiden och jag tror att man kommer att fortsätta att göra det framöver.

Följande talar för att Everton vinner kvällens möte:

1. Newcastles form. Newcastle är som sagt i extremt dålig form just nu. Det finns inte heller något som tyder på att trenden kommer att vända. Premier Leagues formsvagaste lag bör även i fortsättningen bibehålla denna inte särskilt smickrande titel.

2. Evertons form. Evertons formkurva är något som jag också har berört ovan. Laget har i och för sig endast vunnit mot relativt svaga lag på sistone (West Ham och Huddersfield). Jag tycker dock att krysset mot Liverpool och de två segrarna enligt min mening tillsammans med det spel som laget har visat upp ger en tydlig indikation på att Everton är på rätt väg.

3. Skillnaderna mellan trupperna. Evertons trupp är avsevärt mycket bättre än Newcastles dito. Detta blir som tydligast vid en jämförelse mellan lagens respektive offensiva lagdelar (offensiva mittfältare och anfallare). Jag väljer Sigurdsson och Rooney m.fl. framför Gayle och Ritchie alla dagar i veckan.

Emot Everton talar Newcastles hemmaplansfördel och Evertons bortaspel. Det faktum att Newcastle är kvällens hemmalag bör ha en marginell (kanske till och med obefintlig) betydelse eftersom Newcastle nästan är lika dåliga hemma som borta. De tre raka hemmaförlusterna, liksom hemmastatistiken sett till helheten, är tydliga bevis på detta. Evertons bortaspel lär däremot ha en större (men fortfarande liten) inverkan på lagets chanser ikväll. Det är samtidigt viktigt att veta att hälften av Evertons bortamatcher har spelats mot topplagen i PL och att flertalet av matcherna ägde rum under lagets krisperiod. Bortastatistiken har därför en ganska liten relevans.

Det känns konstigt att Newcastle är så stora favoriter i kvällens match med tanke på det jag har kommit fram till. Everton +0,25 till närmare






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt