Speltips: IFK Göteborg-Djurgården

Min lilla comeback igår gick ju väldigt bra. Derbyt mellan Hammarby och AIK inleddes i ett rasande tempo. Bloggspelet (BLGM) hade kunnat gå in redan efter tio minuter om man ser till chanserna som båda lagen skapade. AIK var det laget som började matchen allra bäst. Det blev dock Hammarby som tog ledningen i matchen i den 12:e minuten på grund av tveksmma insatser från AIK-backen Karlsson och målvakten Linnér. Efter 1-0-målet sänktes matchtempot något och AIK tog över matchbilden ännu mer. AIK:s höga press gav utdelning i slutet av den andra halvleken då man fick en frispark precis utanför Hammarbys straffområde. Frisparken resulterade i ett vackert mål av Olsson. Gårdagens bloggspel gick därför in redan i den första halvleken. 

Idag levererar allsvenskan ännu ett stormöte i och med att IFK Göteborg tar emot Djurgården på Gamla Ullevi. Här har jag också hittat ett spel som känns värt att lägga några slantar på. 

Spel: IFK Göteborg-Djurgården, Ö2,5 @ 1,98

Bookie: Pinnacle

Värdering: 3/5U

IFK Göteborgs startelva (4-4-2): 

DahlbergSalomonssonErlingmarkWiklanderNordströmDiskerudErikssonSakorRieksBomanHysén

Djurgårdens startelva (4-4-2): 

IsakssonBeijmoUne LarssonGunnarssonKäckErikssonKarlströmKällströmEl Kabir EngvallMrabti

Om man bara ser till Göteborgs poängskörd (man har tagit åtta poäng med sig från de fem senaste matcherna) kan man få intrycket av att lagets form inte är tillräckligt bra. Vid en närmare titt på spelschemat framkommer dock en annan bild av situationen. Göteborg har haft ett väldigt tufft spelschema den senaste tiden, med matcher mot bl.a. AIK, Elfsborg, Häcken och Malmö. Då framstår Göteborgs åtta poäng som ett fullt godkänt facit. Den "resultatmässiga formen" är med andra ord väldigt bra. Spelet kanske inte har varit lika bländande som resultaten, men det är å andra sidan inga oförtjänta resultat man har fått med sig (om det nu finns sådana). Göteborg har helt enkelt gjort vad som krävs för att samla poäng. Spelet har inte alltid varit vackert och det är sällan man har varit det bästa laget i matcherna mot de andra storlagen. Man kan emellertid inte ta ifrån Göteborg lagets fina effektivitet. 

Djurgården har samlat ihop fler poäng än Göteborg de senaste fem matcherna. Den enkla slutsatsen kanske blir att Djurgårdens resultatmässiga form därmed är bättre än Göteborgs dito. Man måste samtidigt beakta att Djurgården har haft ett enklare spelschema än Göteborg på sistone. DIF har å andra sidan inte heller haft ett enkelt spelschema. Det är ingen enkel uppgift att möta Norrköping, Malmö och AIK. Samtidigt bör man slå både AFC Eskilstuna och Halmstad (vilket man också gjorde). Den resultatmässiga formen är sammanfattningsvis ganska bra. Spelet har dock inte motsvarat den fina resultatraden. DIF stod för sömniga insatser mot AIK och Norrköping. Man spelade dock väldigt bra i förlustmatchen hemma mot Malmö. Det märkliga med Djurgårdens spel kontra resultat den senaste tiden är alltså att man har spelat som bäst när man har förlorat och spelat som sämst (men ändå inte dåligt) i vinstmatcherna och kryssmatchen mot AIK. Formen spelmässigt är, trots att laget stundtals går på tomgång, emellertid lovande. Det finns en hög kapacitet i Djurgårdens lag som bara väntar på att få utnyttjas i ännu högre grad än tidigare under säsongen. 

Göteborgs trupp har flera fina kvalitéer. Målvakten Dahlberg var inför säsongen ett oprövat kort men han har visat att han har vad som krävs för att vara en allsvensk förstamålvakt. Detta var särskilt tydligt i matchen mot Malmö, där han stod för en makalös insats. Backlinjen håller helt okej nivå men det är ingen spelare som sticker ut särskilt mycket enligt min mening. Mittfältet innehåller desto mer kvalité. Rieks har under de senaste matcherna visat att han är en av allsvenskans bästa mittfältare och är lagets hetaste målskytt just nu. Göteborg har också fina anfallsspelare. Hysén och Boman har gjort det ganska bra under året och har dragit sitt strå till stacken vad gäller målskyttet. Göteborgs stora problem är dock bredden i truppen. Det är uppenbart att Göteborg kan få stora problem om nyckelspelarna blir skadade. 

Djurgårdens trupp har jag skrivit åtskilliga rader om i den här bloggen. Det finns egentligen inget nytt att tillägga. DIF:s trupp har fortfarande samma styrkor och svagheter. Den enda skillnaden är möjligen att Badji har visat sig vara väldigt nyttig för lagets anfallsspel. Han har alla möjligheter att utvecklas till en av allsvenskans bästa anfallsspelare. Djurgården brukar ställa upp med väldigt starka startelvor med hög kvalité i samtliga lagdelar. Truppens bredd lämnar dock övrigt att önska. 

Båda lagen har flera avbräck inför kvällens match. Göteborg har flera backar otillgängliga, av vilka Rogne är det tyngsta avbräcket. Djurgården saknar också viktiga spelare i och med att Walker och Olsson missar matchen. Badji är också ett avbräck, om än ett marginellt sådant. Som vanligt tror jag emellertid att man ska passa sig för att överskatta avbräckens betydelse. Karlström och Gunnarsson är kompetenta spelare som kommer att ersätta Walkers och Olssons respektive platser på ett bra sätt. Man ska dock inte sticka under stol med att kvalitén i Djurgårdens startelva naturligtvis minskar av att Walker och Olsson inte spelar matchen. Betydelsen av IFK Göteborgs avbräck i backlinjen är svårare att förutspå. Det står i alla fall klart att man kommer att drabbas negativt av att Rogne inte spelar matchen och att Erlingmark, som i vanliga fall spelar mittfälare, tar hans mittbacksposition. 

Varför ska man spela ett överspel i den här matchen då? Det finns enligt min mening flera goda anledningar till varför ett överspel är lämpligt i den här matchen. Både Göteborg och Djurgården tenderar att bli inblandade i målrika matcher. Tre av Göteborgs fem senaste hemmmatcher och tre av Djurgårdens fem senaste bortamatcher har resulterat i Ö2,5 mål. Göteborg gör i princip alltid mål på hemmaplan och Djurgården lämnar sällan en bortaarena utan ett mål i protokollet. Det är inte bara statistiken som talar för ett överspel ikväll. Skadorna och avstängningarna i respektive lag kommer med stor sannolikhet att leda till defensiva försvagningar i båda lagen. Göteborg spelar en icke ordinarie mittfältare som mittback och Djurgården har en mittback och en defensiv mittfältare skadade. Jag tror också att lagens inställning till matchen främjar ett överspel. Inget av lagen kommer att nöja sig med ett lågt försvarsspel. Djurgården behöver en seger för att haka på Malmö i toppstriden och Göteborg vill inte skämma ut sig genom att låta ett lag från Stockholm föra spelet på Gamla Ullevi. Ett överspel känns alltså som en väldigt bra idé. 

Dagens Spels blogg

Dagens Spel

"Dagens_spel" startade sin twittersida i februari 2015 och han har sedan dess delat med sig av speltips på matcher i Europas största fotbollsligor. På fritiden spelar han golf och följer Djurgårdens lag i ishockey och fotboll.

Sveriges bästa

Kända profiler