Speltips: Östersund-Djurgården

Djurgården fick en tung start i matchen mot Sundsvall den 10:e juli i och med att bortalaget tog ledningen i den 23:e minuten. DIF kvitterade dock kort därefter då Källströms frispark styrdes in i mål. När Danielsson, en av bortalagets backar, fick sitt andra gula kort i slutet av den första halvleken fick Djurgården ett ypperligt läge att vinna matchen. Det dröjde dock till den 64:e minuten innan DIF gjorde ledningsmålet. Det var ingen tillfällighet att Djurgården gjorde målet vid denna tidpunkt eftersom trycket på arenan var som högst runt den 60:e minuten, vilket jag bevittnade på plats. I slutskedet av matchen kontrollerade hemmalaget matchen och man verkade inte särskilt intresserade av att göra ytterligare ett mål. Matchen slutade därför 2-1 vilket innebär en förlust på det senaste bloggspelet (Djurgården -1,5). 

Spel: Östersund-Djurgården, Ö2,5 mål @ 1,862

Bookie: Pinnacle

Värdering: 3/5U

Östersunds startelva (4-4-2): Andersson - Björkström, Sollander Jansson, Bergqvist, Widgren - Aiesh, Mensah, Edwards, Somi - Hopcutt, Bertilsson. 

Djurgårdens startelva (4-4-2): Isaksson - Gunnarsson, Une Larsson, Olsson, Käck - Beijmo, Walker, Källström, El Kabir - Mrabti, Eriksson. 

Det krävs inga raketforskare för att räkna ut att stämningen i Östersund är på topp för tillfället. 2-0-segern hemma mot den turkiska storklubben Galatasaray i Europa League-kvalet måste ha förstärkt lagets redan höga självförtroende. Den allsvenska formen ser också bra ut. Sju matcher utan förlust och tre segrar de fem senaste matcherna är naturligvis fina siffror. Den enda mindre lyckade insatsen resultatmässigt som Östersund har stått för den senaste tiden är 1-1-matchen hemma mot Jönköpings Södra.

Djurgårdens självförtroende lär också vara högt. De stabila segrarna mot Kalmar och Sundsvall talar sitt tydliga språk. Formen är dock svårbedömd eftersom DIF:s spelschema har varit väldigt lätt på sistone. Det är enkelt att hitta svårare allsvenska motståndare än AFC Eskilstuna, Kalmar och Sundsvall. Den enda slutsatsen man kan dra utifrån resultaten är att Djurgården spelar bra mot de sämsta lagen i allsvenskan.

Östersund har för vana att vara inblandat i målrika matcher, både på hemmaplan och på bortaplan. Tre av lagets fem senaste matcher och hemmamatcher har innehållit minst tre mål. Förklaringen till att Östersunds matcher brukar bli målrika är ganska enkel. Östersund är helt enkelt inget lag som är ute efter att försvara sig igenom en hel allsvensk säsong. Ambitionen är istället att vara ett allsvenskt topplag. Detta leder till att Östersund gör och släpper in många mål. 

Djurgården är, precis som Östersund, ett lag som brukar vara inblandat i målrika matcher. Fyra av lagets fem senaste matcher och tre av lagets fem senaste bortamatcher har bjudit på minst tre mål. Den viktigaste anledningen till varför DIF:s matcher oftast är målrika är att man har haft ligans hetaste anfallsspel med Eriksson och Engvall i spetsen. De insläppta målen kan förklaras med att ytterbackarna ibland tenderar att bli väldigt offensiva vilket lämnar stora ytor för motståndarlagens anfallare. 

Både Östersund och Djurgården är offensivt inriktade fotbollslag som har ambitionen att styra matcherna. Redan detta talar för ett överspel. Statistiken talar också starkt för ett överspel. Jag ser framför mig en matchbild som Östersund styr genom sitt stora bollinnehav. Djurgårdsförsvaret är ovant vid att spela lågt försvarsspel och är enligt min mening bättre på att spela högt försvarsspel än lågt försvarsspel. Östersund bör därför ha goda möjligheter att göra mål. Hemmalagets höga tryck lär samtidigt öppna upp stora ytor för Djurgårdens kvicka offensiva mittfältare och anfallare. Djurgården bör alltså också få fina möjligheter att göra mål ikväll. Även den förväntade matchbilden talar med andra ord för ett överspel. Ett spel på Ö2,5 mål känns därför rimligt.  

Dagens Spels blogg

Dagens Spel

"Dagens_spel" startade sin twittersida i februari 2015 och han har sedan dess delat med sig av speltips på matcher i Europas största fotbollsligor. På fritiden spelar han golf och följer Djurgårdens lag i ishockey och fotboll.

Sveriges bästa

Kända profiler