Speltips: Juventus-Lazio

Söndagens match mellan Roma och Juventus började ljust för bortalagets del i och med att Lemina gjorde 0-1 i den 21:a minuten. Glädjen blev emellertid kortvarig. Roma kvitterade fyra minuter därefter. 1-1 blev också halvtidsresultatet. I den andra halvleken tog Roma över matchen såväl spelmässigt som resultatmässigt. Man gjorde både 2-1 och 3-1 i början av den andra halvan och Juve lyckades aldrig ta sig tillbaka. 3-1 till Roma innebär en förlust på söndagens bloggspel.

Spel: Juventus-Lazio, BLGM @ 1,877
Bookie: Pinnacle
Värdering: 2/5U

Juventus reser till Rom utan Rugani, Pjanic, Khedira och Pjaca. Det är tveksamt om Mandzukic kan spela kvällens match.

Lazios skadelista: Parolo (tveksam), Lukaku (kan troligen inte spela) och Marchetti.

Jag vill inledningsvis börja med att påpeka att Juventus bara är hemmalag "på pappret" eftersom kvällens match, d.v.s. finalen i Italienska cupen, spelas på neutral plan. Det är istället så att Lazio är hemmalaget i praktiken eftersom matchen spelas på Lazios hemmaplan (Stadio Olimpico).

Juventus har för ovanlighetens skull en närliggande förlust bakom sig inför dagens match. Man förlorade (som jag ovan nämnde) med 3-1 borta mot Roma för bara tre dagar sedan. En anledning till varför man förlorade var kanske att motivationen inte var tillräckligt hög. Ligatiteln är ju i princip säkrad redan samtidigt som det mesta fokuset naturligtvis är riktat mot CL. En annan anledning är att Juve inte är lika bra på bortaplan som på hemmaplan, särskilt mot de bästa lagen i ligan. Föregående resultat är något bättre än förlusten mot Roma men knappast bra med Juves mått mätt. 0-2 och 2-1-segrarna i CL mot Juventus är givetvis bra resultat medan 2-2 borta mot Atalanta och 1-1 hemma mot Torino är mindre bra (men knappast katastrofala) resultat. Juves form är sammantaget ganska dålig, åtminstone resultatmässigt. Formen kan, i alla fall till viss del, förklaras med att laget har spelat många matcher den senaste tiden och att motivationen har varit ganska låg i några av matcherna.

Lazios spelschema i april och maj skojar man inte bort. Laget har mött bl.a. Roma x2, Napoli, Sampdoria och Fiorentina i de senaste sju matcherna. Man har överlag inte skött sig särskilt bra i de tuffaste matcherna. Förluster mot Roma (i cupen), Napoli och Fiorentina är inte direkt godkänt för Lazios del. Detta uppvägs delvis av storsegrarna mot Roma (i ligan) och Sampdoria. Den resultatmässiga formen är sammantaget ganska bra om man beaktar det tuffa schemat. Spelet har dessutom, med vissa undantag, sett bra ut.

I de senaste två matcherna som lagen har mötts den här säsongen har Juve vunnit utan att Lazio har gjort mål. Det kan därför tyckas vara konstigt att jag lägger ett spel på BLGM i den här matchen. Jag menar dock att Lazio-Juve (som slutade 0-1), är av liten relevans eftersom matchen spelades för nio månader sedan. Detsamma kan sägas om Juve-Lazio (som slutade 2-0) eftersom Juve är ett helt annat lag hemma än borta. Jag lägger därför ingen större vikt vid de två senaste matcherna som spelades mellan lagen. De äldre matcherna kommer inte heller att beaktas särskilt mycket eftersom de har förlorat sin aktualitet (för att de helt enkelt spelades för länge sedan).

Jag tycker att det finns en hel del som talar för att kvällens match blir målrik och att båda lagen gör mål. Först och främst har Juves försvarsspel inte sett speciellt starkt ut på bortaplan, inte minst mot de bästa lagen i ligan. Juventus förmodade fokus på CL öppnar också för att skärpan i det defensiva spelet inte blir tillräckligt hög ikväll. Lazios anfallsspel, med Immobile och Keita, har dessutom sett väldigt bra ut på sistone, särskilt mot topplagen. Det är snarare försvarsspelet som har gjort att Lazio har förlorat matcherna den senaste tiden. Målskyttet är med andra ord inte det som är problemet. Juves anfallsspel går det inte att klaga på medan Lazios försvarsspel, som sagt, inte håller hög nivå överhuvudtaget. Jag tror och hoppas på att vi kommer att få se en högkvalitativ, målrik och intressant cupfinal mellan två av Italiens bästa fotbollslag.

Dagens Spels blogg

Dagens Spel

"Dagens_spel" startade sin twittersida i februari 2015 och han har sedan dess delat med sig av speltips på matcher i Europas största fotbollsligor. På fritiden spelar han golf och följer Djurgårdens lag i ishockey och fotboll.

Sveriges bästa

Kända profiler