Speltips: Klubblags-VM

Tja!

Senaste bloggspelet åkte rakt ner i soptunnan efter att Monterrey tappat 1-0 till 1-2 redan i den första halvleken. Monterreys målvakt hade en av sina sämsta kvällar någonsin och stod för i mina ögon två rejäla tavlor i samband med målen. Hemmalaget pressade på för fullt i andra halvlek men bollen ville helt enkelt inte in. Surt! Annars gick hela söndagen i samma tecken som inlägget. Tror att jag fick det till 3 spel som gick från att vara i vad som såg ut att vara en trygg ledning till att rasa ihop fullständigt på väldigt kort tid. Röda kort i dåliga skeden m.m. Men sådan är bettingen, nästa gång så sitter kanske skottet i den 92:a istället för att gå i stolpen, som det bokstavligen gjorde i ett par matcher. Lite segt bara att allt kom under samma dag, historiskt dåligt minst sagt. Well well, mexikanska ligan är över men det är fortfarande en cupfinal kvar, den spelas dock inte förrän om 10 dagar då finalisten Pachuca är just nu och deltar i klubblags-VM. Dagens inlägg kommer att handla om den sistnämnda turneringen, let's go :)

Gremio - Pachuca - FIFA Club World Cup Semifinal

Avspark: Tisdag 12 december 18:00

Intressant semifinal mellan Copa Libertadores-mästarna Gremio mot CONCACAF Champions League-mästarna Pachuca. Mexico vs Brasilien, två ligor som jag följt ganska intensivt dem senaste åren och två lag som jag anser mig ha bra koll på.

Om vi tar oss an dem Sydamerikanska mästarna Gremio då. Gremio har förhoppningar på att en bra placering i klubblags-VM skall bli grädden på moset som stänger igen ett ypperligt kalenderår. Gremio har skördat sina framgångar tack vare ett starkt kollektiv och ett välorganiserat spel. I den superjämna, och svåra, brasilianska ligan slutade de på en fin 4:eplats, bara en poäng bakom tvåan Palmeiras. Bara det ett starkt resultat i sig, än mer imponerande att de åstadkommit detta trots att de vid flertalet gånger ställt över nästan hela startelvan pga deltagandet i Copa Libertadores. Även om deras styrka ligger i ett organiserat spel, där framförallt mittbacksparet Geromel - Kanneman hyllats som landets kanske bästa mittbackslås, så lyckades man göra nästflest mål i Serie A. Detta utspritt över många olika spelare från olika lagdelar. Vi snackar om ett starkt kollektiv. Nog var Gremio kanske det jämnaste laget i hela kontinenten sett över hela året. I copan tog man många taktiska segrar där ett solit försvarsspel vägdes väl upp med en del mål från framförallt stjärnan Luan samt den forne Dortmundskyttekungen Lucas Barrios. Luan var faktiskt rent utsagt outstanding när det väl gällde och slutspelet MVP. Copatiteln, som man vann så sent som för inte ens 2 veckor sedan, var med andra ord fullt välförtjänt!

Pachuca kvalificerade sig till klubblags-VM tack vare vinsten i CONCACAF Champions League. Kvalitén i den turneringen är otroligt varierad och det är mer än vanligt att dem mexikanska och MLS-lagen vilar sina nyckelspelare under nästan hela första halvan av turneringen. Lag från El Salvador, Haiti m.fl har givetvis inte ens en suck mot storlagens bänkvärmare. På väg till finalen slog man ut Deportivo Saprissa från Costa Rica och MLS-klubben Dallas. Väl i finalen kom det stora testet när man ställdes mot mexikanska Tigres och trots att Pachuca var stundtals utspelade i det dubbelmötet så gick man segrande ur den kampen med 2-1 sammanlagt (1-1, 1-0). Jag vill minnas att jag klassade den segern som ett rån av sällan skådad slag, i varje fall sett till hur matcherna såg ut på plan. En viktig sak som behöver lyftas fram här är att Pachuca vann CONCACAF-titeln den 27 april. Det var alltså nästan 8 månader sedan man rodde den titeln i hamn. Låt mig påminna er om att det kan hända ganska mycket med ett lag på 8 månader, framförallt i Syd- och Centralamerika.

I ligan har Pachuca haltat rejält. I den första säsongen (första halvåret) så missade Pachuca slutspelet, dvs att de hamnade utanför topp 8. Kanske kan man skylla det en aning på CONCACAF CL, men efter uppehållet så följde man upp det dåliga resultatet med att ännu en gång missa topp 8. Den största skillnaden det här året kontra det förra året är hur mycket sämre Pachuca blivit på sin hemmaborg. Missförstå mig inte nu, Pachuca är fortfarande ett riktigt såkallat hemmalag, men man har blivit betydligt sämre där. Under 2016 förlorade Pachuca inte en endaste hemmamatch i ligan, mer exakt så vann man 15 matcher och kryssade 6. I år har resultaten blivit avsevärt mycket sämre med 7 vinster, 7 oavgjorda och 3 förluster. En anledning till detta är två oerhört tunga spelartapp samt rejäla skadeproblem. Inför 2017 såldes mittfältaren Rodolfo Pizarro för en stor summa till ligakonkurrenten Chivas och efter CL-titeln såldes Hirving "Chucky" Lozano till PSV. Just Lozano är en spelare som jag rankar otroligt högt, jag har t.om känt mig tvungen att skriva tweets om honom specifikt för att han varit så löjligt bra emellanåt. Han har förtjänats lyfta fram, såsom jag gjort med Monterrey Aviles Hurtado. Lozano gick förövrigt till PSV och leder nu skytteligan redan under sin första säsong i Eredivisie. Ett oerhört tungt tapp! Inför den gångna säsongen försökte de täcka upp med bland annat fjolårets MVP i Liga MX, Edson Puch, samt japanska stjärnan Honda. Men bägge dessa nyförvärv har inte lyckats ersätta Lozano. Puch har dragits med en hel del skador och har pga det inte fått någon vidare kontinuitet. Således har han varit långt ifrån att vara i närheten av sin egentliga förmåga. Honda, som kom ganska otränad till klubben, fick länge jobba för att komma i bra form och kom inte upp i nivå förrän i slutet av säsongen. En annan viktig pjäs som också fått säsongen spoilerad pga diverse skador är lagets argentinske skyttekung Franco Jara. Den relativt unge och orutinerade chilenaren Angelo Sagal har fått täcka upp på hans position och har gjort det på ett godkänt sätt, varken mer eller mindre. Men Sagal är fortfarande en ganska valpig spelartyp som saknar Jaras vinnarskalle och matchavgörande egenskaper, vilket ändå har speglats av på plan. Annars är det värt att lyfta fram uruguayanen Urretaviscaya som är en vass offensiv mittfältare, men han ensam klarade givetvis inte av att lyfta Pachuca till den nivån som de vanligtvis ligger i.

Dryga månaden innan klubblags-VM åkte Pachuca dessutom på ganska många tunga skador. Dem tre tyngsta skadorna var just Jara, Puch och mittfältaren Erick Gutierrez. Det står nu klart att Puch missar klubblags-VM. Dem andra två är uttagna men det är bara Jara, med ett inhopp i den senaste matchen, som har hunnit spela något alls på över en månads tid och de är således långt ifrån toppform. Truppen hos brassarna är nästintill intakt, det är bara den duktige mittfältare Arthur, som förövrigt ryktas till Barca, som är skadad. Arthur och Erick Gutierrez har liknande roller på plan där de fördelar bollar från sin centrala mittfältsposition.

Med tanke på att Gremio alldeles nyligen prickat formen och precis vunnit Copa Libertadores så kommer den här matchen i ett betydligt bättre läge än vad den gör för Pachuca. Mexikanerna lyckades bara skrapa ihop 4 avslut på mål mot Wydad Casablanca och avgjorde sent i förlängningen trots motståndarnas röda kort i den 69:e minuten. Det är tydligt att Pachuca idag inte är samma Pachuca som vann CONCACAF CL för dryga 8 månader sedan. Något annat som står klart är att Pachuca är fortsatt usla utanför sin hemmaborg (tredjesämsta bortalaget i ligan), även om de blivit klart sämre där med. Denna match spelas på neutral mark och jag tycker att det mesta här pekar på att det blir brassarna som avancerar vidare till finalen. Pachuca som är rejält skadeskjutna bör inte räcka till här och jag väljer att lägga mina pengar på Gremio, ett oerhört vasst cuplag. Gremio vinst blir spelet och det är taget till 1.82 hos Coolbet med 3U (flat). Asien ligger några punkter längre ner i skrivande stund, över 1.75 duger fint!

Vamos brasileños!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt