Speltips: Första titeln i hamn?

Landslagsuppehåll!

Nästan alltid lika ovälkommet, utom möjligen denna gång då vi har Sveriges playoff att se fram emot. Chile misslyckades ju som bekant att kvala till VM, en flopp av sällan skådad slag. Det vore riktigt kul om åtminstone Sverige lyckades kvalificera sig till VM för ett VM utan varken Chile eller Sverige hade ju inte varit samma sak. Landslagsuppehåll brukar ju även oftast innebära, i varje fall för min del, att jag har ett betydligt mindre intressant utbud att jobba med. Så blir dock inte fallet denna gång. Det må vara färre objekt än vanligt men jag tycker mig ha hittat två stycken RIKTIGT intressanta spel denna vecka. Här kommer det första och det hittas för ovanlighetens skull i Colombia.

Junior - Independiente Medellin - Copa Aguila (Colombia)

Avspark: 9 november 01:10

Dags att dela ut det första priset i den colombianska säsongen, Copa Aguila. I finalen har vi två colombianska storklubbar vars säsonger skiljts åt som natt och dag. Vi dyker direkt ner i det + en del annat och jag inleder med bortalaget Independiente Medellin.

Independiente Medellin har under det senaste deceniet blivit ett lag att räkna med år ut och år in. Man har prenumererat på slutspelsplatser och deltagit i hela 6 finaler sedan Clausuran 2008. Imponerande minst sagt! Det skall dock tilläggas att man spelar 2 "säsonger" per år i Colombia, Aperturan och Clausuran, men även med det i åtanke så är 6 finaler riktigt starkt. Independiente vann ligan så sent som i fjol efter sammanlagt 3-1 mot Junior. 2017 började i samma anda och när Aperturans seriespel skulle summeras så hade Independiente Medellin slutat på en fin andraplats, trots att man spelade Copa Libertadores parallelt med ligan. Men idag är detta något som vi inte riktigt kan lägga för stor vikt på. Bredden i den colombianska ligan har blivit sämre och sämre för varje säsong, topplagen är numera ganska överlägsna lagen precis där under och deras slutspelsplats är sällan äventyrad. I Aperturan 2017 så hade t.ex. Independiente, som alltså slutade tvåa, 13 poäng ner till den sista slutspelsplatsen. Detta var såklart en bra prestation, men samtidigt som ligaspelet gick bra så åkte man istället ut redan i Copa Libertadores gruppspel. Tredjeplatsen i gruppen betydde en spot i Copa Sudamericanan (likt CL-trean får lira EL) men även där räckte de inte till och åkte ut mot argentinska Racing redan i det första dubbelmötet. Ungefär i samma veva så åkte man också ut i den första omgången i det colombianska slutspelet och säsongen som bådade inledningsvis väldigt gott slutade istället i ett fiasko.

Inför den pågående Clausuran så gjorde man inga större värvningar, det "största" namnet var anfallaren Edison Toloza, en helt ok offensiv spelare som dock blev en såkallad "reject" i Junior som plockade in rena stjärnspelare på hans position. På minussidan så släppte Independiente iväg 2 ordinarie spelare till Mexico, två spelartapp som har visat sig haft en större påverkan på laget än man trott.

Denna säsong har Independiente haft det ganska kämpigt och man kan påstå att de tog med sig den usla säsongsavslutningen in till denna. I skrivande stund innehar Independiente den sista slutspelsplatsen (8:a) när det endast återstår en omgång kvar. Med endast en poäng ner till Jaguares och en betydligt tuffare sista match så kan det mycket väl bli så att slutspelet glider dem ur händerna. Jag vill påstå att cupvinst är i princip det enda som kan rädda Independiente från att göra ett av sina sämre år på modern tid om man ser till förväntningarna som man hade på laget. Något som förövrigt får ses som en REJÄL bonus då man i princip kryssat sig hela vägen fram till cupfinalen.

Junior tillbaka i toppen med en smäll!

Juniors resa har varit ganska lik Independientes, men med skillnaden att de verkligen lyckats vända trenden. Efter finalförlusten mot just Independiente Medellin i 2016s Apertura så började Junior att trilla längre och längre ner i tabellen. Silvermedaljen följdes upp med en elfteplats och sedan en tolfteplats vilket innebar att Junior missade slutspelet två säsonger i rad. Ett praktfiasko minst sagt för en klubb av Juniors storlek. Men så kunde man inte ha det och ledningen slog inför den här säsongen på den stora trumman när man värvade in en drös med högkvalitativa spelare. Bland dessa fanns landslagsstrikern Teofilio Gutierrez och yttern Yimmi Chara, två namn som smällde otroligt högt. Just dessa herrar satte genast avtryck i sin nya klubbadress och är idag två av dem bästa spelarna i ligan. Yimmi Chara har efter detta vunnit sig en plats i det konkurrenskraftiga Colombianska landslaget medans Teofilio tagit tillbaka sin plats i densamma. Resultaten började komma från dag ett och Junior har sedan dess endast förlorat 4 matcher i samtliga turneringar av 31 möjliga. I ligan har man bäst poängsnitt av alla trots att man just nu "bara" ligger trea. Detta då man spelat färre matcher än övriga konkurrenter och trots att man nu på slutet använt sig av ett rent reservlag då de även har fokus på Copa sudamericana. I den turneringen har man tagit sig hela vägen till semifinalen, där de förövrigt skall möta brasilianska Flamengo, och i den colombianska cupen har man gått från klarhet till klarhet.

Junior är idag ett väldigt komplett lag som har ett riktigt bra grundspel. Defensiven är mycket stabil och offensiven är väldigt dynamisk och oförutsägbar. Den tidigare nämnda duon briljerar vecka ut och vecka in i en offensiv som får anses vara landets mest kreativa och fantasifulla sådan. De har roterat en hel del på sistone och lyckats göra det på ett bra sätt då reserverna plockat ett par fina skalper mot tufft motstånd.

Upplagt för hemmaseger

Inför den här matchen så har Juniors nyckelspelare vilats. Independiente å sin sida kämpar fortfarande om en slutspelsplats och har därför fått matcha sina bästa spelare match efter match. Det har också medfört en del problem. Lagets starkast lysande stjärna, Juan Quintero, är högst tveksam till spel då han inte riktigt lyckats bli kvitt en skada. Detsamma gäller anfallsduon Edinson Toloza och Fernando Caicedo som båda utgick skadade i den senaste ligamatchen mot Alianza Petrolera. Som grädde på moset så saknas försvararen Felipe Álvarez som blev utvisad i finalmöte nr 1.

Dessa lag möttes, utöver i den första finalmatchen, bara för ett par veckor sedan i ligaspelet i en match som var betydligt viktigare för Independiente än för då i princip slutspelsklara Junior. Den matchen vann Junior med 1-2 på bortaplan efter att Yimmi Chara och Teofilio Gutierrez fått hoppa in i den andra halvleken och vänt matchen på egen hand med varsitt mål. En i mitt tycke ganska tydlig fingervisning på vart dessa lag står gentemot varandra.

Det skall också sägas att Colombias landslagstränare låtit bli att ta ut några Juniorspelare alls till detta landslagsuppehåll, vilket ger oss en tydlig indikation på hur mycket den här matchen betyder för hemmalaget. Vi kan således räkna med en urstark Juniorelva redan från minut 1. Då bortamålsregeln inte gäller i Copa Aguila (1-1 i första mötet) så ser jag det som upplagt för en hemmavinst. Truppläget är bättre hos Junior, man får avgöra på hemmaplan och självfötroendet är på topp efter att man viftat bort brasilianska Sport Recife i Sudamericana-kvarten. Jag väljer därför att plocka Junior -0.5 tidigt till 1.89 hos Unibet. 4.5U (1.5x flat) investeras här. Plockar detta innan asiaterna släpper det då ja inte vågar riskera ett oddsras. Kanske sitter min värdering lite off kontra deras, men det tycker jag verkligen inte att den borde. Oavsett vilket så är 1.89 i varje fall i min bok riktigt fint sett till förutsättningarna.

Dags att ta den första titeln för Junior som faktiskt har goda möjligheter att plocka trippeln.

Vamos!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt