Speltips: Det brinner i röven på Curico

Tjenixen!

Det blev 1 in och 1 ut på dem två senaste bloggliren. Union Española visade som förväntat att det skiljde en klass mellan dem och kaoslaget Iquique, Palestino å andra sidan gjorde sin sämsta match under den gångna månaden i ett skede där de behövde det som allra minst. Tråkigt. Oktober blev tyvärr en halvkass månad och det är utanför den chilenska ligan som det är lite kämpigt. Får fila lite på hur jag löser det för just nu är det riktigt tråkigt att de suveräna siffrorna från den chilenska fotbollen förpestas av betydligt sämre i andra ligor. Får kanske ändra om bland insatserna för att maximera utdelningen från Chile samtidigt som man kan hitta tillbaka till formen i Mexico i lugn och ro så att säga. Vi får se hur det blir med det. Nu i helgen är det som vanligt chilenskt boll och det blir den vi kommer att fokusera på under veckans gång.

Audax Italiano - Curico Unido - Primera Division Chile

Avspark: 4 November 22:00

 

Sist jag rekade Audax Italiano så åkte de på en stjärnsmäll. Ett tidigt insläppt mål mot Colo Colo innebar att det blev sämsta tänkbara matchbild för kontringsstarka Audax som istället fick smaka på sin egna medicin. 0-3 förlusten följdes upp med ett oavgjort resultat borta mot ett Antofagasta som nyligen börjat visa samma klass man uppvisade inledningsvis i tabellen. Således var detta, i vart fall i min bok, ett starkt resultat. Framförallt då man spelade med en man mindre fr.om den 42:a minuten. I den matchen var man ganska bra med fram tills det röda kortet innan man i samband med det blev, av logiska skäl, tillbakatryckta. Målet i den matchen kom via straff av mr 100%, Bryan Carrasco. I och med krysset så höll man fortsatt nere glappet upp till Antofagasta till 2p, vilket var väldigt viktigt i kampen om en plats i nästa års Copa Sudamericana. Även om Audax kommer till matchen med 1 förlust och 1 kryss i bagaget (notera att det var två väldigt svåra matcher) så är formen relativt god. På dem 6 senaste ligamatcherna har man vunnit  3, kryssat 2 och endast förlorat 1. Till detta möte saknas försvararen Bosso, ett avbräck i elvan givetvis men det är ingen spelare som man står och faller med.

Curico Unido är dem målsnåla nykomlingarna vi spelat emot ett par gånger. Laget har gått ner i en ganska tung period där framförallt målen uteblivit. Känslan för ett par omgångar sedan var att Curico hade fått alldeles för mycket med sig. Det var straffar, röda kort på motståndarna och mål på fasta situationer. Nu när de inte haft flytet på sin sida så har målen uteblivit. Trots ovanstående så kommer Curico till helgens möte med en seger i ryggen då de hemmaslog, för tillfället ganska usla, San Luis med 1-0. Hur målet kom till? Tack vare ett långt inkast, givetvis! :)

Det står ganska klart att Curico har fortsatta anfallsproblem. Med sina 7 mål framåt på 11 omgångar är man bara 1 mål bättre än kaoslaget Iquique, och det tabellen inte visar är då den stora mängden mål som tillkommit på fasta situationer. Självklart är det inte dåligt att göra mål via fasta, men det ger en ganska klar fingervisning på vad för sorts lag Curico blivit TVUNGNA att bli då de inte sitter på det bästa spelarmaterialet. Det är ett såkallat chilenskt brunkarlag, något som är rätt så ovanligt. Curicos största namn, föredettingen Gabriel Vargas (anf), har varit skadad under en längre period och hans medverkan i denna match är fortfarande oklar. Han börjar dock närma sig spel och kan med lite tur få speltid redan till detta möte, men han är en spelare som passerade zenit för länge sedan och kommer dessutom att vara långt ifrån matchform.

Nu när säsongen börjar lida mot sitt slut i Chile så börjar det också att bli dags att avgöra vilka som säkrar sin plats i dem kontinentala cuperna, men det är också dags att avgöra vilket lag som får spela kval mot Primera B vinnaren. I den sistnämnda kampen hittar vi då nykomlingarna Curico. För att avgöra vilket lag som riskerar nedflyttning i Chile så räknar man man ut samtliga lags poängsnitt per spelad match under dem 3 senaste säsongerna, vilket motsvarar ca 1.5 år i Chile. Då Curico är nykomlingar så kommer man endast att räkna ut deras snitt för den pågående säsongen. På den sammanlagda tabellen ligger Curico just nu tredjesist. Deras poängsnitt är 1,09, marginelt bättre än Palestino och Wanderers som båda har 1,04. Då Curicos snitt baseras endast på den här säsongen så kan det svänga ganska fort för deras del. Ett oavgjort resultat här hade således försämrat deras snitt till 1,08. Inte hela världen kanske, men samtidigt hade en förlust fått ner snittet till 1,0. 

Audax Italiano är i mitt tycke det klart bättre laget. Då de jagar en plats i Copa Sudamericana så är denna match en mycket viktig sådan, både för dem och för nedflyttningshotade Curico. Jag tror att Curicos försiktighet kommer att straffa sig här då det är ett ytterst lurigt möte för dem. Försöker de ta för sig alldeles för mycket så kommer de att bli sönderkontrade av Audax snabba spelare, och tar man det försiktigt så har man ett för dåligt grundspel för att kunna hålla ett bollförande Audax i schack. Får bara Audax in ett förstamål så känns Curico helt körda då de kommer att bli tvungna att lyfta laget ganska rejält och lär i ren panik gå bort sig. Form, kvalité och hemmafördelen väger ganska tungt över till Audax fördel i mitt tycke och -0.25 känns som en väldigt snäll lina, -0.5 hade jag tyckt känts mer rättvist, framförallt med atnke på hur tabelläget ser ut för bägge lagen. Spelet blir därför Audax Italiano -0.25 till 1.92 hos Unibet, spelas som vanligt med 3U. Notera att Pinnacle ligger på 1.90, om ni hellre plockar spelet där. 

Gios blogg

Gio

Finns på Twitter som Gio88R

Giovanni, eller kort och gott Gio, har tack vare sin skeva dygnsrytm och sina latinska rötter följt den sydamerikanska fotbollen så länge han kan minnas. Gio började reka spel för en 5-6 år sedan i sin livechatt innan han hängde med modet och tog steget in på Twitter. Med bred kunskap om i princip samtliga sydamerikanska ligor och utan några språkliga barriärer i sin research är han alltid väl påläst och uppdaterad inför varje omgång. Det innebär också att hans följare ofta har en hel buffé av speltips att välja mellan, och att man inte alltför sällan ser honom kriga in spel under sitt alias "GioBetyouwin" sent in på morgonkvisten.

Sveriges bästa

Kända profiler