Speltips: El Cacique joinar festen

Tja!

Halvdant resultat igår med 3 ut och 2 in. Hade givetvis hoppats på lite bättre resultat, men vi jobbar på. Bra var det i varje fall att bloggen hittade tillbaka till vinnarspåret. Utgången av matchen blev precis som jag förväntade mig och Catolica plcoakde tre välbehövliga poäng tack vare en 2-0 vinst. Tills ikväll ligger jag ute med ett överspel i matchen O'higgins - Audax Italiano, den har legat i spelboken i ett par dagar. Nedanstående tips är i mitt tycke helgens bästa, så let's go!

Colo Colo - Santiago Wanderers - Primera Division Chile

Avspark: 15 Oktober 20:30

Snacka om att resultaten gått dem mesta mästarnas väg under dem senaste omgångarna. Samtliga lag som legat högre upp i tabellen har tappat poäng denna omgång vilket har bjudit in Colo Colo rejält till titelkampen när ca hälften av ligan återstår. En vinst ikväll skulle ta Colo Colo hela vägen från fjärde- till förstaplats. Att Colo Colo skulle kunna nå förstaplatsen så tidigt som i den nionde omgången, efter deras urusla start, var det få som kunnat föreställa sig.

Men om vi tar och bortser från säsongsinledningen och Colo Colos flopp i den chilenska cupen så kan vi konstatera att de på senare tid sett ut som ett av dem bättre lagen i ligan. Poängen har trillat in och spelmässigt ser det bättre och bättre för var match som går.

Colo Colo kommer i bra form till dagens möte. I ligan har man tre vinster samt ett kryss på dem fyra senaste omgångarna och man har under den tiden vunnit över bägge sina rivaler. Även spelarna har börjat anpassa sig till spelsystemet och börjar sakta men säkert hitta sina roller på plan.

Under landslagsuppehållet har det inte blivit något spel för Colo Colo, men det finns trots något positivt att ta med sig inför dagens möte. Nyförvärvet Jorge Valdivia var åter uttagen till det chilenska landslaget och fick t.om chansen från start, och som han tog för sig den snart 34-årige 10:an. Han var i mitt tycke den bästa chilenaren på plan sett över dem två VM-kvalmatcherna han deltog i. Givetvis ett gott betyg med tanke på vilka världsspelare Chile ändå har till sitt förfogande. Valdivia skapade i sedvanlig ordning massvis med chanser åt sina lagkamrater men han visade också ett väldigt uppoffrande spel där han täckte stora ytor på plan, både vid offensiva som i defensiva sekvenser. Det var riktigt roligt att se Valdivia prestera som i fornstora dagar och kan han ta med sig åtminstone lite från den matchen så är han by far den bästa spelaren i den chilenska ligan.

Truppen är relativt intakt. Claudio Baeza saknas då han blev utvisad i det senaste derbyt, men bortsett från honom så har Guede alla andra spelare värda namnet tillgängliga.

Santiago Wanderers är en klubb som har varit på rejäl nedgång under det senaste 1.5 året. Efter deras satsning, som inte resulterade i något bättre än en sjätteplats, så har klubbens ekonomi varit ganska illa däran. Åtgärder vidtogs och Santiago Wanderers gjorde en helomvädning när de gick från att ha ett ganska profilstarkt lag till raka motsatsen. Resultaten blev därefter och på dem två senaste säsongerna har man slutat på elfte- och femtondeplats i en serie innehållandes 16 lag. Det är faktiskt såpass illa att man är nästjumbo i den sammanlagda tabellen, endast före nykomlingarna Curico. I den sammanlagda tabellen räknar man ut poängsnittet per match för varje lag under dem tre senaste säsongerna. Laget som innehar jumboplatsen när allt skall summeras blir även lagen som flyttas ner till Primera B. Detta ger oss med andra ord en ganska tydlig bild över Santiago Wanderers nedåtgående formkurva. 

Den här säsongen har Santiago Wanderers ändå lappat ihop ett helt OK lag. Det jag dock känner är kruxet här är att dem flesta spelarna är rena "föredettingar" som passerat zenit för ett par säsonger sedan. Visst kommer det att bära högre än Clausurans 15:eplats, men det är högst osäkert om det kommer att räcka för att skjuta iväg ordentligt ifrån Curico i den sammanlagda tabellen.

Inför dagens match måste vi ifrågasätta Wanderers nuvarande form. Efter 0-2 vinsten mot San Luis så har man presterat en ganska dålig fotboll 4 matcher i rad. I cupen spelade man 1-1 både hemma och borta mot Iberia från Primera B, det krävdes en straffsparksläggning för att Wanderers skulle med nöd och näppe ta sig vidare till nästa omgång. I ligan har de två raka förluster där framförallt 1-3 förlusten mot Audax Italiano var mest alarmerande. Det var inte bara resultatet som var otroligt dåligt utan de stod även för en av dem sämsta 90 minuterna ett lag gjort i årets Primera.

Har varit och petat på hela 7 matcher där Colo Colo varit inblandad under den nya säsongen. Med 5 vinster och 2 förluster på dessa 7 matcher (3 vinster i rad) känns det som att man har bra koll på grabbarna. Har backat Colo Colo i dem två senaste matcherna och det finns ingen anledning till att börja tvivla på dem mesta mästarna. El Monumental ryktas bli fullsatt ikväll vilket kommer att göra uppgiften än tuffare för Wanderers spelare. Colo Colo -1.0 spelas till 2.08 med 4.5U (1.5x flat).

Dale Albo!

Gios blogg

Gio

Finns på Twitter som Gio88R

Giovanni, eller kort och gott Gio, har tack vare sin skeva dygnsrytm och sina latinska rötter följt den sydamerikanska fotbollen så länge han kan minnas. Gio började reka spel för en 5-6 år sedan i sin livechatt innan han hängde med modet och tog steget in på Twitter. Med bred kunskap om i princip samtliga sydamerikanska ligor och utan några språkliga barriärer i sin research är han alltid väl påläst och uppdaterad inför varje omgång. Det innebär också att hans följare ofta har en hel buffé av speltips att välja mellan, och att man inte alltför sällan ser honom kriga in spel under sitt alias "GioBetyouwin" sent in på morgonkvisten.

Sveriges bästa

Kända profiler