Speltips: Inför: Nordirland - Norge

På söndag är det dags för vårt grannland Norge att ge sig ut i VM-kvalet igen och man gör det med en ny tränare i Lars Lagerbäck. Uppgiften kunde ha varit enklare då man ställs emot ett erkänt hemmastarkt land i Nordirland som är en nation vars fotboll möjligtvis kan anses lite primitiv men som besitter en otrolig inställning som också tog dem hela vägen till EM i Frankrike ifjol.

Om vi börjar med att titta på Norge så har man endast samlat på sig 3 poäng i sin VM-kval grupp. De poängen kom emot San Marino och säger egentligen ingenting om sin prestation, en prestation som dessutom var väldigt slätstruken och man var faktiskt riktigt illa ute när Stefanelli i San Marino stack upp och utnyttjade ett norskt försvarsmisstag och satte 1-1 i den 54:e minuten.

Där och då var nog Norge och dess landslag på absoluta botten, att de just då inte ens kände att de kunde städa av San Marino utan problem var nog en utav de jobbigaste stunderna för de norska folket på väldigt länge. Lyckligtvis lyckades man vinna matchen tillslut, då Diomande satte det förlösande 2-1 målet i minut 77. När hjärtat i halsgropen sedan hade lagt sig och laget kunde andas ut över att ha undkommit det största fiaskot i sin fotbollshistoria rullade även Samuelsen och Joshua King in varsin boll och slutresultatet skrevs till 4-1.

Men det blev en kortvarig glädje, om det nu ens var en glädje man kände efter den matchen. Man åkte månaden senare och förlorade rätt enkelt borta i Tjeckien, trots att man försökte rulla boll och ha övertaget så var man aldrig nära. Tjeckerna var nöjda med att kontra sönder detta stackars Norska landslag och man fick tillslut också nog i förbundet och tränare Högmo fick avgå och uppladdningen inför 2017 skulle bli med en ny tränare.

Den tränaren blev Lars Lagerbäck som efter sitt fina jobb med Island har skapat sig ett stort anseende världen över, men framförallt i Norden. Någon närmare förklaring på Lagerbäcks fotbollsfilosofi behöver vi inte gå in på men man kan kort säga att den utgår ifrån ett väldigt organiserat, lågt stående försvar där man gör allt för att inte bjuda sina motståndare på något. Sedan försöker man ställa om utan att följa upp med särskilt många spelare och försöker skapa oreda på det sättet.

Norge är i en generationsväxling likt den Sverige har genomgått där många nya spelare har introducerats i landslaget och man har en hel del spelare i dels Premier League men också hela Europa som får regelbunden speltid. Det främsta ansiktet för dessa har såklart varit Martin Ödegaard som med sin flytt till Real Madrid som 16-åring väckte stora rubriker. Han har dock figurerat mest i U21-laget men har hunnit att blivit uttagen i landslaget och spelade 5 matcher i EM-kvalet till Frankrike som man misslyckades med att kvalificera sig till.

En kille som blivit uttagen och som just nu är glödhet är Joshua King som spelar i Bournemouth. Han har stått för 11 mål i PL-klubben och borde ha stärkt sina aktier då han stått för 5 mål på sina 4 sista matcher, varav ett hattrick emot West Ham som verkligen var något extra. Han ska tillsammans med Aleesami, Nordtveit, Söderlund och Mats Möller Daehli bland andra nu försöka att hjälpa Lagerbäck att leda detta Norge in i en ny era där man förhoppningsvis även kan börja kvala in sig till mästerskapen.

Norges uttagna trupp:

Målvakter:
Örjan Nyland, Rune Almenning Jarstein, Andre Hansen, Rosenborg

Försvarare:
Fredrik Sem Berge, Omar Elabdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad,
Even Hovland, Tore Reginiussen, Jörgen Skjelvik, Jonas Svensson, Gustav Valsvik

Mittfältare:
Sander Berge, Jo Inge Berget, Veton Berisha,
Mats Möller Daehli, Mohamed Elyounoussi,
Stefan Johansen, Anders Konradsen, Håvard Nordtveit

Anfallare:
Adama Diomande, Tarik Elyounoussi, Joshua King

I Nordirland hittar vi den rutinerade tränaren Martin O'Neill vars främsta tränargärning varit den tid han spenderade i ett då rätt framgångsrikt Aston Villa. Han har även huserat i Norwich, Celtic och Sunderland. Nordirland är olikt Norge en nation som de senare åren verkligen börjat att visa upp sig som en slagkraftig sida, man vann sin EM-kval grupp inför EM i Frankrike där lag som Grekland, Ungern och Rumänien deltog i. Även om det inte är några stornationer i sådana här sammanhang är det ändå ordentliga fotbollsnationer och sett till Nordirlänskt mått är det mäkta imponerande.

Väl i EM tog man sig vidare som trea i gruppen som innehöll Tyskland, Polen och Ukraina. Man förlorade visserligen emot både Polen och Tyskland men visade upp en otroligt skicklig defensiv då man höll dessa motståndare till ett varsitt mål. Att både Tyskland och Polen dessutom är i framkant i Europa när det kommer till målgörande och offensiv styrka gör det ännu mer imponerande.

Sedan sprang man sönder ett Ukraina och vann den matchen övertygande med 2-0 för att säkra sin plats i slutspelet. Nordirland ställdes då emot Wales där man olyckligt åkte ur turneringen efter ett självmål med kvarten kvar utav matchen. Men istället för ett erkännande kring den fantastiska resa man som nation gjort samt dess prestationer blev istället Nordirland kända världen över efter en viral succé innehållandes sin bänkspelare Will Grigg. Wiganspelaren som fick ett inhopp blev känd utifrån en sång ett Nordirlänskt fan spelat in på Youtube. Sången ekade över arenorna sommaren 2016 och blev en riktig stämningshöjare.

Nu när EM är över har man inlett VM-kvalet strålande. De två hemmamatcher man spelat har vunnits emot beskederligt motstånd iform utav San Marino och Azerbadjan. Sedan har man även en poäng borta i Tjeckien som imponerar och en planenlig 2-0 förlust i Tyskland. Man parkerar nu på en andra plats i gruppen med 7 poäng, samma poängantal som trean Azerbadjan innehar.

Will Grigg saknas ifrån truppen på grund utav skada och så gör även gamle Manchester United-bekante McNair. I övrigt så har man Kyle Lafferty som är Sverigebekant sedan Sverige hade dem i gruppen under tidigare kval och Conor Washington som startade som striker under EM. Tre West Bromwich spelare figurerar i defensiven och det är McAuley, Jonny Evans samt Chris Brunt. Sett till West Brom's fantastiska säsong så kan man säga att det är spelare i högform och också grunden till Nordirlands så lyckade defensiv och de prestationer de visat upp.

Nordirlands uttagna trupp:

Målvakter:
Michael Mcgovern, Alan Mannus, Roy Carroll

Försvarare:
Gareth Mcauley, Jonny Evans, Aaron Hughes, Craig Cathcart, Chris Brunt, Conor Mclaughlin, Lee Hodson, Tom Flanagan, Ryan Mclaughlin

Mittfältare:
Steven Davis, Niall Mcginn, Ollie Norwood, Corry Evans, Stuart Dallas, Matthew Lund, Paul Paton

Anfallare:
Kyle Lafferty, Conor Washington, Josh Magennis, Liam Boyce

Matchen i sig betyder mycket, Norge måste vinna för att ha en chans att kunna ta sig vidare. Men hur ett Lagerbäck-lett landslag ska lyckas få hål på denna solida mur i Nordirland blir en utmaning och defenitivt en tuff nöt att knäcka. Det blir två orginiserade lag som ställs emot varandra och de båda spelar en väldigt rak fotboll. Fördel bör ges till Nordirland då Lagerbäck ännu inte spelat en endaste match med sitt nya landslag samt hemmafördelen Nordirland har som inte får underskattas. Att man nu ska handskas med ett lag som slänger in bollen i straffområdet och sedan sticker med allt man har i full kraft kommer att ställa frågor till det Norska försvaret. Att Lagerbäck redan skulle ha kalibrerat någon sorts form utav försvarsmur redan är högst tvivelaktigt och Norge kommer behöva att våga gå för det.

Hurvida dem faktiskt gör det låter jag stå osagt, det blir spännande på såsett att se hur Norge går in i den här matchen och med vilken mentalitet. Nordirland däremot kommer att vara påkopplade ifrån minut 1 och det gäller verkligen för Norge att vara på tårna redan då. Vi på 1x2 önskar givetvis Norge lycka till.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.