Speltips: Inför: Chelsea - Arsenal

Arsenal fick ett gyllene läge att i Tisdags knapra in viktiga poäng på ligaledarna Chelsea. Verkligheten blev den totalt motsatta, trots att Chelsea tappade poäng mot Liverpool. Arsenal följde nämligen sin, på senare år, vana trogen och stod för en genomusel prestation när det blev som allra mest viktigt. En seger för Arsenal i Tisdags hade inneburit att man via en seger imorgon kunnat mer eller mindre gå ikapp Chelsea. Verkligheten är nu istället att Arsenal ligger 9 poäng bakom serieledarna. En seger på Stamford Bridge är mer eller mindre ett måste.

Chelsea

Ska man vara ofattbart imponerade av Chelsea, eller ska man beskylla de andra lagen i ligan för att på tok för lätt låtit de blå springa iväg till en stor serieledning? Att Chelsea är obegripligt starka mot lag utanför top 5 går inte förneka. Sättet de med omutbart tålamod brutit ner de mindre namnkunniga lagen på, vecka in och vecka ut, är mäkta imponerande med tanke på hur lite tid tränare Conte hade att förbereda sitt lag inför säsongen. Chelsea är en effektiv maskin, som tycks oerhört svårstoppade.

Det finns dock givetvis en annan sidan av myntet också. Det är svårt att klaga på ett lag som leder Premier League med nio poäng, men det går ändå inte förbise hur laget presterar när man möter de andra fyra lagen top 5 i ligan. Rent krasst kan man faktiskt säga att de blå från London ännu inte spela EN ENDA bra match mot toppkonkurrenterna. Man inledde med att förlora hemma mot Liverpool (1-2) utan att egentligen vara riktigt nära att ens ta poäng. Det följdes upp med en brutalt förnedrande förlust (3-0) mot Arsenal. Sedan kom två vinster mot Tottenham&City. Två vinster som dock sett till matchbilden var högst oförtjänta. Mot Spurs borde man legat under med 0-2 i halvlek, minst. Istället kvitterade Chelsea i 45´ genom Pedro på lagets dittills första anfall, i princip. Moses gjorde sedan mål på andra halvleks första anfall och därefter hade Tottenham allt spel igen.

Mot City borde Chelsea efter en timme legat under med både 3 och 4-0. Efter att De Bruyne missat vidöppet mål efter nästan en timme spelat så petade dock Chelsea in en boll, mer eller mindre på första chansen man skapat i hela matchen och därifrån föll Citys defensiv ihop på ett sällan tidigare skådat vis. Två segrar alltså, men sannerligen inte på ett imponerande vis. Sedan blev det dyngspö av Tottenham i returmötet för ett par veckor sedan och nu senast 1-1 mot Liverpool, i en match där de blå återigen var underlägsna trots att Liverpool befinner sig i rekordusel form för tillfället.

Chelsea, våldsamt effektiva mot sämre motstånd. Chelsea, ständigt sladdande i stormatcherna.

På skadelistan har dock Chelsea ett enormt försprång mot alla andra lag. I och med att den genomusla fjolårs-säsongen så spelar Chelsea bara inhemsk fotboll, vilket spelarnas fysiska tillstånd tycks må väldigt bra av. I nuläget, trots att Luiz åkte på en oroande smäll mot Liverpool, så är truppen helt och hållet fullständig. Inte en enda spelare är uppskriven som skadad. Det är faktiskt extraordinärt ovanligt, så här långt in på säsongen.

Chelsea är oerhört jämna och inte minst hemma på Stamford Bridge. Förr eller senare måste man dock börja spela riktigt bra matcher mot de andra topplagen och det finns väl knappast ett bättre läge än att börja med det, nu till helgen när lokalkonkurrenterna Arsenal gästar. Om inte annat så har man en stor revansch att utkräva efter den snudd på pinsamma förlusten man åkte på i höstas, mot just Gunners.

Chelsea kan med hjälp av en seger sätta Arsenal 12 poäng bakom sig och behålla sin totala ledning till minst 9 poäng mot närmat bakomvarande lag, oavsett vilket det laget är. Det är en möjlighet man borde vara mer än måna om att förverkliga nu när matchen dessutom spelas på Stamford Bridge.

Arsenal

Vad ska man säga? Arsenal har nu under 13 års tid, TRETTON ÅRS TID, varit exakt samma typ av fotbollslag. Ett lag som bjuder på helt bländande fotboll stora delar av säsongen, men som sedan också förlorar helt obegripliga matcher med jämna mellanrum. Ett lag som spelar elegant fotboll, men också helt makalöst ineffektiv fotboll. Tretton år har nu passerat, med samma spelstil och samma tränare utan att en enda Premier League-titel bärgats under hela den tiden, sedan 2004 alltså.

I Tisdags var det återigen dags för en patenterad "Arsenal" när laget som ovan nämnt inför omgången hade en jättechans att knapra in pinnar mot ligaledaren. Hemmamatch mot Watford ska inte betyda något annat än seger när Chelsea spelar borta mot Liverpool. I absolut värsta fall, ett kryss. Det, som bekant, istället hände var att Arsenal en fullkomligt tragisk insats och förlorade mot Watford, hemma i en av säsongens viktigaste matcher. Under all kritik, så enkelt är det.

Kritiken som riktades mot laget efteråt var inte nådig. Både från experter runt om i världen och från de egna fansen. Många upplever att den ende som verkligen ger hela sitt hjärta till varje match är Alexis Sanchez, och frågan är vad som händer om Chilenaren bestämmer sig för att lämna Arsenal om laget återigen går titellösa? Eller än värre, både går titellösa och missar Champions League. Vad händer med Wenger om Arsenal missar Champions League? Hans enda hållhake de sista åren på fans och klubbledning har varit historiska resultat och just det faktum att han kontinuerligt tagit klubben till Champions League varje år. Arsenal befinner sig i en minst sagt spännande situation och frågan är om det inte är dags att förnya sig på tränarposten, innan det är för sent?

Vad som talar för Arsenal, bortaplan och resultatet mot Watford till trots, är att man nog faktiskt visat en högre högstanivå än Chelsea gjort i år. Chelsea har sin nivå, man är väldigt stabila men har inte den där riktigt höga peaken. Arsenal har en ohyggligt hög högstanivå, som man exempelvis visade senast mot Chelsea. Dessvärre också en ändlöst svag lägstanivå.

På skadelistan ser det värre ut för Arsenal än för Chelsea. Det är förvisso inte de absolut viktigaste spelarna som saknas, men ändock ganska tunga namn. Ramsey skadade sig i veckan och missar matchen. Likaså missar Cazorla matchen då denne varit skadad sedan länge. Utöver det är Xhaka avstängd. Ramsey var förvisso helt bedrövlig mot Watford och Xhaka känns väldigt oslipad, så man överlever nog utan de två en match.

Vill Arsenal ha någon som helst rimlig chans på titeln så får man inte förlora på Lördag. Vill man ha en bra chans på titeln, då måste man vinna. Frågan är bara hur Wenger resonerar? All-in mot titeln, eller försvara sin patenterade CL-plats? Faktum är att en förlust med stor sannolikhet innebär att Arsenal är placerade 5:a efter omgångens slut då de andra topplagen på pappret har enkla matcher.

Slutsats:

Insatserna är stora när Chelsea & Arsenal sparkar igång Lördagens Premier League-omgång. En förlust för Arsenal placerar dem med stor sannolikhet utanför top 4 och samtidigt blåser alla chanser att vinna all världens väg. Detta samtidigt som Chelsea, logiskt nog, kan koppla ett järngrepp om titeln via en seger.

Balansgången är dock hårfin för Conte och Chelsea. Ska man göra som mot Liverpool och nöja sig med kryss? Det var väldigt tydligt att Chelsea var mer än tillfreds med 1-1 på Anfield. Ett kryss håller förvisso Arsenal inom samma avstånd, men samtidigt låter man getingboet bakom få mer blodsmak för varje kryss man levererar. Förr eller senare kommer något lag ta upp jakten på Chelsea på allvar, och då vill det verkligen till att de blå fortsätter rada upp trepoängare.

Chelsea åkte som bekant på en stjärnsmäll av högre rang på Emirates i höstas. Den förlusten var dock startskottet på Chelseas forcering mot toppen. Efter den torsken gick de blå via 13 raka segrar och ett nytt spelsystem rakt upp i toppen, där man alltså än idag parkerar. Just det där, att man bytte spelsystem strax efter Arsenal-matchen har onekligen visat sig vara ett genidrag och det ska bli väldigt intressant att se hur Wenger ställer upp för att kunna återupprepa bedriften från senast.

Just Wenger spelar som vanligt en stor roll i dramat kring stormatcher, och även så imorgon. Wenger hamnade i ett ett bråk med en fjärde-domare för ett par omgångar sedan, som sedermera resulterade i en 4 matcher lång avstängning. Med andra ord, Wenger finns inte med på sidlinjen i den här matchen. Man kan argumentera för huruvida det spelar stor roll eller inte, men tydligt var det ju att något inte stämde mot Watford senast. Kanske behövs Wenger trots allt där nere för att Arsenal ska kunna producera sin bästa fotboll?

Det är mycket som inte stämmer i Arsenal-lägret inför matchen och Chelsea får trots sitt svaga facit och sina dåliga prestationer mot topp-lagen i år stå som favoriter att plocka tre poäng. Det ska till ett mindre mirakel för att Arsenal med ett par skador, en tränare på läktaren och bortaplan ska kunna sopa till Chelsea med 3-0 igen, som senast.

Det blir oerhört intressant att se hur de bägge lagen tar sig an matchen. Ska Arsenal lägga allt på ett kort och gå helhjärtat för en seger på bortaplan mot ligaledarna, men också öppna upp sig för Chelseas sylvassa kontringsspel, eller ska man ta det försiktigt och försöka slå Chelsea rent taktiskt? Ska Chelsea försöka knocka Arsenal redan nu, eller nöjer sig Conte återigen med kryss för att istället grinda ner Arsenal i det långa loppet via andra matcher, där Arsenal mer än ofta gör bort sig med jämna mellanrum?

Frågorna är många och svaren få. På förhand känns det som en av de mer ovissa toppmatcherna på mycket länge.

Det känns dock som om Chelseas höga lägstanivå kan räcka riktigt långt imorgon. Det krävs troligen inte att laget når oanade höjder för att plocka poäng hemma mot Arsenal. Gör man en riktigt bra match, så bör man nog dessutom kunna plocka en trea. Kampen mellan Luiz och Sanchez känns extra avgörande. Får Chelsea stopp på Alexis, så är mycket redan vunnet.

Känner man Conte rätt, så blir det återigen en kontrollerad match utan några större sensationer. Chelsea lär bevaka och vänta på sina lägen. Utgången är svår att sia om, men 1-1, alternativt 2-1 till Chelsea känns väldigt rimligt.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.