Speltips: Inför: Manchester City - Tottenham

Här har vi en sexpoängsmatch, minst sagt. City har fallit ihop fullkomligt och Pep och dennes mannar tycks både desperata, men totalt låsta på samma gång. Mot Everton senast blev man brutalt utskämda & förlusten med 4-0 var ett faktum. Sällan har man väl sett ett av Peps lag gå såhär dåligt. Spurs går tvärt emot vädligt fint och efter att man slagit ligaledarna Chelsea, så dammade man av WBA med tennis-siffror omgången efter.

Även om Spurs ser vansinnigt starka ut så får man inte glömma att City trots allt har tre raka hemmasegrar, varav en mot Arsenal. Den enda som tjänar på ett X i den här matchen är Conte, och på förhand känns det som om precis vad som helst kan hända.

Manchester City

Pep Guardiola åkte på en av sina mest förudmjukande förluster någonsin, den gångna helgen när man besökte Everton och fick lämna med svansen mellan benen. City öppnade starkt, men efter att Lukaku stänkt in 1-0 bakom Bravo med dryga halvtimmen spelad på klockan, så eskalerade det fullkomligt. Slutresultatet skrevs till hela 4-0, och sällan har man väl sett Manchester City så vilsna i en match mot ett lag som faktiskt inte kan räknas till de absolut bästa i ligan.

Citys stora problem är att man missar osannolikt mycket målchanser. Det, tillsammans med att defensiven sviker gång på gång. Aguero gör sina mål, men missar samtidigt på tok för mycket. Frågan är om man inte borde ge Ianacho lite mer speltid, då denne tycks vara mest klinisk i hela truppen. Ianacho har tagit vara på varenda chans han fått att spela, och som sagt, kanske borde Pep överväga att spela både Aguero & Ianacho samtidigt. Speciellt nu, då seger är ett måste varenda gång de spelar.

City har efter förlusterna mot Liverpool & Everton halkat ner till 5:e plats, hela 10 poäng bakom Chelsea. Skulle man inte få med sig tre pinnar här, samtidigt som Chelsea hemmaslår Hull, så ska det till ett smärre mirakel för att City ens ska komma i närheten av ligatiteln i år.

City känns i år helt och hållet beroende på vilken dagsform laget råkar att ha. Man slog West Ham med hela 0-5 på bortaplan, bara för att sedan åka på 4-0 i baken borta mot Everton bara ett par dagar senare. Eller är det dagsformen? Kanske är det snarare lagets förmåga att hantera motgångar som är i det närmsta obefintligl? I matcherna där allt går Citys väg, så är man fantastiska, medan det gått rejält illa flera gånger då saker och ting börjat streta emot. Ta matchen mot Chelsea exempelvis. I 60 minuter så fick Manchester City Chelsea att se ut som ett lag från divisionen under. Efter en kavalkad av missade målchanser, så petade Chelsea in en kvittering. Därefter föll de ljusblå ihop utan några som helst bromspedaler att trycka på. Det känns väldigt avgörande för Citys del huruvida man får en bra eller dålig start i den här matchen.

På Citys skadelista ser det väldigt likartat ut, likt den Tottenham har. Man har i princip alla spelare tillängliga förutom en viktig kugge i backlinjen. För Tottenhams del är det Vertonghen, för Citys del är det Kompany. Kompany må möjligen nått sin absoluta peak i karriären redan, men i tider som dessa när spelare som John Stones och Cladio Bravo känns allt annat än pålitliga så hade det nog varit oerhört värdefullt för City att få falla tillbaka på den trygghet man haft i Kompany under så många säsonger.

City har favoriserats enormt av spelbolag och andra aktörer inför matchen. Frågan är dock om det är rättfärdigat? Kan City slå tillbaka efter fiaskot mot Everton senast?

Tottenham

Tottenham börjar alltmer bli erkända som ett storlag i England runt om i världen, oavsett om man gillar klubben eller ej. Pochettino har gjort stordåd med sina mannar och trots att man varje år tar in spelare klart mycket mindre namnkunniga än många av toppkonkurrenterna så återfinns man i toppen. De två senaste åren har dessutom varit ännu ett steg i rätt riktning då man numera faktiskt inte enbart slåss om top4-platserna, utan man har också visat sig bra nog att till och med på allvar vara med och slåss om ligaguldet.

På skadefronten ser det relativt ljust ut för Spurs, som tycks kunna gå in mot slutklämmen framåt våren med bästa möjliga lag. Den som saknas i nuläget, som definitivt får ses som ett stort avbräck, är Vertonghen. Han har dragit på sig en ankelskada, även om det är fortsatt oklart huruvida alvarlig den är. Missar Vertonghen stora delar av våren, så är det tveklöst något som får ses som problematiskt för Spurs.

Utöver Vertonghen är det bara Lamela som är skadad. Lamela har dock inte spelat på ett bra tag nu och Spurs tycks klara sig ypperligt utan Argentinaren också.

I vanlig ordning är det firma Kane, Eriksen & Ali som har störst ansvar på sina axlar. Ali gjorde som bekant bägge målen i Spurs vrålstarka seger mot Chelsea, framspelad av Eriksen vid bägge tillfällena. Därefter ville inte Kane vara sämre, när denne gjorde hat-trick mot West Brom i nästa omgång. Även där stod Eriksen för ett assist. Eriksen känns verkligen som nyckeln för Spurs. Under tiden då han var under isen tidigare i år, och faktiskt även bänkad, så gick det också betydligt sämre för Tottenham. Framförallt framåt. Eriksen är kreatören som måste prestera, för att Tottenhams anfallsspel ska få den extra dimension som krävs om man vill kunna stanna kvar i toppen under flera säsonger.

Bakåt så är Tottenaham också väldigt intressanta. En spelare som Kyle Walker exempelvis, får inte speciellt många rubriker per år. Ändå upplevs han som en av världens klart bästa spelare på den positionen. Han har egentligen allting. Enorm styrka och vindsnabba ben. Addera därtill en riktigt bra inläggsfot och magnifikt huvudspel. Frågan är om Walker hade gjort bort sig som striker? Han har en sån där karakteristisk striker-explosivitet och tycks dessutom väldigt säker med bollen.

Tottenham är satta som kraftiga underdogs till helgens möte mot City. Kanske borde man vara det, med tanke på att det är bortaplan och för att City faktiskt har ett otroligt bra lag i grund och botten. Det finns dock vissa faktorer som talar för att Spurs ska kunna plocka tre poäng. Den mest uppenbara faktorn är givetvis att Tottenham som lag känns betydligt mer harmoniskt och fungerande, än City. Man har på sina 10 senaste tävlingsmatcher vunnit hela 9 stycken, där den enda förlusten kom borta mot United. Vissa av dessa vinster är dessutom med tennis-siffror. 1-4 mot Watford, 1-4 mot Southampton, 5-0 mot Swansea och så givetvis, 2-0 mot Chelsea vittnar sannerligen om ett lag som aldrig slutar går framåt och definitivt inte räds några andra lag, oavsett hur namnkunniga dessa lag må vara.

Vidare så har Tottenham på senare dagar lyckats väldigt bra mot just Manchester City. De senaste tre matcherna lagen emellan har alla slutat med seger för Tottenham. Totalt med en målskillnad på 8-2. Man kan alltid argumentera för huruvida stor roll just h2h-resultat har inför en ny match två fotbollslag emellan, men en sak är säker; det är iallafall inte missgynnande!

Som tidigare nämnt finns det bara en vinnare om den här matchen slutar lika, och det är Antonio Conte med dennes Chelsea. Med den vetskapen, och det faktum att Tottenham nästan alltid trycker gasen i botten, så kommer vi med stor sannolikhet att få se ett Tottenham som bjuder upp till dans, bortaplan till trots.

Slutsats:
Det känns som om vi får den här typen av "6poängs-matcher" uppdukade framför oss varje vecka just nu. I och med att Chelsea visar upp en osannolik stabilitet så blir matcherna för de närmast bakom hela tiden oerhört kritiska. Poängtapp innebär nästan garanterat att man också tappar poäng i kampen mot Chelsea så länge Londonlaget möter ett lag nedanför top 5. Man måste helt enkelt vinna de här stormatcherna i väntan på att själva få stjäla poäng när mötet med Chelsea anländer. Än värre blir det när bägge lagen är totalt medvetna om att ett kryss i längden mer eller mindre är en förlust för bägge parter om man ämnar att försöka vinna ligan i slutändan.

Vid en första anblick så skulle man kunna påstå att Tottenham borde kunna spela matchen med aningen mindre press än City, då laget ligger tvåa och således på Champions League-plats. Vid en närmare anblick står det dock givetvis klart att fallet inte är så. Faktum är att Tottenham kan rasa hela vägen från 2a till 5e plats om man förlorar på Lördag. Det vill man högst troligen till varje pris undvika.

Liverpool och Manchester United trampade rakt i den stora rävsaxen när man spelade lika förra helgen och således gav Chelsea ett ännu större försprång. Det hela känns som en mycket känslig balansgång. Bevaka sin Champions League-plats eller göra ett helhjärtat försök att gå ikapp Chelsea? Om man väljer det sistnämnda så finns det inga utvägar för varken City eller Spurs. Då måste 3 poäng bärgas på Lördag. Det ska ju nämligen till ett mindre mirakel för att Chelsea ska tappa poäng hemma mot jumbon Hull.

Vi kan inte annat än förutsätta att både City och Spurs fortfarande har som mål att vinna ligan och därmed känns det som att vi kan räkna med ännu en mycket sevärd och fartfylld match. Tottenham har i sina sju senaste matcher gjort minst två mål, och i 3 av dessa sju matcher har man stänkt dit hela fyra baljor. Hade City satt hälften av sina målchanser hade man troligen gjort ännu fler.

Nästan allting pekar mot en målrik och underhållande match på Lördag. Inbördesstatistiken lagen emellan pekar även den åt samma håll. Eller vad säger ni om det här, på lagens sju senaste möten med varandra?

Tottenham - Manchester City 2-0
Manchester City - Tottenham 1-2
Tottenham - Manchester City 4-1
Tottenham - Manchester City 0-1
Manchester City - Tottenham 4-1
Tottenham - Manchester City 1-5
Manchester City - Tottenham 6-0

Inbördesstatistiken, det kritiska tabelläget där inget av lagen har råd med ett likaresultat och det faktum att bägge lagen varit involverade i väldigt händelserika matcher de senaste veckorna borde egentligen bara betyda en sak. Nämligen att vi får beskåda ett riktigt fyrverkeri och en ljuvlig fotbollsmatch på Lördag.

Må den profetian slå in, då få saker i livet höjer pulsen på samma sätt som en högklassig toppmatch i Premier League, en halvrisig lördagskväll i slutet på Januari!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.