Speltips: Inför Manchester United - Liverpool

Efter en trevande start med mycket missnöje riktat mot José Mourinho och dennes mannar, så har Manchester United vekligen växlat upp ett par nivåer. I skrivande stund har man hela nio raka vinster, alla tävlingar inkluderade. Liverpool är laget som ligger närmast ligaettan Chelsea i tabellen. Efter ett oerhört onödigt poängtapp mot Sunderland är det viktigt med en seger för att inte tappa mark mot del blå, som möter Leicester på bortaplan i samma omgång.

Manchester United

Det kändes onekligen som om Mourinho höll på att tappa omklädningsrummet, precis som han gjorde hos Chelsea sista säsongen, när 15 omgångar spelats av Premier League. Lyckligtvis för United, så har man mobiliserat nya krafter och kommit tillbaka starkare än på mycket länge i absolut sista sekund. Med hjälp av sin fina rad av segrar så är man nu på allvar med i fighten kring top 4-platserna. Man är hela tio poäng efter Chelsea, men fortsätter man så ruskigt fint som man gjort de senaste månaderna så vill det till att även Chelsea fortsätter vinna om man inte ska råka bjuda in United i titelfighten.

På skadelistan så är det främst bakåt som Manchester United saknar spelare. Shaw är fortsatt borta med sin fotskada, och även Rojo befaras missa matchen med en muskelskada. Hur kritiskt tillståndet är för den sistnämnda är dock mer oklart. Framåt kan United mönstra bästa tänkbara trupp, då alla spelare finns tillängliga. Rashford gjorde en riktigt bra match i FA-Cupen mot reading, där han med lite mer skärpa troligen kunnat göra sex mål ensam. Nu blev det "bara" två, men han känns onekligen som en spelare Mourinho borde nyttja i den här matchen mot en skadedrabbad och trög liverpool-backlinje.

Annars är det precis som vanligt Pogba och Zlatan som får axla det stora ansvaret. När de bägge hade en formsvacka så gick hela laget i botten. När de bägge sedan började hitta formen, så har United i princip inte förlorat igen. I skrivande stund ligger Zlatan på delad andraplats i skytteligan med 13 baljor, vilket får ses som en fantastisk bedrift med tanke på att United bara ligger sexa i tabellen och att Zlatan faktiskt börjar bli till åren. Kritiken han fått genom åren har ofta innefattat att han inte presterat i de stora matcherna, och tyvärr har mönstret varit lite liknande även i år. Han sprutar i baljor mot de mindre namnkunniga uppställningarna, medan han i matcherna mot exempelvis Chelseal & den förra mot Liverpool var totalt osynlig under stora delar.

Zlatan bör dock ha mycket stora chanser att göra mål den här matchen. Liverpool må ligga tvåa i tabellen, men defensivt är man kraftigt försvagade. Matip har börjat träna igen men kommer troligen inte att spela. Henderson, lagets stora ledare och en enormt viktig kugge bakåt, riskerar också att missa den här bataljen vilket rakt av vore en katastrof. Vidare så har Liverpool haft ständiga problem på målvaktssidan de gångna åren och i år är inget undantag. Mignolet och Karius har bytts av om vartannat och bägge känns minst sagt ojämna, där ingen riktigt sticker ut som en absolut världsmålvakt.

Mignolet har i nuläget förstaplatsen på målvaktsfronten, men Karius gjorde en strålande insats mot Southampton senast i en match där överiga Liverpool underpresterade grovt. Hur som haver, så saknar Liverpool ett helt knippe nyckelspelare bakåt inför matchen och målvaktssidan har fortfarande många frågetecekn kring sig. Zlatan ska således faktiskt vara missnöjd om han går mållös ur den här matchen.

United trummar på fantastiskt fint för tillfället och bör se goda möjligheter att knappa in ytterligare på Liverpool i samband med den här drabbningen.

Liverpool

Liverpool ligger som sagt tvåa i tabellen och har hittills gjort en mycket fin säsong trots att den kantats av skador på viktiga spelare. Vad man dock måste säga är att Liverpool den senaste tiden sett riktigt risiga ut. Rakt av slitna faktiskt. På tre matcher har man inte lyckats vinna en enda match, trots att motståndet hetat Plymouth, Southamtpon & Sunderland. Förvisso var två av matcherna i cup-spel, men ändå, det är inte direkt några superlag.

Som om inte den nedåtgående formen är det enda problemet, så riskerar Liverpool att sakna en handfull nyckelspelare inför matchen. Som ovan nämnt är Matip högst troligen inte spelklar inför den här matchen heller, lagkaptenen Henderson har dragit på sig en skada och den oerhört viktiga Mané har rest till Afrika för deras mästerskap där. Henderson förväntas förvisso vara spelklar, men även om denne spelar så lär han knappast vara 100% fräsch.

Med alla bortfall och den taskiga formen, så står väldigt mycket och faller med Lallana, Coutinho och Firmino där framme. De måste producera den här matchen, för det känns föga troligt att Liverpool lyckas hålla nållan i 90 minuter. Sturridge har fått en hel del speltid de senaste matcherna, men känslan är faktiskt att Liverpools anfallspel blir mer statiskt när Daniel är på planen. Sturridge är sedan länge en spelare med erkänt egoistiska drag på banan och spelet tenderar ofta att stanna upp när han får bollen. Det ska bli intressant att se hur stort tålamod Klopp har med just den spelaren.

Vidare så ska det bli intressant att se vad för typ av matchbild Klopp kommer att försöka skapa, och vilken typ av matchbild Mourinho kommer tillåta. Man kan misstänka att Klopp och Liverpool helst är bollförande i den här matchen för att avlasta så mycket det bara går för sin skadedrabbade defensiv. Mournho är som bekant en som gärna faller tillbaka, men jag undrar om han inte kommer att gå ifrån den taktiken i just den här matchen av uppenbara anledningar. Sätter United hög press på Liverpool så bör det bli tufft för Pool.

Liverpool måste hitta tillbaka till formen igen, och det illa kvickt. Man har dock hela säsongen visat sig väldigt starka i den här typen av matcher och det är faktiskt mot de lite sämre lagen man tappat de flesta poängen. Man dominerade fullständigt mot Chelsea och slog City för inte alls längesedan. Man borde därmed iallafall ha gott självförtroende när det vankas matcher av den här storleken.

Sist men inte minst så har Liverpool faktiskt ganska bra inbördes-statistik på United om man kollar på de senaste drabbningarna. Liverpool är obesegrade i senaste tre mot United, och alla de matcherna har spelats inom det senaste året.

Liverpool ska stå som underdogs inför den här matchen, men laget har tidigare visat enormt hjärta i stormatcherna och dessutom ska man inte glömma att även om man är försvagade defensivt, så har man fortsatt ett av ligans bästa anfall, även när Mané saknas.

-

Slutsats

Enormt mycket står på spel i den här matchen. United har sannerligen fått upp ångan nu och har äntligen tätat till luckan man givit de fem lagen ovanför. Man sprutar in mål framåt och börjar få ordning på defensiven allt mer. Lustigt nog, så är det den gamle räven Carrick som kommit in och styrt upp en hel del.

I vanlig ordning har vår egen Zlatan Ibrahimovich en jätteroll i den här matchen och det är verkligen dags för svensken att steppa upp när det behövs som mest, i en match likt den här. Det spelar ingen som helst roll om han vinner skytteligan och United slutar 5a eller 6a, och studvis spelat fantastisk fotboll. United måste plocka en sådan här stormatch och det här känns som ett ypperligt tillfället att göra så. Laget kan i princip gestalta sin bästa elva, där egentligen bara Shaw är det stora avbräcket.

United har väldigt mycket fart och fläkt när man spelar med killar som Martial, Rashford, Mata, Pogba & Co, med Zlatan längst upp som kompleterar perfekt med sin fysik och tyngd. Matip hade varit det perfekta kortet för Liverpool att använda mot det här, men nu när han troligen saknas, så känns det initial som att Liverpool kommer få det extremt jobbigt så fort United kommer rättvända. Att Kalvan ska lyckas brotta ner Zlatan under 90 minuter, i den formen som Svensken befinner sig i nu, känns föga troligt.

Vad man dock ska passa sig för är att övervärdera United enbart genom att kolla på deras fina vinst-streak. Bortser man från segern mot Tottenham, som var början på trenden, så har man kontinuerligt mött lag som får räknas som ligans sämre, plus cupmatcher mot lag som Hull och lag från lägre divisioner. Man har gjort det bra, absolut, men samtidigt har United inte sats på några större prov de senaste veckorna.

Liverpool har olikt United mött betydligt bättre lag och dessutom kämpats med väldeliga skadebekymmer, men ändå har man rest sig och vunnit medparten av matcherna och dessutom de allra tyngsta, som mot City för ett par veckor sedan. Klopp har skapat en ruskig vinnarmentalitet i Liverpool, när det vankas stormatch, och det kommer man långt på. United har nästan varit raka motsatsen i år.

Det går dock inte bortse från att Liverpool saknar en hel hög med viktiga spelare och att Henderson, om han spelar, högst troligen inte är 110% fräsch. Således känns det som om United ska vara favoriter att ta den här matchen, speciellt med 9 raka segrar i ryggen och en Ibrahimovich i storform. Ska Liverpool vinna den här matchen krävs det minst två mål, kanske till och med tre.

Hemmaplan, nästintill full trupp, fläckfri form och spelare som levererar mot skadebekymmer och betydligt sämre formkurva bör spela United rakt i händerna. Bollen är dock som bekant rund, och Liverpool har slagit väldigt bra ur underläge tidigare under den här säsongen. Kan man lyckas igen?
/2-1?






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.