Vad är bäst - singlar eller dubblar?

Det saknas bra material på svenska om varför en viss typ av betting rekommenderas eller inte rekommenderas. Ibland förekommer det rent felaktig information på t.ex. Twitter. Här nedan går vi igenom lite mer noga och lättförståeligt vad som faktiskt gäller rent matematiskt.
Vad är bäst - singlar eller dubblar?

Odds, sannolikhet och varians på singlar och kombinationer

I dag ska vi titta på singlar, dubblar, tripplar, och så vidare. Väldigt ofta hävdar folk i branschen att det alltid är bäst att spela singlar, samtidigt som bolagen lockar med erbjudanden på multiplar. Men vad stämmer i verkligheten?

Det finns två relevanta faktorer här: odds och sannolikhet. Rent konkret är det ju det allt handlar om - bookmakern uppskattar sannolikheten för att något ska hända, och sätter ett odds som är lite sämre än så. Sedan gör du detsamma, och om din uppskattning säger att oddset är bra så spelar du.

Om odds och sannolikhet är samma så har varken du eller bookmakern någon fördel. Ett sådant spel går i längden plus/minus noll.

Vi kan se det om vi låtsas att vi lägger två spel till oddset 2.00 för 100 kr styck, där sannolikheten är 50 % på varje spel. Antingen går båda spelen in, eller inget av dem, eller ena men inte andra. Vi testar att spela dem både som singlar, och som dubbel. Då får vi följande fina tabell:

Trist tabell, eller hur? Låt oss se vad som händer om vi behåller insats och sannolikhet, men skruvar upp oddset till 2.10 i stället.

Hoppsan, Berta! Vad hände nu? Plötsligt tjänar vi mer pengar på att spela dubbeln!

När du spelar en dubbel blir ju den potentiella utbetalningen mycket större eftersom du multiplicerar vinsten i stället för att bara addera den. Och detta gäller även din fördel mot bookmakern! Spelar du en dubbel så multiplicerar du den med. Alltså blir din fördel mot bookmakern större om du spelar dubblar, tripplar, och så vidare, än den blivit om du spelat singlar.

Men detta gäller förstås även åt andra hållet. Spelar du en dubbel där du i själva verket har gjort en sämre bedömning än de odds du får, då multiplicerar du bookmakerns fördel mot dig, och förlorar ännu mer pengar i längden.

Bara kombinationer, got it! Eller?

Den naturliga följdfrågan är i så fall: varför inte bara spela kombinationsspel hela tiden, om det nu ger mer vinst?

Det största skälet heter varians. Målet med din betting bör alltid vara att försöka vara stabil. Att spela på dubblar ökar variansen mot att spela singlar, och att spela tripplar ökar den ännu mer. Du måste alltså vara väldigt medveten om vilken risk din bankroll tar när du lägger kombinationsspel.

Anledningen är ganska enkel. Titta på den första tabellen igen. Även om resultaten är detsamma för singlar som för dubblar så är singlarna stabilare - det går lite upp, sen lite ned, etc. Med dubbeln är chansen för att spelet ska gå in mycket lägre, och därmed kommer variansen att bli större.

(Sätt att hålla koll på ens bankroll är ett eget ämne i sig - Kellys kriterium är värt att läsa på om, t.ex.) Ta en titt på vår genomgång av vad optimal bet size inom betting är.

Spelbolag som är bra på dubblar och kombinationer

Det flesta spelbolag erbjuder idag en spelbyggare som är helt automatiserad. Lägg spelet på din kupong och välj om det ska vara del av en kombination eller läggas som en singel. Vissa kallar det för en ”Bet Builder” och kräver något extra knapptryck, men principen är densamma.

Många spelbolag erbjuder också boostade dubblar och tripplar på näst intill daglig basis. Ett par spelbolag som är bra på detta är:

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 500 kr
8.4
18+ Endast nya kunder | Lägg ett kombospel med minst tre val som ditt första spel, få ett gratisspel till samma värde om ditt spel inte går in (max 500 kr) | Regler & villkor gäller | Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se

Slutsats

En logisk slutledning är att spela multiplar i den mån inte variansen blir för hög. Ett exempel är om du har ett spel på 1.42 och ett på 1.49, de är ypperliga kandidater att sätta i en dubbel i så fall - det sammanlagda oddset blir 2.1158 vilket är väl lämpat som lågvariansspel.

Själv gillar jag att få oddsen så nära 2.00 som möjligt, men exakt var gränsen går är upp till dig.

Slutligen: allt ovan gäller förstås under antagandet att dina spel är vinnande. Och det får vi väl ändå förutsätta. :)

Tillbaka till toppen

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.