Speltips: Inför Barcelona - Real Madrid: tre poäng kan verkligen orsaka kris

Så var det dags igen - stormakt 1 mot stormakt 2, Messi mot Ronaldo, fast inte Pep mot Mourinho för de är i England båda två numera.

Senast jag skrev var det om den så kallade "Der Klassiker", Dortmund vs. Bayern München, vilket är ett skitfånigt namn på en match som varken är särskilt klassisk eller ett hatmöte. Här däremot, i den riktiga El Clásico, har vi the real deal! Även om det namnet också är ganska nytt. Klubbarna är absurt stora, absurt pengastinna, kommer från städer som egentligen inte vill tillhöra samma land, och tycker, uhm, inte direkt jättebra om varandra.

Som alla som någonsin pratat fotboll med mig vet gillar jag att fokusera på alla sorters problem jag kan identifiera hos en klubb, stora som små. Det kommer jag till viss del att göra här också, men det är med en relativ måttstock. Båda lagen är oavsett problem så pass bra att de är fullt kapabla till att vinna såväl La Liga som Champions League. Vi snackar liksom inte stryk av Las Palmas hemma-problem.

Barcelona

Det faller sig naturligt att inleda med katalanerna eftersom de just nu har lite större problem än sina konkurrenter.

Ett problem de inte har är dock Lionel Messi. I år har han varit skillnaden mellan 1 och 3 poäng lite väl ofta för att klubben ska känna sig trygg. Vad mer imponerande är så har han dessutom tagit ett kliv tillbaka i banan den här säsongen utan att bli sämre på att hitta framåt. Bara det är egentligen löjligt; det ska inte gå på den här nivån. Men Messi skriver sina egna regler, och han är fortfarande bara 29.

Skulle han göra mål går han dessutom upp i ensam ledning över målskyttar i El Clásico om vi håller oss till enbart ligan. Just nu delar han förstaplatsen med Alfredo Di Stéfano.

Klart är iaf att Barças poängsnitt är alldeles för dåligt. Jag kollade sex säsonger bakåt - som lägst har krävts 79 % poängplock för att vinna ligan, och som bäst 88 %, men i dagsläget har klubben 69 % vilket är på tok för dåligt. Det brukar ge en andra- eller som sämst en tredjeplats - men vem i Barcelona nöjer sig med sådana?

Laget har även lyckats med att förlora hemma mot Alavés, och är 3-2-1 hemma i ligan för säsongen. Just nu blandar och ger man lite väl friskt. 1-1 borta mot Real Sociedad, en match som alltid renderar problem, är väl i sig okej - men faktum är att RS var det avsevärt bättre laget i åtminstone en halvlek där, och det är inte lika godkänt alls.

Svaret på frågan "hur borde Barcelona spela" är dock egentligen "bättre". Det allmänna spelsystemet bygger fortfarande på en offensiv 4-3-3 med MSN-kedjan längst fram. Alla de där tre är fantastiska på att springa med och utan boll, på att hitta assistvägar och även för den delen på att måla.

Det är bara att just nu är Barcelona för beroende av Messi. Utan hans individuella briljans skulle det mycket väl kunna vara krisläge - med Barça-mått mätt då. Orsaken är en skada. Borta för matchen är förmodligen Piqué, Mathieu och Alba, men alla dessa är backar och Barcelona klarar sig helt okej bakåt även utan dem.

Nej, det ena stora problemet heter Andrés Iniesta, eller snarare hans onda knä som håller honom från planen. Iniesta är den som ska leverera de där passningarna framåt. Tanken brukar ofta heta att Rakitić eller Suárez (Denis, inte Luis) ska ta över, men alltså - de har inte alls samma typ av passningsschema, och ärligt talat är Iniesta fortfarande bättre, trots att han är lika gammal som jag.

Missförstå nu inte. Rakitić är en av mina absoluta favoritspelare. Han kombinerar talang med hårt jobb, och han får utdelning av det. Det är liksom bara inte hans jobb att sköta Iniestas jobb. Och Busquets kan det inte från sin position, så han är utesluten, vilket är helt sjukt egentligen eftersom han varit topp fem DMs på passningar i världen rätt länge.

Det leder in på det andra problemet: att laget frångått Pep Guardiolas possessionsfilosofi mer och mer. Nu verkar melodin snarare vara "ju fortare MSN får bollen, desto fortare hamnar den i mål". Vilket, tja, är tekniskt korrekt men inte alltid genererar den bästa fotbollen. Rent krasst har alltså Barcelona plötsligt en lagdel som inte har ett direktiv att göra direkt nytta - och den lagdelen är det offensiva mittfältet, där Barcelona av hävd alltid varit starka på!

Det är också därför Messi gått ned i banan lite: nu när han och de andra två där framme har ansvar för att ta emot bollen på ett annat sätt än tidigare får han också mandat att göra det varhelst i löpbanan han vill, och då väljer han förstås sin favoritposition.

Messi är tillräckligt bra för att kunna göra det precis när/var/hur som helst. Men Neymar försöker göra samma sak, och han är det inte. Neymar ska ha helt andra uppgifter än de som han tagit sig just nu. Att då Suárez springer kopiöst längst fram spelar inte så stor roll, men det är inte hans fel att han får färre chanser än tidigare. Och inte Busquets heller, som kanske drabbas hårdast av den här förändringen.

Medan jag skriver den här texten har Barcelona gått ut med att Iniesta är tillbaka i full träning och kan komma att spela sin 34:e klassiker - fler än någon annan spelare mäktat med. I så fall ställer det förutsättningarna lite på ända.

Real Madrid

Om vi trodde på förhand att Luis Enrique skulle fortsätta Guardiolas reign och var tveksamma till att Zinedine Zidane höll på högsta nivå som tränare så har det mest blivit tvärtom.

Zidane har den stora fördelen att han är god vän med alla spelare, och att alla har respekt för honom för att han var så jävla bra när han själv var aktiv. Men tydligen är han taktiskt kompetent också, det har vi sett ett flertal gånger i år.

Skulle Enrique envisas med att starta André Gomes igen kommer Real att käka upp dem. Jag tvivlade på Ronaldo tidigare i år, och tänkte att "nu tar Bale snart över", men han har växlat upp till att bli mer offensiv - och hos Real Madrid fungerar det för att deras mittfält, till skillnad från Barcelonas, går mycket bättre.

Visst har Real lite hicka i vissa grejer - vi ska komma till det strax - men de har inte förlorat sedan i CL-kvarten mot Wolfsburg - den 6 april! Och faktum är att det är en av bara två förluster Zidane åkt på sedan han tog över (den andra kom borta mot Atlético i februari).

Att Ronaldo gör så många mål beror inte bara på att han är grymt bra, utan även på att han kan ta så vansinnigt många avslut på grund av alla enablers runt omkring honom. Om, säg, Griezmann fick lika många chanser att skjuta skulle han också göra ganska många mål (fast kanske inte många).

Nu saknar Real Morata, Silva, och Kroos. Ärligt talat känns det som att de klarar sig rätt bra utan alla tre just nu, men det är förstås mycket för att de har en tendens att kämpa in ett mål till eller två mot slutet om det behövs. Rent kvalitativt skulle Kroos och Morata vara välkomna friska tillskott till vilken klubb som helst, även till Real Madrid. Bale är listad som tveksam men jag tror att han startar.

Liksom Barcelona brukar Real ställa upp i 4-3-3, även om Zidane gjorde ett (dock ganska misslyckat) försök att gå ned till 4-2-3-1 med Benzema längst upp mot Sporting Gijón senast.

Nyckeln ligger då i mittfältet igen. Barça har en superkroat (sedan de sålde Halilović till HSV, där det går... "sådär"), och Real har två - Kovacić och Modrić. Tillsammans med Isco bildar de både lås bakåt och offensiv kraft framåt. Det tillåter Ronaldo och vilka som nu spelar med honom där fram - Benzema och Bale, t.ex. - att sätta pressa eftersom de inte samtidigt är ansvariga för att finnas i löpväg även när de inte har bollen.

Med andra ord: Real har löst Barcelonas problem.

Liksom alla klubbar i Spanien någonsin, Atléti undantaget, släpper Real in en del strömål, men i år har det inte varit något som inte varit underordnat att offensiven funkat så bra som den gjort.

Slutsatser

Som kuriosa kan nämnas att bara en match (den näst senaste, från i november förra året) mellan dessa båda giganter har slutat med att något av lagen hållit nollan - av de senaste TJUGO! Det märks att det är två riktigt högkvalitativa offensiver.

Barcelona har hemmaplan och det är El Clásico, så statistik betyder mindre än i ett vanligt möte borta mot Osasuna. Det går dock inte att se Real Madrids chanser som större än de brukar vara. De ligger sex poäng upp för första gången på evigheter, och ligavinsten i våras var den första sedan 2011/12 - och den andra sedan 2007/2008.

Real borde helt enkelt låta mittfältet manövrera ut Barcelonas motsvarighet. Kan de göra det finns det inte en chans att de förlorar.

I fall de inte skulle glömma bort att markera Leo Messi då.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.