Speltips: Inför Borussia Dortmund - Bayern München: ein Klassiker ohne Spannung

Det är något som är konstigt i Tyskland.

Nästan hela ligan är upp-och-ned, och trots att Bayern München helt planenligt leder så kan de faktiskt ligga tvåa inför den här matchen, eftersom RB Leipzig spelar dagen före. Hoffenheim har gått från katastrofläge i fjol till trea i tabellen utan förluster i år, lex Leicester alltså. Borussia Mönchengladbach är kvar i CL men ligger elva i ligan, Bayer Leverkusen är inte bara kvar utan har imponerat i CL men ligger åtta. Lagen som är i Europa League ligger tia (Mainz) och tolva (Schalke 04).

Och så har vi förstås Dortmund på en synnerligen oväntad femte plats. Nu möts giganterna, och allt är upp och ned.

Odds på matchen hittar du som vanligt på vår oddssida, och all statistik har vi samlat i vår head-to-head-feature.

Vad hände med Dortmund egentligen?

Okej, så BVB ligger trots allt femma, har två poäng upp till tredjeplatsen och sex poäng till toppen. Flest gjorda mål i ligan också - det är ingen total katastrof.

Men det är inte heller vad man hade velat. I fjol slutade man ju på 78p, det högsta klubben någonsin nått efter de där 81p när laget vann ligan senast (2011/12).

Så vad felas? Vi kan dela in Dortmunds problem den här säsongen i fyra saker.

1. Skador. Dortmund har haft rätt många viktiga spelare som varit långtidsskadade delar av säsongen, eller som fortfarande är det: André Schürrle, Neven Subotić, Marco Reus, Adrián Ramos, Erik Durm, Sven Bender, Marcel Schmelzer...

Det är alltså fyra backar, lagets två bästa vänsteryttrar, och backupanfallaren. Kaptenen och de kanske två viktigaste spelarna.

Så här har Dortmund verkligen något legitimt att skylla på.

2. Spelsystemet. Här borde jag egentligen skriva "spelsystemen", för Thomas Tuchel har tusen bra idéer och tycks benhårt övertygad om att han kan testa alla samtidigt, eller max 1-2 matcher i taget. Utan enhetlig spelidé kommer Dortmund att sakna den där sista spetsen.

Med det sagt såg senaste matchen mot (visserligen katastrofala) HSV rätt bra ut spelmässigt, och laget gjorde också fem mål - Aubameyang fyra! Men det var ju HSV, och de släppte ändå in två bollar vilket absolut inte är okej.

3. Allt defensivt. Förutom skadorna har BVB genuina problem med att hitta något i backbesättningen som funkar sedan Hummels såldes. Den enda riktigt bra backen just nu är Sokratis, som fått ta över kaptenskapet, och de är i kraftigt behov av en bra mittback och en bra defensiv mittfältare. Särskilt om Tuchel vill fortsätta testa 4-1-4-1. Mittfältet tycks inte alls vara i stånd att försvara ordentligt.

4. Transfers. Herregud vilket dåligt fönster Dortmund gjorde. Hummels gick till Bayern München, Gündogan till Man City, Mchitarjan till Man United. In kom Götze tillbaka från BM men har inte varit bra, Dembélé från Rennes och Guerreiro från Lorient som båda är framtidsnamn, och Rode från BM varifrån han såldes för att han var helt överflödig.

Till och med Schürrle från Wolfsburg och Kuba till samma klubb framstår med aktuell skadestatus och skillnaden i marknadsvärde som ett nedköp.

---

Även en spelare som Julian Weigl (signad i fjol) är oerhört spännande som framtidsnamn, men Dortmund har lite väl många sådana just nu. Det ryktas om Mahmoud Dahoud från Mönchengladbach, han är också jätteintressant men... det är lite samma problem där. Att han skulle passa i Dortmund stämmer rätt väl överens med att han ryktas till Liverpool också för den delen.

Ömer Toprak sägs vara klar för januarifönstret men det är än så länge bara rykten. Han vore perfekt i mitten av ett fyrmannaförsvar och är dessutom kapten ungefär varannan match, så det låter spontant konstigt att Leverkusen skulle släppa honom bara sådär - särskilt mitt under säsongen.

Kan Dortmund få tillbaka ett par spelare från skador, hitta en eller två spelare till de positioner som verkligen behöver förstärkning, och hitta en konsekvent spelidé, då är de farliga igen.

Hur mycket bryr sig Bayern München om ligan?

Det är faktiskt en befogad fråga. De bara förväntar sig att ligan vinns, det viktigaste är att ta hem CL igen. Det var därför Pep Guardiola värvades in, och det var därför Carlo Ancelotti tog över efter Pep.

Med Ancelotti köpte Bayern in stabilitet och konsekvens. Han kör på vad han tror funkar, och är fast förvissad om att man bör hålla kvar vid sin idé tills den antingen funkar eller man får sparken. Han använder i stort samma spelare som funkade förra säsongen, och BM håller på att tappa Peps inflytande i takt med att minnena av det försvinner - snarare än på grund av någon konkret förändring "nu ska ni absolut inte spela så här längre."

Kontrasten är därför slående mot Tuchel, men den är intressant att jämföra med t.ex. Zinedine Zidane som också vunnit Champions League med en approach som är mer rotad i psykologi än i konkret taktik.

Därmed inte sagt att Ancelotti inte kan coacha - han har bara en helt annan metod än sin företrädare.

Bayern är inte heller osårbara på något sätt. Det har vi sett dels på att de spelat tre oavgjorda i ligan, men framför allt på matchen mot Atlético Madrid där de fick stryk 1-0 borta. Framför allt gäller det att sätta rätt sorts press på dem, att störa dem i de moment som innebär att de kan sätta upp bollen dit de vill ha dem. Strunt i Lewandowski - målet är att han inte ska ha bollen.

Det är bara det att där Atlético har en absurt väldrillad defensiv har Dortmund inte detsamma. De kan inte förlita sig på att backa hem och kontra, vilket knappast Tuchel skulle vilja heller.

Faktum är att BVB har 67 % bollinnehav hemma den här säsongen, och Bayern München 64 % borta. Det är helt absurda siffror, men det visar också tydligt på att det här blir en clash. Båda kan ju inte ha över 60 % i samma match.

De spelare som saknas för BM är Kingsley Coman, Javi Martínez, Arturo Vidal, Arjen Robben och Douglas Costa. Jag tycker inte att det är jätteproblem direkt. Boateng är mer än kapabel till att täcka upp nu när han börjat bli fit igen, Robben tycker jag bör fasas ut snart ändå. Costa är det enskilt största avbräcket av de där fem, och antingen han eller Vidal kommer antagligen till start så det löser vänstra centrala mittfältet. Och annars kan Kimmich komma in och göra det bra.

En roligare fråga i så fall är hur FCB ska komma igenom Dortmunds försvar, för herregud, det finns luckor. Tyvärr är det också en fråga som är väldigt svår att besvara, eftersom Tuchel kan komma att formera sitt försvar lite hur som helst. Dessutom har Ancelotti roterat ganska friskt - arton utespelare har fått starta i Bundesliga och CL i år, och de flesta minst ett halvdussin gånger.

Hur många andra lag i världen skulle kunna ställa över Müller, Lahm, Alaba och Sanches och ändå inte se sämre ut?

Nu spelar Ancelotti alltid ett offensivt 4-3-3, och jag sätter glatt en tia på att han kommer att göra det i varje match under hela säsongen så länge inte hela klubben blir skadad. I så fall är Xabi Alonso navet, och trots att han börjar bli gammal är han fortfarande löjligt bra på det. Thiago Alcântara lär få förtroendet till höger och är också en spelare som väldigt mycket kommer att gå genom. Hans passningsfrekvens är fantastisk den här säsongen och det är här Dortmund måste sätta ett stopp. Men pressar de för mycket på den sidan finns någon (Vidal, Sanches, Kimmich...) på andra sidan.

Sen har vi flankerna också och det är här Bayern München helst vill ha tillbaka folk. I och med att Ribéry vill spela till vänster och såväl Costa som Coman saknas innebär det antagligen att Thomas Müller går ut till höger i fall inte Robben bedöms ha bättre dagsform, och så Lewandowski i mitten då. Det finns helt enkelt inte så hemskt många andra sätt att formera laget på givet aktuella skador.

Slutsatser

Det är oerhört svårt att inte utmåla Bayern München som stora favoriter. De är en klass bättre än Dortmund i dagsläget och de har världselitspelare på varje position - plus backups!

Enda saken som egentligen talar för Dortmund är väl att de har hemmaplan då, och att det är ett hatmöte. Jag tror att Tuchel kommer att försöka sig på någon specialtaktik, och jag har svårt att se honom hitta någon sådan som faktiskt funkar i praktiken.

För mig blir det antagligen ett spel på bortavinst, även om jag inte hunnit analysera statistik över handikapp, hörnor och liknande än. En enda poäng för Dortmund vore faktiskt i dagsläget, med alla skador och problem de dragits med, en mindre seger.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.