Speltips: Inför Juventus - Napoli: vad är väl en Pogba på slottet?

Förra årets Serie A var riktigt spännande ett tag. Sedan drog Juventus ifrån, och det stod rätt tidigt klart att Napoli skulle komma tvåa också. Den mest spännande kampen stod nästan mellan Sassuolo och Milan om sjätteplatsen.

Nu är det ett nytt år och två av sommarens absolut största högprofilvärvningar har involverat just Juve och Partenopei. Paul Pogba gick för absurda summor tillbaka till Manchester United, och ingen var gladare än Mino Raiola som tog hem sisådär en kvarts miljard för besväret att ringa mellan klubbcheferna. För att ersätta honom togs Gonzalo Higuaín in från Napoli, varpå napolitanarna föga förvånande blev skitsura.

Ungefär där är vi nu, fast tio matcher senare. Vi ska titta närmare här på vad omställningen egentligen betytt, och hur det påverkar hur lagen spelar i dag. Kolla gärna in vår h2h-sida för matchen också, förresten!

Vad betyder Higuaín?

En väldigt central fråga vi inte får glömma bort är att Higuaín över huvud taget inte är en drop-in replacement för Pogba. De är två markant olika spelartyper - de spelar ju inte på samma position heller.

Napoli spelade i fjol 4-3-3, en väldigt offensiv uppställning med Higuaín som spets. Där hade han två väldigt högt ställda ytterforwards som öste in bollar mot honom, som han sedan "bara" hade att förvalta. Men i Juventus utgår Allegri från den vid det här laget väl beprövade 3-5-grunden som lämnar plats för två forwards längst upp. Jag är inte ens säker på att Higuaín har en naturlig position här, eller åtminstone inte en som inte befintliga spelare redan hade kunnat ta.

Låt oss fastslå det direkt: hur duktig Higuaín än är - och han är en oerhört bra spelare - så är köpet av honom inte primärt en förstärkning för Juventus så mycket som det är en försvagning för Napoli!

Inte konstigt att fansen är pissed, alltså.

Utan El Pepita finns det däremot ett tomrum att fylla i Napoli. De har kvar Insigne och Callejón längst upp, och de har kvar Jorginho som jag tycker går från klarhet till klarhet. Vad det innebär i praktiken är att de precis lika gärna som förut kan få upp bollar mellan lagdelarna, och även få in dem i boxen. Men de behöver fortfarande någon som gör målen. Därför värvade de också in Milik från Ajax, trots att han hade ett ganska beskedligt EM (där jag trodde stort på honom... big mistake, huge) för en bråkdel av vad Higuaín gav. Men han har haft svårt att anpassa sig till tempot, och nu har han skadat sig och är borta i flera månader till.

I stället får Mertens och Gabbiadini testas där uppe. Den senare vore ju det logiska alternativet - han är ung, han är hungrig, han har supporten runtomkring. Men han har inte ALLS funkat bra. Det är mest därför Mertens gått in på topp av och till. Från honom vet du i alla fall vad du får, men han är ytter egentligen, och det av förklarliga skäl eftersom han är 169 cm lång.

Problemet går att lösa genom att ställa upp Hamšík i banan och flytta in Callejón längre in, samtidigt som yttrarna följer med längre upp. Men det är inte den allra mest effektiva lösningen. Visst, Napoli gör fortfarande mål - 19 hittills mot 21 i fjol vid samma tid. Men de släpper också in 12 som kompensation för att laget flyttar upp. Förra året var den siffran 7. Det är en målskillnad som är hälften så bra, eller dubbelt så dålig om man hellre vill se det så.

Vad betydde Pogba?

En sak José Mourinho kriminellt missförstått är vad Pogba är som bäst på, vilket jag varit inne på när jag skrivit tidigare också. I Juventus användes han som en catch-all spelfördelare, last-line och nav i ett brett femmannamittfält, samtidigt som han hade understöd bakåt om han skulle behöva av den alldeles superba backlinjen. Därför blev det också bara ett halvt mål bakåt i snitt, vilket förstås var den stora nyckeln till lagets överlägsenhet.

Utan Pogba har Khedira och nyförvärvet Pjanić fått dela på fransosens roll, och gjort det ypperligt. Till skillnad från Higuaín är Pjanić ett ytterst medvetet försök att ersätta Pogba. Han kommer från fem säsonger i Roma och har helt rätt kvaliteter, rätt ålder, rätt av det mesta faktiskt. Och så försvagar det omedelbart en till toppkonkurrent dessutom.

Nu har Juventus förlorat mot båda Milano-lagen, men vad spelar det för roll när alla andra topplagen tappar både till höger och vänster? I fjol hade de tolv poäng efter tio matcher. Nu har de dubbla den skörden, och bibehåller ungefär målskillnadssnittet. Även Champions League går bra, för den delen.

I övrigt är det värt att notera att de blev av med Morata för att Real Madrid valde att aktivera sin återköpsklausul. Det sved förstås, men de har kunnat hantera förlusten. Jag gillar att de tog in Marko Pjaca från Dynamo Zagreb för att försöka träna upp honom från stortalang till Storspelare, och jag gillar även att de tog in Dani Alves gratis från Barcelona för att använda som en gubben i lådan till höger vid behov.

Det finns alltså en långsiktig röd tråd i den gamla damens planering, liksom det gjort egentligen ända sedan de tvingades göra upp krisplaner när de åkte ned i Serie B.

Och så har de ju alltid Buffon, som konsekvent vägrar sluta vara fantastisk i målet.

Matchen då?

Oddsen på Juventus är rätt avsevärt mycket högre än på Napoli, och det av förklarliga skäl. Juve har fyra poäng och två placeringar tillgodo, de har bättre lag och bättre förutsättningar, och framför allt - de har hemmaplan.

På The Stadium har laget ännu inte tappat poäng i ligan den här säsongen. Samtidigt har Napoli bara gått 2-2-1 borta. Skillnaden är förkrossande. Av Juventus 21 gjorda mål har 15 kommit som värdar.

Vad matchen kommer att definieras av är om Napoli tillåts tränga igenom på mittfältet. Det är något som inget annat lag egentligen lyckats med konsekvent mot Juventus hittills. Båda lagen jobbar med högt bollinnehav och rullar runt den mycket på mitten. Om Juventus kan lyckas stänga ned Napoli här kommer gästerna inte att ha en chans.

Och samtidigt, om Napoli kommer igenom måste de öppna sig rejält bakåt för att ge sig själva möjligheten att göra mål. Både Milik (skadad) och Gabbiadini (avstängd) saknas, medan Juventus ärligt talat kan klara sig utan Pjaca och Dybala för matchen.

Stalltipset är att Juventus vinner med uddamålet, men oddsen på det är inget vidare. Om jag låter pessimistisk angående Napolis chanser, så, tja... det är jag också. Redan i våras hade de allvarliga problem med att vara konsekvent mycket bättre än motståndet, de var alltid bara lite före. Juventus däremot är ett helt steg före sina konkurrenter, om inte mer. Och Napoli vill ju spela offensivt, vilket de inte gärna kan göra här.

Det bådar gott för de svartvita.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt