Speltips: Inför Manchester United - Manchester City: Vem bryr sig?

Hur mycket betyder en ligacupsmatch?

Vi kan ju jämföra för skojs skull med gårdagens. Liverpool mönstrade en elva som hade noll gemensamma startnamn med den från föregående Premier League-match. Men det var okej, för Tottenham skickade ut ett ännu sämre lag. Då har ändå Klopp en högst realistisk chans att kunna gå för en titel här om han skulle vilja, eftersom Liverpool helt slipper Europaspel.

Samma resonemang kommer att gälla övriga klubbar i någorlunda toppskiktet. Arsenal ställde upp med reserverna i går - fan, till och med Leeds vilade två tredjedelar av laget.

Alltså blir det rejält svårt att försöka skriva en ordentlig analys av stundande Manchester-derby. Men samtidigt - det är ju derby! Så vi ger det ett försök och tar avstamp i lagens senaste matcher, mest eftersom ett par smekmånader tycks ha tagit slut.

City

Guardiola leder ligan, så vi ska väl inte gnälla alltför mycket egentligen, men samtidigt - nu har laget spelat en månad utan att vinna en match. På hela säsongen har Man City fortfarande bara en vinst som med lite god vilja kan klassas som någorlunda imponerande: mot just lokalrivalen borta.

Intressant med Citys första match i Ligacupen (som numera heter EFL Cup pga rebranding, snark) är att Pep försökte låta Stones och Kompany spela in sig. Det gick väl sådär; Kompany höll på att slå upp en skada - igen - och det var han som tappade markeringen när Swansea oväntat gjorde ett tröstmål i fjärde övertidsminuten.

Knäckfrågan är hur pressad han känner sig nu efter den senaste tidens resultat, som kulminerat med lektionen Barcelona gav hans underpresterande spelare i Champions League (4-0 till katalanerna). Eller om han är pressad alls? Jag tror att det här blir en lågstatusmatch för samtliga involverade, så vi kan väl kolla på vilka han kan tänkas lufta.

Till att börja med finns det nog god chans att Stones får fortsätta längst bak. Han har varit bäst, eller minst dålig, av den ordinarie backlinjen hittills, och jag tror Pep inser att det är honom han måste bygga på framöver. Framför allt är han den ende back som är kompetent nog att faktiskt passa runt bollen när han blir jagad, även om han kanske inte är det mot just Barcelona då.

Mer intressant är alla de spelare som egentligen är för bra för många andra PL-lag men som inte riktigt platsar i A-laget. Här skulle jag tro att Iheanacho får chansen på topp igen, oavsett om Pep väljer att ställa upp med en striker eller ett flermannaanfall. Nigerianen hade varit på gränsen till att ta en ordinarie plats rakt av om det inte vore så att Agüero spelat i City. Eftersom vi förutsätter att den skadebenägne de Bruyne inte lirar i en ganska oviktig match innebär det att Guardiola nog föredrar att frångå playmakers och sätta Sané och Navas bredvid på topp.

Vad jag undrar är mest om Pep vill försöka spela in sig på förstalagets anfallsmodell, eller om han vill utnyttja chansen till att plugga in fundament genom att utnyttja andra uppställningar. Rent krasst kan han träna fler backar och anfallare om han går ned på en fyrbackslinje och spelar med tre man i anfallet, samtidigt som mittfältet får en chans att springa runt i mitten, men det innebär också att det blir mycket svårare att skyffla runt bollarna så som tänkt. Alltså kanske han måste gå med på längre bollar mellan lagdelarna, samtidigt som det blir mycket spel inom varje respektive lagdel.

Spelar Pep så får han en chans att träna på vissa av de punkter där laget behöver som mest guidning. Men han kan inte få en chans att träna på allt samtidigt, för så bra är inte materialet. Så det blir en avvägning för honom där.

United

José Mourinho sitter än mer i skiten. Sjua i ligan och fem poäng upp till toppskiktet och CL-platserna. Det är fem poäng sämre än vad van Gaal hade i fjol, en poäng bättre än året före dess, och lika bra som ännu ett år bakåt. (Under Sir Alex sista säsong hade man 21p efter nio omgångar.)

Och vad värre är: i år kan man inte luta sig mot att toppkonkurrenterna gör usla resultat på rad - topp sju, åtta ungefär består av the usual suspects, och det finns en högst realistisk risk att halka efter på allvar.

Vad tycker då The Special One om ligacupen? Så här sade han härom dagen till The Mirror: "Det är ligacupen, och ärligt talat, av de fyra turneringar vi spelar är det den minst viktiga. Jag ser den som sekundär. Vi vill vinna matchen och vi vill vinna ligacupen - jag har vunnit den tre gånger redan och jag struntar inte i den helt. Men om du frågade mig om jag har minsta fokus på den här matchen skulle jag säga nej."

Glasklart, right?

Liksom Pep sitter José på en trupp som teoretiskt sett borde vara sprängfylld på talang, men som konsekvent underpresterar. Även United åkte nyligen på en pinsam 4-0-förlust, i deras fall borta mot Chelsea i ligan - ett Chelsea som var uppenbart välmotiverat att trycka dit den tränare som lade all skuld på spelarna i fjol.

Jag vill framför allt se Mourinho låta spelare som han ignorerat få chansen. Nu pratar vi t.ex. om Schneiderlin och Depay, spelare som mycket väl skulle kunna blomstra om de fick någon som ledde dem ordentligt. United har också ett smått desperat behov av en fungerande backbesättning, vilket varit plågsamt uppenbart i vissa matcher. När nu Bailly, som jag tycker varit bäst i truppen efter de Gea i år, försvunnit i preliminärt 7-8 veckor med en knäskada blir det extra viktigt att hitta folk som faktiskt kan försvara.

Matchen

Det är inte alls fel att påstå att det här blir en match för att se vilka som kan försvara sig minst dåligt, och vilka som kan spela ihop ett sekundärt anfall. City måste sägas ha en edge, dels för att de kommit lite längre i sitt arbete, och dels för att de sämre spelarna i deras andrauppställning är bättre än de sämre i Uniteds dito.

Men det är ligacupen, allt kan hända, och ärligt talat - det är inte så många som bryr sig. Förutom fansen då. Men tyvärr kommer de nog i andra hand numera.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.