Speltips: Chansfattigt möte på Friends?

Tjena!

Lite dött med fotboll för tillfället men jag fortsätter med tidiga rekar istället och tar en titt på helgens omgång i Allsvenskan. Inga superroliga möten om man ska vara helt ärlig och Norrköping - Göteborg är väl egentligen den enda matchen med lite extra nerv. Spelmässigt tycker jag över-/underlinan i AIK - Kalmar är värd en fundering. Under 2,5 mål spelas till över 1,90 i nuläget och det tycker jag är ett spelbart odds. Jag har skrivit en del om AIK det senaste året eller så eftersom de har varit ett väldigt intressant lag att följa under Rikard Norling och tänkte följa upp med lite nya tankar i det här inlägget.

Norling tog över som tränare strax före sommaruppehållet förra året och om jag minns rätt så körde han på med mer eller mindre samma spelsystem som tidigare i ett par matcher innan han valde att övergå till ett 3-5-2-system under sensommaren och hösten. Det nya spelsystemet kom lite som en överraskning för mig då detta inte var något Norling hade prövat i sina tidigare lag. Jag var ändå tidigt inne på att 3-5-2-systemet skulle ge dem en betydligt defensivare prägel, och det på ett lag som var rätt så defensivt balanserat till att börja med. Så här skrev jag till exempel inför hemmamatchen mot Helsingborg ett par veckor efter systemskiftet:

”AIK är ett väldigt intressant lag i nuläget och har gjort stora förändringar i sitt spelsystem de senaste veckorna. Jag har varit kritisk till dem tidigare under sommaren men på slutet har de verkligen imponerat. Rikard Norling har ändrat om till ett, i mina ögon, betydligt effektivare 3-5-1-1/3-5-2-system där man överbelastar centrala ytor och drar nytta av två löpstarka spelare på kanterna i form av Daniel Sundgren och Patrick Kpozo. Det finns många fördelar (och en del nackdelar) med det här systemskiftet och en av dem är att man får bättre åtkomlighet till motståndarna i sitt presspel. En annan är som sagt att man kan överbelasta de absolut viktigaste ytorna i fotboll – de centrala – och således tvinga motståndarna ut mot kanterna. Jag skulle säga att de här två faktorerna i kombination med en del annat har gjort AIK mer solida och svårspelade får de andra lagen.”

Dessvärre blev det ingen vidare utdelning trots ett par väldigt fina odds på underspel i AIK:s matcher under hösten. Den ovan nämnda matchen mot Helsingborg var extremt chansfattig men slutade ändå 2-1 efter ett par osannolika slumpmål om jag minns det hela rätt. Hursomhelst, så har AIK fortsatt med samma spelsystem och i år är de nästintill ännu mer defensivt balanserade när allting har satt sig tillfullo. Defensivt balanserade är kanske inte rätt ord egentligen ska sägas, då det rent spelarmässigt är många spelare med offensiva kvaliteter i laget. Det jag menar är mer att spelidén är upplagt på ett sådant sätt att den ofta genererar chansfattiga matchbilder. Dels genom det relativt passiva försvarsspelet och dels genom det relativt långsamma anfallstempot.

Försvarsmässigt blir AIK ofta stående i ett ”mid-block”, det vill säga i den mellersta tredjedelen av planen. Det blir man framför allt av två anledningar. Först och främst för att försvarsspelet är passivt sett till att man sällan försöker vinna tillbaka bollen i motståndarnas tredjedel. Vid uppenbara pressituationer förefaller givetvis undantag från detta, men generellt sett använder AIK inte sig av något högt och aggressivt presspel på offensiv tredjedel. Anfallarna stänger till exempel ofta av centrala uppspelsytor i första hand och försvarar mot bollinnehavande motståndarmittbackar i andra hand. Den andra anledningen är att man är så svårspelade och ogenomträngliga i sitt ”mid-block” att motståndarna ofta har svårigheter att avancera till offensiv tredjedel. Väl på egen planhalva är man extremt kompakta och har i sin 3-5-2-formation väldigt god tillgänglighet till motståndarna.

AIK:s försvarsspel i den här delen av planen hade man kunnat säga mycket mer om egentligen, men det får kanske bli till ett annat inlägg. Kortfattat så spelar man med en trebackslinje, ett tremannamittfält, två kantspelare som är separerade från ovan nämnda lagdelar och två anfallare. Kantspelarna är separerade från de andra lagdelarna och spelar lite mer markeringsförsvar medan spelarna i de andra lagdelarna spelar zonförsvar. Framför allt tremannakedjan på mittfältet har fungerat väldigt bra och ger tillsammans med de två anfallarna AIK en väldig kompakthet centralt. I försvarspositioner håller den centrala spelaren, ofta Kristoffer Olsson i år, samman kedjan och de två andra spelarna skiftar ofta ut och ger understöd mot kanten på den bollhavande sidan. Trebackslinjen är relativt hög och hjälper också till att skapa kompakthet i den mellersta tredjedelen av spelplanen.

Anfallsmässigt lider AIK lite av den spelidé som fungerar väldigt fint i den defensiva delen. Bland annat så är man positionerade i försvarsspelet på ett sätt som inte är optimalt för en snabb övergång från försvarsspel till anfallsspel. Till exempel blir man lite ”baktunga” med bara två kantspelare och därmed inte lika farliga i kontringsspelet. Istället anfaller AIK oftast genom längre och kontrollerade anfallssekvenser där man försöker trycka ner motståndarna runt eget straffområde och skapa tryck därifrån. Detta är dock inte alltid framgångsrikt och som vi har sett har AIK haft rätt så stora problem med målskyttet i många matcher. Possessionspelet behöver alltså utvecklas vidare och det är troligen där som Norling kommer lägga den största tiden framöver. Under sommaren har man åtminstone fått in spelare, framför allt Stefanelli då, som ger framtidsförhoppningar om utveckling i anfallsspelet.

Jag inser nu att jag hann med någon vidare motivering till underspelet i inlägget, utan att det mest blev generella tankar om AIK. Kortfattat så tror jag inte att en enskild spelare i Stefanelli kommer lyfta anfallsspelet direkt men att han ändå kommer bli väldigt betydelsefull under säsongen. Så som AIK ser ut i nuläget och mot ett Kalmar som, trots att de inte är särskilt bra, ändå har sina främsta kvaliteter i defensiven så tror jag på en målsnål tillställning där AIK ändå har rätt så goda möjligheter att avgå med segern.

Under 2,5 mål spelas till 1,92 hos SBOBet (finns till 1,909 hos Pinnacle om man vill spela med större insats). Lycka till vid rygg!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.