Tim Schlaucher Essers blogg

Speltips: Tuff öppningsmatch för Sverige

Tjena!

Det är fint flyt i spelen för tillfället och det senaste bloggspelet på Panama - Martinique var inget undantag. Panama var som förväntat det klart bättre laget och städade av med Martinique med en komfortabel 3-0-seger. Överspelet blev, även om det satt, dock inte lika bra som jag hade trott då båda lagen gick vidare på oavgjort i och med fredagens resultat i Grupp A. Det speglade också matchbilden och särskilt den första halvleken där inget av lagen ville anfalla med allt för stor frenesi. Sedan gjorde Panama mål på en hörna strax före halvtid och då öppnade sig matchen betydligt och gav två rättvisa mål till i god tid till slutsignalen.

I det här inlägget tänkte jag reka min första damfotbollsmatch, morgondagens match mellan Tyskland och Sverige i dam-EM. Damfotboll är inte mitt främsta område ska sägas men jag har pluggat lite extra och även sett en hel del av genrepen så jag känner mig ändå lite försiktigt optimistisk inför det här mästerskapet. Inför Gold Cup hade man inte heller så bra koll på majoriteten av landslagen och den turneringen har i alla fall fallit väldigt väl ut spelmässigt så här långt. Tyskland och Sverige är dessutom två landslag som jag tycker mig ha bra koll på sedan tidigare.

Tyvärr är det ingen vidare rolig rek ur ett Sverigeperspektiv men jag håller Tysklands segermöjligheter som väldigt goda i den här matchen. Dels för att jag är tveksam till det svenska landslagets utsikter i det här Europamästerskapet och dels för att jag tror väldigt, väldigt mycket på det unga och reformerade tyska landslaget. Tyskland kommer till EM med en ny förbundskapten, Steffi Jones, och en spelartrupp där många av stjärnorna från tidigare mästerskap inte längre finns med. Från förra sommarens olympiska spel, där Tyskland som bekant slog Sverige i finalen, har bland annat Annike Krahn, Saskia Bartusiak, Melanie Behringer och Alexandra Popp försvunnit. Ett mittbackspar, en veteran på mittfältet och en nyckelspelare i anfallsspelet där de tre förstnämnda har lagt av och Popp är skadad.

Trots det tror jag alltså väldigt mycket på tyskorna, framför allt på grund av det grundspel som förbundskapten Jones har implementerat. Tyskland har frångått den klassiskt tyska spelstilen och övergått till ett mer possessioninspirerat anfallsspel. Laget är rätt så offensivt balanserat och utgår från en 4-3-3-formation. Nyckelspelare är framför allt lagkaptenen Dzsenifer Marozsán centralt på mittfältet men även den yngre och väldigt talangfulla mittfältskollegan Sara Däbritz. Framåt råder lite oklarhet kring vem som ska ta rollen som målgörare när Anja Mittag håller på att bli äldre och utmanas av ett gäng talangfulla anfallare från den inhemska ligan. Det är dock ingenting som jag är särskilt orolig för och med den nya spelstilen man implementerat behöver inte ”9:an” nödvändigtvis vara den största stjärnan i laget.

Sverige då? Jag är som sagt inte övertygad om det här svenska landslaget. Inte för att spelartruppen är dålig, för det är den inte, men andra landslag får helt enkelt ut mer ur sina spelartrupper. Jag sätter ett frågetecken för Pia Sundhage som tränare. Hon verkar vara en väldigt duktig ledare men när många damlandslag har utvecklats mycket taktiskt och spelmässigt de senaste åren känns det som Sverige stått desto mer stilla på den punkten. Spelmässigt är svenskornas spelstil rätt så enkelspårig och inte särskilt progressiv. Förvisso har de ett rätt så tryggt försvarsspel att lita på men anfallsmässigt finns det mycket att utveckla. I årets tio matcher har de bara lyckats göra mer än ett mål i en match, mot Ryssland i Algarve Cup, trots skralt motstånd i många av de andra matcherna också. OS-silvret förra sommaren var förstås en berömvärd skalp för Sundhage och resten av landslaget. Rent analysmässigt så måste man emellertid ta med sig att Sverige gick vidare med väldigt små marginaler i ett par matcher och att det inte såg särskilt bra ut spelmässigt i ett flertal matcher.

Tyskland har stundtals sett fruktansvärt bra ut i genrepen där de matchats mot väldigt bra motstånd i form av USA, Frankrike, England, Kanada och Brasilien. Jag tror tyvärr inte att svenskorna har något att sätta emot det här tyska landslaget och spelar Tyskland -0,75 till 1,892 hos Pinnacle utan att tveka.

Lycka till vid rygg!

Tim Schlaucher Essers blogg

Tim Schlaucher Esser

Finns på Twitter som SchlaucherTim

Tim är en sporttokig ekonomistudent som lägger all sin fritid på att kombinera sina stora intressen statistik, sport och spel. Han har full koll på nästan all europeisk fotboll och i synnerhet Sverige och Allsvenskan. Mot hösten och vintern blir det dessutom en hel del spel på den amerikanska versionen av fotboll. Hans speltips grundar sig på såväl statistik som analyser av förväntade matchscenarion.

Sveriges bästa

Kända profiler