Speltips: North America Young Stars som vinnare av World Cup 2016

Lördagen den 17 september börjar en av årets verkliga hockeyhöjdpunkter. Då är det nämligen dags för World Cup 2016 att dra igång. Turneringen spelas i Kanada, men Sveriges gruppspelsmatcher ligger riktigt bra i tid för oss svenskar, då de spelas på eftermiddagen där , vilket ger ett nersläpp på klockan 21:00 svensk tid för samtliga blågula uppgörelser. Premissen är enkel. Åtta lag fördelade på två grupper, och de två bästa i varje grupp går till semifinal. Semifinalerna spelas i en match där vinnaren når final. Finalserien görs sedan upp i bäst av tre matcher.

I denna text tänkte jag kort presentera grupperna och lite förutsättningar för långtidsspel på vinnare. När turneringen drar igång kommer jag även att ge speltips på själva matcherna. Troligen återkommer jag även med utökade laganalyser också. Låt oss dock börja med att titta på grupperna, och dess förutsättningar.

Grupp A

I grupp A hittar vi Kanada, USA, Tjeckien och Team Europe. De sistnämnda är ett hopplock av spelare från de europeiska nationer som inte har någon eget lag i turneringen. De ligger - med rätta - överlägset högst i odds hos alla spelbolag som erbjuder långtidsspel. Det ska dock sägas att Expekt och BetClic i skrivande stund har ett odds som vida överstiger de andra bolagens, med 45 gånger pengarna för seger, att jämföras med 30-36 för konkurrenterna. Även Tjeckien ligger på höga odds i spannet 20-23 gånger pengarna för seger. Jag tycker inte något av dessa lag är spelbara någonstans till dessa odds; bägge trupperna är väldigt tunna i alla lagdelar, möjligen med undantag för Tjeckiens mål där Detroits Petr Mrazek, Michal Neuvirth (Flyers) och Ondrej Pavelec från Winnipeg slåss om förstaplatsen. Kanada och USA ska utan större problem avancera till semifinal.

Grupp B

Grupp B är något svårare att förutspå; Finland har en av de svagaste trupper jag sett landet mönstra i en best-of-the-best-turnering, där målvakterna denna enda men försvinnande lilla förhoppningen om framgång. Finland är i mina ögon, med ett odds på 8 - 15 gånger pengarna för seger, det klart mest överskattade laget i turneringen. Trots spridningen är inte heller detta spelbart. Det lär bli de övriga tre lagen som får slåss om avancemang till semi. Ryssland och Sverige rankas tämligen jämnt av bolagen medan North America Young Stars ligger klart högre. Jag håller helt med om att de är underdogs i trion här, men när oddset passerar 20 börjar det bli intressant på riktigt. Det finns stjärnglans i massor i truppen; utöver den uppenbara superstjärnan Connor McDavid i anfallet finns flera etablerade NHL-spelare i alla lagdelar, inkluderat framgångssagan Matt Murray i mål som fick chansen i slutspelet i våras och var en högst bidragande orsak till Pittsburgs Stanley Cup-seger. Lyckas det här laget spela ihop sig och toppa formen är jag övertygad om att de kan skaka om vilket lag som helst i turneringen.

Om vi tittar på vårt eget landslag ligger den stora oron i målskyttet. Vi har ett flertal riktigt habila målgörare (Filip Forsberg, Daniel Sedin och Loui Eriksson), men ingen av dem tillhör den absoluta världstoppen i just den disciplinen. Anfallsmässigt får vi snarare hoppas att playmakers som Niklas Bäckström och Henrik Sedin överleverar. På målvaktssidan har Henrik Lundqvist i många år varit en av världens främsta, men frågan är om han fortfarande är där. Detta kompenseras dock av att vi har, möjligen med konkurrens av Kanada, turneringens bästa backuppställning. Av Sveriges sju uttagna backar tillhör åtminstone tre (Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson och Erik Karlsson) topp tio i världen och ett par till står strax under den nivån.

Ryssland är Sveriges raka motpol. Varken försvar eller målvaktstrion skrämmer direkt, men istället mönstras ett närmast överjävligt anfall. Alexander Ovechkin är den bäste ryske spelare som någonsin spelat i den amerikanska proffsligan, och bakom honom fyller man upp med femstjärniga klasspelare som Evgeni Malkin, Nikita Kucherov, Artemi Panarin, Vladimir Tarasenko och Evgeny Kuznetsov.

Mitt tips då? Det är en helt öppen historia mellan dessa tre lag om två platser, och jag tror allt kommer att hänga på vilka som lyckas få ihop laget bäst. Så jämnt är det.

Speltips

Okej, spelen då? Vi har fem av åtta lag som har realistiska chanser att nå final. Jag tror att Kanada med stor sannolikhet når finalen oavsett vilket lag från grupp B man får till semi (jag utgår kallt från att Kanada når dit utan problem). Hoppet för lagen från grupp B är alltså att vinna sin del och därmed troligen få USA i semi. Där bör det bli en jämnare match som alla tre lag har kapacitet att vinna. Sen handlar det om att toppa formen mot ett troligt Kanada i bäst av tre matcher. Därmed räknar jag, som tidigare sagt, bort Finland, Tjeckien och Team Europe som icke spelbara.

Kanada är överlägsna favoriter i turneringen, inte minst tack vare en lättare grupp. Oddset är dock i mina ögon på tok för lågt för att kunna spelas, sett till uppställningarna på övriga lag. En bra bit över 3.0 skulle jag kräva för att överväga spel.

USA, Sverige och Ryssland är relativt jämnt rankade oddsmässigt, med de sistnämnda som favorit i någon mån. Oddsen ligger mellan 5.25 och 7 på dessa trupper, men för mig är det lite för många frågetecken på vägen för att kunna spela på ett av dessa lag med de oddsen.

North America Young Stars ligger i mina ögon inte jättelångt efter ovanstående trio på pappret. Det som saknas jämfört med dessa är rutin, men den bristen räcker inte för att motivera ett odds så högt som 21 gånger pengarna som bwin och bet365 ger. Ladbrokes är klart sämst med 15 gånger pengarna och känns mer tveksamt, men odds som sticker mot 20 och däröver tycker jag kan spelas. Min enda rek för vinnare i World Cup ligger därför på Team North America till 21 gångerna på Bet365.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.