Sporter i OS 2021

Regler och svenska deltagare till allt som körs i sommar!
Bildkälla: Bildbyrån / Jon Olav Nesvold
Sporter i OS 2021

Badminton

Spelas som singel (dam + herr), dubbel (dam + herr) och mixed.

En match spelas i bäst av tre set, där varje set går till 21 poäng och behöver vinnas med två poängs marginal.

  • 🇸🇪 Felix Burestedt, singel

Singel

I singelturneringarna delas alla deltagare in i grupper à tre personer per grupp. Seedade spelare hamnar i olika grupper. Alla möter alla inom grupperna, och vinnaren av varje grupp går till åttondelsfinal.

För att detta ska gå jämnt upp behövs 48 deltagare, men det brukar vara något färre. Därför kan någon grupp ha fyra deltagare, och någon gruppvinnare går direkt till kvartsfinal.

Dubbel och mixed

Samtliga dubbelturneringar består av 16 par. Dessa delas in i 4 grupper à 4 par. Alla möter alla inom gruppen, varpå de två bästa i varje grupp går till kvartsfinal.

Baseball

Herrtävling då damerna kör softball. Endast sex lag deltar, och sporten återkommer inte till OS 2024.

De sex lagen delas in i två grupper à tre lag, grupp A och B, där alla möter alla inom gruppen. Men efter gruppspelet blir det krångligt. Först koras ena finalisten så här:

  1. A3 möter B3.
  2. A2 möter B2.
  3. Vinnarna i match #1 och #2 möts. Vinnaren går till semifinal.
  4. A1 möter B1. Vinnaren går till semifinal.
  5. Semifinalen spelas. Vinnaren går till final.

Fördelen gruppvinnarna får är alltså att de behöver vinna en match färre för att gå till final.

Men alla förlorande lag, utom det i bottenmötet i match #1, får en ny chans att ta sig till final, så här:

  1. Förlorarna i match #2 och #3 ovan möts. Vinnaren går vidare.
  2. Vinnaren möter förloraren i match #4 ovan. Vinnaren går vidare.
  3. Vinnaren möter förloraren i semifinalen ovan. Vinnaren går till final.

Förlorarna i de två sista matcherna går till bronsmatch.

Lyckligtvis är i alla fall regelverket intakt, så det är vanliga baseboll-regler som gäller med nio innings och inga oavgjorda matcher.

Basket

Nytt för i år är att den "vanliga" basketen fått sällskap av 3x3, som är en sport sprungen ur gatubasketen. Båda basketvarianter spelas av såväl herrar (herrar 3x3) som damer (damer 3x3), med samma format för båda könen.

Basket

Tolv nationer delas upp i tre grupper à fyra lag. Alla möter alla inom gruppen. De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal, liksom de två bästa treorna också. Vanliga basketregler gäller.

3x3

Åtta nationer deltar och alla möter alla. De två bästa lagen går direkt till semifinal, och lag 3-6 går till kvartsfinal.

3x3 spelas på en halv reguljär basketplan med bara en korg. Varje lag har tre spelare på plan samtidigt och en spelare att byta med. Skottklocka på tolv sekunder används.

En match varar i tio minuter eller till 21 poäng för ena laget, beroende på vad som kommer först. Om det står oavgjort efter tio minuter och inget lag har nått 21 poäng fortsätter spelet tills något lag tagit två poäng till.

Ett lyckat skott ger ett poäng. Ett lyckat skott utanför gränslinjen ger två poäng. Fouls vid skott ger ett frikast innanför gränslinjen och två utanför.

Beachvolleyboll

En herr- och en damturnering. 24 deltagande par delas in i sex grupper där alla möter alla. De bästa två i varje grupp går till åttondelsfinal. De två bästa treorna gör det också, och resterande treor spelar play-off om de sista två platserna. Därefter tar en reguljär cup vid.

Varje match spelas i två set, först till 21 poäng per set, med två poängs vinstmarginal. Bollen måste över nät på tredje bollkontakten, och samma spelare får inte röra den två gånger i rad - förutom vid en block.

Bordtennis

Spelas som singel (dam + herr), lag (dam + herr) och mixed.

En match spelas i bäst av sju set, där varje set går till elva poäng och behöver vinnas med två poängs marginal.

  • 🇸🇪 Anton Källberg, singel och lag
  • 🇸🇪 Christina Källberg, singel
  • 🇸🇪 Kristian Karlsson, lag
  • 🇸🇪 Linda Bergström, singel
  • 🇸🇪 Mattias Falck, singel och lag

Singel

I singelturneringarna går de sexton bäst rankade spelarna in i runda tre (sextondelsfinaler). Nästa sexton bäst rankade spelare går in i runda två.

Övriga spelare går in i runda ett, men om turneringen har fler än 64 deltagare lottas några in i en preliminär-runda som går före runda ett.

I övrigt är det normalt cupspel hela vägen. Av någon anledning har svensk media fått för sig att de seedade spelarna går direkt in i kvartsfinal, men det stämmer alltså inte. Hur skulle de ens få plats allihop där?

Lagtävling

Sexton nationer med tre personer per lag deltar och möter varandra i cupformat utifrån seedning.

Matcherna spelas i bäst av fem set i stället för sju. Ordningen är singel, singel, dubbel, singel, singel, och första lag att nå tre vinster går vidare.

Mixed

Sexton deltagande par från lika många nationer spelar en rak cup utifrån seednings.

Boxning

Herrarna tävlar i åtta viktklasser och damerna i fem. Detta är ett led i utjämningen av könsfördelning - i förra OS var det tio respektive tre. Mellan 16 och 32 deltagare ställer upp i varje viktklass.

Alla boxningsdiscipliner avgörs i form av en vanlig cup. Om det är fler än 16 deltagare får vissa en bye in i andra rundan. Båda semifinalister får sedan bronsmedalj i stället för att det går en bronsmatch.

  • 🇸🇪 Adam Chartoi, mellanvikt
  • 🇸🇪 Agnes Alexiusson, lättvikt

Regler

Matcherna går i tre ronder à tre minuter, med pauser på en minut mellan ronderna. Fem domare bedömer varje rond utifrån ett antal kriterier, som antal träffar och teknisk överlägsenhet. Varje domare ger tio poäng till den boxare hen ansett vunnit ronden, och 7-9 poäng till förloraren. När matchen är slut räknas poängen ihop för att kora en vinnare. Men om alla domare ansett att samma boxare vunnit två ronder spelar inte totalen någon roll - och inte heller om det blir knockout, förstås.

Nytt för detta OS är att IOK själva sköter administrationen, eftersom det internationella boxningsförbundet IBA visat sig vara för korrupt och inkompetent.

Sedan OS 2016 behöver män inte längre ha huvudskydd på sig, eftersom de eventuellt rentav ökar risken för hjärnskakning. För kvinnor kvarstår huvudskyddet i brist på vetenskapliga data.

Brottning

Män tävlar i fristil och grekisk-romersk stil. Kvinnor tävlar bara i fristil. I samtliga tre discipliner är det sex stycken viktklasser, och 16 deltagare per viktklass.

Varje viktklass avgörs genom cupformat från åttondelar och framåt. Guld och silver delas ut till finalisterna. Sedan görs ett återkval - repechage - för alla som förlorat mot finalisterna, där brons delas ut till vinnarna. Ju tidigare förlusten kom, desto senare går man in i återkvalet.

Regler

Målet med all brottning är att få motståndaren på fall, med skuldrorna i mattan, vilket i så fall ger omedelbar vinst. Blir det inget fall vinner den som fått flest poäng efter att matchens två perioder à tre minuter är över. Ledning med tio poäng (fristil) eller åtta poäng (grekisk-romersk) ger också automatisk vinst. Poängsystemet gjordes om inför 2016, när det fanns en högst realistisk risk att det rätt eftersatta och genomkorrupta brottningssystemet skulle tvinga IOK att ta bort sporten från OS.

Passivitet bestraffas genom att en brottare varnas och en klocka sätts på 30 sekunder. Om ingen av brottarna tagit poäng efter den tiden får den brottare som inte varnades en poäng.

I grekisk-romersk stil finns två skillnader: den icke varnade brottaren välja om han vill fortsätta stående eller med motståndaren i parterr - alltså på alla fyra - och efter den första ger varje ny varning ett poäng till motståndaren.

Och förresten, vad skiljer egentligen fristil från grekisk-romersk? Jo, i den senare varianten får man inte attackera under midjehöjd eller använda benen för att fälla och hålla fast. Annars skiljer bara småsaker.

Bågskytte

Det skjuts i fem discipliner: individuella tävlingar (dam och herr) och lagtävlingar för herrar och damer, samt en mixedtävling. Avståndet är 70 meter och man använder recurvebåge - alltså en som buktar även osträngad. En OS-båge får inte heller ha någon mekanisk draghjälp; detta kallas compound och är en annan gren.

  • 🇸🇪 Christine Bjerendal, individuellt

Individuellt

I de individuella tävlingarna deltar 64 personer var. Dessa skjuter först en rankingrunda på 72 pilar, och sedan spelas en vanlig cup där #1 i rankingrundan möter #64, och så vidare.

Cupen spelas i upp till fem set, med tre pilar per set. Vunnet set ger två poäng och oavgjort en poäng var. Först till sex poäng vinner, och om det står 5-5 efter fem set skjuter båda en pil var - och den som då kommer närmast mitten går vidare.

Lag och mixed

För nationer som har deltagare individuellt från båda könen slås bästa herres och bästa dams poäng ihop till ett mixedlag. De sexton bästa sådana dubbelparen spelar sedan en cupturnering om mixedmedaljerna.

Lagtävlingarna består av tolv lag var och avgörs i cupformat, där de fyra högst rankade lagen (utifrån den individuella rankingrundan) står över första omgången. Det är tre skyttar per lag och alla skjuter två pilar per set. En match består av fyra set och fungerar i övrigt som en individuell match, förutom att det krävs en poäng mindre för vinst. Slutar det oavgjort skjuter samtliga varsin pil och den enskilt bästa blir utslagsgivande.

Cykling

I OS cyklas det i fyra varianter: landsväg, bana, BMX och mountainbike. Alla grenar körs för såväl herrar som damer.

Landsväg

Här finns två grendiscipliner: tempo- och linjelopp. Skillnaden är egentligen principiellt bara att linjeloppet är en masstart där först i mål vinner, medan tempoloppet är en kamp mot klockan.

Linjeloppet är dock också avsevärt längre. Männens är 234 km långt och kvinnornas 137 km. Tempoloppen körs på en bana som är 22 km lång, där männen cyklar två varv och kvinnorna ett.

Bana

Med bana avses alltså velodromen - den lutade arenan där alla alltid lite grann ser ut att vara på väg att krascha. Det tävlas i sex grenar:

Sprinten (dam och herr) börjar med ett kvallopp varifrån de 24 bästa deltagare går vidare. Alla lopp därefter körs mellan två cyklister. I de tre första rundorna går vinnaren vidare och förloraren till ett återkval för en ny chans. Därefter är det vanlig cup från kvartsfinal och framåt.

Keirin (dam och herr) betyder tre varvs åkning bakom en motorcykel följt av en fri sprint på tre varv till. 30 cyklister deltar i fem heat och topp två går vidare. Resten går till ett återkval med fyra nya heat där topp två också går vidare. Nu återstår 18 cyklister och tre heat körs där topp fyra går till semifinal. I semifinalerna går topp tre till final.

Madison (dam och herr)är en cykelform som i OS körs i par. Lagen cyklar totalt 200 varv, alltså 50 km, och de väljer själva när de ska bytas av och hur många varv var och en ska cykla. Varvar de fältet får de 20 poäng. Vart tionde varv avslutas med en sprint där de första fyra lagen får 5 / 3 / 2 / 1 poäng. Sista sprinten dubblas poängen. Paret med flest poäng efter 200 varv vinner.

Omnium (dam och herr) är en relativt ny tävlingsform, där cyklisterna kör i flera olika typer av lopp och samlar poäng till en total. Först körs en masstart som ger poäng i fallande skala vid målgång. Därefter körs ett tempolopp där cyklisterna får 20 poäng om de varvar fältet och 1p för varje varv de leder efter det femte. Det tredje racet är en eliminering där den sämsta cyklisten efter vartannat varv plockas bort. Till sist kommer det längsta loppet, som fungerar som en kortare madison. Flest totalpoäng utifrån alla deltävlingar vinner.

Lagsprinten består av två respektive tre cyklister för damer och herrar. Lagen kör lika många varv som det är lagdeltagare, och varje cyklist måste ligga först i ett av varven. Lagets totaltid räknas när sista cyklisten går i mål. Det är åtta deltagande länder som kör en vanlig cup.

Lagförföljelse består också av åtta lag, med fyra cyklister i varje oavsett kön men bara de tre snabbaste per lag räknas. Först körs en kvalrunda, och bara de bästa fyra lagen där kan ta guld. Därefter körs två heat: ettan möter fyran och tvåan möter trean. Vinnarna går till final. I två till heat kör femman mot åttan och sexan mot sjuan. De två bästa tiderna av alla lag som inte gick till final går till en bronsmatch.

BMX

Här körs freestyle (nytt för 2020) och racing (körts sedan 2008).

I freestyle (dam och herr) kör cyklisterna en minut två gånger var i en kvalrunda och gör trick som de får poäng för. Alla går vidare till final, men de med högre snittpoäng från kvalet startar sist i finalen och får därmed en fördel. I finalen räknas bara poängen från det bästa av de två försöken.

I racing (dam och herr) delas 24 cyklister in i fyra heat. Varje heat kör tre lopp. I varje lopp får vinnaren en poäng, tvåan två poäng, osv. De fyra lägsta totalpoängen i varje heat går vidare till semifinal. Semifinalerna fungerar likadant fast med åtta deltagare, och topp fyra går till final. Finalen består bara av ett enda lopp där först i mål vinner.

Mountainbike

Ett enda lopp (per kön, damer och herrar) där först i mål vinner. 38 cyklisterna kör ett antal varv på en rejält snårig bana som är drygt 4 km lång och har 150 meters höjdskillnad - och massor med hinder. De allra långsammaste deltagarna plockas kontinuerligt bort.

Fotboll

Här behöver vi kanske inte förklara grundreglerna. Men det finns några skillnader mellan könen i hur formatet fungerar.

Herrarna spelar sexton lag i fyra grupper. Alla möter alla inom grupperna och de bästa två i varje grupp går till kvartsfinal. Max tre spelare födda tidigare än 1 januari 1997 får delta per nation, och klubbar är inte skyldiga att släppa sina spelare.

Damerna spelar tolv lag i tre grupper. Alla möter alla inom grupperna och de bästa två i varje grupp går till kvartsfinal. Det gör även de två bästa treorna. Här finns inga åldersrestriktioner, och klubbar måste låta sina spelare delta.

I båda fallen gäller att målskillnad går före inbördes möten vid lika ställning i gruppen.

  • 🇸🇪 Damlandslaget

Friidrott

Oj, här händer det massor. Men det är grenar alla svenskar brukar vara bekanta med - och konceptet "spring som fan i 800 meter" är inte så svårförklarat. Däremot kan vi ta oss igenom kvalproceduren.

100 meter

Preliminär runda för de sämst rankade, där de två bästa i varje heat samt de två bästa tiderna går vidare. I huvudrundan går de två bästa i varje heat samt de åtta bästa tiderna vidare. I de tre semifinalerna går de två bästa i varje heat samt de två bästa till final.

Övrig löpning

Upp t.o.m. 1500 meter fungerar alla distanser på samma sätt som 100 meter, men utan den preliminära rundan. Det enda som skiljer från distans till distans är antalet personer som går vidare per heat. Detta gäller även stafetterna.

För 3000 meter hinder och för 5000 meter är principen också densamma, men här körs bara semifinal och final. Och i 10 000 meter och maraton är det en enda masstart.

Gång

Körs på bana i masstartsform. En fot måste alltid ha kontakt med marken, annars får gångaren ett rött kort. Tre röda innebär diskvalificering. Varje domare får bara ge ett rött kort per deltagare. Domarna kan även ge varningar för att göra gångaren varse om att hen är på väg att tappa god form och få en varning.

Längdhopp och tresteg

Hopparna får tre hopp var att ta sig förbi en given kvalgräns. Alla som klarar gränsen går till final. Om färre än tolv hoppare klarar gränsen fylls finalen på utifrån bästa hopp så att det blir tolv. I finalen får alla tre hopp var, och de åtta bästa får tre hopp till. Längsta hoppet vinner, och kvalhoppen räknas inte.

Kastgrenar

Alltså kulstötning, diskus, spjut och slägga. Samtliga fungerar på samma sätt som längdhopp ovan.

Höjdhopp och stavhopp

Ribban höjs i förbestämda intervall. En hoppare som river i tre raka hopp åker ur, men kan när som helst välja att vänta med att hoppa tills ribban höjs. En given höjd används som kvalgräns, och alla som tar sig över den går till final. Om färre än tolv hoppare klarar gränsen fylls finalen på utifrån bästa hopp så att det blir tolv.

I finalen börjar man om och den som klarar högsta höjden vinner. Om två personer klarar samma höjd vinner den som behövt lägst antal försök. Om båda klarat på samma antal försök kollar man varje tidigare höjd på samma sätt.

Sjukamp och tiokamp

Damerna tävlar i sju olika grenar: 100 meter häck, höjdhopp, kulstötning, 200 meter, längdhopp, spjutkastning och 800 meter.

Herrarna tävlar i tio olika grenar: 100 meter, längdhopp, kulstötning, höjdhopp, 400 meter, 110 meter häck, diskus, stavhopp, spjutkastning och 1500 meter.

Varje deltagare får poäng utifrån en given skala för resultaten i varje gren. Bäst totalpoäng vinner.

Fäktning

Man tävlar i florett, sabel och värja. Alla discipliner körs såväl individuellt som i lag, och av både herrar och damer.

Tävlingsformat

Alla individuella discipliner körs i en rak cup. En match tar slut när ena fäktaren nått 15 stötar eller efter tre ronder à tre minuter, beroende på vad som inträffar först. I det senare fallet vinner fäktaren med flest stötar, och vid oavgjort används det för fäktning något olämpliga ordvalet sudden death.

Lagtävlingarna körs också i cupformat. I varje match möter alla tre från ena laget alla tre från det andra, så att det blir nio möten. Varje möte tar slut efter max tre minuter, eller när ena fäktaren når fem poäng. Första lag till 45 poäng eller högst poäng efter alla möten vinner.

Discipliner

Floretten är lättast, max 500 gram, och ger bara poäng vid stöt av bål eller rygg. Endast träffar med spetsen räknas, och man får bara själv stöta efter att ha parerat motståndaren.

Värjan är tyngre, max 770 gram, och liksom floretten ett stötvapen - så endast träffar med spetsen räknas. Man får dock träffa var som helst på hela kroppen, varför hand och arm som sticker ut utgör huvudsakligt mål. Man måste inte parera först utan kan stöta när man vill, så båda kombatanter kan få poäng samtidigt.

Värjan har samma viktrestriktioner som floretten, max 500 gram, och får både stöta och hugga. Man får poäng för stöt, för hugg med framsidan, eller för hugg med baksidans översta tredjedel. Träffar är giltiga från midjan och uppåt överallt utom på händerna. Liksom i floretten måste man parera innan man själv får stöta.

Golf

OS-golfen (damer och herrar) avgörs enligt helt vanligt stroke play: alltså arton hål spelade fyra gånger, med plus- och minuspoäng för varje slag bättre eller sämre än hålets förväntade par. Lägst totalpoäng vinner. Det finns ingen cut - med andra ord får alla deltagare spela alla fyra rundorna.

  • 🇸🇪 Alex Norén
  • 🇸🇪 Anna Nordqvist
  • 🇸🇪 Henrik Norlander
  • 🇸🇪 Madelene Sagström

Gymnastik

Det finns tre sorters gymnastik: artistisk är den "vanliga" som vi brukar förknippa med gymnastik, rytmisk är den konstnärliga som utförs till musik, och trampolin är... tja, trampolin.

  • 🇸🇪 David Rumbutis, artistisk all-around
  • 🇸🇪 Jonna Adlerteg, barr

Artistisk gymnastik

Alla deltagare får tävla i alla grenar i en kvalrunda. De bästa 24 i totalen går vidare till en totalfinal, dock max två stycken per nation, och de bästa åtta per redskap går vidare till final i den grenen specifikt. Vissa ställer dock bara upp i specifika grenar och hoppar över totalen.

Damer tävlar i barr, bom, fristående och hopp.

Herrar tävlar i barr, bygelhäst, fristående, hopp, ringar och räck.

Gemensamt för alla redskap är att poäng delas ut utifrån svårighetsgrad och en bedömning av hur väl gymnasten jämfört momentet. I totalen räknas helt enkelt samtliga poäng ihop.

De åtta bästa nationerna baserat på individuella resultat går vidare till en lagfinal. Lagen består av fyra gymnaster, vilket är nytt - förut var det fem. Förbundskaptenen väljer tre gymnaster till varje gren, och så läggs alla poängen i alla grenarna ihop.

Rytmisk gymnastik

Redskapen i rytmisk gymnastik är band, käglor, boll, tunnband och rep - och så fristående, alltså utan redskap. Endast damer tävlar. Det tävlas dock bara i fyra stycken redskap varje år, och vilka som gäller respektive år bestämmer det internationella förbundet på förhand. I år är det tunnband, boll, käglor och rep som är med på programmet.

Varje moment utförs på en matta som är 13x13 meter. I den individuella tävlingen utför varje person varje redskap en gång, i ett framträdande på 75 till 90 sekunder. Poäng ges utifrån svårighet, utförande och sync med musiken. Tidsfel ger avdrag.

I lagtävlingen tävlar fem gymnaster samtidigt, två gånger, med alla redskap samtidigt fördelade över hela laget. Här varar framträdanden 135 till 150 sekunder.

Musiken får innehålla sångtext i max ett av gruppframträdandena, och max två av de individuella.

Trampolin

Formatet är detsamma oavsett kön: alla deltagare utför en obligatorisk rutin och en självvald i kvalet. Poängen sammanställs och de åtta bästa - hälften av de startande - går till final. Där nollställs poängen och de åtta finalisterna utför en självvald rutin. Högst poäng ger seger.

Bedömning sker förstås utefter svårighetsgrad och utförande, men också höjd / flygtid och precision i landningen. För de bästa gymnasterna är dock utförandet det som ger enskilt mest poäng.

Handboll

Tolv nationer deltar per kön (damer och herrar). De fördelas in i två grupper à sex lag, där alla möter alla och de fyra bästa går till kvartsfinal. Vinnaren i Grupp A möter fyran i Grupp B, och så vidare. Det är inga särskilda regler för att det är OS, utan 60 minuters action och massor av bollar i mål.

  • 🇸🇪 Damlandslaget
  • 🇸🇪 Herrlandslaget

Judo

Det är sju viktklasser per kön och varje körs i en vanlig cup. Liksom många andra kampsporter används ett återkval, s.k. repechage, där de som förlorat i kvart och semi gör upp om två bronsmedaljer.

Målet med sporten är att få motståndaren inkapaciterad via fall eller fasthållning på en 10x10 meter stor matta. Det finns 68 kasttekniker och 32 fasthållningsditon. Ett lyckat och väl utfört kast ger "ippon", vilket bokstavligen betyder "en poäng" och ger omedelbar vinst. Ett kast som inte är tillräckligt bra för ippon ger en halv poäng ("waza-ari"), och detsamma gäller lyckade fasthållningar. Två halva poäng blir förstås en hel och därmed vinst. Är det lika efter full tid avgörs matchen i sudden death.

Sedan 2016 har reglerna skrivits om något. Matcher är numera bara fyra minuter långa, tio sekunder räcker för att ge waza-ari vid fasthållning, och endast ippon och waza-ari ger poäng.

Kuriosa: sportens grundare var landets första IOK-ledamot.

Mixed

Nytt för i år är att det även finns en mixedklass där sex deltagare per nation - från tre olika, förbestämda viktklasser per kön - deltar. Tolv länder deltar, utifrån resultaten i de individuella tävlingarna, i en cup med repechage. En omgång består alltså av sex stycken matcher, och landet med flest vinster går vidare. Om det slutar 3-3 lottas en viktklass fram - utifrån samtliga som är med i hela OS - för sudden death, oavsett om nationen faktiskt har en deltagare i den viktklassen eller inte.

Kanot

Det finns i grunden två sorters kanotåkande: ett där du ska rakt fram så snabbt du kan, och ett där du ska ta dig nedför en fors genom slalompinnar.

Alla kanotgrenar har en designation med en bokstav och en siffra. Bokstaven är antingen "C" för kanot ("canoe") eller "K" för kajak ("kayak"). Siffran anger hur många tävlande som sitter i kanoten. Så exempelvis betyder "Men's K-2 500 m" att det är två herrar som ska åka kajak i en halv kilometer.

Slalom

Grundprincipen är densamma som i skidsportens slalom: du ska nedför en bana, mer speficikt en fors, och du ska igenom ett antal portar längs vägen.

Till skillnad från i det alpina finns det dock två sorters portar: max 19 som går nedströms och så 6-8 som går uppströms. Har du sett sporten och undrat över färgerna? Grönt betyder nedströmsport, och rött betyder uppströmsport. Eftersom de senare är placerade i strömvirvlar behövs det som en visuell guide för att enklare ta sig an porten på rätt sätt. Om någon del av den tävlande eller dess båt rör vid en port ges ett tidspåslag på två sekunder. Skulle den tävlande helt missa eller ta sig igenom en port på felaktigt sätt ges i stället 50 sekunder - en katastrof, alltså.

Ett åk tar normalt som mest ungefär två minuter. I internationella tävlingar, som OS, åker man två gånger i kvalet och använder den bättre tiden som kvalresultat. Sedan kör alla som kvalade en semifinal på en ny bana, bestående av ett lopp, varefter de bästa i semifinal kör samma bana igen som final.

Såväl herrar som damer tävlar i såväl C-1 som K-1, och till 2024 kommer även "Extreme K1" att introduceras - en helgalen sport där fyra pers startar samtidigt och tävlar om att komma först samtidigt som de måste göra en 360°-flip inom en minut.

Sprint

Om slalomreglerna kan vara krångliga är sprinten enkel: du sitter i en båt och ska ta dig rakt fram så fort du kan. Normalt körs försöksheat där de flesta tar sig till semifinal, och sedan tre semifinaler där de två bästa per semi plus de bästa två tiderna går till final. Resten kör en B-final.

Män tävlar i C-1 1000 m, C-2 1000 m, K-1 200 m, K-1 1000 m, K-2 1000 m och K-4 500 m.

Kvinnor tävlar i C-1 200 m, C-2 500 m, K-1 200 m, K-1 500 m, K-2 500 m och K-4 500 m.

Karate

Det är förstås oerhört passande att karate gör sin OS-debut i Tokyo, 57 år efter att judo gjorde detsamma - även om sporten enbart gäller i just dessa spel. Både herrar och damer tävlar i tre viktklasser kumite samt i kata. Varje tävling har tio deltagare.

Kata

Kata betyder "form" och är uppvisningsdelen av karate - en serie demonstrationer av karatekans kunskaper.

I kata bedömer sju domare teknisk exekvering och atletiskhet utifrån svårigheten på varje kata. De två sämsta och de två bästa bedömningarna räknas bort, och resterande tre summeras till en totalpoäng. Varje karateka utför två kata och snittpoängen mellan de två ger slutresultatet.

Det finns totalt 102 godkända katas, och den tävlande är fri att välja vilka den vill utföra.

Kumite

Kumite betyder "sparring" och är så att säga fightingdelen av karate. Färgen på bältena är inte en gradering utan anger startposition på mattan.

Själva mattan är 8x8 meter och varav i tre minuter (med stoppklocka) eller tills ena kombatanten leder med åtta poäng. Poäng ges om 1, 2 eller 3 poäng åt gången för väl utförda slag och sparkar. Om det står lika efter tre minuter vinner den som tog första poängen. Slutar matchen 0-0 gör en grupp domare en samlad bedömning. Fyra varningar av samma sort innebär diskvalificering.

De tio deltagarna delas in i två pooler à fem kombatanter, i vilka alla möter alla. Ettan och tvåan i varje pool går till semifinal.

Klättring

En debutsport i årets OS, och en som är lite småkontroversiell då den kombinerar tre olika discipliner i ett, vilket annars inte är normen inom sportklättring. Män och kvinnor utför samtliga tre moment, och positionen i varje multipliceras. Har du alltså slutat tvåa, fyra och sjua är din totalpoäng 2 4 7 = 56, och ju lägre desto bättre.

Speed är precis vad det låter som: två personer tävlar om att komma uppför en 15 meter hög vägg på identiska banor i 95° lutning först. Normalt tar detta ca 6-8 sekunder beroende på svårighet och kön. Tjuvstart innebär diskning.

Bouldering sker på en lägre vägg, 4.5 meter, och det gäller att klättra så många fördefinierade rutter på den som möjligt under fyra minuter.

Lead betyder i sportsammanhanget att den tävlande kontinuerligt gör fast säkerhetsrepet på olika positioner, och när repet fästs allra längst upp har klättraren kommit i mål. Detta görs på en vägg som är minst 15 meter hög, under en tidsgräns på sex minuter. Den som kommer högst innan den ramlar vinner grenen, och om flera kommer till samma höjd används tiden dit som tiebreaker.

Till OS 2024 kommer speed att vara en egen gren, till alla klättrares förtjusning då det är något som aldrig annars blandas normalt. Men till OS 2020 fick förbundet bara ett guld per kön att dela ut, och ville inte exkludera speedklättrarna.

Konstsim

En strikt kvinnlig sport som utförs i par och i lag om åtta damer. Skillnaden ligger principiellt egentligen mest i antalet deltagare även om det förstås blir stora förändringar i de rutiner som utförs.

I båda fallen utför de tävlande en fri rutin och en teknisk rutin, där den senare har väldigt tydligt specifierade krav på hur den ska se ut. Konstsim är en bedömningssport, och domare delar ut poäng.

I lagtävlingen läggs poängen ihop till en slutpoäng. I partävlingen görs detsamma, men där går de tolv bästa paren vidare och får utföra sin fria rutin en gång till, varpå även den poängen summeras till totalen.

Landhockey

Förvånande okänd inom Sverige, men stor internationellt. Tolv lag per kön delas upp i två grupper à sex lag där alla möter alla. Vinst ger 3 poäng och oavgjort 1 poäng, som i fotboll. De bästa fyra i varje grupp går till kvartsfinal.

Landhockey spelas på gräs eller olika former av konstgräs. Toppturneringar i dag brukar gå på syntetiskt gräs, vilket ger mycket högre bollhastigheter.

Reglerna är ganska enkla: elva spelare per lag varav en målvakt tävlar om att göra mål med hjälp av hockeyklubba på ett fält något mindre än en fotbollsplan, med flygande byten. Mål får bara göras inifrån en cirkel vid motståndarnas målbur, eller på straff. Det finns även hörnstraffar liksom i den svenska bandysporten. Oavgjorda matcher i slutspelet avgörs på straffar.

Modern femkamp

Det "moderna" här skiljer sporten från den antika femkampens grenar, men i övrigt är den inte så modern. Faktum är att det primärt är en svensk skapelse, och Sverige ligger tillsammans med Ungern överlägset högst i medaljligan.

36 herrar och lika många damer tävlar för sig i fem olika grenar under en och samma dag. Resultaten i varje konverteras till poäng, och poängen summeras till en slutpoäng.

Fäktning: Alla möter alla i enminutsmatcher där första lyckade stöt ger vinst. Om ingen får in en stöt ges ingen poäng ut. Efter att alla mött alla startar en bonusomgång. Först möter de två sämsta deltagarna varandra, därefter vinnaren i den matchen den tredje sämsta deltagaren, och så vidare tills alla varit med i bonusrundan också.

Simning: 200 meter frisim, väldigt simpelt.

Hästhoppning: Fungerar ungefär som vanlig hästhoppning, med tolv hinder och straffpoäng för bommar, vägran och överskriden tid. Hästarna slumpas fram till alla ryttare.

Combined: Skytte och medeldistanslöpning i ett. Man springer 800 meter fyra gånger, och inför varje löpning måste man sänka fem tavlor med pistolskott och omladdning inför varje skott. Det finns inga tidsstraff, utan omladdningen utgör tidsstraffet i sig. Efter 70 sekunder behöver man inte försöka mer utan får springa vidare även om man har måltavlor kvar.

Ridsport

Tävlingar sker i dressyr, fälttävlan och hästhoppning. Samtliga discipliner utförs såväl individuellt som i lag, och ingen uppdelning för kön görs. Nytt för i år är att alla lagtävlingar (lag dressyr, lag fälttävlan och lag hästhoppning) har upp till tre tävlande per nation - tidigare var det fyra, och de tre bästa räknades. Men detta ansågs vara alltför orättvist mot sämre och mindre länder.

  • 🇸🇪 Therese Nilshagen, dressyr
  • 🇸🇪 Antonia Ramel, dressyr
  • 🇸🇪 Juliette Ramel, dressyr
  • 🇸🇪 Louise Romeike, fälttävlan
  • 🇸🇪 Ludwig Svennerstål, fälttävlan
  • 🇸🇪 Therese Viklund, fälttävlan
  • 🇸🇪 Malin Baryard-Johnsson, hästhoppning
  • 🇸🇪 Henrik von Eckermann, hästhoppning
  • 🇸🇪 Peder Fredricson, hästhoppning

Dressyr

Upp till 60 ekipage deltar och delas in i heat om tio i varje. De två bästa i varje heat går till final, liksom de sex bästa som inte kommit topp två i något heat.

Varje nation får ställa upp med tre tävlande, och deras poäng läggs ihop till lagtävlingen. De åtta bästa lagen går sedan till en lagfinal.

I lagfinalen nollställs poängen och alla 24 ekipage utför ett tekniskt mycket krävande nummer med strikta regler. De tävlande får ha egenvald musik, men den är enbart till för stöd och påverkar inte bedömningen.

Även i den individuella finalen nollställs poängen. Här måste musik användas och 16 förbestämda moment måste ingå i rutinen, men annars kan ryttaren själv bestämma det mesta.

Fälttävlan

En tredelad tävling där ryttaren måste vara expert på allt. Alla utför en dressyrrutin, rider en terrängritt med hinder, och avslutar med hästhoppning. Varje moment kan ge straffpoäng, och dessa straffpoäng summeras.

Varje nation får ställa upp med tre tävlande, och lagtävlingen består helt enkelt av att samtligas straffpoängsummor läggs ihop.

Därefter är lagtävlingen slut, men de 25 bästa ryttarna går vidare individuellt och hoppar en gång till på en lite kortare bana, varpå även dessa straffpoäng bakas in i totalen.

Hästhoppning

Upp till 75 ekipage deltar individuellt och hoppar en bana med 12-14 hinder. Straffpoäng ges för rivningar, vägran, och överskriden tid. De 30 bästa ekipagen går vidare och hoppar en finalrunda nästa dag. Straffpoängen från båda dagarna läggs ihop, och lägst vinner. Om flera medaljplacerade ryttare slutar på samma poäng sker omhoppning, och slutar även denna oavgjort på poäng vinner den som tagit sig runt banan snabbast.

Lagtävlingen fungerar i princip likadant. Upp till 20 lag deltar med tre ekipage var. Samtliga ekipage hoppar i en kvalrunda och deras straffpoäng läggs ihop. De åtta bästa lagen hoppar en gång till i finalrundan nästa dag och även dessa poäng läggs ihop. Vid lika sker omhoppning.

Rodd

Här är en sport med en massa termer men som egentligen inte är så krånglig. Herrar och damer tävlar i år i samma grenar för första gången.

Discipliner

Grenar med "sculler" i sig använder scullerbåtar, alltså sådana där varje roddare har två åror - en på varje sida. I grenar utan "sculler" i sig har varje roddare bara en åra, som inte flyttas mellan båtens sidor. Där måste alltså alla i båten vara väl syncade.

Scullergrenarna körs med olika antal personer i båten: singelsculler, dubbelsculler och scullerfyra. Det finns även en kategori i dubbelsculler för lättviktare: upp till 140 kg eller max 72.5 kg per person (herrar) respektive upp till 114 kg eller max 59.0 kg per person (damer).

Motsatsen till sculler kallas "sweep" och kan antingen vara "coxed" eller "coxless" - alltså med eller utan styrman. Par och fyror ror utan styrman, medan åttor alltid har styrman av säkerhetsskäl.

Tävlingsförfarande

Antalet heat varierar utifrån antalet deltagare, men grunden är densamma i alla grenar: ett antal försöksheat körs, och de två bästa i varje går vidare. Övriga går till repechage, alltså ett återkval, med en ny chans att komma etta eller tvåa och gå vidare. Därefter ros det kvartsfinal, semifinal och final där topp tre hela tiden går vidare. Grenar med få deltagare hoppar över försöksheat och ibland även kvartsfinal.

Rodd är dock besatt av exakta placeringar och kör därför även B-final för att kora plats 7-12, C-final för 13-18, och så vidare.

Rugby

Det är sjumannarugby som spelas i OS, och såväl män som kvinnor tävlar. Tolv lag deltar i tre grupper à fyra, och de två bästa i varje grupp samt de två bästa treorna går till kvartsfinal.

Sjumannarugby är en variant av rugby union, det som traditionellt avses när någon bara säger "rugby". Man spelar på en lika stor plan som femtonmannarugby med ungefär samma regler, men under avsevärt kortare tid: 2x7 minuter i stället för 2x40. Generellt är saker förkortade: klungor ("scrums") består av tre personer i stället för åtta, målsparkar måste tas inom 30 sekunder i stället för 90, och så vidare.

Får en spelare med sig bollen över motståndarnas mållinje kallas det för ett försök ("try") och ger fem poäng. Man får då även chansen på en målspark ("conversion") för två poäng till. Droppspark ("dropkick") ger tre poäng, oavsett om det sker i löpande spel eller på straffspark.

Segling

I år utförs tio seglingstävlingar. Båda könen tävlar i RS:X, Laser, 470 och 49er, medan herrarna även tävlar i finnjolle. Dessutom tillkommer en mixedtävling i Nacra 17. Två personer per båt tävlar i 470, 49er och Nacra 17, och en person i övriga discipliner.

De udda namnen är egentligen bara beteckningar på båtarna. Olika typer av båtar ger helt olika utmaningar och förutsättningar, och kräver olika expertisområden. Damerna tävlar egentligen inte i Laser utan i Laser Radial, men skillnaden är dock mest bara storleken på båten, där tyngden är viktig och kvinnorna därför använder en mindre båt. Detsamma gäller skillnaden mellan 49er för herrar och 49erFX för damer.

I varje disciplin körs ett antal seglatser där båtarna måste passera ett antal markörer i angiven ordning och sedan ta sig till mål. Vinnaren av varje seglats får en poäng, tvåan får två poäng, och så vidare. Alla räknar bort sitt sämsta resultat efter att alla seglatser körts, och de tio främsta går sedan vidare till en medaljseglats, som ger dubbla poäng. Lägst totalsumma efter att allt (utom den borträknade seglatsen) körts vinner.

Simhopp

En klassisk svenskgren där Sverige faktiskt har tredje flest guld (sex st) och tredje flest medaljer (21). En bra bit efter USA på 49 / 138 och Kina på 40 / 69, dock...

Det finns två höjder: svikt på tre meter och höga hopp på tio meter. Hoppning sker individuellt och synkroniserat, alltså i par, och båda kön kör samma discipliner. Totalt är det alltså åtta tävlingar.

De individuella tävlingarna fungerar alla likadant: samtliga deltagare utför fem olika sorters hopp i en kvalrunda där topp 18 går till semifinal. Poängen nollställs och samma sak görs igen, varpå topp 12 går till final. Även här nollställs det och hoppas fem gånger.

Partävlingarna har inte kval och semi utan kör en final direkt, där alla utför sex hopp och varje typ av hopp (det finns fem stycken) måste vara med. Bäst totalpoäng vinner direkt med andra ord.

Gemensamt för alla tävlingar är att domare bedömer hoppen på en skala mellan 0 och 10 med 0.5 poängs intervall. De bästa och sämsta bedömningarna ignoreras och resterande summer och multipliceras med svårighetsgraden för att ge poängen. I parhoppning bedöms även hur väl synkroniserade paren är, vilket också påverkar poängen.

Simning

Här gäller det att vara bra på matte, för simningen har hela 37 tävlingar! Damer och herrar tävlar i exakt samma 18 grenar, och så finns det en medley-stafett också.

Varje dag inleds med ett semi- och finalpass, varpå det är paus några timmar innan ett försökspass tar vid - detta för att NBC, som sänder OS i USA, bad om att kunna visa finalerna i prime time.

Följande grenar tävlas det i:

  • Fristil: 50, 100, 200, 400, 800 och 1500 meter
  • Fjärilsim, ryggsim och bröstsim: 100 och 200 meter
  • Individuell medley: 200 och 400 meter
  • Stafetter: 4x100 meter frisim, 4x200 meter frisim, 4x100 meter medley
  • Maraton: 10 kilometer

Medley innebär att alla fyra simsätt körs i tur och ordning. Maratonsimningen sker i fristil i öppet vatten, alltså inte i simbassäng, och i masstartsform då vatten och vindar kan skifta snabbt och totalt ändra olika simmares förutsättningar.

Beroende på antal deltagare i varje gren simmas försöksheat, semifinaler med de sexton bästa, och final med de åtta bästa från semi. Det är de bästa tiderna som går vidare, helt oavsett vilka heat eller semis de kommer från.

Skateboard

Ny sport för i år och preliminärt med även 2024. Det tävlas i park och street för såväl herrar som damer, med 20 åkare i varje tävling.

  • 🇸🇪 Oskar Rozenberg Hallberg, park

Street

Street ska efterlikna en vanlig gata, med räcken, bänkar, trottoarer, väggar och så vidare att göra trick på. Alla gör två åk där de ska ta sig gatan fram inom 45 sekunder och göra tricks på vägen, och så gör de fem åk där de ska göra ett enstaka imponerande trick per åk.

Totalt är det alltså sju åk, och de fyra bästa för varje åkare läggs ihop till en totalpoäng. Detta format kallas 2-5-4. De åtta bästa går vidare till en final, där poängen nollställs och samma procedur upprepas.

Park

En skatepark har lite mer variation i vad som bjuds och innehåller förstås half-pipes, stegar och liknande. Det gäller att visa upp att man behärskar trick som utförs med kraft och höjd.

Varje åkare gör tre stycken 45-sekundersåk och utför vilka trick de vill, varpå domare bedömer åket på en skala 0-100. Det bästa åket är det som räknas, och de åtta bästa åkarna går till en final där poängen nollställs och formatet körs en gång till.

Skytte

Det finns fyra grundläggande discipliner i sportskytte: pistol, gevär, lerduveskytte och viltmålsskytte. Bara de tre första förekommer dock i OS. Herrar och damer tävlar i samma grenar, med den enda skillnaden att olika pistoler används i det längre pistolskyttet. En rad ändringar har införts sedan senast för att göra sporten både mer attraktiv och mer jämställd, och varje disciplin har även en mixedgren.

Följande grenar skjuts det i: 10 meter luftgevär, 50 meter gevär (tre positioner), 10 meter luftpistol, 25 meter pistol, trap och skeet.

Mixedgrenarna fungerar på samma sätt som de individuella tävlingarna, men har färre lag i final, och båda skyttarna i laget skjuter lika många skott.

  • 🇸🇪 Stefan Nilsson, skeet

Pistol och gevär

Gemensamt för alla pistoltävlingar och 10 meter luftgevär är att alla skjuter 60 skott ur stående position, varpå de åtta bästa går till final. I finalen nollställs poängen och den sämsta skytten plockas successivt bort efter ett visst antal skott, tills bara en guldmedaljör återstår. Exakt tävlingsformat, storlek på tavlorna, tidsgränser och så vidare varierar förstås.

I grenen som heter 50 meter gevär, tre positioner skjuts 120 skott: 40 i varje position - liggande, stående och knästående. Annars gäller samma principer som i övriga grenar ovan.

Lerduveskytte

Trap och skeet skiljer sig i varifrån duvorna kastas ut och positionerna på skytten. I trap kastas duvorna ut från samma maskin, bort från skytten. I skeet kastas en duva ut från vänster och en från höger, och så möts de mer eller mindre i mitten.

Duvorna kastas ut i förbestämda banor men i randomiserad ordning, så att skytten inte vet exakt var de kommer att komma varje gång. Det är skytten själv som ropar ut duvorna.

I kvalrundan skjuts 125 duvor, och de sex bästa skyttarna går till semifinal. Efter ytterligare 15 skott går de två bästa skyttarna till guldmatch, och nästa två till bronsmatch, och skjuter 15 skott till. Slutar det lika blir det omskjutning ett skott i taget tills någon missar.

Softball

Spelas enbart av damer. Endast sex nationer deltar, och sporten kommer inte att vara med i nästa OS. Alla möter alla och de två bästa i gruppen spelar sedan en finalmatch. Trean och fyran spelar på samma sätt om bronset.

Sporten fungerar ungefär som baseball, men med vissa skillnader: planen är mindre och kasten kortare och långsammare. Kast i softball måste dessutom utföras med underarm. Planen är av grus och bollen är mindre. Resterande skillnader är mestadels teknikaliteter.

Surfing

20 herrar och 20 damer ska tävla i shortboard för första gången i OS. Det är en standardiserad typ av surfingbräda som är mindre och svårare att manövrera än längre brädor.

Eftersom sporten är så beroende av nyckfulla vindar är det väldigt oklart exakt när den kommer att utföras - man tar helt enkelt den första dag där vädret är gynnsamt.

Fyra surfare kör samtidigt i heat, fast bara en åker förstås åt gången. Den som ligger bäst till fysiskt när en våg kommer gör ett åk som bedöms av domare. När heatet är slut används varje surfares två bästa åk för en totalpoäng, och de två bästa går vidare.

Taekwondo

Damer och herrar tävlar i fyra viktklasser var, normalt med 16 deltagare i varje. Ibland förekommer en sjuttonde, och i så fall börjar tävlingen med att de två sämst rankade tävlar om att få delta i resten av tävlingen.

Liksom i flera andra kampsporter körs en rak cup, följt av ett återkval ("repechage") i vilket alla som förlorat mot finalisterna gör upp om bronsen i en ny cup, där de som förlorade i semifinalerna står över första rundan. Det delas alltså ut dubbla brons.

Matcherna pågår i 3x2 minuter och går ut på att sparka och slå motståndaren på bestämda ytor. Utrustningen är elektronisk och noterar själv när en giltig träff registrerats, men olika typer av träffar ger olika många poäng, så det sitter domare och delar ut extrapoäng manuellt också. Bålträffar noteras också manuellt.

Tennis

Tack och lov för tennisen - för här är reglerna enklare än någon annanstans. Man spelar singel, dubbel och mixed på hardcourt i helt vanliga cuper. Enda skillnaden mot t.ex. en grand slam är att det spelas en bronsmatch också.

Länge avstod de bästa tennisspelarna från att delta eftersom OS inte gav några viktiga tourpoäng. I dag är det dock prestigefyllt att delta och att vinna.

  • 🇸🇪 Rebecca Peterson, singel

Triathlon

En triathlontävling är helt enkelt ett race i tre delar: 1500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning - allt utfört direkt efter varandra. Först i mål får guld och vätskeersättning.

Damer och herrar har varsin tävling, och nytt för i år är att även en stafett tillkommit. Här kör två herrar och två damer i varje lag samma bana efter varandra: 300 meter simning, 8 km cykling och 2 km löpning var.

Tyngdlyftning

Herrar och damer tävlar i sju viktklasser var. Reglerna är desamma i alla: tre lyft ryck och tre lyft stöt. Skillnaden består huvudsakligen i att man mellanlandar med stången i brösthöjd i stöt, medan man i ryck lyfter upp den direkt över huvudet i ett svep. Man har en minut på sig, och så fort två av tre domare anser att lyftet är lyckat godkänns det.

Den tävlande väljer själv vikt på stången varje gång, men får inte gå ned i vikt efter ett lyckat lyft. Det tyngsta lyckade rycket och den tyngsta lyckade stöten läggs ihop till en totalvikt, som utgör poängen för den tävlande. Om två tävlande hamnar på samma poäng vinner den lättaste av dem.

Vattenpolo

Tolv herrlag och tio damlag tävlar och delas upp i två grupper à sex respektive fem nationer. De bästa fyra går sedan till kvartsfinal.

Det är en hektisk sport som ofta liknas vid undervattenskrig, där sex utespelare och en målvakt per lag ska försöka göra flest mål (ovanför vatten) i fyra åttaminutersperioder. Alla har färgade mössor på sig för att det ska gå att se vem man egentligen håller på att passa till, och extremt tätsittande badkläder för att inte motståndarna ska kunna rycka av dem under vattnet där domarna inte ser.

Bassängen är 25 meter lång och 20 eller 17 meter bred för herrar respektive damer. Djupet är två meter så att det inte ska gå att bottna och ändå ha huvudet ovanför vattnet.

Man får förflytta bollen genom att kasta den eller simmar under vattnet med bollen framför dem. Det är inte tillåtet att gömma bollen under vattenlinjen. Allmänt talat får motståndare knuffas och hållas fast om de har bollen, men det finns många regler som styr hur.

Fouls förekommer precis hela tiden och bestraffas med frikast, eller utvisningar i 20 sekunder, eller fyra minuter plus matchstraff för riktigt grova övertramp. Alla som spelat seriöst kan vittna om hur brutalt spelet är under vattnet där fouls inte syns lika bra. I varje spelavbrott är det tillåtet med fria byten, och man använder stoppklocka vid avbrott.

Volleyboll

Damer och herrar ställer upp med tolv nationer var, som fördelas över två grupper. Alla möter alla i grupperna och de fyra bästa i varje går till kvartsfinal.

Normala regler gäller: bäst av fem set, varje set spelas till 25 poäng men måste vinnas med två. Bollen får röras tre gånger innan den måste över till motståndarens sida. Om man lyckas skjuta den på motståndarens planhalva, eller om motståndarna skjuter bort den, får man ett poäng. Det lag som vann senaste poängen får serva, och samma person får fortsätta serva så länge laget tar poäng.

Spelarna roterar alltså runt på plan, och bara de tre som står framme vid nät får blocka eller göra spikes - alltså smashar. Spelaren i annan färg på tröjan är libero och har ett särskilt definisivt ansvar.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt