John Hanssons medlemsblogg

Människan har spelat i alla tider

Med det utbud som finns idag av odds och betting på nätet har spel om pengar på allvar flyttat in i var mans vardag. Samtidigt tenderar vi att glömma att spel även innan detta paradigm i branschen var vanligare än man tänker på. Först bör man definiera vad spel – i detta fall – är: att satsa något av värde på en händelse där utfallet inte på förhand är känt. Det här har skett i otaliga decennier i sandlådor och bakgator där barn har spelat kula. Att satsa kulor från sin egen samling i ett spel mot andra barn är inget annat än en form av gambling. 

Den onlinebransch som växt fram i och med IT-revolutionen har sin uppkomst i de många fysiska bookmakerfirmor som vi i mångt och mycket förknippar med Storbritannien och Las Vegas. Deras ursprung är dock i sin tur något oväntad.  Att slå vad funnits parallellt med tävlandet genom människans civilisationer, utan att för den skull påvisa någon större boom. Det var först under 1800-talet som det uppkom ett behov för människor att slå vad i större utsträckning i underhållningssyfte, och föremålet för vadslagningen var en primitiv form av den sport vi idag känner som gång. I det victorianska England och perioden strax dessförinnan kallade man det för pedestrianism. ”Fotgängande” eller ”promenadande” kanske skulle vara adekvata svenska översättningar, men oavsett vad utvecklades detta till ”race walking”, vilket just är ”gång”. Den betting som gjordes på pedestrianismen spred sig sedan till saker som än idag är populärt att satsa pengar på – galopp och hundkapplöpning. Och så småningom även till lagsporter i större skala. 

Även om Harry Ogden redan i slutet av 1700-talet anses ha startat den första bookmakerliknande verksamheten i England, får det sägas var först under andra halvan av 1900-talet som branschen integrerades i samhället utanför arenor och kapplöpningsbanor. Detta på grund av en lagändring som legaliserade bettingshoppar i städerna, och därifrån kan vi mer eller mindre dra en rak linje till 1900-talets sista decennium. Även nu fick historien hjälp av juridiken då en ny lag klubbades igenom som möjliggjorde licensiering online. Det skulle dock ta några år till, fram till 2001 innan de första sportsbettingaktörerna på allvar gjorde sitt intåg på nätet. Även om det än idag finns flera aktörer som helt och hållet satsar på så kallat landbaserat spel har i stort sett alla betydande aktörer numera satsat hårt på online betting. Det finns ett flertal olika licenser på att välja på för operatörerna, även inom EU, och för spelarna är utbudet ännu större. 

Spelbranschens utveckling visar mer än de flesta andra industrier hur teknik, efterfrågan och juridik i symbios förändrar våra beteenden.  Att spelandet kommer att fortsätta utvecklas parallellt om än integrerat med samhället råder det inga tvivel om, frågan är bara hur det sker och vilka innovationer och förändringar vi kommer att bjudas på.  

Sveriges bästa

Kända profiler