Premier League Darts är tillbaka - Week 1

Äntligen kickar vi gång på riktigt med darten. Masters gick av stapeln förra helgen. MVG vann - som väntat. För femte året i rad. Och nu är det alltså dart på torsdagar igen. Bästa dagen på veckan februari till maj. Under 16 veckor kommer det vara dart i världsklass.

Vad är då detta för spektakel?

PL har varit med i drygt 15 år. Ett upplägg där, numera, tio utvalda spelare får ingå i en liga. Likt Premier League i fotboll. Varje vecka spelar man en match mot en annan motståndare. Bäst av 12 legs. Så det kan bli oavgjort, 6-6. Och man samlar då poäng till tabellen. Efter nio veckor åker botten ut och sedan går serien vidare för jakten på topp 4 då man går till semifinal.

Det är ingen tävling som ingår i rankingen, men en högt aktad tävling av spelarna. Efter VM och Matchplay rankar många PL som den tredje största titeln.

Vilka är då med och tävlar?

Topp fyra på världsrankingen är direktkvalificerade. Sedan är det sex wild cards som väljs ut av PDC och Sky Sports.

Michael Van Gerwen (rank1)

Rob Cross (rank2)

Peter Wright (rank3)

Gary Anderson (rank4)

Daryl Gurney (WC)

Michael Smith (WC)

Gerwyn Price (WC)

James Wade (WC)

Mensur Suljovic (WC)

Raymond Van Barneveld (WC)

Men. Gary Anderson har problem med ryggen och har dragit sig ur tävlingen. I stället för att plocka in en annan spelare var det några som försökte vara kreativa och tog in nio (!!!) nya spelare i stället. Man valde att plocka med talanger som är ”Stars of the future” och lokala publikfavoriter som får gå in en vecka vardera och spela en match där motståndaren egentligen skulle spelat mot Gary Anderson. Nykomlingarna tar inga poäng i tabellen, men om exempelvis Suljovic vinner över Chris Dobey så får Suljovic sina poäng. En chans för unga talanger at känna på den stora scenen som de annars bara gör vid VM. Jag tycker det är ett katastrofalt dåligt beslut. Alla spelare jag hör i intervjuer står dock bakom det, men jag misstänker att de bara försöker hålla god ton mot sin chef (organisationen - PDC). Jag ska inte bli långrandig om varför det är dåligt. Jag diskuterar det gärna med er på Twitter - @dartbet Men man försöker göra mer show och underhållning av det än att det ska vara tävling. Jag känner inte att sporten behöver dra åt det hållet.

Så här är nykomlingarna:

Chris Dobey

Glen Durrant

Steve Lennon

Luke Humphries

John Henderson

Nathan Aspinall

Max Hopp

Dimitri van den Bergh

Jeffery de Zwaan

Med start ikväll i Newcastle så kommer vi under 16 veckor åka runt i UK samt gästspel i Berlin och Rotterdam. Till slut rundar vi av med final i London och kan då kröna PL-mästaren 2019.

Newcastle

Glasgow

Dublin

Exeter

Aberdeen

Nottingham

Berlin

Rotterdam x2

Belfast

Liverpool

Cardiff

Birmingham

Manchester

Sheffield

Leeds

London*

Vad kan vi då vänta oss i kväll?

MVG-Smith

Vi har åkt till Newcastle och en världsmästare som också kammade hem årets första titel, Masters, förra helgen är tokladdad. Det är så klart den gröna maskinen MVG jag pratar om. Han möter Michael Smith. Det blir alltså en repris på VM-finalen. Smith som var lite av en besvikelse i Masters när han åkte ut mot Wright. Men han är i fint slag. Efter sitt bröllop så har han kommit tillbaka till tavlan och tränat på fint. Mot MVG blir det action direkt. Båda vill dra upp tempot. Smith som går på rytm och knappt siktar utan bara låter pilarna flöda kommer då vara i sitt esse. Även MVG mår bäst i detta tempot och när motståndarna kastar bra mot honom. Då lägger han oftast i en växel till. Det råder inget snack om saken att MVG är favorit och bör vinna denna matchen. Men när vi tittar på 180s. Så är MVG en spelare som kan kasta många, men han tenderar ofta att gå ner på T19 och därmed försumma chansen på en 180. Smith i rätt rytm kastar många. Men det är drygt 2,20 på vardera spelare att kasta flest 180s i matchen. Jag tror dock att Smith kan kasta fler. Men, jag tittar längre än så. Övriga fältet har inte jättemånga starka 180-kastare för tillfället. Största hotet är kanske Dobey som kommer in som en ersättare. Gurney ska anses vara en bra 180-kastare men har varit ganska off där den senaste tiden. Wade, RVB, Price, Suljovic är verkligen inga jättar på den marknaden. Cross och Wright är stabila. Det erbjuds 5,00 på att Smith kastar flest 180s av alla under hela kvällen och det tycker jag är ett schysst odds. För den som vill säkra upp kan det även vara värt att lägga en slant på att MVG gör det till 4,75 eller att just MVG-Smith-matchen blir den matchen med flest 180s till 2,40-ish. Jag väljer dock bara det första spelet och säger att MVG vinner med 7-4.

Spel. Flest 180s i veckan. Smith. 5,00. 4/10.

Wade-RVB

James Wade tog sig till final i Masters. Väl där hade han inte en chans mot MVG. Men Wade har visat på senare tid att han hittat formen igen. Han kastar stabilt och är ofta mästerlig på utgångarna. Han brukar vara livsfarlig när han har strax över 100 kvar. Allt som oftast får han pil mot en dubbel. RVB är ett stort frågetecken egentligen. Legenden gör sin sista säsong med pilarna och är inte längre med i toppen på rankingen. Han ligger på plats 28. Vilket är anmärkningsvärt att han kom med till PL. Men han fick ett wild card för att det är hans sista säsong och att det är han som drar fullt hus med 10 000 på läktarna när PL kommer till Rotterdam. Är han då helt off här? Inte alls. Jag tror han är evigt tacksam över chansen och tränat på för att motbevisa det som det pratas högt om i media - att han är slut. Det är två spelare som kör lugnare tempo och Wade är en perfekt motståndare för RVB. Wade må ha formen, men att RVB är så stor underdog som bolagen gör honom till, det köper jag inte. Jag tror att RVB kan ta detta.

Spel. Wade-RVB. RVB dnd. 2,30. 4/10.

Dobey-Suljovic

Suljovic som gjorde en bedrövlig insats i VM kom tillbaka starkt inledningsvis i Masters och höll jämna steg med MVG ett tag innan han fick respass. Suljovic skulle mött Gary Anderson men får nu möta Chris Dobey i stället. Hollywood, som Dobey kallas är knappt en talang längre men har varit en lovande spelare i England under flera år och han kan verkligen kasta pil. När han gör det som bäst rår han också på de bästa i världen. Det var nära att han slog ut Gary Anderson i VM och kastade då över 100avg. Han har erfarenhet från stora sammanhang redan, men han kanske inte mäktar med Suljovic. Dobey fick ju reda på att han skulle vara med här några dagar sedan. Suljovic har länge planerat in denna kvällen. Återigen tittar på jag på 180s. Suljovic är verkligen ingen 180-kastare av rang. Han har en stil som gör det svårare för honom och lägger han inte första pilen rätt så kan han inte bygga vidare med övriga pilar. Dobey däremot, kastar riktigt fint för att sätta pilarna i T20. Hans problem brukar snarare vara att någon pil går i ettan eller femman. Här tror jag att Dobey har en mycket bra chans att kasta flest 180s.

Spel. Dobey-Suljovic. Dobey f180. 1,95. 5/10.

Övriga matcher är Price-Gurney Wright- Cross

Två ganska jämna matcher som jag tror innehåller många legs. Jag tror Cross och Gurney vinner. Men blir inga spel här.

Det var allt. Klockan 20.00 drar det igång. Ni hänger med på min Twitter så snackar vi pil hela kvällen. Varje torsdag i 16 veckor framåt. Det låter väl trevligt! Häng på @dartbet

Game on!


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr
9.3
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.
8.0
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
9.8
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
100 kr riskfritt spel
8.0
18+ Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se
Få 100 kr gratisspel
9.6
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord
Stäng

Nya bettingsidor

Expekt

100 kr extra

endast 1x omsättning

Hämta bonus
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
10bet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya spelare. Insättning + bonus måste omsättas inom 60 dagar. Minst odds 1.80 på singelspel eller 1.40 på kombinationsspel. Regler & villkor gäller.
NordicBet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se