The greatest show on earth - Dart-VM är här!

Jag är som ett barn på julafton idag. För det är just julafton för mig denna dag på året. VM i dart börjar och jag är så laddad att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Ska vi börja med att vi aldrig tidigare sett ett bättre startfält? Eller att prissumman är den högsta någonsin? Kanske att nivån på pilarna kommer vara den bästa vi någonsin har sett? Att alla biljetter är slutsålda och under tre veckor kommer över 80 000 fans festa loss i London? Vem som vinner? Vem som floppar? Den stora festen? Att damerna är med i år igen!? Eller spelen? Ja, vart tusan börjar man.

Om du är ny I dartens värld. Välkommen till the greatest show on earth.

Under dryga tre veckor kommer det vara dartmatcher varje dag och lagom tills ni har firat in 2019 och är så där lagom trötta dagen efter så kan ni lägga er i soffan den 1:a januari och se en ny världsmästare krönas. Ny och ny. Det är inte osannolikt att en spelare som redan vunnit titeln gör det igen. Vi har nämligen en holländare, Michael Van Gerwen, som lyft bucklan två gånger tidigare, som favorit i mästerskapet. Han utmanas främst av Gary Andersson som också vunnit VM två gånger. Men det är Rob Cross som är regerande mästare. Han vann VM efter en osannolik säsong. Sin första proffssäsong. Jobbade som elektriker. Gick och vann VM. Men kan han göra det igen? Svar: Nej. Han har gjort ett sämre år än förra året fram till VM. Hans form från förra årets VM har konstant pekat neråt och jag tycker han är långt nere på kurvan just nu.

Hur funkar det? Snabbt kommer här upplägget om du inte hängt med. Spel: 501. Båda spelarna startar på 501 poäng. Man ska gå ner på noll och gå ut på en dubbel (yttersta ringen på tavlan). Den som gör det först vinner ett leg. I VM spelar man om set. Tre legs ger ett set. I första och andra omgången spelas bäst av fem set. Tredje och fjärde omgången bäst av sju set. Kvartsfinal bäst av nio. Semifinal bäst av 11 och final bäst av 13. Först till sju set i finalen alltså.

Var är vi? Alexandra Palace. Även kallat Ally pally. I London.

Hur många fans? Över 80 000 biljetter är sålda. Miljontals tv-tittare. Du kan följa via Viaplay. Jag bevakar allt så häng med på Twitter under @dartbet (DoubleOne).

Vad vinner man? Ja, förutom att man får en check på 500 000 pund så får man även lyfta bucklan - Sid Waddell trophy och bli ihågkommen för alltid.

I år är första gången någonsin som startfältet består av 96 spelare. Men jag kan lova er att årets upplaga av VM kommer att hålla högre standard än förra året. Lägstanivån på spelarna nuförtiden är helt otrolig. Jag har följt darten i alldeles för många år, haha, och jag blir lika hänförd varje år. Det blir bara bättre och bättre. Idag höjer vi knappt på ögonbrynen om någon har ett average med sina tre pilar på 100. Jag är helt övertygad om att det kommer bli en jäkla fest. Eller det kan jag lova.

Så vad har vi framför oss? Det måste sägas direkt. Phil Taylor. Mannen. Myten. Legenden. Han som vunnit 16 VM-titlar. Han som burit sporten på sin axlar har slutat. Han gjorde sin sista match förra året i VM. Tog sig till final och föll i ett antiklimax mot Cross. Det som kunde blivit det perfekta slutet med 17 VM-titlar.

Men som jag skrev är startfältet ändå bättre än någonsin även om den störste inte är med längre. Jag måste även lyfta fram att det är en fröjd att damerna är med igen. Lisa Ashton och Anastasia Dobromyslova. Fantastiskt kul att de båda kvalat in. Dock tror jag inte de blir så långvarig i turneringen utan får respass omgående.

Som jag skrev ovan så tror jag inte Cross försvarar sin titel. Så vem vinner då? Den gröna maskinen Michael Van Gerwen, MVG, är stor favorit med all rätt. Men han har faktiskt inte varit sitt bästa jag de senaste månaderna. Missförstå mig rätt. Han kan ha en medioker dag och vinna mot alla spelare i världen utom möjligen Gary Anderson. För Gary ”The flying scotsman” Anderson är i riktigt bra slag. Han kastar otroligt bra sedan han justerade lite på sina pilar. Han är stark över hela tavlan. Höga scorer. Många 180s. Och grym på dubblarna just nu. Han är helt klart ett stort hot mot MVG. Problemet är att Gary Anderson inte spelat så många av de mindre tävlingarna och därmed är han ”bara” rankad som nummer fyra i världen. Han är den nästnästa spelaren. Tack vare det så hamnar han på samma sida i spelträdet som MVG och den tänkta finalen mellan världens två bästa spelare blir en semifinal. För det är där de kommer stöta på varandra. Vem som drar det längsta strået där är svårt. Något säger mig att det är Garys år. Men vi får se hur matcherna fram till det ter sig.

De två bästa spelarna på ena halva gör att Rob Cross och Peter Wright är de två bäst rankade på andra halvan. Det gör att exempelvis Mensur Suljovic, Michael Smith, Gerwyn Price, Dimitri van den Bergh och Ian White känner att de verkligen har en chans att gå långt. Någon av dessa herrar lär nämligen stå i en final mot MVG eller Gary Anderson. Smith känns otroligt stark. Han är en spelare som kastar med känsla. Han siktar inte. Han bara kastar och pilen efter följer i samma mönster. När det stämmer för honom är det absolut världsklass. Men i en formsvacka går det oftast åt skogen om man är den typen av spelare. Annars är ungdomsvärldsmästaren Dimitri van den Bergh en spelare jag verkligen gillar. Han kommer göra stordåd framöver. Han kastar så jäkla fint numera och sätter pilarna i tavlan perfekt för att fylla på. Dvs. Gruppera sina pilar.

Vi har 96 spelare från 28 olika länder och 24 spelare gör sin debut i Ally Pally. Vi är representerade. Daniel Larsson är vårt lilla, men ändå svenska hopp i VM. Gjort det mycket bra här upp i norden och är den klara svenska stjärnan sedan Magnus Caris släppt efter lite. Daniel möter Robert Thornton i första omgången. Inte lätt, men Thornton har sett sitt bäst före datum passera så vi håller tummarna.

Vem vinner? Jag säger Gary Anderson

Vem överraskar mest? Dimitri van den Bergh som går till åtminstone kvartsfinal

Vem floppar? Rob Cross. Regerande mästaren åker ut tidigt.

Får vi se en 9-darter? Nej. Men ett gäng försök. (Hoppas jag har fel).

Det är dags! Kvällens spel kommer på twitter och finns i min spelbok. Men följ @dartbet på Twitter.

Nu är det äntligen dags! Game on!


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr
9.3
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.
8.0
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
9.8
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
100 kr riskfritt spel
8.0
18+ Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se
Få 100 kr gratisspel
9.6
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord
Stäng

Nya bettingsidor

Expekt

100 kr extra

endast 1x omsättning

Hämta bonus
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
10bet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya spelare. Insättning + bonus måste omsättas inom 60 dagar. Minst odds 1.80 på singelspel eller 1.40 på kombinationsspel. Regler & villkor gäller.
NordicBet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se