Oddstyper - allt om olika typer av odds

Typen av odds varierar ofta beroende på sport, men med kunskap om ett par grundläggande oddstyper och format kommer du långt.
Oddstyper - allt om olika typer av odds

Raka odds

Den enklaste typen av odds - och formatet som är vanligast i Sverige - är den som rakt upp och ned anger hur mycket du får tillbaka om ditt lag vinner (eller spelar lika om du satsat på det).

Så ett hockeyodds på 2.25 innebär att för varje krona du satsar får du 2 kronor och 25 öre tillbaka om du vinner, för en vinst på 1.25 kr - men du förlorar kronan om du förlorar vadet.

Enkel matematik alltså: multiplicera ditt odds med vad du satsat och du har din (potentiella) vinst.

Ibland förekommer att du får pengarna tillbaka om matchen slutar oavgjort, i så fall står det när du lägger vadet - Draw no Bet (DNB) kan det ibland benämnas. Detta är vanligt för amerikanska sporter, där det som i exempelvis NHL är vanligt att köra vidare tills det finns en segrare. Se alltid till att du har koll på om ditt odds gäller för ordinarie tid eller om det inkluderar förlängning och straffar. En bra bettingsida skriver ofta ut detta.

Handikapp-odds

Europeiska handikapp: Om två ojämna lag skulle mötas kan matchen göras mer spännande genom att låtsas att det ena laget har ett handikapp. Då får det ena laget ett antal låtsasmål.

Så om Sevilla spelar borta mot Barcelona kanske de får 2 måls handikapp. Spelar du då på Sevilla och matchen slutar 2-1 till Barcelona har ju Sevilla 2 måls handikapp, så det räknas som att Sevilla i stället vunnit med 3-2, och du vinner vadet.

Ibland händer det att något lag har till exempel +1.5 i handikapp, i så fall kan vadet helt enkelt inte sluta på kryss, så det finns alltid en segrare i vadet.

Asiatiska handikapp-odds

För den asiatiska varianten gäller samma princip, men krysset - alltså möjligheten till oavgjort - tas bort helt. För handikapp som är hel- eller halvtal (t.ex. +1 eller -2.5) funkar det som med europiska handikapp: vinner ditt lag matchen med hjälp av (eller trots) handikappet så vinner du. Förlorar de så förlorar du. Och skulle det sluta lika efter handikapp så får du pengarna tillbaka.

Men utöver det finns även kvartsodds, alltså +0.25, -0.75, och så vidare. De betyder helt enkelt att du satsar halva summan på oddset en kvart ovanför, och halva på oddset en kvart under. Ett exempel: om oddset är +1.25 och du satsar 100 kr, då är det samma sak som att du satsat 50 kr på +1.00 och 50 kr på +1.50 - inte så krångligt som det låter alltså!

Asiatiska handikapp är i dagsläget den oddstyp som används allra mest globalt sett, men olika spelbolag är olika bra när det kommer till de asiatiska linorna. Nätets bästa bettingsidor som erbjuder asian handicap-odds hittar du via länken, där finns även ännu mer information om oddstypen.

Oddsformat och att konvertera odds

Ibland kan du hitta odds som inte står med våra i Sverige vanliga decimalkomman. Amerikaner har - förstås - sitt eget system, och så även britterna. Utöver dessa system finns även några till som används i exempelvis Hong Kong och Indonesien, men de brukar inte dyka upp för svenskar på internet.

De flesta bettingsidor på nätet låter dig enkelt byta format via en knapptryckning. Men det är ändå bra att ha koll på formaten om man läser speltips från annat håll än 1x2.se.

Amerikanska odds

USA-varianten kallas även för "moneyline" och representerar hur många enheter (units) du behöver riskera för att vinna 100 units. Så ett odds på +200 innebär att du riskerar 100 för att vinna 200, alltså samma sak som 3.00 i svenska odds. Negativa tal förekommer också, då funkar det tvärtom, så att -200 betyder att du riskerar 200 för att vinna 100 - eller 1.50 som vi ser det.

Brittiska odds

Britternas system är det mest klassiska, och bygger på bråktal snarare än decimaler. Det är lätt att förstå men stundtals osmidigt att räkna på i huvudet. Täljaren anger hur mycket du tjänar om du vinner, och nämnaren hur mycket du riskerar.

Ett annat sätt att tänka kring ett odds uttryckt säg 5/3 är att du får tillbaka 8 units för varje satsade 3, dels 5 i vinst, dels 3 eftersom du får tillbaka insatsen med. Det är jämförbart med 2.67 mätt med våra mått, eller egentligen 2.66...7 - det går nämligen inte alltid att konvertera från bråktalsodds till decimaler exakt.

Oddskonversion - tabell

Nedan följer en liten lathund med vanligt förekommande odds. Det är inget du behöver lägga på minnet men håller du på med betting ett tag lär det sätta sig till slut, vare sig du vill eller inte.

I fältet längst till höger har vi angett den underförstådda sannolikheten ¨(implicit probability) för oddset, vilket kan vara hjälpsamt för att förstå odds i allmänhet men inte är särskilt behjälpligt när man ska räkna ut en potentiell vinst. Vid ett odds på 2.5 ser spelbolaget alltså det som 40% sannolikt att utfallet sker.

Decimalodds Brittiska Amerikanska Sannolikhet
1.2 1/5 -500 83.3%
1.25 1/4 -400 80%
1.33 1/3 -300 75%
1.5 1/2 -200 66.7%
2 1/1 100 50%
2.25 5/4 125 44.4%
2.5 1,5/1 150 40%
3 2/1 200 33%

Tillbaka till toppen av sidan

Vanliga frågor om oddstyper för betting

Hängde du med på begreppen ovan? Testa dig själv! Eller friska upp minnet genom att expandera frågorna nedan.

✔️ Vilken är den vanligaste oddstypen?

Odds med decimalkomma är vanligast i Sverige och Europa. Den anger hur mycket en spelare får tillbaka på sin satsning (insats x odds = utbetalning vid vinst). De kallas även för raka odds.

♿ Vad menas med handikapp-odds?

Ett handikapp-odds tilldelar (eller drar bort) ett antal fiktiva poäng och sätter ett odds på det. Med -1.5 i handikapp på hemmavinst (till ett visst odds) måste hemmalaget vinna med minst två poäng (som är mer än 1.5) för att spelet ska rättas som vinst.

🏈 Hur konverterar jag ett amerikanskt odds till svenskt?

Amerikanska odds utrycks i enheter man måste riskera för att vinna 100 lika stora enheter. För att utrycka det i svenska oddstermer måste vi räkna om det amerikanska oddset till procent för att sedan utrycka det som vi är vana vid. Beroende på om det är positivt eller negativt är det följande formel som gäller:

  • (+Am. odds / 100) + 1 = svenskt odds
  • 1 – (100 / -Am. odds) = svenskt odds

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt