Introduktion till F1-betting

Formula 1 - österrike - skumpa
En av de mest underskattade publiksporterna, och TV-sporterna, är Formel 1. Med start någon gång i mars-april och slut i november-december förgyller Formel 1-cirkusen våra liv under 20-talet lopp och det finns mängder av bettingmöjligheter.

Formel-1-säsongen inleds i princip alltid i Australien och besöker under året bland annat även Bahrain, Kina, Spanien, Monaco, USA, Brasilien, Singapore och Azerbajdzjan.

I varje lopp tävlar 20 förare under ungefär 50 varv - det varierar beroende banan. De största namnen i dagens Formel 1 är Lewis Hamilton, som tillsammans med legendaren Michael Schumacher har vunnit flest mästerskap (sju), Sebastian Vettel, Max Verstappen, Carlos Sainz, Charles Leclerq och Daniel Ricciardo. Kimi Räikkönen är en mångårig veteran och har en dalande stjärna men hans glans och personlighet lyser fortfarande över VM.

F1 är en individuel lagsport

Formel 1 handlar om individuella förare och deras väg till mästerskapet men man ska komma ihåg att varje team har två förare på banan och det är värt att titta på dessa duos lite närmare. Finns det spänningar mellan de två? Om så är fallet är chansen liten att de hjälper varandra ute på banan. Men om det är två som trivs bra med varandra är chansen god att de hjälps åt att komma uppåt fältet - dvs de jobbar tillsammans för att köra om motståndare och plocka placeringar.

Ett lopp är ett av de mest tv-bevakade eventen i världen och stallen får det mesta via kameror men samtidigt kan det vara småsaker som de, och vi tittare missar, därute som bara förarna snappar upp. Om de är bra lagkamrater delger de den informationen - lite skräp på banan eller en oljefläck eller liknande - och hjälper således sin partner. Om inte kanske lagkamraten kör på detta och tvingas bryta.

stirra dig inte blind på kvaltiderna, de körs ofta utan andra bilar på banan

Med ovanstående i åtanke bör du inte heller stirra dig blind på kvaltiderna. Det är inte omöjligt att vädret ändras från kval till tävling. Dessutom körs kvalen utan andra bilar på banan, i alla fall inte i omedelbar närhet av varandra. Men det finns även här undantag som bekräftar regler. Vissa banor erbjuder få möjligheter till omkörning, som Monaco till exempel. Där kan kvalet bli mer avgörande.

Kort om marknader

Det finns i vanlig ordning en mängd spelmöjligheter på Formel 1. Jämför alla odds på F1 här, men lathunden nedan kan vara bra att skumma igenom för att veta vad de olika marknaderna handlar om.

Vinnare, lopp

Som nämnts tidigare är detta ett vanligt sätt att spela på F1.

Vinnare, mästerskap

Då det finns både ett förar-VM och ett märkes-VM (konstruktörsmästerskap). Det går att spela på båda och även om en förare går starkt kanske det finns team som, som en enhet, går starkare, än den ensamma föraren.

Snabbast i kvalet

Ganska straightforward. Vem blir snabbast i kvalet?

Pole Position

Detta överensstämmer inte med föregående spel. Här måste föraren vara snabbast i det tredje kvalet och dessutom fullfölja samtliga kvalvarv.

Snabbaste varvet

Vem gör det snabbaste varvet i loppet? Det behöver inte vara en av toppförarna eller någon som ligger bra till efter kvalet. Fältet sprids ut under loppets gång vilket gör att förarna i mitten/slutet av fältet också kan vara med i detta. Om dessutom en av de bättre förarna haft problem under kvalet och hamnat långt ner i startfältet är detta något att hålla ett extra öga på då en toppförare får mer tid att agera i ett utspritt fält, speciellt om han tar sig an förare som kanske inte är på samma nivå som han själv.

Säkerhetsbil

Ett ja/nej-spel. Kommer säkerhetsbilen att göra ett framträdande under loppet. Gör den det och du har bettat “Ja” vinner du ditt spel och så vidare.

Historiken

Precis som alla andra föredrar F1-förarna olika saker. Därför kan det vara bra att läsa in sig på hur förarna har presterat på de olika banorna under tidigare säsoinger. Viktigt att ta hänsyn till här är att förarna byter stall och därmed bilar ibland.

Så: Börja med att kika på hur förarna har kört historiskt på banorna. Om en förare har bytt stall inför den här säsongen, och därmed kör på banorna för första gången med sin nya bil, kan det vara värt att kika på hur bilarna har gått på banorna under tidigare säsonger.

Vissa förare föredrar många kurvor och ligger nära andra för att utnyttja minsta misstag. Andra har en mer defensiv körning när det är tajt och nära för att vara mer aggressiva på banor där det är långa rakor och relativt enkla kurvor.

Om man vill ta allt det än djupare kan man göra crossreferenser på hur vissa förare har kört på bana X under vissa väderförhållanden.

Innan du bettar på F1

Då Formel 1 är i vädergudarnas händer under tävlingarna kan det vara värt att inför vissa lopp hålla ett extra öga på väderprognosen. Regn i Bahrain är inte jättevanligt men kan ske. Däremot finns det alltid risk för regn i Brasilien, Japan och inte minst på de europeiska banorna där väderleken kan vara mer varierad från dag till dag.

Spelstrategier för Formel 1

Den vanligaste speltypen för Formel 1 är att betta på vem som vinner ett enskilt lopp och det vanligaste långtidsspelet är vem som vinner mästerskapet - eller Förarmästerskap F1 vinnare som det benämns. Men hur ska man betta? Sätter du dina pengar rätt och den förare du har spelat på vinner loppet har du gjort en bra vinst. Men med tanke på att spelbolagen ofta har väldigt bra odds på såväl segrare i enskilda lopp som mästare är det värt att tänka ett varv till.

För att använda några av namnen ovan: Låt oss säga att Daniel Ricciardo som mästare ger 5,00 gånger pengarna. Hamilton betalar 3,00 gånger pengarna. I stället för att sätta pengarna på en förare väljer du att spela pengarna på två och därmed dubblar du din chans att vinna långtidsspelet.

Det betyder naturligtvis inte att du kommer att vinna, det finns fortfarande 18 andra förare - av vilka åtminstone åtta-nio är kapabla att förstöra för dig och ditt spel - kvar att “oroa sig för”. Men istället för att sätta en tusenlapp på Ricciardo och potentiellt kamma hem 5000 sätter du 2000 fördelat på båda. Om Hamilton vinner har du vunnit 3000-2000=1000 kronor. Om Ricciardo vinner mästerskapet har du plockat hem 5000-2000=3000 kronor.

Notera att oddsen för långtidsspel varierar stort och ändras efter varje lopp beroende på hur förarna slutar. Om en förare vinner ett par lopp i följd kommer hans odds att sjunka betänkligt. Och det medför att den förare som växer ut till en dominant den säsongen får betydligt lägre odds inför kommande lopp.

Samma taktik som ovan kan nämligen appliceras på enskilda lopp också.

Lär dig mer om F1

När det gäller att samla information bjuder den officiella hemsidan på en bra samling av nyheter och statistik. Men det finns fler bra källor. En bra utgångspunkt är följande tre hemsidor:

Om man som ny till sporten vill komma lite närmare densamma rekommenderas Netflixserien Drive To Survive.


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr
9.3
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.
8.0
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
9.8
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
100 kr riskfritt spel
8.0
18+ Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se
Få 100 kr gratisspel
9.6
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord