Din guide till vinterns slutspel i Champions Hockey League 2021-22

Joel Lundqvist
Gruppspelsfasen av Champions Hockey League är avslutad och trettiotvå lag har blivit sexton. Den 16 november inleds slutspelet och jakten på pokalen där dessa sexton lag gör upp om titeln och prispengarna.

Så spelas vinterns CHL-slutspel

Sexton lag återstår och slutspelet inleds med åttondelsfinaler den 16:e november. Konceptet är detsamma för såväl åttondelsfinalerna som för kvarts- och semifinalerna. Samtliga av dessa tre rundor spelas i ett hemma-borta-format, likt fotbollens Champions League-slutspel, och det sammanlagda resultatet efter de två spelade matcherna avgör vilket lag som går vidare. Är det oavgjort efter de första 120 spelade minuterna spelas en 10 minuter lång övertidsperiod med tre utspelare vardera på isen, där laget som gör det första målet går vidare. Görs inget mål på denna tiominutersperiod avgörs dubbelmötet i ett straffavgörande där man skjuter fem straffar vardera. Finalen spelas sedan i ett möte, där vinnaren av matchen krönas till CHL-mästare säsongen 2021/2022.

Slutspelsträdet ser ut enligt följande:

När börjar och slutar vinterns CHL-slutspel?

Slutspelet i Champions Hockey League börjar tisdagen 16:e november klockan 18:05 då Skellefteå tar emot Sparta Prag hemma i SkellefteåKraft Arena. Under tisdagskvällen spelas ytterligare sex av åttondelsfinalerna och Salzburg-Rouen avrundar första delen av dubbelmötet under onsdagen. Kvartfinalerna spelas sedan under december månad, semifinalerna under januari månad, och turneringen avgörs den 1:a mars då finalen spelas.

Var hittar jag bäst odds på CHL-slutspelet?

De bästa oddsen hittas lätt och smidigt här på 1x2.se. På odds-sidan för Champions Hockey League hittar du odds inför både enskilda matcher och vilket lag som ska vinna hela turneringen. På sajten finns det även möjlighet att ta del av Sveriges bästa oddsbonusar.

Vilka är favoriter till att vinna Champions Hockey League?

Inför gruppspelets start var de regerande mästarna Frölunda favoriter att vinna turneringen och stod då i genomsnitt i 7.50 gånger pengarna att vinna turneringen. En av de andra stora favoriterna till turneringssegern, nämligen de schweiziska mästarna Zug, blev överraskande utslagna i gruppspelet och det öppnar upp för andra lag att knipa pokalen framåt vårkanten. Favoriter inför slutspelet drar igång är bland annat de regerande mästarna Frölunda, och enligt spelbolagen är det framförallt de svenska mästarna Växjö samt finska storlaget Tappara som man kommer få göra upp med i kampen om CHL-pokalen.

Inför vinterns slutspel i Champions Hockey League

I fjol spelades det inget CHL med tanke på pandemin. Det gör att Frölunda fortsatt är regerande mästare efter att ha vunnit turneringen säsongen 2019/2020 då man besegrade tjeckiska Mountfield i finalen nere i Tjeckien.

I mitten av november börjar göteborgarnas kamp om att försvara bucklan och de övriga femton lagens jakt om att krönas som CHL-mästare säsongen 2021/2022.

Jag kommer gå igenom åttondel för åttondel och utifrån lottningen, hur lagen ser ut på pappret och har presterat hittills försöka bena ut hur slutspelet kommer sluta.

Med förra säsongen i CHL avses säsongen 19/20 med tanke på att säsongen 20/21 ställdes in på grund av pandemin.

Åttondel #1: Rouen Dragons - Red Bull Salzburg

De österrikiska tungviktarna Red Bull Salzburg tog sig tillsammans med Bolzano vidare relativt enkelt från Grupp H där polska Jastrzebie och norska Frisk Asker blev utslagna. Franska Rouen Dragons tog sig å sin sida vidare från grupp G som vanns av österrikiska Klagenfurt och där ukrainska Donbass och danska Rungsted blev utslaget. Nu ställs Salzburg och Rouen mot varandra i åttondelsfinal precis som de gjorde säsongen 2018/2019 då österrikarna drog det längsta strået med totalt 8-4 (3-3 + 5-1 i de enskilda matcherna).

Snabbfakta Rouen Dragons

 • Tränare: Fabrice Lhenry
 • Största stjärnan: David Gilbert
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Åttondelsfinal vs Salzburg (2018/2019)

Snabbfakta Red Bull Salzburg

 • Tränare: Matt McIlvane
 • Största stjärnan: T.J. Brennan
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Semifinal vs München (2018/2019)

Salzburg vandrar in i denna åttondelsfinal som klara favoriter och det finns inget att invända sig emot kring det. Man är i toppskiktet av Ice hockey League och kommer till denna match med två raka segrar i bagaget varav den senaste mot topplaget och de regerande mästarna Klagenfurt som även dem är vidare till slutspelet här i CHL. Rouen är även dem i toppskiktet av den inhemska ligan, hemma i Frankrike, och har vunnit sex av sju matcher sedan CHL:s gruppspel avslutades. Det är dock klasskillnad mellan såväl ligor som mellan dessa två lag och fransoserna är största underdogs av samtliga sexton lag att vinna turneringen och att det österrikiska storlaget tar sig vidare här är mycket troligt.

Åttondel #2: EC Klagenfurt - Leksands IF

Leksand tog sig tillsammans med Fribourg enkelt vidare från Grupp F där avancemanget var säkrat redan efter de fyra första matcherna. Nu ställs man mot österrikiska mästarna Klagenfurt, som hade en bekväm resa i Grupp G och i den sista gruppspelsmatchen kunde lufta juniorlaget. Leksand gör debut på CHL-scenen medan Klagenfurt gör sitt fjärde framträdande i turneringen där man nu gör debut i slutspelet efter att ha åkt ut i gruppspelsfasen samtliga tre tidigare tillfällen.

Snabbfakta EC Klagenfurt

 • Tränare: Petri Matikainen
 • Största stjärnan: Nick Petersen
 • Förra säsongen i CHL: Utslagna i gruppspelet
 • Bästa resultat i CHL: Utslagna i gruppspelet (2019/2020, 2017/2018, 2015/2016)

Snabbfakta Leksands IF

 • Tränare: Björn Hellkvist
 • Största stjärnan: Mikael Ruohomaa
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: -

Klagenfurt hade en lätt grupp som man tog sig vidare ifrån problemfritt då man ställdes mot lag som Rouen, Rungsted och Donbass. Nu möter man ett klart tyngre lag när man lottats mot Leksand som gått starkt hemma i SHL och har kvalité på samtliga positioner nu när även målvakten Kasimir Kaskisuo levererar i större utsträckning än vad han gjorde i inledningen av säsongen. Klagenfurt har dessutom fått klara sig utan sin stora stjärna Nick Petersen i de fem senaste matcherna. Petersen svarade för sju poäng på de fem gruppspelsmatcherna han spelade, och är den spelare som jag spelade skulle vinna CHL:s poängliga till 51 gånger pengerna innan turneringens start. Tvingas ett redan underlägset Klagenfurt klara sig utan sin stora stjärna och motor i offensiven blir det sannerligen tufft för österrikarna då man i Petersens frånvaro förlorat fyra av fem matcher. Bra läge för Leksand.

Åttondel #3: Växjö Lakers - Tappara

Det finska storlaget Tappara studsade tillbaka efter en tuff säsong inrikes i fjol med att vinna den tuffa Grupp E mot Skellefteå, Eisbären Berlin och Lugano. Nu ställs man mot de svenska mästarna Växjö som inte hade någon dans på rosor i Grupp A där man var tvungen att förlita sig på andra resultat i den sista gruppspelsomgången för att säkra avancemanget. Man tog sig tillslut vidare som grupptvåa från den grupp som vanns av Sparta Prag och där Bremerhaven och TPS Turku blev utslagna.

Snabbfakta Växjö Lakers

 • Tränare: Sam Hallam
 • Största stjärnan: Richard Gynge
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Finalförlust vs JYP (2017/2018)

Snabbfakta Tappara

 • Tränare: Jussi Tapola
 • Största stjärnan: Anton Levtchi
 • Förra säsongen i CHL: Åttondelsfinal vs Zug
 • Bästa resultat i CHL: Åttondelsfinal (2019/2020, 2018/2019, 2017/2018, 2015/2016)

Två av de stora favoriterna till att vinna hela turneringen möts alltså direkt i åttondelsfinalen då Växjö inte lyckades vinna sin grupp och då får ställas mot en gruppetta. Lotten föll på Tampere-baserade Tappara som vann sin grupp. Det är två lag som går ungefär likvärdigt i de inhemska ligorna då Växjö placerar sig som fyra i SHL och Tappara som sexa i den finska ligan. Tappara inledde säsongen svajigt, men har vunnit sex av de tio matcherna man spelat sedan CHL:s gruppspel avslutades. Växjö har blandat och gett både spel- och resultatmässigt och har dessutom haft en hel del skadebekymmer att förhålla sig till. Sam Hallams manskap är dock alltid bra när det gäller och jag håller Växjö något högre än Tappara.

Åttondel #4: Skellefteå AIK - Sparta Prag

Sparta Prag har inför i år satsat hårt med flera meriterade spelare in som till exempel Filip Chlapik, David Kase och Michal Moravcik. Det tjeckiska storlaget vann grupp A före Växjö, Bremerhaven och TPS Turku och ställs här mot Skelleftå som slutade tvåa i grupp E bakom Tappara men före Eisbären Berlin och Lugano.

Snabbfakta Skellefteå AIK

 • Tränare: Robert Ohlsson
 • Största stjärnan: Joakim Lindström
 • Förra säsongen i CHL: Åttondelsfinal vs Djurgården
 • Bästa resultat i CHL: Semifinal vs Luleå (2014/2015)

Snabbfakta Sparta Prag

 • Tränare: Josef Jandac
 • Största stjärnan: Filip Chlapik
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Finalförlust vs Frölunda (2016/2017)

Skellefteå trampade inledningsvis på fint i SHL men har tappat form och mark på sistone och lade sig på en femteplats i tabellen när landslagsuppehållet tog vid. Fyra förluster på de fem senaste matcherna är inget resultat Robert Ohlsson skryter med, men man möter här ett lag som i sin inhemska liga presterat ännu sämre då Sparta Prag endast vunnit två av tio matcher som spelats efter gruppspelet var färdigspelat. Svagt för det lag som på pappret har en handfull intressanta namn och som inledde säsongen med att vinna sex av sju matcher hemma i tjeckiska ligan och dessutom vinna sin grupp. Ovisst här mellan två lag där det finns kapacitet men inte form.

Åttondel #5: Adler Mannheim - Frölunda

De regerande CHL-mästarna Frölunda tog sig tillsammans med Zürich vidare från tuffa grupp A där HIFK och Mladá Boleslav inte räckte till. Nu ställs göteborgarna mot det lag som jag inför turneringsstart plockade som turneringssegrare, nämligen tyska Adler Mannheim som inför säsongen rustade starkt med flera tunga nyförvärv. För tyskarnas del räckte det dock inte till gruppseger då de finska mästarna Lukko vann Grupp C där Lausanne och Cardiff blev utslagna.

Snabbfakta Adler Mannheim

 • Tränare: Pavel Gross
 • Största stjärnan: Korbinian Holzer
 • Förra säsongen i CHL: Åttondelsfinal vs Mountfield
 • Bästa resultat i CHL: Åttondelsfinal (2019/2020, 2017/2018)

Snabbfakta Frölunda

 • Tränare: Roger Rönnberg
 • Största stjärnan: Ryan Lasch
 • Förra säsongen i CHL: Vinnare
 • Bästa resultat i CHL: Vinnare (2019/2020, 2018/2019, 2016/2017, 2015/2016)

Ytterligare ett stormöte väntar utöver Växjö-Tappara då de regerande mästarna Frölunda lottades mot Adler Mannheim. Ett Adler Mannheim som jag inför säsongen tippade skulle vinna hela turneringen till arton gånger pengarna efter att ha värvat starkt under sommaren med spelare som Holzer, Melart, Dawes och Bergmann in i en trupp redan beståendes av starka namn så som David Wolf, Markus Eisenschmid och Mattias Plachta. Man tog sig vidare från gruppen tillsammans med Lukko, och har gått starkt hemma i Tyskland där man toppar tabellen efter snart tjugo spelade omgångar. Man får det dock tufft redan i åttondelsfinal när det är de fyrfaldiga CHL-mästarna Frölunda som står för motståndet i detta dubbelmöte. Ett Frölunda som utöver sin styrka i CHL-sammanhang nu också är inne i en fin trend då man toppar SHL-tabellen och gick på uppehåll med fem raka vinster i bagaget. Jag håller fortsatt Adler Mannheim högt, men möjligtvis föll lotten på ett alldeles för starkt och formstarkt motstånd.

Åttondel #6: Bolzano - Lukko

De finska mästarna Lukko vann grupp C före Adler Mannheim, Lausanne och Cardiff och tog sig vidare till slutspel med god marginal. Nu ställs man mot de italienska rävarna från Bolzano som tillsammans med Salzburg enkelt tog sig vidare från Grupp H där polska Jastrzebie och norska Frisk Asker inte hade mycket att säga till om.

Snabbfakta Bolzano

 • Tränare: Doug Mason
 • Största stjärnan: Matthew Maione
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Åttondelsfinal vs Plzen (2018/2019)

Snabbfakta Lukko

 • Tränare: Marko Virtanen
 • Största stjärnan: Pavol Skalicky
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Semifinal vs Kärpät (2015/2016)

Italienska Bolzano inledde säsongen lite trevande både i CHL och hemma i Ice Hockey League men har nu fått fart på maskineriet och har vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Nu ställs man mot de regerande finska mästarna Lukko som går desto sämre in sin inhemska liga då man inte hittas förrän på plats elva i tabellen och inte ens befinner sig på slutspelsplats. Sviktande form med tre raka förluster och jag ser här ett bra slagläge för Bolzano som är klara underdogs men som verkligen inte ska räknas bort med tanke på den goda formen samt den otroligt svaga formen på Lukko.

Åttondel #7: Fribourg Gottéron - EHC Red Bull München

Schweiziska Fribourg tog sig tillsammans med Leksand enkelt vidare från Grupp F där avancemanget var säkrat redan efter de fyra första matcherna. Nu ställs man mot det tyska storlaget EHC Red Bull München som tog sig vidare från den tuffa gruppen med Rögle och Zug där man till slut drog det längsta strået i den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot de regerande schweiziska mästarna.

Snabbfakta Fribourg Gottéron

 • Tränare: Christian Dubé
 • Största stjärnan: Killian Mottet
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Semifinal vs Frölunda (2016/2017)

Snabbfakta EHC Red Bull München

 • Tränare: Don Jackson
 • Största stjärnan: Frederik Tiffels
 • Förra säsongen i CHL: Kvartsfinal vs Djurgården
 • Bästa resultat i CHL: Finalförlust vs Frölunda (2018/2019)

Två starka lag ställs emot varandra då Fribourg, som gått starkt hemma i schweiziska ligan, ställs mot München som gått starkt hemma i Tyskland trots att man haft matcher uppskjutna och dessutom fått spela med halvt manskap i vissa matcher på grund av covid i laget. Man har repat sig sedan dess och har fått fart på stjärnan Frederik Tiffels som var en av de drabbade och som missade ett par matcher till följd av detta. Jag håller München högt och som ett av turneringens vassaste lag, i synnerhet offenisven med Tiffels, Street och Parkes i spetsen, men man möter också ett starkt Fribourg som är placerade som två i den schweiziska ligan bakom serieledande Davos. I mina ögon bär München favoritskapet i denna match-up med tanke på att man börjar få tillbaka spelare i spel igen efter några tuffa veckor truppmässigt.

Åttondel #8: ZSC Lions - Rögle

Finalisterna från fjolårets SM-slutspel, Rögle, gör sin debutsäsong på den europeiska scenen och tog sig vidare från den tuffa Grupp D som man vann före München och som Zug och Sönderjyske slogs ut ifrån. Ängelholmarna ställs i åttondelsfinalspelet mot schweiziska Zürich Lions som tog andraplatsen bakom Frölunda i Grupp B före HIFK och Mladá Boleslav.

Snabbfakta ZSC Lions

 • Tränare: Rickard Grönborg
 • Största stjärnan: Sven Andrighetto
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: Vinnare (2008/2009)

Snabbfakta Rögle

 • Tränare: Cam Abbott
 • Största stjärnan: Adam Tambellini
 • Förra säsongen i CHL: Ej kvalificerade
 • Bästa resultat i CHL: -

Rickard Grönborg ställs mot ett svenskt manskap i åttondelsfinal då man lottats mot de grönvita skåningarna Rögle. Schweizarna har gått lite halvknackigt i inledningen av säsongen men har nu vunnit fyra av de sex senaste matcherna. Rögle har å sin sida öppnat starkt resultatmässigt i SHL då man hämtat hem ett flertal trepoängare och placerar sig som två i SHL-tabellen. Det är svenskarna som bär favoritskapet här, men jag är inte så säker på att det blir en lätt dans på rosor vidare för Abbotts manskap då man ställs mot ett Zürich som börjar trampa igång maskineriet efter en trevande säsongsinledning

Tankar inför slutspelet

Inför slutspelet sitter vi som nämnt sedan tidigare på Adler Mannheim att vinna turneringen och på att Klagenfurts Nick Petersen ska vinna poängligan. Det hade nog krävts en del poäng till från Petersens sida för att jag skulle vara helt nöjd med nuvarande läge med tanke på att Klagenfurt går in som ganska klara underdogs i matchserien mot Leksand. Dessutom finns det frågetecken till om Petersen ens kommer till spel i åttondelsfinalen då han missat de fem senaste ligamatcherna. Gällande spelet på Adler Mannheim har även dem en tuff väg framför sig då man möter Frölunda direkt i åttondelsfinalen. Jag håller dem fortsatt högt, men det var nog tuffast möjliga lottning med tanke på hur starka Frölunda varit under hösten.

Jag håller, utöver Adler Mannheim, även EHC Red Bull München högt. Nu var man förvisso virusdrabbade och formen har på grund av det sviktat litegrann, men när man spelar på sin högstanivå är man ett av Europas klart bästa ishockeylag vilket man visade i gruppspelet då både Rögle och Zug besegrades. I München hittar vi även turneringens poängkung Frederik Tiffels som missade fyra raka ligamatcher på grund av det ovan nämnda covidläget i truppen, men som var tillbaka senast när München gästade Iserlohn och vann med 6-3 och där Tiffels svarade för två assist. Tillsammans med Trevor Parkes och Ben Street utgör Frederik Tiffels en sylvass kedja och utöver att Tiffels leder poängligan i CHL hittas Parkes och Street som fyra respektive sexa i samma poängliga.

Jag håller München som favoriter i mötet med Fribourg trots att Friborg stått för en stark höst i såväl CHL som i den schweiziska ligan, och tar man sig vidare från det dubbelmötet har man bra slagläge på titeln skulle jag vilja påstå. Vid eventuellt avancemang i åttondelsfinal tar man sig vidare till en kvartsfinal där man ställs mot antingen Bolzano eller Lukko, och i en semifinal mot något av Växjö, Tappara, Rouen eller Salzburg. Münchens väg till final ser bra ut precis som 19/20 men ett då formstarkt Djurgården satte stopp för avancemang från kvartsfinalen. I skrivande stund håller jag München högre än samtliga av lagen på den vänstra sidan av slutspelsträdet även om Växjö har en väldigt hög högstanivå men som blandat och gett under hösten i SHL. Jag tycker det finns goda möjligheter till att München går långt i turneringen, och när vi får över tjugo gånger pengarna på att de röda tjurarna från Tyskland vinner turneringen tycker jag att det är värt att investera en liten peng.

Med tanke på tyskarnas goda möjligheter till att bli långlivade i turneringen gillar jag även spel på Frederik Tiffels som poängligavinnare till sex gånger pengarna. I ledning nu med en poängs marginal före Rögles Ludwig Larsson som imponerat mer i CHL än i SHL där han bara svarat för sex poäng på sjutton matcher. Efter Larsson är det ytterligare två poäng ned ett flertal spelare där bland annat Ryan Lasch återfinns. Amerikanen har inlett SHL-säsongen strålande med 26 poäng på nitton matcher, men jag tycker också att Frölunda har en tuffare väg till en eventuell final då man eventuell måste ta sig förbi lag som Adler Mannheim, Leksand och Rögle. Bra utgångsläge för Frederik Tiffels till att ro hem poängligan och till sex gånger pengarna tycker jag att det är värt att spela en liten slant.

Jag tycker dessutom att Lukko värderas till ett klart bättre lag än vad de egentligen är. Man har inte imponerat varken hemma i Finland eller i CHL trots att man vann sin grupp före Adler Mannheim och Lausanne. Man ställs mot ett formstarkt Bolzano som är ett av Ice Hockey Leagues bästa lag och jag tycker att italienarna underskattas här då man kommer till detta dubbelmöte med klart bättre form än vad de regerande finska mästarna gör. Att vi får 3.70 på att Bolzano vinner hemmamatchen på tisdag tycker jag är alldeles för högt med tanke på förutsättningarna.

Speltips

Bästa speltipsen inför slutspelet:

 • Bolzano vinna match 1 mot Lukko @ 3.70
 • München vinna CHL @ 22.00
 • Poängligavinnare: Tiffels @ 6.00

Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.6
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.