Din guide till SHL 2022/2023

Erik Josefsson
Lördagen den 17:e september drar SHL-säsongen igång då det är full omgång och sju matcher spelas. Fjorton lag gör upp om titeln som svenska mästare och Le Mat-Pokalen, som i fjol fick lyftas av Färjestads BK, och dessutom ska ett lag degraderas till Hockeyallsvenskan senare i vår via ett negativt kvalspel. Ta del av vår analys av säsongen med genomgång av samtliga lag, ranking och speltips!

Levande spel

2022-09-17 15:15
Växjö SM-guld @ 15.00
2022-09-17 15:15
Frölunda flest gjorda mål i grundserien @ 15.00
2022-09-17 15:15
Frölunda topp 4 (inklusive slutspel/till semifinal) @ 2.65
2022-09-17 15:15
HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96
2022-09-17 15:15
Leksand topp 8 (inklusive slutspel/till kvartsfinal) @ 1.90
2022-09-17 15:15
William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00


Lördagen den 17:e september är det äntligen nedsläpp i sju arenor runt om i hockeysverige och då förkunnas det att SHL-säsongen 2022/2023 är igång. Senare i vår, framåt slutet av april eller början av maj, är det ett av de fjorton lagen som får äran att lyfta Le Mat-pokalen och får titulera sig som svenska mästare. De fyra främsta lagen i grundserien kvalar dessutom in till den europeiska turneringen Champions Hockey League och lagen som slutar sist respektive näst sist får göra upp i en matchserie om sju matcher där förloraren degraderas till Hockeyallsvenskan.

I fjol var det Karlstad-laget Färjestad som fick lyfta pokalen efter en rafflande finalserie mot Luleå där värmlänningarna drog det längsta strået i den sjunde och avgörande matchen. Till HockeyAllsvenskan degraderades ett stjärnspäckat Djurgården efter att ha förlorat mot Timrå i det negativa kvalspelet med 4-0 i matcher.

Den fjärde maj stod det också klart att HV71 är tillbaka i SHL och tar Djurgårdens plats efter att man besegrade Björklöven i den HockeyAllsvenska finalen med 4-2 i matcher.

När börjar och slutar SHL-säsongen 2022/2023?

Säsongen inledes lördagen den 17:e september klockan 15:15 med full omgång. Det finns inget exakt slutdatum med tanke på att det beror på hur långa eller korta matchserierna i slutspelet blir - men vi kan räkna med SHL-hockey till slutet av april månad.

Var hittar jag de bästa oddsen på SHL?

De bästa oddsen hittas lätt och smidigt här på 1x2.se. På odds-sidan för SHL hittar du samtliga odds både inför säsongen och för enskilda matcher. På sajten finns det även möjlighet att ta del av Sveriges bästa oddsbonusar.

Vilka är favoriter till att vinna SM-guldet i ishockey?

Enligt spelbolagen kommer det bli ett tight race om SM-guldet och det är topplagen från i fjol som även den kommande säsongen ser ut att bli lagen slåss om SM-guldet då det är Färjestad, Luleå och Rögle som rankas högst.

Så slutar SHL 2022/2023 enligt oddsmarknaden

Som tidigare nämndes är det topplagen från i fjol som hålls högt av spelbolagen och oddsmarknaden inför den kommande säsongen. Färjestad, Luleå och Rögle är trion som, sett till oddsen, är de lag som kommer göra upp om SM-guldet senare i vår medan Timrå, som slutade sist i grundserien i fjol, samt Malmö och Oskarshamn ser ut att bli de lag som kommer göra upp om att inte bli indragna i det negativa kvalspelet. På vår oddsavdelning för SHL kan du hålla koll på hur oddsen för långtidsspel ser ut nu inför säsongen och också hur de förändras under säsongens gång.

Inför SHL 2022/2023

Jag nämnde inför säsongen i fjol att SHL nog var profilstarkare än på många år då spelare som Marcus Nilsson, Carl Söderberg och Linus Omark vände hem till Sverige och spel i SHL efter sejourer i Europa och NHL. Nu har situationen i östra Europa lett till en stor mängd svenska spelare antingen lämnat eller valt bort spel i KHL, och således har SHL återigen förstärkts med flera profiler. Bland annat har HV71 lyckats knyta till sig hemvändarna Mattias Tedenby, André Petersson och Eric Martinsson som samtliga spelade i KHL den gångna säsongen och dessutom är spelare som Johan Larsson, Oscar Fantenberg, Mathias Bromé, Linus Hulström och Anton Lander tillbaka i svensk ishockey.

Flera av lagen har värvat starkt och intressant medan andra lag haft en tristare silly season, och med avstamp i hur lagen ser ut på pappret, levererade i fjol och presterat på försäsongen ska jag försöka bena ut hur jag tror att SHL-tabellen ser ut efter att de femtiotvå grundseriematcherna spelats.

1. Växjö Lakers

Snabbfakta Växjö Lakers
  • Placering förra säsongen: 5:a grundserien, utslaget i kvartsfinal mot Frölunda (0-4)
  • Tränare: Jörgen Jönsson
  • Hemmaarena: VIDA Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Brian Cooper (D) IK Oskarshamn Theodor Johnsson (D) Malmö Redhawks
Lukas Bengtsson (D) Dinamo Minsk Arvid Lundberg (D) Skellefteå AIK
Keegan Lowe (D) HC Bolzano Peter Andersson (D) Pelicans
Manuel Ågren (F) Djurgårdens IF Michael Krutil (D) HC Sparta Prag
Kalle Kossila (F) SC Rapperswil-Jona-Lakers Ben Thomas (D) Tappara
Joachim Blichfeld (F) San José Sharks Julius Nättinen (F) HIFK
Jayden Halbgewachs (F) San José Sharks Richard Gynge (F) AIK
Dan Sexton (F) Neftekhimik Nizhnekamsk Emil Forslund (F) Östersunds IK
Andrew Calof (F) Amur Khabarovsk

I Växjö väntar ett liv efter Sam Hallam som framgångsrikt coachat laget i tio säsonger och under dessa lett laget till tre SM-guld. Nu är det Jörgen Jönsson, den forne Färjestads-legenden med bland annat OS-guld, VM-guld och SM-guld på meritlistan som spelare, som ska leda laget. Jönsson har ett förflutet i Växjö, som assisterande tränare till nämnda Hallam, och var en del av tränarstaben när laget tog SM-guld säsongen 17/18. Efter guldet med Växjö har han framgångsrikt varit assisterande tränare i Örebro och Davos, och belönas nu med ett huvudtränaruppdrag i ett SHL-lag. Med tanke på vad han uträttat som assisterande tränare i såväl Växjö som i andra svenska och europeiska klubbar tycker jag att det ska bli intressant att se Jönsson som huvudtränare i en svensk toppklubb.

En redan stark trupp kan alltså bli ännu starkare...

Man har under sommaren valt att föryngra och förnya truppen, och då fick 35-årige Richard Gynge söka sig vidare och landade i AIK. Spelare som Dan Sexton, Kalle Kossila, Joachim Blichfeld och Jayden Halbgewachs kommer med stor sannolikhet vara tongivande i offensiven tillsammans med den offensivt skicklige och landslagsmeriterade försvarsspelaren Lukas Bengtsson. Lägg därtill att man nu har spelare som Joel Kellman och Tobias Rieder på plats redan när säsongen drar igång, de som värvades under säsongen i fjol. Man ska också komma ihåg att Växjö, med sportchef Henrik Evertsson i spetsen, också brukar värva starkt under säsongens gång – i fjol tidigare nämnda Tobias Rieder och Joel Kellman samt Emil Larmi, Amil Krupic, Michael Krutil och Ben Thomas.

En redan stark trupp kan alltså bli ännu starkare framåt våren och jag tror Växjö kommer bli att räkna med i kampen om guldet.

2. Frölunda HC

Snabbfakta Frölunda HC
  • Placering förra säsongen: 4:a i grundserien, utslaget i semifinal mot Luleå (1-4)
  • Tränare: Roger Rönnberg
  • Hemmaarena: Scandinavium
Spelare in Från Spelare ut Till
Lars Johansson (GK) SKA S:t Petersburg Matt Tomkins (GK) Färjestads BK
Frederik Dichow (GK) Kristianstads IK Niklas Rubin (GK) Ässät
Pontus Johansson (D) Djurgårdens IF Simon Edvinsson (D) Detroit Red Wings
Lucas Nordsäter (D) Södertälje SK Stefan Elliott (D) Djurgårdens IF
Filip Hasa (D) MoDo Hockey Jens Olsson (D) HC Kosice
Tom Nilsson (D) Djurgårdens IF Viktor Ekbom (D) slutat
Petteri Lindbohm (D) Florida Panthers Theodor Niederbach (F) Rögle BK
Anthony Greco (F) New York Rangers Daniel Torgersson (F) Winnipeg Jets
Jere Innala (F) HIFK Elmer Söderblom (F) Detroit Red Wings
Ludwig Persson (F) Washington Capitals
Michael Spacek (F) HC Ambri-Piotta

Roger Rönnbergs manskap gick urstarkt under hösten men tappade efter årsskiftet, precis som tidigare säsonger, form och fart och dalade i tabellen innan man slutade fyra, tog sig till semifinal och där blev utslaget av Luleå. Under sommaren har man värvat en av Europas främsta målvakter då Lars Johansson är tillbaka i Frölunda och tillsammans med danske Frederik Dichow från HockeyAllsvenska Kristianstad bildar ett av seriens starkaste målvaktspar.

Inför säsongen har man föryngrat backbesättningen då Viktor Ekbom lagt skridskorna på hyllan och Stefan Elliott och Jens Olsson fått söka sig vidare. Yngre spelare i form av Pontus Johansson, Lucas Nordsäter och Filip Hasa har plockats in och i början av augusti månad kunde man landa sin efterlängtade toppback i form av att den NHL- och landslagsmeriterade finländaren Petteri Lindbom kritade på för göteborgarna och därmed kompletterar en backbesättning där toppspelare som Andreas Borgman, Christian Folin och Filip Johansson finns att tillgå.

Gällande offensiven har man tappt två bra och högproducerande forwards i Michael Spacek och Elmer Söderblom, men ersatt dessa två med Jere Innala och Anthony Greco som presterat på hög nivå och svarat för mängder med poäng i finska ligan respektive AHL. Dessa två gör därmed spelare som Ryan Lasch, Radan Lenc och Jacob Nilsson sällskap i en intressant Frölunda-offensiv.

3. Luleå HF

Snabbfakta Luleå HF
  • Placering förra säsongen: 2:a i grundserien, finalförlust mot Färjestad (3-4)
  • Tränare: Thomas ”Bulan” Berglund
  • Hemmaarena: COOP Norrbotten Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Matteus Ward (GK) Mora IK Jesper Wallstedt (GK) Minnesota Wild
Jesper Sellgren (D) Carolina Hurricanes Fredrik Styrman (D) Slutat
Leo Komarov (F) SKA S:t Petersburg Daniel Sondell (D) Klubb ej klar
Kim Johansson (D) IF Björklöven
Sami Lepistö (D) SCL Tigers
Linus Omark (F) Genève-Servette HC
Pontus Andreasson (F) Detroit Red Wings

Så nära SM-guld man kunde komma i våras då man föll i den sjunde och avgörande finalmatchen mot Färjestad på hemmaplan. Luleå har inför i år tappat de två klart mest tongivande spelarna i form av att Linus Omark och Pontus Andreasson lämnat för schweiziska Genevé-Servette respektive Detroit Red Wings i NHL. Dessutom kritade försvarsspelaren Sami Lepistö, som under säsongen var en av de bästa i både Luleå och i hela SHL, på för schweiziska klubben Langnau Tigers.

Tre tunga tapp för Luleå som försökt hitta ersättare till de tre tunga spelarförlusterna, och på backsidan har man förstärkt med Jesper Sellgren gör återkomst i klubben efter två år på flykt i Frölunda respektive Carolina Hurricanes farmarlag Chicago Wolves och på forwardssidan har man knutit till sig den meriterade finländaren Leo Komarov, som nog inte är tänkt som någon poängspruta men som kommer bidra med ett hårt arbete, vilket även i år kommer bära Luleå långt.

4. Leksands IF

Snabbfakta Leksands IF
  • Placering förra säsongen: 8:a i grundserien, utslaget i play-in mot Oskarshamn (1-2)
  • Tränare: Björn Hellkvist
  • Hemmaarena: Tegera Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Mantas Armalis (GK) Djurgårdens IF Axel Brage (GK) Klubb ej klar
Olle Alsing (D) Barys Nur-Sultan August Berg (D) MoDo Hockey
Anton Lindholm (D) Dinamo Minsk Calle Själin (D) Florida Panthers
Marcus Karlberg (F) Borlänge HF Mattias Ritola (F) Slutat
Kalle Östman (F) Malmö Redhawks Nils Åman (F) Vancouver Canucks
John Quenneville (F) ZSC Lions Isak Rosén (F) Buffalo Sabres
Max Véronneau (F) San José Sharks
Linus Andersson (F) KooKoo

I fjol visade Leksand upp ett starkt offensivt spel men en desto svagare defensiv, som man nu förstärkt med två KHL-försvarare i Olle Alsing och Anton Lindholm samt i en stark andremålvakt i Mantas Armalis som ska backa upp Kasimir Kaskisuo. I offensiven har man tappat fjolårets skyttekung Max Veronneau, men man har nu Marek Hrivik till sitt förfogande redan från oktober månad och har förstärkt en redan stark forwardssida, där man bland annat har Carter Camper, Mikael Ruohomaa, Patrik Zackrisson, Justin Kloos och Carter Ashton, med John Quenneville som kommer från en stark säsong hos schweiziska Zürich och dessförinnan producerat en stor mängd poäng i AHL. Med tanke på högstanivån som finns hos dalalaget och individuellt i lagets stjärnspelare tycker jag att laget har goda möjligheter att nå en topplacering den kommande säsongen.

5. Färjestads BK

Snabbfakta Färjestads BK
  • Placering förra säsongen: 6:a i grundserien, SM-guld efter finalserievinst mot Luleå (4-3)
  • Tränare: Tomas Mitell
  • Hemmaarena: Löfbergs Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Matt Tomkins (GK) Frölunda HC Dominik Furch (GK) HC Kometa Brno
Axel Bergkvist (D) Mora IK Jesper Eliasson (GK) Stjernen Hockey
August Tornberg (D) Västerås IK Adam Ginning (D) Philadelphia Flyers
Max Lindroth (D) Linköpings HC Jesse Virtanen (D) HC Ambri-Piotta
Ville Pokka (D) Avangard Omsk Jacob de la Rose (F) HC Fribourg-Gottéron
Henrik Björklund (F) BIK Karlskoga Gustav Rydahl (F) New York Rangers
Marcus Westfält (F) Västerviks IK Pontus Widerström (F) Klubb ej klar
Remi Elie (F) Tampa Bay Lightning Martin Johansson (F) Klubb ej klar

Storsatsningen i fjol bar till slut frukt då det var Färjestad som fick lyfta Le mat-pokalen och titulera sig svenska mästare. Det krävdes dock byte tränare och sportchef samt att flera toppspelare skulle adderas till truppen under swingen innan guldet kunde bärgas. Efter förra säsongens plånbokstömning ser vi därför i år en klart billigare och mer långsiktig satsning från de regerande mästarna då det plockas in yngre och mindre meriterade spelare jämfört med i fjol. Man har, trots att några viktiga spelare lämnat för spel i Europa och i NHL, också kvar spelare av hög kaliber i form av bland annat Theodor Lennström, Joakim Nygård och Daniel Viksten.

6. Skellefteå AIK

Snabbfakta Skellefteå AIK
  • Placering förra säsongen: 3:a i grundserien, utslaget i kvartsfinal mot Färjestad (2-4)
  • Tränare: Robert Ohlsson
  • Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Linus Söderström (GK) Ässät Strauss Mann (GK) San José Sharks
Anton Olsson (D) Malmö Redhawks Adam Wilsby (D) Nashville Predators
Arvid Lundberg (D) Växjö Lakers Filip Roos (D) Chicago Blackhawks
Andreas Wingerli (F) Colorado Avalanche Michael Kapla (D) Rögle BK
Max Lindholm (F) AIK Linus Karlsson (F) Vancouver Canucks
Pär Lindholm (F) Ak Bars Kazan Stefan Loibl (F) Adler Mannheim
Adam Mascherin (F) Asiago
Jayce Hawryluk (F) Ottawa Senators

Skellefteå stod under fjolårssäsongen för en mycket fin grundserie där man slutade trea, var det lag som gjorde flest mål och bara hade Luleå framför sig när det kom till att släppa in så få mål som möjligt. I slutspelet blev det sedan tidigt uttåg redan i kvartsfinalspelet där Färjestad stod i vägen för avancemang. Man har inför i år tappat Linus Karlsson, som var laget främsta målskytt i fjol med 26 mål i grundserien, men kunnat behålla både Rickard Hugg och Jonathan Johnson samt knutit till sig hemvändarna Pär Lindholm och Andreas Wingerli från KHL respektive NHL. Forwardssidan ser således bra ut samtidigt som man har ett bra målvaktspar och en stabil backsida med Jonathan Pudas i spetsen. Vi kan nog återigen vänta oss en topplacering för västerbottningarna.

7. Örebro HK

Snabbfakta Örebro HK
  • Placering förra säsongen: 7:a i grundserien, utslaget i kvartsfinal mot Luleå (1-4)
  • Tränare: Niklas Eriksson
  • Hemmaarena: Behrn Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Filip Berglund (D) Edmonton Oilers Kristaps Zile (D) HC Litvínov
Philip Holm (D) Jokerit Petr Zámorský (D) HC Plzeň
William Wikman (F) Västerås IK Nick Ebert (D) Avtomobilist Yekaterinburg
Mathias Bromé (F) HC Davos Nick Halloran (F) Timrå IK
Petrus Palmu (F) Jukurit Robin Kovács (F) Lausanne HC
Daniel Audette (F) Lausanne HC
Juuso Puustinen (F) JYP
Joel Mustonen (F) IF Björklöven

Efter semifinalen säsongen 20/21 tog närkingarna i fjol ett steg tillbaka då man i grundserien slutade sjua, tvingades spela play-in och sedan föll i kvartsfinalserien mot Luleå. Man fortsätter bygga vidare på sin stomme och sin spillda defensiv, med Jhonas Enroth mellan stolparna, och har under sommaren värvat två backar och tre forwards, där Philip Holm och Mathias Bromé är de namn som sticker ut men där Petrus Palmu ska bli intressant att se då han den gångna säsongen öste in poäng i finska ligan med i snitt en poäng per match och en andraplats i poängligan.

8. Rögle BK

Snabbfakta Rögle BK
  • Placering förra säsongen: 1:a i grundserien, utslaget i semifinal mot Färjestad (2-4)
  • Tränare: Cam Abbott
  • Hemmaarena: Catena Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Michael Kapla (D) Skellefteå AIK Samuel Johannesson (D) Brynäs IF
Kim Rosdahl (F) IK Oskarshamn Lucas Ekeståhl Jonsson (D) EHC Kloten
Theodor Niederbach (F) Frölunda HC Valtteri Kemiläinen (D) Tappara
Daniel Ljungman (F) Linköpings HC Ryan McKiernan (D) EHC München
Riley Sheen (F) Bietigheim Steelers Mattias Sjögren (F) Slutat
Philip Granath (F) Tappara
Leon Bristedt (F) HC Davos

Efter en succéfylld grundserie tappade Cam Abbotts manskap form och effektivitet i slutspelet där man redan i kvartsfinalspelet mot Oskarshamn låg risigt till och behövde sju matcher för att kunna säkra avancemanget innan man i semifinalserien föll mot ett Färjestad som var ett par nummer för stora. Abbott fortsätter i båset i jakt på ett SM-guld för ängelholmarna, som inför den kommande säsongen tappat ett par tongivande spelare i Lucas Ekeståhl Jonsson, Adam Edström och Leon Bristedt. Man har dock spelare som Adam Tambellini, Daniel Zaar, Dennis Everberg och Anton Bengtsson till sitt förfogande på forwardssidan där den poängstarke kanadensaren Riley Sheen ansluter från den tyska ligan. Jag ställer mig dock tveksam till lagets backuppsättning som varit så stark de senaste säsongerna, med Moritz Seider för två år sedan och Lucas Ekeståhl Jonsson i fjol, och möjligtvis är det så att skåningarna tror hårt på sin spelskicklige 20-årig William Wallinder som nog kommer få ett ökat förtroende.

9. Linköpings HC

Snabbfakta Linköpings HC
  • Placering förra säsongen: 11:a i grundserien, inget slutspel
  • Tränare: Klas Östman
  • Hemmaarena: SAAB Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Jesper Myrenberg (GK) HC Vita Hästen David Rautio (GK) Timrå IK
Linus Hultström (D) Metallurg Magnitogorsk Linus Cronholm (D) IF Björklöven
Oscar Fantenberg (D) SKA S:t Petersburg Max Lindroth (D) Färjestads BK
Elias Sjöström (D) Södertälje SK Eddie Larsson (D) HIFK
Sebastian Strandberg (F) Djurgårdens IF Roberts Mamcics (D) HC Nove Zamky
Ty Rattie (F) Timrå IK Alexander Johansson (F) Slutat
Markus Hännikäinen (F) Adler Mannheim Markus Modigs (F) BIK Karlskoga
Stefan Matteau (F) Colorado Avalanche Jimmy Andersson (F) HC Vita Hästen
Daniel Ljungman (F) Rögle BK
Brian Gibbons (F) ERC Ingolstadt
Robert Lantosi (F) BK Mladá Boleslav

Linköping har inte varit topp tio på fyra raka säsonger, men i fjol var man då det var målskillnad som skilde Brynäs och Linköping åt i de förstnämndas favör. Inför den kommande säsongen tycker jag Linköping ser spännande ut, då man har en av seriens bästa målvakter i Marcus Högberg och förstärkt truppen med flera spännande nyförvärv i Oscar Fantenberg, Linus Hultström och Ty Rattie samtidigt som ungtuppar som Mattias Hävelid, Arvid Costmar och Filip Bystedt tar nästa kliv

10. Brynäs IF

Snabbfakta Brynäs IF
  • Placering förra säsongen: 10:a i grundserien, utslaget i play-in mot Örebro (1-2)
  • Tränare: Mikko Manner
  • Hemmaarena: Monitor ERP Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Anders Lindbäck (GK) Jokerit Kristers Gudlevskis (GK) MoDo Hockey
Johannes Kinnvall (D) Calgary Flames Kristofer Berglund (D) Klubb ej klar
Samuel Johannesson (D) Rögle BK Anton Mylläri (D) Pelicans
Niklas Friman (D) HPK Oskars Cibulskis (D) Rytíri Kladno
David Sklenicka (D) Kärpät Chay Genoway (D) EC Salzburg
Hannes Björninen (F) Pelicans Marcus Björk (D) Columbus Blue Jackets
Johan Larsson (F) Washington Capitals Nicklas Danielsson (F) Klubb ej klar
Tom Wandell (F) Klubb ej klar
Emil Molin (F) KooKoo
Adam Pettersson (F) MoDo Hockey
Noel Gunler (F) Carolina Hurricanes

Efter det negativa kvalspelet säsongen 20/21 studsade Brynäs ett par steg i rätt riktning i fjol när finske tränaren Mikko Manner tog över laget och förde laget till en tiondeplats och ett play-in-spel. Nu förväntas Brynäs ta nästa steg, och jag anser att man förändrats åt det positiva under sommarens silly season, där Johan Larsson, som var en av de stora regissörerna när klubben bärgade SM-guldet 2012, är tillbaka i Brynäs efter tio säsonger i SHL. Det är ett av de största nyförvärven i SHL den här sommaren och utöver Larsson är även burväktaren Anders Lindbäck tillbaka i svensk ishockey och Brynäs efter två säsonger i Jokerit och dessförinnan sejourer i Schweiz, NHL, AHL, finska ligan och Rögle. Mikko Manner har ett, på pappret, starkare manskap att jobba med i år jämfört med i fjol och att Brynäs återigen ska kunna klämma sig in bland de tio bästa.

11. HV71

Snabbfakta HV71
  • Placering förra säsongen: 1:a i HockeyAllsvenska grundserien, avancemang till SHL efter finalserievinst mot Björklöven (4-2)
  • Tränare: Tommy Samuelsson
  • Hemmaarena: Husqvarna Garden
Spelare in Från Spelare ut Till
Joni Ortio (GK) Barys Nur-Sultan Filip Larsson (GK) Kristianstads IK
Eric Martinsson (D) Barys Nur-Sultan Daniel Norbe (D) Södertälje SK
Rasmus Bengtsson (D) Djurgårdens IF Oliver Bohm (D) Västerås IK
Filip Westerlund (D) Timrå IK Andreas Söderberg (D) HC Vita Hästen
Herman Hansson (F) Kristianstads IK Alexander Ytterell (D) Djurgårdens IF
Lucas Elvenes (F) Anaheim Ducks Tommi Huhtala (F) Klubb ej klar
Mattias Tedenby (F) Dinamo Minsk Hunter Shinkaruk (F) Klubb ej klar
André Petersson (F) Dynamo Moskva David Ullström (F) Klubb ej klar
Joonas Nättinen (F) Severstal Cherepovets Zion Nybeck (F) AIK
Sam Vigneault (F) MoDo Hockey Max Wennlund (F) BIK Karlskoga
Andy Miele (F) Lausanne HC Jonathan Wikström (F) IF Troja-Ljungby
Mikkel Bødker (F) HC Lugano Christoffer Törngren (F) Vålerenga
Pontus Netterberg (F) Kristianstads IK
Jesper Kokkonen (F) Västerås IK
Tyler Kelleher (F) Tappara
Myles Powell (F) IK Oskarshamn

HV71 är tillbaka i SHL efter en säsong i HockeyAllsvenskan där man på ett imponerande vis vann grundserien och sedan var svårslagna i slutspelet som avslutades med att Björklöven besegrades i finalserien med 4-2 i matcher. Som alltid när ett lag kommer upp från HockeyAllsvenskan är det stor omsättning på spelare och HV71 denna sommar är inget undantag; då man har större ambitioner än att bara hålla sig kvar i högstaserien. Hemvändare som Eric Martinsson, Mattias Tedenby och André Petersson har kritat på och utöver dessa är Joni Ortio, Mikkel Bødker och Andy Miele spelare som sticker ut och som har höga förväntningar på sig.

Forwardssidan innehåller både bredd och spets, men jag ställer mig mer tveksam till den backbesättning som Tommy Samuelsson har till sitt förfogande. Eric Martinsson kommer med stor sannolikhet få ett stort förtroende i det offensiva spelet tillsammans med Emil Andrae, som stod för en fin säsong i HockeyAllsvenskan i fjol och stod nyligen för en stark JVM-turnering i Kanada där han blev Juniorkronornas främste poänggörare och belönades med en plats i turneringens All Star-lag. Med fler förstärkningar i backbesättningen kan HV71 bli att räkna med på allvar i kampen om framskjutna placeringar, men i nuläget håller jag dem utanför topp tio.

12. Timrå IK

Snabbfakta Timrå IK
  • Placering förra säsongen: 14:e i grundserien, kvar i SHL efter vinst i det negativa kvalspelet mot Djurgården (4-0)
  • Tränare: Anders ”Ante” Karlsson
  • Hemmaarena: NHC Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
David Rautio (GK) Linköpings HC Sami Rajaniemi (GK) HPK
Jakob Stenqvist (D) Severstal Cherepovets Albin Carlsson (D) Södertälje SK
Elmeri Eronen (D) TPS Turku Filip Westerlund (D) HV71
Anton Lander (F) EV Zug Nolan Zajac (D) Grizzlys Wolfsburg
Anton Wedin (F) Dynamo Moskva Ziyat Paigin (D) Torpedo Nizhny Novgorod
Emil Pettersson (F) Spartak Moskva Morten Madsen (F) Slutat
Nick Halloran (F) Örebro HK Jens Lööke (F) Sport
Jonathan Dahlén (F) San José Sharks Viktor Liljegren (F) Södertälje SK
Christopher Liljewall (F) Södertälje SK
Pontus Åberg (F) BK Mladá Boleslav
Ty Rattie (F) Linköpings HC

I fjol var man indragna i bottenstriden och klarade sig kvar i SHL via det negativa kvalspelet mot Djurgården. I år har laget från Medelpad större ambitioner och man har även förstärkt truppen med flera hemvändare som är tillbaka i klubben efter sejourer i Europa och Nordamerika. Anton Lander, Emil Pettersson, Anton Wedin och Jonathan Dahlén ska visa vägen i offensiven, vilket de med stor sannolikhet kommer göra. Jag ställer dock flera frågetecken till lagets back- och målvaktssida, då jag i nuläget rankar målvaktsparet med Johansson och Rautio som det svagaste i hela serien.

13. IK Oskarshamn

Snabbfakta IK Oskarshamn
  • Placering förra säsongen: 9:a i grundserien, utslaget i kvartsfinal mot Rögle (3-4)
  • Tränare: Martin Filander
  • Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
Spelare in Från Spelare ut Till
Niclas Burström (D) Schwenninger Wild Wings Johan Alm (D) Klubb ej klar
Juuso Riikola (D) Pittsburgh Penguins Brian Cooper (D) Växjö Lakers
Anthon Eriksson (F) GKS Katowice Philip Samuelsson (D) Fischtown Pinguins
Antti Suomela (F) Toronto Maple Leafs Kim Rosdahl (F) Rögle BK
Ahti Oksanen (F) Mountfield HK Fredrik Olofsson (F) Dallas Stars
Jiri Smejkal (F) Pelicans Daniel Muzito Bagenda (F) AIK
Blaine Byron (F) Eisbären Berlin Joakim Thelin (F) HK Dukla Trencin
Myles Powell (F) HV71 Tomas Zohorna (F) HC Dynamo Pardubice
Mikkel Øby-Olsen (F) Almtuna IS

Oskarshamn stod för en fin fjolårssäsong där man tog sig till kvartsfinal och nosade på en semifinalplats. Nu har man tappat både Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl, som så framgångsrikt producerade i offensiven tillsammans med Patrik Karlkvist, då man lämnat för NHL respektive Rögle. Man har dock förstärkt offensiven med spelare som levererat i Europa; däribland den tjeckiske OS- och VM-forwarden Jiri Smejkal som svarade för 45 poäng på 44 matcher i den finska ligan i fjol. Precis som med HV71 och Timrå ställer jag mig dock mer tveksam till lagets defensiv, då man i fjol var det lag som släppte till flest målchanser bortsett från det degraderade Djurgården.

14. Malmö Redhawks

Snabbfakta Malmö Redhawks
  • Placering förra säsongen: 12:a i grundserien, inget slutspel
  • Tränare: Tomas Kollar
  • Hemmaarena: Malmö Arena
Spelare in Från Spelare ut Till
Adam Werner (GK) Calgary Flames Oscar Alsenfelt (GK) Slutat
Theodor Johnsson (D) Växjö Lakers Anton Olsson (D) Skellefteå AIK
Thomas Schemitsch (D) Colorado Avalanche Alexander Molldén (D) Mora IK
Kristian Vesalainen (F) Winnipeg Jets Kalle Östman (F) Leksands IF
Lukas Wernblom (F) Mora IK Lars Bryggman (F) Pelicans

Malmö satsade inför förra säsongen då Carl Söderberg, Joakim Ryan, Carl-Johan Lerby och Marcus Sylvegård värvades in. Trots det gick rödhökarna en tuff säsong till mötes och tränaren Joakim Fagervall entledigades i mitten av januari och nuvarande tränaren Tomas Kollar tog över som huvudansvarig. Man har förstärkt laget med en ny förstemålvakt i Adam Werner som är tillbaka i Sverige efter en sejour i Nordamerika och har från samma kontinent plockat in backen Thomas Schemitsch och forwarden Kristian Vesalainen där den sistnämnda kanske känns igen av SHL-publiken efter knappa femtio matcher hos Frölunda under säsongerna 15/16 och 16/17. Med tanke på hur Malmö såg ut i fjol, och sett till hur de andra lagen värvat och förstärkt sina lag, rankar jag i nuläget Malmö längst ned i SHL. Jag har svårt att se vem eller vilka som ska producera i tillräcklig mängd framåt, och man har heller inte en back- och målvaktsbesättning som gör att man kan leva på en stark defensiv.

Noteringar från försäsongen och CHL

Det har givetvis spelats en hel del träningsmatcher under den senaste månaden, och i början av september månad drog även Champions Hockey League igång där vi har fem SHL-lag bland de 32 europeiska lag som gör upp om titeln som det bästa på kontinenten. Utifrån de inledande CHL-matcherna och de matcher som spelats under försäsongen och under försäsongen har jag några punkter som jag tycker är värda att notera:

  1. Frölunda ser riktigt starka ut, och jag skrev ovan att de på pappret ser starka ut i offensiven vilket de också visat på isen med en stor mängd mål framåt.
  2. Även Timrå, med en namnstark offensiv, har inte dragit i handbromsen utan har gjort många mål framåt - men håller lagets defensiv och målvaktssida måttet i SHL?
  3. Linköping har, trots flera och meriterade nyförvärv, sett svaga ut. Kan Klas Östman få ordning på detta Linköping som på pappret ser intressant ut?
  4. Skellefteå och Luleås defensiver ser urstark ut redan nu - trots att spelare som Arvid Lundberg och Jonathan Pudas saknats hos SAIK och trots att Luleå under sommaren blivit av med både målvakt och backkuggar från i fjol. Blir de två norrländska lagen återigen de två lag i serien som släpper in minst antal mål?

Speltips

Utifrån hur lagen såg ut i fjol, hur de förändrats under sommarens silly season och hur de sett ut på försäsongen har jag plockat ut ett gäng långtidsspel som jag tycker ser trevliga ut när säsongen strax ska dra igång.

Speltips 1: Växjö vinna SM-guld @ 15.00

Trots att den trefaldige guldtränaren Sam Hallam lämnat för att bli förbundskapten håller jag detta Växjö klart högre än vad oddsmarknaden gör. Laget var starkt redan i fjol med spelare som Robert Rosén, Joel Persson, Glenn Gustafsson och Martin Lundberg. Nu har smålänningarna förstärkt med spelare som Dan Sexton, Kalle Kossila, Joachim Blichfeld och Jayden Halbgewachs som med stor sannolikhet kommer vara tongivande i offensiven tillsammans med den offensivt skicklige och landslagsmeriterade försvarsspelaren Lukas Bengtsson som värvats in från Dinamo Minsk i KHL.

Lägg därtill att man nu har spelare som Joel Kellman och Tobias Rieder på plats redan när säsongen drar igång, de som värvades under säsongen i fjol. Dessutom ska man komma ihåg att Växjö, med sportchef Henrik Evertsson i spetsen, också brukar värva starkt under säsongens gång. Jag tror Jörgen Jönssons Växjö kommer bli att räkna med denna säsong.

Speltips 2 & 3: Frölunda flest gjorda mål @ 15.00 & Frölunda Topp 4 @ 2.65

Redan i fjol var man starka i det offensiva spelet där man var trea bakom Skellefteå och Luleå när det handlade om att göra mål och bara Leksand och Malmö var de lag som skapade mer. Man har dessutom fått behålla hela SHL:s poängkung från förra säsongen, Ryan Lasch. Elmer Söderblom och Michael Spacek har lämnat laget, men ersatts av Jere Innala och Anthony Greco som öst in poäng i finska ligan respektive AHL. Även på försäsongen och i CHL har Roger Rönnbergs manskap visat sig svårslagna och offensiven har visat sig slagkraftig. Jag tycker att det för göteborgarna finns goda möjligheter att man blir det lag som gör flest mål och att offensiven, tillsammans med en stabil backsida och Lars Johansson mellan stolparna, bär laget till minst semifinal.

Speltips 4: HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96

HV71 är tillbaka i svensk ishockeys finrum, SHL, och har högt ställda mål och har värvat flera meriterade spelare. Jag ställer mig dock tveksam till om detta HV71, och i synnerhet dess backbesättning, kommer stå sig så pass bra i SHL som oddsmarknaden påstår. Många lag har värvat starkt och ser på både papper och is bra ut, och det kommer vara många lag som aspirerar på topplaceringarna. Att det ska vara favoritskap på att laget tar sig till kvartsfinal håller jag inte med om, då jag anser att det finns minst åtta lag som är bättre än smålänningarna.

Speltips 5: Leksand till kvartsfinal: Ja @ 1.90

Ett av de lag som värvat starkt och aspirerar på topplaceringar är Leksand, som i fjol slutade åtta i grundserien men sedan åkte ut i play-in och därmed missade kvartsfinalspelet. I år tycker jag att man återigen ser vassa ut i offensiven, med Marek Hrivik, Carter Camper, Mikael Ruohomaa och John Quenneville som de främsta poängproducenterna. Laget var i fjol det klart bästa i hela SHL på att skapa målchanser, och när man nu förstärkt målvaktssidan med Mantas Armalis och backbesättningen med Olle Alsing och Anton Lindholm, har man bra nivå på samtliga lagdelar. Att laget tar sig till slutspel tycker jag det finns goda möjligheter till, till och med så att man kan placera sig bland de sex bästa och ta sig direkt till kvartsfinal?

Speltips 6: William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00

Som nämndes tidigare, kring Rögle, är det möjligtvis så att lagets spelskicklige 20-årige försvarsspelare William Wallinder kommer få ett ökat förtroende då man tappat ftjolårets poängstarke försvarsspelare Lucas Ekeståhl Jonsson till schweiziska Kloten och inte värvat någon utpräglad poängback. Ser vi till de fyra matcher som Rögle spelat i CHL är det just William Wallinder som fått ett stort förtroende i såväl spel fem mot fem som i powerplay, och har i powerplay ackompanjerats av spelare som Adam Tambellini, Dennis Everberg, Daniel Zaar samt Riley Sheen, och facit efter de fyra spelade CHL-matcherna är fem gjorda poäng.

Rögle har varit ett högeffektivt lag de senaste säsongerna, med ett av seriens starkaste powerplay tre säsonger i följd. Fortsätter Rögle besitta ett vasst powerplay och Wallinder fortsatt får ett stort förtroende i spel fem mot fyra tycker jag det finns goda möjligheter för den 20-årige Sollefteåsonen att vinna backarnas poängliga.

Långtidsspel inför SHL-säsongen 2022/2023:

  • Växjö SM-guld @ 15.00 hos Svenska Spel
  • Frölunda flest gjorda mål i grundserien @ 15.00 hos Svenska Spel
  • Frölunda topp 4 (inklusive slutspel/till semifinal) @ 2.65 hos Unibet
  • HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96 hos Betsson
  • Leksand topp 8 (inklusive slutspel/till kvartsfinal) @ 1.80 hos Unibet
  • William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00 hos Svenska Spel





Levande spel

2022-09-17 15:15
Växjö SM-guld @ 15.00
2022-09-17 15:15
Frölunda flest gjorda mål i grundserien @ 15.00
2022-09-17 15:15
Frölunda topp 4 (inklusive slutspel/till semifinal) @ 2.65
2022-09-17 15:15
HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96
2022-09-17 15:15
Leksand topp 8 (inklusive slutspel/till kvartsfinal) @ 1.90
2022-09-17 15:15
William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt