Din guide till Premier League säsongen 2023/2024

Premier League-trofén
Fredagen den 11:e augusti är det äntligen dags: Premier League-säsongen 2023/2024 drar igång och inleds på Turf Moor där uppflyttade Burnley tar emot regerande mästarna Manchester City. Ta del av vår analys av säsongen med genomgång av samtliga lag, ranking och speltips!

Premier League säsongen 2023/2024

På fredag den 11:e augusti drar Premier League igång igen! Första matchen för säsongen 2023/2024 spelas på Turf Moor i Burnley där just uppflyttade Burnley tar emot regerande mästarna Manchester City.
Säsongen avslutas med en full omgång den 19:e maj 2024 och då kommer det stå klart vem som blir ligamästare, vilka lag som går till Champions League och Europa League samt vilka klubbar som flyttas ned till Championship.

Förra säsongen tog Manchester City hem ligatiteln med fem poängs marginal efter att Arsenal blivit omsprungna under slutet av april. Arsenal får trösta sig med en plats i Champions League där man förutom Manchester City även får sällskap av Manchester United och Newcastle United. Liverpool, Brighton & Hove Albion och West Ham kvalificerade sig för Europa League medan Aston Villa också säkrade kontinentalt cupspel genom den plats i Europa Conference League som en sjundeplats i ligan gav förra säsongen.

Den 28:e maj stod det klart att Southampton, Leeds United och Leicester City flyttas ner till Championship och ersätts av Burnley, Sheffield United och Luton Town som alltså flyttas upp från den engelska andradivisionen.

När börjar och slutar Premier League-säsongen 2023/2024?

Säsongen inleds fredagen den 11:e augusti 2023 kl 21:00 med matchen mellan Burnley och Manchester City på Turf Moore i Burnley. Säsongen avslutas med en full omgång med avspark 17:00 söndagen den 19:a maj 2024.

Vilka är favoriter till att vinna Premier League 2023/2024?

Enligt oddsbolagen så är Pep Guardiolas Manchester City tämligen klara favoriter. Därefter följer Mikel Artetas Arsenal och Jürgen Klopps Liverpool och efter det är det ett glapp ner till Manchester United, Chelsea och Newcastle United.

Var hittar jag de bästa oddsen för Premier League?

De bästa oddsen för Premier League hittas såklart här på 1x2.se - gå bara till odds-sidan för Premier League! Du hittar förstås även odds för Championship, League One och League Two!

Inför Premier League 2023/2024

Jag tyckte att det var ovanligt svårt att hitta bra spel inför förra säsongen men jag gissade rätt i att Manchester City skulle vinna ligan och att Leeds United skulle åka ur. I Championship fanns det dock ett par fina spel som kunde läggas redan innan fjolårssäsongen drog igång.

Godbitar från förra säsongen

Vad kan vi då säga om den kommande säsongen?
Jag tycker om att titta på antalet skapade och tillsläppta målchanser från föregående säsong som en första grov utgångspunkt för att sedan bygga på med förändringar i spelsystem och spelartrupper som kan tänkas påverka startelvor samt allt annat som skulle kunna påverka utfallet kommande säsong. Fotboll handlar trots allt i grund och botten om att göra fler mål än motståndarlaget och ju fler avslut på mål ett lag skapar desto fler mål tenderar laget att göra. (Vill man ta det ett steg längre kan man gräva ner sig i olika modeller för Expected goals.)

Premier League säsongen 2022/2023 kan summeras på många olika sätt. Ett sätt är att plotta antalet skapade målchanser på mål per match mot antalet tillsläppta målchanser på mål per match:

De lag som skapar relativt många avslut på mål och samtidigt släpper till förhållandevis få avslut på mål mot sig under säsongen tenderar att klättra högt i tabellen (och befinner sig alltså i den nedre högra kvadranten i bilden ovan).
De lag som skapar förhållandevis få avslut på mål och samtidigt släpper till relativt många avslut på mål mot sig under säsongen tenderar att få det kämpigt i tabellen (och befinner sig alltså i den övre vänstra kvadranten i bilden ovan).

Med avstamp i detta tar vi oss an säsongen 2023/2024 och betar av lagen i bokstavsordning, följt av min gissade tabellställning vid säsongens slut:

Arsenal

Snabbfakta Arsenal
  • Placering förra säsongen: 2
  • Tränare: Mikel Arteta
  • Hemmaarena: Emirates Stadium

Detta blir Mikel Artetas fjärde säsongsstart som huvudtränare för Arsenal och resultattrenden är helt klart positiv:

Säsong Slutplacering Poäng
2022/2023 2 84
2021/2022 5 69
2020/2021 8 61
2019/2020 8 56

Arteta har faktiskt den bästa vinstprocenten som Arsenaltränare sedan Joe Shaw ledde laget under våren 1934 (om vi räknar bort Pat Rices fyra matcher som tillfällig tränare i september 1996). Med drygt 58% vunna matcher brädar Arteta nu, i just denna aspekt, alltså självaste Arsène Wenger som nådde strax över 57% vunna matcher under sina år på tränarbänken.

Transfers ut:
30-årige centrala mittfältaren och schweiziske landslagsmannen Granit Xhaka som avslutade sin långa Arsenalkarriär med flaggan i topp: 7 mål och 7 assists på 37 matcher förra säsongen.

Transfers in:
22-årige mittbacken och nederländske landslagsmannen Jurrien Timber som varit ordinarie i Ajax de senaste säsongerna.
24-årige centrala mittfältaren och engelske landslagsmannen Declan Rice som var West Hams bästa spelare förra säsongen.
24-årige offensive mittfältaren/forwarden och tyska landslagsmannen Kai Havertz som varit ordinarie i Chelsea de senaste säsongerna men kanske inte rosat marknaden.

Trots att Arsenal tappade serieledningen under säsongsavslutningen i våras så finns det skäl att vara positiv. Under Arteta har man som sagt stadigt ökat sin poängskörd för varje säsong som gått och Arsenal var ett av bara fyra lag som både skapade fler och släppte till färre avslut på mål förra säsongen jämfört med säsongen innan.

Arsenal var ett av fyra lag som både skapade fler och släppte till färre avslut på mål förra säsongen jämfört med säsongen innan

Man har fortfarande en av trupperna med allra lägst snittålder i ligan men har samtidigt fått behålla truppen förhållandevis konstant under några säsonger nu. Arsenal har stadigt förbättrat sina sportsliga resultat de senaste åren och har nu adderat viktig erfarenhet från både inhemsk toppstrid och spel i Europa League.
Jag tror på en ny placering i den absoluta toppen av tabellen.

Aston Villa

Snabbfakta Aston Villa
  • Placering förra säsongen: 7
  • Tränare: Unai Emery
  • Hemmaarena: Villa Park

Unai Emery tog över som tränare i november 2022 och lyfte Aston Villa från sextonde plats till en sjundeplats i tabellen. Detta innebär att det kommer att spelas europeisk cupfotboll på Villa Park för första gången sedan säsongen 2010/2011.

Transfers ut:
38-årige ytterbacksalternativet Ashley Young som varit snudd på ordinarie de senaste två säsongerna.

Transfers in:
26-årige mittbacken och spanske landslagsmannen Pau Torres som varit ordinarie i Villarreal de senaste säsongerna.
26-årige centrala mittfältaren och belgiske landslagsmannen Youri Tielemans som varit en av Leicester Citys bästa spelare de senaste säsongerna.
24-årige anfallsvapnet och franske landslagsmannen Moussa Diaby som varit ordinarie i Bayer Leverkusen de senaste säsongerna där han gjort i genomsnitt 8 mål och 9 assist per säsong.

När Emery tog över som tränare i början av november 2022 så låg Aston Villa alltså på 16:e plats i tabellen. Även om det blev ett markant lyft i tabellen så såg den underliggande statistiken inte lika övertygande ut.

Period Skapade avslut på mål per match Tillsläppta avslut på mål per match
Steven Gerrard 2022/2023 3,9 4,3
Unai Emery 2022/2023 3,9 4,1

Jag tycker att Aston Villa överpresterade en del under Emery förra säsongen. Nu har man dessutom europeiskt cupspel att tänka på. Värvningarna ser imponerande ut men räcker det för att ta Europa Conference League på allvar och försvara en topp-7-placering? Jag är tveksam.

Bournemouth

Snabbfakta Bournemouth
  • Placering förra säsongen: 15
  • Tränare: Andoni Iraola
  • Hemmaarena: Dean Court

Inför denna säsong ersatte man Gary O'Neil med Andoni Iraola på tränarposten. Iraola kommer från tre säsonger i spanska Rayo Vallecano som han vann uppflyttning med från Segunda División till La Liga säsongen 2020/21 följt av två fina mittenplaceringar i högsta serien.

Det har varit ganska stor omsättning i Bournemouths trupp om man räknar med bänknötare och utlånade spelare. Men fokuserar vi på spelare i och nära startelvan så blir listan kortare:

Transfers ut:
23-årige vänsterbacksalternativet Jordan Zemura som gjorde 19 matcher förra säsongen.
28-årige centrala mittfältaren och colombianske landslagsmannen Jefferson Lerma som varit ordinarie de senaste säsongerna.

Transfers in:
19-årige vänsterbacken och ungerske landslagsmannen Milos Kerkez som var ordinarie i AZ Alkmaar förra säsongen.
24-årige forwarden Justin Kluivert som gjorde 6 mål på 26 matcher för Valencia förra säsongen.

Det är svårt att veta exakt vad vi får i nye tränaren Andoni Iraola. Men han kommer närmast från Rayo Vallecano som i mångt och mycket är den spanska motsvarigheten till Bournemouth så det kanske passar som handen i handsken.
Bournemouth var dock ett av tre lag som skapade minst antal avslut på mål förra säsongen och var samtidigt det lag som släppte till allra flest avslut på mål. Det känns som att truppen är av ungefär samma kaliber som i fjol. Jefferson Lerma kan dock lämna ett hål på mittfältet som kan bli svårt att fylla.

Jag tror definitivt att Bournemouth får svårt att upprepa femtondeplatsen från förra säsongen och risken är stor för att man blir indragna i nedflyttningsstriden vad det lider. Varken nye tränaren eller något av nyförvärven har någonsin arbetat eller spelat i England förut. Faller inte chansningen med Andoni Iraola väl ut, ja då kan det bli riktigt tufft för Bournemouth.

Brentford

Snabbfakta Brentford
  • Placering förra säsongen: 9
  • Tränare: Thomas Frank
  • Hemmaarena: Brentford Community Stadium

Det råder stabila förhållanden i Brentford och Thomas Frank gör nu sin femte säsongsstart som huvudtränare. Säsongen 2020/21 guidade han klubben upp till Premier League där man nu tillbringat två synnerligen stabila säsonger.

Transfers ut:
32-årige mittbacken Pontus Jansson som varit ordinarie de senaste säsongerna (även om senaste säsongen blev störd av skador).
29-årige mittfältsalternativet Saman Ghoddos som gjorde mestadels inhopp senaste säsongen.

Transfers in:
30-årige målvakten och nederländske landslagsmannen Mark Flekken som varit ordinarie tyska Freiburg de senaste säsongerna.
22-årige mittbacken och irländske landslagsmannen Nathan Collins som var mer eller mindre ordinarie i Wolverhampton Wanderers förra säsongen.

Inte så mycket att säga att säga förutom just: stabilt. Stabila förutsättningar, stabilitet på tränarfronten och i truppen. Jag tror på ännu en placering strax över mittstrecket i tabellen.

Brighton & Hove Albion

Snabbfakta Brighton Hove Albion
  • Placering förra säsongen: 6
  • Tränare: Roberto De Zerbi
  • Hemmaarena: Falmer Stadium

Brighton startade förra säsongen med svenskbekantingen Graham Potter som huvudtränare. Men redan i september köptes han loss av Chelsea och Brighton var snabba med att ersätta honom med Roberto De Zerbi. De Zerbi kommer närmast från två fina sejourer i Sassuolo respektive Shakhtar Donetsk och under sin första säsong i Brighton ledde han alltså sydkustlaget till en sjätteplats i tabellen vilket innebär europeiskt cupspel för första gången i klubbens historia.

Transfers ut:
24-årige centrala mittfältaren och argentinske landslagsmannen Alexis Mac Allister som var en av Brightons bästa spelare förra säsongen med 10 mål och 2 assist.

Transfers in:
20-årige målvakten och nederländske U21-landslagsmannen Bart Verbruggen som var ordinarie i Anderlecht under andra halvan av förra säsongen.
25-årige mittbacken Igor som varit ordinarie i Fiorentina de senaste säsongerna.
37-årige sjukt rutinerade centrala mittfältaren James Milner med bl a fem säsonger i Manchester City och åtta säsonger i Liverpool.
27-årige centrala mittfältaren Mahmoud Dahoud med många säsonger i tyska Bundesliga och Champions League i bagaget.
17-årige forwarden och rumänske U21-landslagsmannen Adrian Mazilu som gjorde 6 mål på 19 matcher för rumänska ligamästarna Farul Constanta förra säsongen.
21-årige forwarden João Pedro som varit ordinarie i Watford de senaste säsongerna.

Världsmästaren Mac Allister är såklart en förlust som känns på planen. Men om det är något vi lärt oss under de senaste åren så är det att Brighton har ett scouting- och rekryteringsarbete av yttersta världsklass. Kanske har man redan nu en ersättare redo att kliva in i Mac Allisters offensiva roll på mittfältet? På försäsongen har bl a följande spelare fått speltid i den rollen:
21-årige ivorianske landslagsmannen Simon Adingra som gjorde 11 mål och 9 assist på lån till Royale Union SG i belgiska högstaligan förra säsongen.
19-årige paraguayske landslagsmannen Julio Enciso som gjorde 4 mål och 2 assist på 13 matcher för Brighton under slutet av förra säsongen.
18-årige argentinske U21-landslagsmannen Facundo Buonanotte som fick en hel del speltid i Brighton under slutet av förra säsongen.

På det hela taget så känns det som att Brighton har breddat truppen på ett bra sätt för att klara av även spel i Europa League.

Redan under Graham Potters tid som tränare så överraskade Brighton många med sitt spel och sin poängskörd. Men faktum är att man under De Zerbi tagit ytterligare kliv framåt och spelar nu en väldigt fin och kreativ fotboll där förra säsongens sjätteplacering inte alls var oförtjänt.

Period Skapade avslut på mål per match Tillsläppta avslut på mål per match
Graham Potter 2021/2022 4,0 4,0
Graham Potter 2022/2023 5,2 5,8
Roberto De Zerbi 2022/2023 6,2 3,6

Brighton är en av tre klubbar i Premier League som förra säsongen förbättrade statistiken för både skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål jämfört med säsongen innan.

Brighton är en av tre klubbar i Premier League som förbättrade statistiken för både skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål förra säsongen

Jag ser egentligen inget som talar för att Brighton skall vara uppenbart sämre än förra säsongen och jag tror absolut att de kan upprepa sjätteplatsen från förra säsongen.

Burnley

Snabbfakta Burnley
  • Placering förra säsongen: Uppflyttade från Championship
  • Tränare: Vincent Kompany
  • Hemmaarena: Turf Moor

Jag var lite tveksam till Burnley inför förra säsongen men vilken resa de bjöd oss på. Hatten av för Vincent Kompany! Burnley vann Championship i utklassningsstil och hade 10 poängs marginal ned till andraplacerade Sheffield United och hela 21 poäng ned till Luton Town på tredje plats – de största vinstmarginalerna sen Newcastle United vann Championship säsongen 2009/10.

Transfers ut:
33-årige forwarden och trotjänaren Ashley Barnes som gjorde 6 mål och 3 assist på 39 matcher förra säsongen.

Transfers in:
20-årige målvakten och engelska U21-landslagsmannen James Trafford som var ordinarie i Bolton Wanderers i League One förra säsongen.
29-årige målvakten Lawrence Vigouroux som varit ordinarie i Leyton Orient i League Two de senaste säsongerna.
24-årige mittbacken och irländske landslagsmannen Dara O'Shea som var ordinarie i West Bromwich Albion i Championship förra säsongen.
29-årige yttermittfältaren Nathan Redmond som kommer från en väldigt bra säsong i Beşiktaş i turkiska högstaligan och som gjord många säsonger i Southampton innan dess.
22-årige offensive mittfältaren/forwarden och schweiziske landslagsmannen Zeki Amdouni som gjorde 12 mål och 5 assist för Basel i schweiziska högstaligan förra säsongen.
18-årige forwarden och italienska U19-landslagsmannen Luca Koleosho.

Spännande transferfönster av Burnley. Man satsar både på bredd och för framtiden.

Burnley vann som sagt Championship med ovanligt stor marginal. De gjorde 87 mål och släppte in 35 mål vilket innebar en målskillnad på +52 mål.

Tittar man på klubbar som flyttats upp från Championship de senaste femton säsongerna så har de lagen gjort i genomsnitt 76 mål, släppt till i genomsnitt 44 mål med en genomsnittlig målskillnad på +32 (säsongen de flyttades upp från Championship). Endast åtta uppflyttade lag de senaste femton säsongerna har lyckats med konstycket att göra fler mål än detta genomsnitt och samtidigt släppa in färre mål än motsvarande snitt (och alltså även ha en målskillnad över genomsnittet). Samtliga dessa åtta lag har klarat sig kvar i Premier League säsongen efter de blev uppflyttade (och sju av dessa åtta lag blev det bästa uppflyttade laget den aktuella säsongen).

Uppflyttade klubbar med så gröna siffror som Burnley har klarat sig kvar i åtta av åtta tillfällen

På delvis samma spår: Endast åtta uppflyttade lag de senaste femton säsongerna har haft en målskillnad på +41 eller bättre. Samtliga dessa åtta lag har klarat sig kvar i Premier League säsongen efter de blev uppflyttade (och sex av dessa åtta lag blev det bästa uppflyttade laget den aktuella säsongen).

Uppflyttade klubbar med så bra målskillnad som Burnley har klarat sig kvar i åtta av åtta tillfällen

Väldigt starka papper från Championship-säsongen och en bibehållen men breddad trupp. Det bådar gott för Burnley som kommer bjuda på något annat än den fotbollen vi vande oss vid med Sean Dyche vid rodret. Med Vincent Kompany på tränarbänken kommer Burnley att klara återkomsten till Premier League utan större bekymmer.

Chelsea

Snabbfakta Chelsea
  • Placering förra säsongen: 12
  • Tränare: Mauricio Pochettino
  • Hemmaarena: Stamford Bridge

När miljardären Todd Boehly köpte Chelsea i maj 2022 var det kanske en och annan supporter som vädrade nya tider. Men efter en sällan skådad värvnings- och tränarkarusell och den sämsta ligaplaceringen sedan fjortondeplatsen säsongen 1993/94 så har nog även den gode Boehly lärt sig att det krävs mer än bara pengar för att nå framgång i fotboll. Melodin inför denna säsong verkar vara nystart och långsiktighet. Man har plockat in Pochettino som gjorde underverk med liten budget och talangfull trupp i Tottenham. Hur skall han då lyckas med stor budget och talangfull trupp i Chelsea?

Transfers ut:
31-årige målvakten och senegalesiske landslagsmannen Edouard Mendy som haft svårt att ta en ordinarie plats den senaste säsongen.
32-årige mittbacken och senegalesiske landslagsmannen Kalidou Koulibaly som varit mer eller mindre ordinarie den senaste säsongen.
33-årige högerbacken och spanske landslagsmannen César Azpilicueta som varit nära på ordinarie de senaste säsongerna.
32-årige defensiva mittfältaren N'Golo Kanté som fick senaste säsongen förstörd av skador.
24-årige offensive mittfältaren och engelska landslagsmannen Mason Mount som varit ordinarie de senaste säsongerna.
27-årige mittfältaren Ruben Loftus-Cheek som haft svårt att ta en ordinarie plats den senaste säsongen.
29-årige mittfältaren och kroatiske landslagsmannen Mateo Kovacic som varit snudd på ordinarie de senaste säsongerna.
24-årige offensive mittfältaren/forwarden och tyska landslagsmannen Kai Havertz som varit ordinarie de senaste säsongerna.
24-årige forwarden och amerikanske landslagsmannen Christian Pulisic som haft svårt att ta en ordinarie plats de senaste säsongerna.

Transfers in:
25-åriga mittbacken och franske landslagsmannen Axel Disasi som varit ordinarie i Monaco de senaste säsongerna.
19-årige defensive mittfältaren och franska U19-landslagsmannen Lesley Ugochukwu som varit nära en ordinarie plats i Rennes de senaste två säsongerna.
25-årige forwarden och franske landslagsmannen Christopher Nkunku som gjort i genomsnitt 18 mål och 8 assist för RB Leipzig de senaste två säsongerna.
22-årige forwarden och senegalesiske landslagsmannen Nicolas Jackson som gjorde 12 mål och 4 assist på 26 matcher för Villareal förra säsongen.

Dessutom finns en rad U19/20/21-landslagsmän som återkommit från diverse utlån och fått en del speltid i Chelsea nu på försäsongen, bl a Levi Colwill, Ian Maatsen, Lewis Hall och Cesare Casadei. Så talangfull trupp är det onekligen och Chelsea har nu gått från en snittålder i truppen strax över genomsnittet för Premier League säsongen 2021/22 till den lägsta snittåldern i ligan.

Räknar man även in en del bänknötare så är det i princip en duglig startelva i Premier League som lämnat Chelsea under sommaren. Det var verkligen inte individuell kvalitet som saknades förra säsongen, snarare var det så att helheten blev betydligt mindre än summan av delarna. Lite svårt att ta grepp om det nya Chelsea som nu ska växa fram under Pochettino. Får han bara arbetsro så kan detta bli väldigt bra på sikt. Denna säsong tror jag att Chelsea kommer spela ihop sig så pass mycket att man återigen löser europeiskt cupspel. Pochettino ledde ett talangfullt Tottenham till en femteplats första säsongen – blir det samma resultat första säsongen med ett talangfullt Chelsea?

Crystal Palace

Snabbfakta Crystal Palace
  • Placering förra säsongen: 11
  • Tränare: Roy Hodgson
  • Hemmaarena: Selhurst Park

I mars sparkade Crystal Palace huvudtränaren Patrick Vieira och ersatte honom med klubbikonen Roy Hodgson. Resultatet blev 5 vinster på de 10 avslutande matcherna och ett lyft i tabellen från plats 12 till plats 11.

Transfers ut:
32-årige mittfältaren Luka Milivojevic som mest haft rollen som inhoppare de två senaste säsongerna.
30-årige offensive mittfältaren/forwarden och ivorianske landslagsmannen Wilfried Zaha som varit ordinarie och en av Crystal Palaces allra bästa spelare de senaste säsongerna.

Transfers in:
28-årige centrala mittfältaren och colombianske landslagsmannen Jefferson Lerma som varit ordinarie i Bournemouth de senaste säsongerna.

Väldigt stillsamt fönster av Crystal Palace där förlusten av Zaha kommer kännas i offensiven.

Visst blev det ett litet lyft prestations- och resultatmässigt med Roy Hodgson. Men detta är slutplaceringen för de lag som Crystal Palace mötte under säsongsavslutningen med Hodgson som tränare: 18, 19, 20, 17, 13, 14, 8, 15, 10, 16. Var fem vinster verkligen ett bra facit?

Jag tycker att Palace stått för alltför stilla flera transferfönster i rad nu. Roy Hodgson är en duglig tränare om målet är att hålla sig kvar i ligan, men vill man se progressiv fotboll för en plats på övre halvan av tabellen så skall man nog åka någon annan stans än Selhurst Park just nu.

Everton

Snabbfakta Everton
  • Placering förra säsongen: 17
  • Tränare: Sean Dyche
  • Hemmaarena: Goodison Park

När Sean Dyche klev in i rollen som huvudtränare för Everton den 30 januari så låg den blå Liverpool-klubben näst sist i tabellen. Dyche gjorde det som Dyche gör bäst och Everton gnetade till sig ett nytt kontrakt, även om det krävdes en seger i sista matchen mot Bournemouth.

Transfers ut:
28-åriga mittbacksalternativet Yerry Mina.
22-åriga mittfältsalternativet Ellis Simms.
25-åriga mittfältsalternativet Tom Davies.

Transfers in:
38-årige ytterbacksalternativet Ashley Young som varit snudd på ordinarie i Aston Villa de senaste två säsongerna.

Förhållandevis tunn, lätt ålderstigen trupp. Sean Dyche vid rodret. Är Everton det nya Burnley? Vi kommer inte få se något nämnvärt på transferfronten och Dyche har att jobba med det som finns i ett problemtyngt Everton.

Period Skapade avslut på mål per match Tillsläppta avslut på mål per match
Frank Lampard 2022/2023 3,5 5,4
Sean Dyche 2021/2022 4,6 4,8

Det skedde ändå en klar uppryckning efter det att Frank Lampard fått sparken och jag ser det för troligt att Everton under Sean Dyche löser nytt kontrakt igen, om än med liten marginal.

Fulham

Snabbfakta Fulham
  • Placering förra säsongen: 10
  • Tränare: Marco Silva
  • Hemmaarena: Craven Cottage

Det har varit en skön revansch för Marco Silva att först få föra upp Fulham från Championship och sedan guida klubben direkt till en tiondeplacering i Premier League. Silva får nu möjlighet att göra sin tredje försäsong med Fulham och nu är det hastigt och lustigt bara fem nuvarande tränare i Premier League som suttit längre på sin post än vår portugis.

Transfers ut:
31-årige mittfältsalternativet Neeskens Kebano.

Transfers in:
23-årige mittbacken och nigerianske landslagsmannen Calvin Bassey som var ordinarie i Ajax förra säsongen.
32-årige forwarden och mexikanske landslagsmannen Raúl Jiménez som hade svårt att ta en ordinarie plats i Wolverhampton förra säsongen.

Fulham både skapade färre och släppte till fler avslut på mål än genomsnittet i ligan förra säsongen. Var väldigt beroende av Aleksandar Mitrovic för de avgörande poänggivande målen. Men frågan är om Mitrovic ens är kvar när säsongen drar i gång. Fulham har tackat nej till bud från Saudiarabien varpå Mitrovic deklarerat att han aldrig mer tänker spela för Fulham. Jag tycker att Fulham som helhet överpresterade en del förra säsongen och tappar man sin tongivande målspruta så tappar man ett par placeringar till.

Liverpool

Snabbfakta Liverpool
  • Placering förra säsongen: 5
  • Tränare: Jürgen Klopp
  • Hemmaarena: Anfield

Liverpool stod inte riktigt att känna igen under större delen av förra säsongen och det krävdes en uppryckning mot slutet för att nå en femteplats och spel i Europa League.

Transfers ut:
29-årige defensiva mittfältaren och brasilianske landslagsmannen Fabinho som varit ordinarie de fem senaste säsongerna.
33-årige mittfältaren, lagkaptenen och engelska landslagsmannen Jordan Henderson som varit ordinarie de tolv (!) senaste säsongerna.
28-årige mittfältsalternativet och landslagsmannen för Guinea Naby Keïta.
37-årige sjukt rutinerade centrala mittfälsalternativet James Milner med åtta säsonger i Liverpool.
29-årige mittfältsalternativet Alex Oxlade-Chamberlain.
31-årige forwarden och brasilianske landslagsmannen Roberto Firmino som varit ordinarie de åtta senaste säsongerna.

Transfers in:
24-årige centrala mittfältaren och argentinske landslagsmannen Alexis Mac Allister som var en av Brightons bästa spelare förra säsongen med 10 mål och 2 assist.
22-årige offensiva mittfältaren och ungerska landslagsmannen Dominik Szoboszlai som kommer från två väldigt bra säsonger i RB Leipzig.

Snacka om utrensning på mittfältet! Även om bredden försvinner så blir det bra mycket yngre och om Szoboszlai fungerar i England så blir det kanske rent av vassare.

Liverpool har tappat en del i det defensiva hantverket. Förra säsongen släppte man till ungefär lika många avslut på mål som genomsnittet i ligan och man var det topp-5-laget som släppte in överlägset flest mål. När det gäller skapade och framförallt tillsläppta avslut på mål så är Liverpool ett av lagen som tappade allra mest jämfört med säsongen 2021/2022. Vänder man inte den trenden så får man svårt att utmana i den absoluta toppen. Men en Champions League-plats borde vara nåbar.

Luton Town

Snabbfakta Luton Town
  • Placering förra säsongen: Uppflyttade från Championship
  • Tränare: Rob Edwards
  • Hemmaarena: Kenilworth Road

Luton Town skriver historia på många sätt med sin återkomst till högsta serien i England. Kenilworth Road blir den minsta arenan i Premier Leagues historia med en kapacitet på drygt 10 000 sittplatser. Jag skrev återkomst till högsta serien, för Luton har varit här förut sin litenhet till trots. Säsongerna 1986/87-1987/88 hann klubben rent av med såväl en sjundeplats i högsta serien, semifinal i FA-cupen och vinst av ligacupen. Efter det gick det dock utför i stadig takt och Luton ramlade ut EFL och spelade ett par säsonger i Conference Premier under början av 2010-talet. Men nu blir man det första laget någonsin som ramlat ner i femtedivisionen för att sedan återvända till högsta serien. Och detta på bara tio säsonger!

Mycket av framgången se senaste åren kan tillskrivas tränaren Nathan Jones. Han lämnade dock i november 2022 och ersattes av Rob Edwards. Edwards har dock visat sig vara en bra värvning. Han är van att jobba med små resurser efter sin tid i Forest Green Rovers som han lyfte från League Two till League One säsongen 2021/22. När Edwards tog över tränarsysslan i Luton i november i fjol så låg The Hatters på tionde plats i Championship men när säsongen var över hade klubben lyft till tredje plats och vann därefter play-off spelet och säkrade de tredje och sista uppflyttningsplatsen till Premier League.

Transfers ut:
31-årige mittbacken Sonny Bradley som missat större delen av de två senaste säsongerna p g a skador.
32-årige mittfältaren Henri Lansbury som missade större delen av förra säsongen p g a skador.
26-årige offensive mittfältaren Fred Onyedinma som missade större delen av förra säsongen p g a skador.

Transfers in:
30-årige målvakten Thomas Kaminski som var en av Blackburns bästa spelare i Championship förra säsongen.
25-årige mittbacken Mads Andersen som var Barnleys bästa spelare i League One förra säsongen.
22-årige högerbacken och landslagsmannen i Burkian Faso Issa Kaboré som gjorde 22 matcher för franska ligatrean Marseille förra säsongen (på lån från Manchester City).
23-årige vänsterbacken Ryan Giles som var en av Middlesbroughs bästa spelare i Champiosnhip förra säsongen med bl a 11 assist.
23-årig högeryttern Tahith Chong som var en av Birminghams bästa spelare i Champiosnhip förra säsongen med 4 mål och 5 assist.
26-årige yttermittfältaren och irländske landslagsmannen Chiedozie Ogbene som varit en av Rotherhams bästa spelare i Championship med 8 mål och 4 assist förra säsongen.

Jag tycker att Luton värvat väldigt klokt och sansat med tanke på plånbok och förutsättningar. Om man nu inte riktigt räcker till i Premier League denna säsong så har man en väldigt slagkraftig trupp i Championship nästa säsong.

Spelsätt och prestationer ändrades inte särskilt mycket när Rob Edwards ersatte Nathan Jones som tränare. Men noterbart är att Luton under Edwards var det lag i som släppte till minst avslut på mål i Championship förra säsongen.

Tittar man på klubbar som flyttats upp från Championship de senaste femton säsongerna så har de lagen gjort i genomsnitt 76 mål och släppt in i genomsnitt 44 mål säsongen de flyttades upp från Championship. Luton gjorde bara 57 mål i Championship förra säsongen men släppte också bara in 39 mål. Bara två uppflyttade lag de femton senaste säsongerna har gjort färre mål. Båda lagen klarade sig dock kvar i Premier League, så en tam offensiv innebär inte per automatik omedelbar nedflyttning. En stark defensiv är dock bra att ha: av de lag som släppte in färre mål än ovan nämnda genomsnitt i Championship så klarade sig 65% kvar i Premier League efter uppflyttning.

Luton har den på pappret svagaste truppen i årets upplaga av Premier League. Jag gillar underdogs som slår ur underläge och jag skulle vilja skriva att Luton klarar nytt kontrakt. Men jag tror inte riktigt att de räcker till denna säsong. Men de kommer bygga mycket på sin defensiv och här kan det finnas bra tillfällen till underspel när de möter likasinnade lag på nedre halvan av tabellen.

Manchester City

Snabbfakta Manchester City
  • Placering förra säsongen: 1
  • Tränare: Pep Guardiola
  • Hemmaarena: City of Manchester Stadium

Under en period i vintras så såg det ur som att Manchester City skulle slarva bort ligasegern och låta Arsenal springa ifrån i toppstriden. Men under våren återställdes ordningen och Manchester City kammade hem såväl Premier League-titeln som FA-cuppokalen och Champions League-bucklan.

Transfers ut:
32-årige centrala mittfältaren och tyska landslagsmannen Ilkay Gündogan som varit ordinarie de sex senaste säsongerna.
32-årige offensiva mittfältaren/forwarden och algeriske landslagsmannen Riyad Mahrez som varit ordinarie de fem senaste säsongerna och stått för i snitt 8 mål och 6 assist per säsong.

Transfers in:
21-årige mittbacken och kroatiske landslagsmannen Josko Gvardiol som varit ordinarie i RB Leipzig de senaste två säsongerna.
29-årige mittfältaren och kroatiske landslagsmannen Mateo Kovacic som varit snudd på ordinarie i Chelsea de senaste säsongerna.

Som en bonus har Manchester City dessutom lagt vantarna på John Ledwidge som är något av en inofficiell världsmästare i gräsklippning som tidigare förgyllt King Power Stadium i många år.

Manchester Citys trupp är fortfarande fruktansvärt stark och det enda som skulle kunna hota en ny ligatitel är väl Manchester City själva. Manchester City var det lag som skapade allra flest och släppte till allra minst antal avslut på mål förra säsongen. Så länge man kan hålla den nivån så blir man svårslagna i ligan.

Manchester United

Snabbfakta Manchester United
  • Placering förra säsongen: 3
  • Tränare: Erik ten Hag
  • Hemmaarena: Old Trafford

Erik ten Hag verkar ha fått ordning på Manchester United medelst disciplin och bättre struktur. En tredjeplats och spel i Champions League är ett klart steg framåt jämfört med en sjätteplats och med nöd och näppe en Europa League-plats säsongen innan dess.

Transfers ut:
32-årige målvakten David de Gea som varit ordinarie de tolv (!) senaste säsongerna.
21-årige forwarden och svenska landslagsmannen Anthony Elanga som fått en del speltid men inte riktigt lyckats ta en ordinarie plats de senaste säsongerna.

Transfers in:
27-årige målvakten och landslagsmannen från Kamerun André Onana som var i princip ordinarie i Inter förra säsongen.
35-årige mittbacken och nordirländske landslagsmannen Jonny Evans som kommer från fem säsonger i Leicester City.
24-årige offensive mittfältaren och engelska landslagsmannen Mason Mount som varit ordinarie i Chelsea de senaste säsongerna.
20-årige forwarden och danske landslagsmannen Rasmus Højlund som gjorde 9 mål och 2 assist för Atalanta förra säsongen.

Det återstår att se huruvida Manchester United verkligen har förstärkt på målvaktsfronten. Jag är inte helt övertygad, Onana har inte imponerat på försäsongen. Men den tärningen är kastad och upp till bevis nu för Ten Hag och hans gamle favorit från dagarna i Ajax.

Manchester United studsade tillbaka från den sämre säsongen 2021/22 och var förra säsongen det lag efter Brighton och Manchester City det lag som skapade flest avslut på mål. Man släppte dock till oroväckande mycket avslut på mål mot sig på bortaplan. Totalt sett var dock Manchester United en av tre klubbar i Premier League som förbättrade statistiken för både skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål förra säsongen jämfört med säsongen innan.

Även om Manchester United skapade mycket avslut på mål så hade man en effektivitet klart under genomsnittet i ligan förra säsongen

Även om Manchester United skapade mycket avslut på mål så hade man en effektivitet klart under genomsnittet i ligan förra säsongen. Man gjorde också klart minst antal mål av topp-6-lagen. Dessutom har Ten Hag en del att jobba med i defensiven och delar av truppen känns oroväckande skadebenägna. Trenden är klart positiv men jag tror att United får svårt att upprepa tredjeplatsen denna säsong.

Newcastle United

Snabbfakta Newcastle United
  • Placering förra säsongen: 4
  • Tränare: Eddie Howe
  • Hemmaarena: St James' Park

Eddie Howe går från klarhet till klarhet. Jag var tveksam till att Newcastle skulle nå övre halvan inför förra säsongen. Men jag är den förste att erkänna att jag hade helt fel! Vilken bedrift att leda laget till en fjärdeplats i ligan och spel i Champions League för första gången på 20 år!

Transfers ut:
26-årige offensive mittfältaren Allan Saint-Maximin som varit väldigt nyttig för Newcastle men fick delar av förra säsongen förstörd av skador.
31-åriga forwardsalternativet Chris Wood.

Transfers in:
23-årige defensiva mittfältaren och italienska landslagsmannen Sandro Tonali som varit ordinarie i Milan de senaste säsongerna.
25-årige offensiva mittfältaren Harvey Barnes som varit en av Leicester Citys bästa spelare de senaste säsongerna med i genomsnitt 8 mål och 5 assist de senaste fyra säsongerna.

Bra fönster av Newcastle som får in en fullgod ersättare till Saint-Maximin som inte riktigt gick att känna igen förra säsongen. Eddie Howe fick verkligen ut det bästa av truppen i övrigt och varför ändra ett vinnande koncept? Väldigt fin långsiktig trend för Newcastle som nu är den enda klubben i Premier League som förbättrat statistiken för skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål två säsonger i rad.

Newcastle är den enda klubben i Premier League som förbättrat statistiken för skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål två säsonger i rad nu

Med i princip samma trupp som förra säsongen om samma tränare så ser jag ingen anledning till att det skall gå direkt sämre denna säsong. Ja, man har europeiskt cupspel att tänka på. Men truppen är bred och man har bl a skotska U21-landslagsmannen Elliot Anderson, engelska U17-landslagsmannen Lewis Miley och engelska U21-landslagsmannen Anthony Gordon som alla matchats hårt nu på försäsongen och står och knacka på dörren till startelvan. Jag tror att Newcastle upprepar en topp-4-placering.

Nottingham Forest

Snabbfakta Nottingham Forest
  • Placering förra säsongen: 16
  • Tränare: Steve Cooper
  • Hemmaarena: City Ground

Nottingham Forest gjorde ett smått galet transferfönster inför återkomsten till Premier League förra säsongen och det var en chansning som gick hem. I slutändan klarade man nytt kontrakt med hela fyra poängs marginal.

Transfers ut:
33-årig mittfältaren Jack Colback som missade det mesta av förra säsongen p g a skador.
30-årige mittfältaren Jesse Lingard som hade svårt att ta en ordinarie plats förra säsongen.
25-årige forwarden Sam Surridge som gjorde mestadels inhopp förra säsongen.
33-årige forwarden André Ayew som gjorde mestadels inhopp förra säsongen.

Transfers in:
26-årige högerbacken och nigerianske landslagsmannen Ola Aina som spelat i Torino de senaste två säsongerna.
21-årige forwarden och svenska landslagsmannen Anthony Elanga som fått en del speltid men inte riktigt lyckats ta en ordinarie plats i Manchester United de senaste säsongerna.
30-årige forwarden och sydkoreanske landslagsmannen Ui-Jo Hwang som spelat i Seoul den senaste säsongen men fått en hel del speltid i Forest nu på försäsongen (tillbaka från utlån)

Nottingham Forests största problem förra säsongen var offensiven. Man var det lag som skapade minst antal avslut på mål och man hade en effektivitet under genomsnittet i ligan. Detta verkar Steve Cooper adresserat och man har förstärkt anfallet på ett spännande sätt. Om Cooper lyckades hålla kvar hopkoket efter förra transferfönstret i Premier League så tror jag inte att han lyckas sämre med ett års arbetsro och lite spetsigare offensiv. Kan bli svettigt från och till men Forest klarar återigen nytt kontrakt.

Sheffield United

Snabbfakta Sheffield United
  • Placering förra säsongen: Uppflyttade från Championship
  • Tränare: Paul Heckingbottom
  • Hemmaarena: Bramall Lane

Paul Heckingbottom har faktiskt varit i Premier League med Sheffield United tidigare. När Chris Wilder lämnade klubben i mars 2021 så var det Heckingbottom som fick det tveksamma nöjet att avsluta säsongen som tillfällig huvudtränare. I november 2021 anställdes han dock som huvudtränare på riktigt och ledde laget till ett play-off i Championship 2022 och sedermera en direktuppflyttning till Premier League 2023.

Transfers ut:
33-årige vänsterbacken Enda Stevens som missade större delen av förra säsongen p g a skada.
23-årige offensive mittfältaren och senegalesiske landslagsmannen Iliman Ndiaye som varit en av Sheffield United allra bästa spelare de två senaste säsongerna med 14 mål och 10 assist förra säsongen.
37-årige forwarden och klubbikonen Billy Sharp som gjort åtta säsonger i klubben men som gjorde mestadels inhopp och bara 2 mål förra säsongen.

Transfers in:
22-årige vänsterbacken och franske landslagsmannen Yasser Larouci som var ordinarie i franska Troyes förra säsongen (på lån från just Troyes).
24-årige mittbacken och amerikanska landslagsmannen Auston Trusty som var Birminghams bästa spelare i Championship förra säsongen med bl a 4 mål och 2 assist.
22-årige centrala mittfältaren och tunisiske landslagsmannen Anis Slimane som varit ordinarie i Bröndby de senaste säsongerna.
20-årige forwarden Bénie Traoré som hann göra 12 mål och 1 assist på 14 matcher för BK Häcken i Allsvenskan innan han såldes denna säsong.

Iliman Ndiaye kommer lämna ett hål på det offensiva mittfältet som jag inte ser att Sheffield United kan fylla fullt ut. Annars är det intressanta värvningar. Paul Heckingbottom har visat sig vara duktig på att jobba med talanger. När han var tränare för Leeds United lyfte han fram flertalet unga spelare; något som Marcelo Bielsa kunde bygga vidare på senare. Även i Sheffield United har Heckingbottom jobbat som U23-tränare och det skall bli spännande att se hur han kan utveckla den unga delen av truppen.

Sheffield United är dock tillsammans med Luton Town tämligen klara favoriter till att åka ur Premier League, enligt oddsmarknaden. Tittar man på klubbar som flyttats upp från Championship de senaste femton säsongerna så har de lagen gjort i genomsnitt 76 mål och släppt in i genomsnitt 44 mål säsongen de flyttades upp från Championship. Sheffield United gjorde ’bara’ 73 mål i Championship förra säsongen men släppte också bara in 39 mål. En stark defensiv är av yttersta vikt: av de lag som släppte in färre mål än ovan nämnda genomsnitt i Championship så klarade sig 65% kvar i Premier League efter uppflyttning.

Sheffield United var det lag som skapade allra flest avslut på mål och släppte till näst minst antal avslut på mål i Championship förra säsongen. Det finns en stomme i laget som var med när det begav sig senast i Premier League. Krydda detta med ett gäng unga talanger under en spännande tränare. Om något lag kan överraska positivt i bottenstriden så tror jag att det kan bli Sheffield United.

Tottenham Hotspur

Snabbfakta Tottenham Hotspur
  • Placering förra säsongen: 8
  • Tränare: Ange Postecoglou
  • Hemmaarena: Tottenham Hotspur Stadium

Åttondeplatsen förra säsongen innebär att Tottenham nu missar europeiskt cupspel för första gången sedan sen säsongen 2009/10. Men det klubben behöver mest av allt nu är stabilitet och långsiktighet efter flera år av hattiga beslut när det gäller tränare och värvningar. Kanske kan Ange Postecoglou vara rätt man men då behöver han som sagt på stabila och långsiktiga förutsättningar.

Transfers ut:
30-årige offensive mittfältaren Lucas Moura.

Transfers in:
26-årige målvakten Guglielmo Vicario som varit ordinarie i Empoli de senaste säsongerna.
26-årige offensive mittfältaren och engelska landslagsmannen James Maddison som gjorde 10 mål och 9 assist för Leicester förra säsongen.
24-årige offensive mittfältaren/forwarden och israeliske landslagsmannen Manor Solomon som spelade i Fulham förra säsongen och innan dess flera säsonger i Shakhtar Donetsk.

Kan nye tränaren Ange Postecoglou få stabila och långsiktiga förutsättningar? Klubbens ordförande Daniel Levy har inte direkt gjort sig känd för att erbjuda detta, men efter år av vilsekörningar kanske han till slut lärt sig en läxa?

I skrivande stund står det fortfarande och väger huruvida Harry Kane säljs till Bayern München eller inte. Så länge så mycket är oklart i klubben så har jag svårt att tippa Tottenham mycket högre i tabellen än i gränslandet för spel i Europa. Det kan såklart bli högre men då måste pusselbitar falla på plats, helst igår.

West Ham United

Snabbfakta West Ham United
  • Placering förra säsongen: 14
  • Tränare: David Moyes
  • Hemmaarena: London Stadium

West Ham landade in på plats 14 i ligatabellen förra säsongen vilket var en klar försämring jämfört med sjundeplatsen året innan. Klubben vann dock Europa Conference League vilket innebär spel i Europa League denna säsong.

Transfers ut:
24-årige defensive mittfältaren och engelska landslagsmannen Declan Rice som varit West Hams bästa spelare de senaste säsongerna.
30-årige mittfältaren Manuel Lanzini som gjort mestadels inhopp senaste säsongen.

Transfers in:
Finns ingen bekräftad övergång till West Ham än så länge men det verkar troligt att man försöker ersätta Declan Rice med den 25-årige defensiva mittfältaren och mexikanska landslagsmannen Edson Álvarez som varit ordinarie i Ajax de senaste säsongerna.

West Ham både skapade färre och släppte till fler avslut på mål än genomsnittet i ligan förra säsongen och West Ham är en av bara två klubbar i Premier League som försämrat statistiken för både skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål två säsonger i rad nu.

West Ham är en av bara två klubbar i Premier League som försämrat statistiken för både skapade avslut på mål och tillsläppta avslut på mål två säsonger i rad nu

Jag ser inget som pekar på att man skall vända den negativa trenden och med ännu ett europeiskt cupspel som tär på krafterna så tror jag att West Ham glider ännu närmare nedflyttningsstrecket i ligan denna säsong.

Wolverhampton Wanderers

Snabbfakta Wolverhampton Wanderers
  • Placering förra säsongen: 13
  • Tränare: Julen Lopetegui
  • Hemmaarena: Molineux Stadium

Spanjoren Julen Lopetegui ersatte portugisen Bruno Lage på tränarposten i november 2022 när Wolverhampton låg sist i tabellen med 10 poäng från 15 matcher. När säsongen sedermera summerades så hade Wolves alltså klättrat till plats 13 och lagt 7 poäng mellan sig och nedflyttningsstrecket.

Transfers ut:
22-årige mittbacken och irländske landslagsmannen Nathan Collins som var i det närmaste ordinarie förra säsongen.
26-årige mittfältaren och portugisiske landslagsmannen Rúben Neves som varit en av Wolverhamptons allra bästa spelare de senaste säsongerna.
36-årige mittfältaren och portugisiske landslagsmannen João Moutinho som varit ordinarie de senaste säsongerna.
27-årige högermittfältaren Adama Traoré som gjort mestadels inhopp den senaste säsongen.
32-årige forwarden och mexikanske landslagsmannen Raúl Jiménez som hade svårt att ta en ordinarie plats förra säsongen.
34-årige forwarden Diego Costa.

Transfers in:
31-årige högerbacken och irländske landslagsmannen Matt Doherty som hade svårt att ta en ordinarie plats i Tottenham och Atlético Madrid förra säsongen.

Wolverhampton är begränsade i vad de kan göra ekonomiskt just nu och denna sommar har mest gått ut på att slimma truppen och få in pengar på kontot. Detta kommer nog kännas framför allt på mittfältet där Rúben Neves och João Moutinho lämnar stora hål efter sig. På försäsongen har de relativt oprövade korten irländske U21-landslagsmannen Joseph Hodge och maliske U23-landslagsmannen Boubacar Traore fått mycket speltid på mitten och det kan för all del blir bra, men det kan lika gärna inte räcka till.

Hur länge kommer Lopetegui sitta kvar på tränarbänken? Han har redan vädrat sitt missnöje angående den ekonomiska situationen och även om hans resultat förra säsongen var bra så var prestationerna knappast mycket bättre än under Bruno Lage. Wolves bortamatcher under Lopetegui kan vara bland det värsta man sett i Premier League.

Period Skapade avslut på mål per match Tillsläppta avslut på mål per match
Bruno Lage 2021/2022 3,6 4,5
Bruno Lage 2022/2023 3,1 4,0
Julen Lopetegui 2022/2023 3,4 5,1
Julen Lopetegui 2022/2023 (bortamatcher) 1,9 6,5

Jag tror att Wolverhampton kommer få det väldigt kämpigt. Tunnare och blekare trupp utan möjligheter att förstärka den nämnvärt. Prestationerna under Lopetegui har aldrig varit direkt bra. Det som kanske räddar Wolves från nedflyttning är att det finns tre lag som kanske är ännu sämre men jag befarar respass ner i andradivisionen.

Hur slutar då Premier League säsongen 2023/2024?

  1. Manchester City
  2. Arsenal
  3. Newcastle United
  4. Brighton & Hove Albion
  5. Liverpool
  6. Manchester United
  7. Tottenham Hotspur
  8. Chelsea
  9. Brentford
  10. Aston Villa
  11. Burnley
  12. Nottingham Forest
  13. Fulham
  14. Crystal Palace
  15. West Ham United
  16. Sheffield United
  17. Everton
  18. Wolverhampton Wanderers
  19. Luton Town
  20. Bournemouth
Bästa långtidsspel inför säsongen 2023/2024
  • 1:a och 2:a (rätt ordning): 1:a Manchester City/2:a Arsenal (@ 6 hos Betfair)
  • Slutar bland 6 bästa: Brighton (@ 2,75 hos Unibet)
  • Flyttas ned: Bournemouth (@ 3,75 hos Svenska Spel)
  • Slutar sist: Bournemouth (@ 10 hos Betfair)

Håll full koll på hur oddsen utvecklar sig inför och under säsongen med hjälp av vår oddsjämförelse för fotboll och du kan med fördel ta del av massvis av tips och rekar från våra vinnande experter på vår sektion för speltips.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.