Din guide till NHL-säsongen 2021/2022

Tampa Bay Lightning
Världens bästa hockeyliga är äntligen tillbaka! Under natten till onsdagen den 13 oktober 01:00 svensk tid släpps pucken mellan regerande mästarna Tampa Bay Lightning och Pittsburgh Penguins. I år är det 32 lag som gör upp om den prestigefyllda Stanley Cup-bucklan eftersom nytillskottet Seattle Kraken tillträder isen för första gången.

Det var ungefär tre månader sedan Tampa Bay Lightning återigen fick höja Stanley Cup-bucklan för andra året i rad. Det kommer dröja till slutet av april 2022 innan grundserien är färdigspelad. I juni vet vi vilka som vunnit slutspelet och kan kalla sig Stanley Cup-mästare den här säsongen. Säsongen 2021/2022 kommer återgå till ett 82-matchers spelschema, för första gången sedan säsongen 2018/2019.

Det är 32 lag som spelar i NHL den här säsongen. Staden Seattle i nordvästra USA fick i december 2018 godkänt att starta ett hockeylag som får spela i NHL. Lagnamnet blev Seattle Kraken. Tre timmar efter att pucken haft nedsläpp i premiärmatchen mellan Tampa och Pittsburgh börjar således ett nytt kapitel i NHL:s historia. Seattle har sin premiärmatch borta mot Vegas Golden Knights 13 oktober 04.00 svensk tid.

När börjar och slutar NHL 2021/22?

Säsongen inleds 13 oktober 01:00 svensk tid med matchen mellan Tampa Bay Lightning och Pittsburgh Penguins. Grundserien avslutas med en full omgång 29 april. Efter det påbörjas slutspelet och är klart under juni månad.

Hur fungerar NHL:s divisioner och konferenser?

NHL består av två konferenser: "Eastern Conference" och "Western Conference". I bägge konferenserna finns det i sin tur två divisioner. Atlanti- och Metropolitan-divisionerna är i Eastern Conference medan Western Conference består av Central- och Pacific-divisionerna. Varje division utgörs av 8 lag och således består varje konferens av 16 lag.

Från varje division är det topp tre lag som går vidare direkt till slutspel. Men i varje konferens finns även två "wildcard"-platser att göra upp om. Wildcard-platserna tilldelas de två lag som har flest poäng i konferensen men inte tagit en direktplats. Det kan alltså bli att en division har 5 lag som får spela slutspel och den andra divisionen enbart 3 lag.

Var hittar jag de bästa oddsen på NHL?

De bästa oddsen hittas enkelt och smidigt här på 1x2.se. På odds-sidan för NHL hittar du samtliga odds inför säsongen och för enskilda matcher. På sajten finns även möjlighet att ta del av Sveriges bästa oddsbonusar.

Vilka är favoriter att vinna Stanley Cup 2022?

Enligt såväl spelbolagen som min egen modell är Colorado favoriter att vinna årets Stanley Cup. NHL är dock en mycket jämn liga, och dubbla mästarna Tampa Bay Lightning och Vegas Golden Knights är två nära utmanare enligt oddsen.

Inför NHL 2021/2022

Tampa Bay Lightning vann återigen Stanley Cup, för andra året i rad, och kliver in i ytterligare en säsong som regerande mästare. Inför årets upplaga av NHL är Tampa fortsatt en av de stora favoriterna. De är i gott sällskap av Colorado Avalanche, Vegas Golden Knights och några andra som kan göra upp om titeln.

Det kommer många spännande lag underifrån som har goda möjligheter att utmana oddsfavoriterna. Förra året stod Montreal Canadiens för en oddsmässig skräll när laget slog ut Vegas Golden Knight i semifinal och tog sig hela vägen till Stanley Cup-finalen läs om det här. Tidigt på förra säsongen klev jag själv in på Montreal att vinna Stanley Cup till 33 gånger pengarna, långt innan det var tal om slutspel. Med en bra försäsongsanalys går det att hitta bra oddsmässiga utmanare.

Modellen

I genomgången av alla lag kommer ni emellanåt se mig referera till ”min modell”. Jag tänkte ge er som läsare en kort förklaring av vad det är för någonting. Men för att förstå det tycker jag det är viktigt att klargöra ett par saker. Jag använder mig av ungefär samma algo som @domluszczyszyn med ett par små ändringar. För den som vill läsa på mer rekommenderar jag att följa honom på Twitter.

Min ingång i NHL kretsar kring att försöka hitta värde på oddsmarknaden för att i långa loppet gå med vinst på mitt spelande. Jag tittar mycket på matcher, läser på om lagen, läser andra experters tankar och försöker hålla mig uppdaterad på allting som händer. Men all kunskap och data kan till viss del konkretiseras för att tydliggöra och underlätta sökandet av värde. Duktiga spelare gör det ofta delvis omedvetet när de upplever att ett odds är för högt. Någonting som kommer med år av erfarenhet. Men jag precis som många andra jobbar med modeller. Det är i enkelhet en algoritm som simulerar hela säsongen flera tusen gånger.

Det finns många duktiga och engagerade hockeystatistiker som jobbar med att försöka bryta ner NHL på det här sättet. Målet är att skapa en så träffsäker bild som möjligt av hur säsonger och matcher ska sluta. Det är givetvis omöjligt att få en helt korrekt uträkning, det är för många saker att ta med i beräkning. Hockey som sport är helt enkelt för komplex. Men modeller kan fungera som ett bra komplement i bettingarsenalen.

Det finns olika sätt att konstruera en modell och bestämma hur den ska fungera. Modellen jag använder är en så kallas spelarbaseradmodell, den utgår från varje enskild spelare. Med hjälp av algoritmen skapar modellen ett värde för varje spelare.

Värdet adderas sedan med andra spelares värde. På så vis går det att se hur bra en kedja förväntas vara eller hur bra ett lag förväntas prestera. Tabellen som visas är resultatet av fem tusen simuleringar och räknar fram de förväntade antalet poäng lagen ska göra under en 82 matchers säsong.

För den som är intresserad av att lära sig mer rekommenderar jag att följa @EvolvingHockey, @JFreshHockey, @domluszczyszyn och @MoneyPuckdotcom på Twitter.

Atlantic Division - Eastern Conference

Går till slutspel

Tampa Bay Lightning

Tampa kliver in i ytterligare en säsong som regerande mästare. Laget har nu vunnit Stanley Cup två år i rad och kan stoltsera med att vara en av få klubbar som lyckats med den bedriften. Skulle laget lyckas vinna även i år är det bara New York Islanders och Montreal Canadiens som på 60 och 70-talet har samma skrytförmån.

Truppen som Tampa förfogar över är som förväntat väldigt komplett. I första och andra kedjan hittar vi giganter som Nikita Kucherov, Brayden Point och Steven Stamkos. Vid blålinjen hittar vi som vanligt Victor Hedman, en av NHL:s absolut bästa backar, hans stabilitet i poängproduktionen genom åren är nästan skrämmande bra. I målet hittar vi Andrei Vasilevskiy, också han en av NHL:s bästa på sin position.

Under uppehållet har Yanni Gourde, Blake Coleman, Barclay Goodrow och Tyler Johnson fallit bort. Fyra spelare som under förra säsongen bidrog med bredd i det offensiva spelet i tredje och fjärde kedjorna. Tampa har fyllt luckorna med några yngre förmågor i bland annat Ross Colton och Alex Barre-Boulet. Bägge spelarna har redan gjort några matcher i Tampa Bay, men kliver nu in i mer permanenta roller och förväntas leverera därefter.

Det finns mer eller mindre ingenting som Tampa saknar, varken offensivt eller defensivt.

Laget har senaste säsongerna haft bra powerplay, bra boxplay, gjort mycket mål och släppt in få mål. Allting som förväntas av en tvåfaldigt regerande mästare. Det enda som kan störa Tampa Bay är om offensiven tappat en aning i bredden inför säsongen. Men det är sannerligen svårt att hitta luckor i laget. Att de skall ses som en av förhandsfavoriterna är givet.

Toronto Maple Leafs

Toronto är ett lag med otroligt dedikerade fans och är sannolikt det mest älskade såväl som hatade laget i NHL. Fansen har fått vänta länge på att vinna en Stanley cup, senast laget lyfte bucklan var 1967. Fjolåret fick ett mycket snöpligt slut, Toronto hade Montreal mot repet i första slutspelsrundan och ledde serien med 3–1 i matcher. Efter två övertidsförluster fick laget slutligen se sig besegrat i match sju och uttåget ur ytterligare en förstarunda var ett faktum.

Inför denna säsong har laget haft några tunga tapp. På forwardssidan har Zach Hyman försvunnit, han kompletterade Matthews och Marner bra i det offensiva spelet. I kassen har Frederik Andersen gått till Carolina Hurricanes. Jack Campbell och Petr Mrazek kommer vara målvakterna som vaktar kassen den här säsongen. Rutinerade Joe Thornton har gjort sitt i Toronto och fortsätter sin långa karriär i Florida Panthers.

Toronto har inte bara tappat spelare utan även plockat in en uppsjö med nya. Nick Ritchie, Ondrej Kase och Michael Bunting för att nämna de intressantare namnen. Nick Ritchie förväntas leverera i någon av de två toppkedjorna. Skulle han trivas bra med John Tavares finns möjligheten för Toronto att mönstra en ”powerkedja” med Matthews, Marners och Nylander. Offensivt lider laget knappast brist på poängstarka spelare. Förra året löste Maple Leafs 186 mål, vilket var sjätte mest i ligan.

Laget förväntas med stor sannolikhet ta sig till slutspel, på papper är det onekligen ett starkt lag som bör kunna lösa det relativt smärtfritt. Atlantic divisionen är ingen enkel division men med så många poängstarka spelare ska Toronto lösa det. Frågan är snarare om de kan bryta förbannelsen i slutspelet och gå långt.

Boston Bruins

Superkedjan med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak är fortsatt intakt inför säsongen och som vanligt finns det press på Boston att gå långt. Under förra säsongen anslöt före detta Hart Memorial vinnaren Taylor Hall till laget och hann med att göra 19 poäng på 27 matcher inklusive slutspel. Något som breddat det offensiva spelet men även gett en hårt kritiserad Taylor Hall mer andrum när han inte längre behöver spela med samma press.

Boston har haft flera tunga tapp under uppehållet. Tappet av David Krejci är ett av de tyngsta tappen för Bruins, han var given som center i deras andra kedja. Det råder även oklarheter om Tuukka Rask kommer återvända till hockeyn och Boston Bruins, tills vidare kommer det vara Linus Ullmark och Jeremy Swayman som vaktar målet. Nick Ritchie har gått till divisionskonkurrenten Toronto Maple Leafs, 25-åringen stod för 26 poäng i Bostontröjan förra säsongen i grundserien.

Boston har inte lyckats ersätta alla de tappen de haft under uppehållet. Laget som trampar ut på isen i år är kanske en aning svagare jämfört med förra säsongen. Men trots tappen är förväntningarna höga på Boston och spelbolagen har dem som en av favoriterna. Laget är fortfarande bra och ska ha goda möjligheter att ta sig vidare till slutspel, men vägen till att lyfta bucklan känns längre bort jämfört med en-två säsonger sedan.

Wildcard

Florida Panthers

Inte sedan 1996 har Florida tagit sig förbi första rundan i slutspelet. Under 2000-talet har laget bara tagit sig till slutspel vid fyra tillfällen och alltid åkt ur direkt. I fjol åkte Panthers ut i första rundan igen, denna gång mot de regerande mästarna Tampa Bay Lightning, ingen skam i det med andra ord!

Florida visade under fjolårssäsongen upp en bred offensiv med mycket spets och inför säsongen ser det faktiskt ännu spetsigare ut. Laget har tagit in Sam Reinhart från Buffalo Sabres. Reinhart har under många säsonger varit en nyckelspelare i Buffalos offensiv, förra säsongen gjorde han 40 poäng på 54 matcher. Nu kommer han få sällskap av många spelskickliga forwards i Florida och han förväntas leverera ännu bättre. Sedan tidigare i Floridas forwarduppsättningen hittar vi Aleksander Barkov och Jonathan Huberdeau som länge varit de offensivt bästa spelarna i laget. Förra säsongen gjorde Huberdeau 61 poäng på 55 matcher och Barkov 58 poäng på 50 matcher. Men laget har som sagt även mycket bredd i offensiven. Carter Verhaeghe, Patric Hörnqvist, Anthony Duclair och Sam Bennett är alla spelare som snittade mycket poäng och var målfarliga förra säsongen.

MacKenzie Weegar och Aaron Ekbland är två offensivt skickliga backar som förser Florida med ett bra anfallsvapen på blålinjen. Att laget gjorde fjärde mest mål i grundserien förra säsongen är därför inte heller förvånande. Defensivt har Panthers också fått bättre ordning på spelet och släppte förra säsongen in 154 mål, 9:e minst insläppta i ligan.

För ett lag som länge har väntat på att gå långt i slutspelet ser det onekligen ut som att pusselbitarna har fallit på plats. Florida ska ha goda chanser att på något vis lösa slutspel. Om det är via en direktplats eller wildcardplats återstår att se för det är en tuff division laget har hamnat i.

Missar slutspel

Montreal Canadiens

Montreal har fått se en hel del spelare lämna efter fjolårssuccén där laget gick hela vägen till final men föll mot Tampa Bay Lightning. Phillip Danault, Tomas Tatar och Corey Perry är spelare av lite större dignitet som försvunnit. Utöver spelarna som lämnat kommer Shea Weber missa hela säsongen till följd av skada, en viktig kugge i Montreals backuppsättning som de nu förlorar. Laget har plockat in några intressanta namn för att fylla upp luckorna som uppstått. På backsidan har bland annat David Savard kommit in, en pålitlig back som är tänkte att stärka upp lagets defensiv. Savard är ingen poänggörare, utan en defensiv back i första hand.

Framåt har laget plockat in Mike Hoffman som med sina 189 mål på 545 matcher i NHL är en pålitlig målskytt. Montreal har en bra bredd i sina kedjor, något jag skrev om under slutspelet och som visade sig vara en framgångsfaktor. De unga talangerna Nick Suzuki och Cole Caufield har bra möjligheter att fortsätta sin fina utveckling tillsammans och kommer vara ett starkt offensivt vapen för Canadiens. In kommer också Christian Dvorak från Arizona där han varit en av nyckelspelarna offensiv under flera säsonger. Han kommer också bredda en redan bra offensiv.

Montreal kommer få kriga ordentligt för att ta sig till slutspel i en mycket stark division där Boston, Florida, Tampa Bay och Toronto alla är större favoriter att gå vidare.

Jag utesluter verkligen inte Montreal besitter kapaciteten att nå slutspel i år igen. Offensivt bör laget inte ha några större problem, men utan Shea Weber och med en åldrande Carey Price i kassen finns oro kring hur väl Montreal orkar stå emot defensivt. När laget också befinner sig Eastern Conference är konkurrensen om wildcard-platserna olidligt tuff.

Detroit Red Wings

Detroit Red Wings har under de senaste åren varit i en återuppbyggnadsprocess och inte tagit sig till slutspel sen 2016. För några år sedan började Detroit ”dead wings” referenser synas på sociala medier, en referens till ”Dead Wings” eran (1967–1982). Kanske inte så konstigt med tanke på de dåliga resultaten laget haft under några år. Men tillskillnad för ett par år sedan har Detroit börjat få pusselbitarna på plats. Steve Yzerman har sedan han tillträdde som general manager 2019 gjort ett bra jobb och skapat en tro på framtiden för Detroit-fansen.

På målvaktssidan har man plockat in Alex Nedeljkovic som kommer från en imponerande säsong med Carolina Hurricanes och en räddningsprocent på 93,2%. Backsidan har förstärkts med Nick Leddy från New York Islanders. Han imponerade mycket med sina framspelningar förra säsongen och gjorde 29 assist på 56 matcher. En annan intressant backvärvning är Moritz Seider som förra säsongen spelade i Rögle BK, där han många gånger var dominant på isen. Detroit hoppas nu att den unga tysken ska växa in i rollen som första back. Under föregående säsong kom Jakub Vrana från Washington Capitals och gör nu Dylan Larkin och Tyler Bertuzzi sällskap i första kedjan. Bertuzzi som missade majoriteten av förra säsongen är nu redo för spel igen och kommer vara en av nyckelspelarna i det offensiva. Bertuzzi ser dock ut att missa alla bortamatcher i Kanada, då han vägrar vaccinera sig mot Covid19 och kommer således inte tillåtas inträde i landet.

Bakom ett redan intressant lag finna många unga talanger som står och knackar på dörren. Från Sverige kommer flera spelare, Lucas Raymond och Jonatan Berggren för att nämna några. Detroit bygger verkligen för framtiden och har genom smart manövrerande också bra löneutrymme. Det betyder att Detroit har möjlighet att plocka in fler intressanta spelare.

Det finns mycket positivt kring Detroit med andra ord, men det är fortfarande en bit kvar till de på allvar kan börja konkurrera om slutspelsplatserna igen. Laget hade näst sämst powerplay i ligan förra säsongen och totalt sett var det bara Anaheim som gjorde mindre mål i alla spelformer. Laget är på väg mot något bra, men det ser ut att dröja någon säsong till innan Detroit är slagkraftiga igen.

Ottawa Senators

Ottawa Senators har mer eller mindre samma unga och talangfulla trupp som avslutade förra säsongen starkt och visade att Ottawa är på väg tillbaka efter många år av kräftgång. Trots att laget till stor del är byggt på yngre förmågor finns det rutinerade spelare som kan visa vägen. Inför säsongen har Senators bland annat plockat in Michael Del Zotto som förstärker upp defensiven. Laget har även plockat in Nick Holden, även han en rutinerad back med över 500 matcher i NHL. De rutinerade nyförvärven får fortsatt sällskap av Thomas Chabot som utgör Ottawas största hot på blålinjen, förra säsongen med 31 poäng på 49 matcher och över 26 minuter speltid i snitt.

Forwardssidan i Ottawa känns på förhand mycket spännande, Brady Tkachuk tillsammans med Drake Batherson och Josh Norris utstrålar ungdomlig och fartfylld energi. Förra året visade även 19-åriga Tim Stützle upp sig med 29 poäng på 53 matcher. Forwardssidan Ottawa har fått fram är väldigt talangfull och bestående av ungdomlig spelglädje, för tränarens del handlar det om att omvandla det till produktivitet på isen.

Ottawa har framtiden för sig och kommer vara ett fartfyllt och roligt lag att titta på kommande säsong. Men med en sådan ung ålder på många av nyckelspelarna finns risk att avsaknad av rutin missgynnar Ottawa. Det är bra att det kommer in två rutinerade spelare i Holden och Del Zotto. Kombinationen tillsammans med ungdomarna kan bli mycket bra och förhoppningsvis stabiliseras försvaret. Laget bör inte ha någonting att göra med ett slutspel i år, men framtiden ser ljus ut i Ottawa.

Buffalo Sabres

Förra säsongen var ingen rolig historia för Buffalo Sabres. Laget släppte in näst mest mål i ligan och kunde knappast stoltsera med offensiven heller, bara 138 mål framåt. Faktum är att Buffalo hade sämst målskillnad i hela NHL. Efter en 12 matcher lång förlustsvit i mitten av mars fick organisationen nog och sparkade huvudtränaren Ralph Krueger. Hans efterträdare, Don Granato, fick bättre ordning på spelet och Buffalo fick börja vinna matcher igen.

Inför säsongen har laget tappat flera tunga pjäser. Tyngsta tappet är forwarden Sam Reinhart som lämnat för spel i Florida Panthers. På backsidan har Rasmus Ristolainen och Jake McCabe lämnat. Linus Ullmark som vaktat kassen har försvunnit till Boston Bruins. Alla som följer NHL har säkerligen inte missat att Jack Eichel är ett stort frågetecken. Den 24-årige spelaren har dragits med skadeproblem och missade 33 matcher förra säsongen. Buffalo Sabres och Jack Eichel har dock olika syn på vilken behandling som är bäst, något som föranlett en osämja mellan parterna. Än så länge är fortfarande Eichel kvar i klubben, men det spekuleras i att han sannolikt kommer bli trejdad innan säsongen startar.

Det positiva för klubben är att de har en stor andel unga talanger, inte minst Rasmus Dahlin som får axla ett stort ansvar på backsidan efter att Ristolainen lämnat. Det defensiva spelet är ett uppenbart problem som Sabres kommer behöva jobba vidare på. Det offensiva riskerar också att bli ordentligt urholkat denna säsong när Reinhart och förmodligen snart Jack Eichel inte längre är kvar. Tabelltipset blir en klar 8:e plats i Atlantic. Buffalo har en lång väg att vandra innan de kan drömma om slutspel igen.

Metropolitan division - Eastern Conference

Går till slutspel

New York Islanders

New York Islanders har flitigt tagit sig till slutspel de senaste tre åren. De två senaste säsongerna har laget gått hela vägen till semifinal men bägge gångerna fått se sig besegrade av de tvåfaldiga mästarna, Tampa Bay Lightning. Förra säsongen gav laget Tampa Bay en ordentlig fight och det krävdes sju matcher för att kora en vinnare som fick spela final mot Montreal Canadiens.

Vid första anblick ser laget inte fenomenalt ut om man tittar på varje enskild spelare. Grejen med Islanders är att det är ett hårt jobbande kollektiv som tillåter motståndarna få chanser att göra mål. De spelar en annorlunda typ av hockey jämfört med många andra lag i NHL. De är defensivt skickliga och har senaste åren varit ett av lagen som släpper in minst mål i ligan. Inget annat lag drar på sig så få utvisningar som Islanders och laget blockerar mycket skott. Barry Trotz på tränarbänken har skapat ett lag som tror på sin spelidé.

Lagmoral och försvarsspel med kontringar är Islanders melodi. Kombinationen av allting leder till ett som är väldigt jobbigt att möta på isen.

Islanders står inte på något sätt utan skickliga spelare, men eftersom New York-laget inte öser in mål är poängsnittet bland spelarna inte det högsta. Laget står inte och faller med en eller två enskilda individer, men det finns såklart några nyckelspelare i truppen. Mathew Barzal har de senaste fyra åren varit Islanders bästa poänggörare. Han bryter mönster i offensiven på ett sätta som hans lagkamrater inte klarar, han är därför den viktigaste offensiva spelaren i laget. Men nu får han även tillbaka sin kedjekamrat Anders Lee som förra säsongen missade många matcher till följd av en skada. Är Anders Lee i form är han en skicklig målskytt med kapacitet att göra 30 mål eller fler för Islanders den här säsongen.

I målet har ingenting förändrats, det är fortsatt Semyon Varlamov och Ilya Sorokin som vaktar kassen. Två stabila NHL målvakter som tillsammans med Islanders försvaret har god chans att fortsätta släppa in minst mål i ligan. Laget kommer med sin fina defensiv och hårt arbetande kollektiva inställning ha bra chans att återigen gå långt i ett slutspel. Metropolitan division är en tuff division, men Islanders får betraktas som en av favoriterna att ta en direktplats. Väl i ett slutspel kan laget gå långt även i år.

New York Rangers

Laget från New York hemmahörande i Madison Square Garden har ligans yngsta lag och gott om talang. En bra kombination för framgång, åtminstone på sikt. Adam Fox med blott två säsonger i NHL och 23 år fyllda är redan en av ligans bästa backar. När han dessutom vann en Norris Trophy förra säsongen befästa han sin position som ett affischnamn för NHL. Alexis Lafreniere var förra årets draftetta och gjorde i premiärsäsongen 21 poäng på 56 matcher. Inför stundande säsong förväntas han växla upp och axla större ansvar i en första kedja med Zibanejad och Kreider. För två säsonger sedan anslöt Kaapo Kakko och förhoppningen från Rangers är att han också ska ta ett kliv till under säsongen.

Under uppehållet ha laget plockat in betydligt mer fysiska spelare för att tuffa till sig. På många vis är det förståeligt då laget saknat möjligheterna att i fysiska matcher där det smäller ordentligt bjuda upp till kamp. Många minns säkert incidenten mot Washington Capitals, där Tom Wilson pucklade på Artemi Panarin skoningslöst. Det som oroar är att Rangers kanske blivit lite för fixerade vid tanken på att tuffa till sig. Laget har plockat in Barclay Goodrow och Ryan Reaves, spelare som är kända för sitt fysiska spel. Däremot är de inte spelare som gör mycket poäng. Mycket poäng gjorde däremot Pavel Buchnevic som fick lämna klubben. Med sina 48 poäng på 54 matcher tappar Rangers spets i offensiven. Det blir intressant att hur valet av att göra sig av med Buchnevic och ersätta honom med det fysiska spelarna kommer påverka Rangers i det långa loppet.

Utöver alla unga talanger och fysiska spelare hittar vi fortsättningsvis några bekanta ansikten i laget som har stjärnstatus. Artemi Panarin och Mika Zibanejad kommer fortsättningsvis vara nyckelspelare i det offensiva spelet. Tillsammans ska de två stjärnorna vis vägen för lagets yngre forwards. Panarin gjorde förra säsongen 58 poäng på 42 matcher och Zibanejad 50 poäng på 56 matcher. Laget har som sagt många talangfulla och unga spelare med goda framtidsutsikter. Det ger New York Rangers en spännande uppsida, om de yngre spelarna kan börja leverera enligt förhoppningarna kommer Rangers ha goda möjligheter att ta sig till slutspel.

Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins vann 2016 och 2017 års upplaga av Stanley Cup men har efter det haft det kämpigare. Senaste säsongen vann laget sin division men sprang in i New York Islanders och åkte ut redan i första rundan. Penguins har sedan Stanley Cup-vinsten 2017 etablerat sig som ett lag som ofta tar sig till slutspel men väl där åker ur tidigt.

I vanlig ordning hittar vi några av ligans stora forwardsstjärnor i Pittsburgh Penguin, Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Jake Guentzel. Väl bekanta namn för alla som följer NHL. Penguins kommer dock behöva klara sig utan Crosby och Malkin i inledningen av säsongen. Crosby har opererat handen och förväntas missa några veckor av inledningen. Malkin har opererat ett knä och kommer sannolikt inte vara tillbaka i spel förrän i början av 2022. I en väldigt tuff division kan det fälla avgörandet i striden om en direktplats till slutspelet.

Det råder frågetecken kring målvaktsspelet i Pittsburgh. Tristian Jarry är fortsättningsvis förstamålvakt, men han kommer från en tuff säsong. Med en räddningsprocent på 90,9 landade han på en 25:e plats i målvaktstabellen. För ett lag som strävar efter att gå till slutspel och gå långt håller det tyvärr inte. I det defensiva spelet är laget mediokert, förra säsongen släpptes 155 mål in, vilket placerar dem på en 14:e plats i insläppta mål. Spelet i boxplay var ett problem, med en effektivitet på 77,4% var laget 5:e sämst i ligan. Defensiven och målvaktsspelet är något som måste bli bättre inför säsongen.

Pittsburgh Penguin lever i mångt och mycket på sin fenomenala offensiv. Med 4:e mest gjorda mål förra säsongen hittar vi anledningen till hur laget löste slutspel och vann divisionen. Forwardgruppen är fortsatt väldigt bra och laget kommer trots skadorna på Malkin och Crosby producera mycket mål. Laget har bra möjligheter att lösa slutspel men resan skulle bli betydligt enklare om defensiven håller ihop bättre och målvaktsspelet höjer sig.

Wildcard

Carolina Hurricanes

Carolina kommer från en fin säsong. Förvisso blev laget utslagna av Tampa Bay i andra rundan av slutspelet men de kom trea i totaltabellen och vann sin division före Florida och Tampa. Statusen på Carolina Hurricanes har höjts till ett lag som kan utmana om en titel efter de senaste årens prestationer. Under uppehållet har det dock rört på sig ordentligt i uppställningen. Det är många spelare som försvunnit och det påverkar lagets chanser att nå slutspel. De mest nämnvärda tappen är Dougie Hamilton och målvaktsduon Alex Nedeljkovic och Petr Mrazek.

Frederik Andersen och Antti Raanta kommer vara de nya målvakterna för Carolina under säsongen. Andersen stod i Toronto förra säsongen och hade en räddningsprocent på 89,5 och har under de senaste två säsongerna släppt in 10 mål mer än vad som förväntats enligt underliggans siffror. Raanta som hunnit fylla 32 år har dragits med skadebesvär men har tidigare under karriären varit en mycket bra målvakt. Det är inte otänkbart att han kommer sno åt sig förstamålvaktspositionen om Andersen inte presterar. Både Nedeljkovic och Mrazek hade en bra säsong. Nedeljkovic spelade 23 matcher och släppte bara in 1.90 mål/match och hade en räddningsprocent på 93,2. Mrazek spelade förvisso bara 12 matcher men även han gjorde det väldigt bra med 92,3 i räddningsprocent. Frågan är om Carolina inte skjuter sig själva i foten när de byter bort två av ligans bättre målvakter från förra säsongen. Det ska självklart inte glömmas bort att Carolina försvaret varit väldigt bra och bidragit till den bra statistik Nedeljkovic och Mrazek har haft. Men ibland kan det vara bättre att inte köpa grisen i säcken och det finns risk att Carolina har gjort just det.

Tappet av Dougie Hamilton försvagar Carolinas backuppsättning ordentligt.

Hamilton får anses tillhöra det absoluta toppskiktet av backar i ligan. Carolina har fortfarande Jaccob Slavin som ofta framhålls som en av de mer underskattade backarna i NHL. Frågan är hur bra han kommer prestera när han inte längre har Dougie Hamilton bredvid sig. För att fylla luckan har Carolina tagit in Ethan Bear och Tony DeAngelo. DeAngelo minns säkert många då han på grund av beteende utanför isen bara spelade 6 matcher för New York Rangers förra säsongen och blev av med kontraktet.

Forwardsuppsättnigen i Carolina ser stabil ut. Sebastian Aho, Andrei Svechnikov och Teuvo Teravainen är fortsatt kvar i laget och förväntas fortsättningsvis bära offensiven. Aho har säkerligen ingen missat vid det här laget. Han är en av ligans bästa centerforwards och snittar kring 1/poäng per match. Bakom trion hittar vi många bra presterande forwards, Trocheck, Necas och Niederreiter för att nämna några. Bredden och spetsen i forwardsuppsättningen är bra. Laget ska fortfarande ha bra möjligheter att ta sig till slutspel. Men samtidigt kommer tappen av Hamilton och Nedeljkovic vara kännbara. I en otroligt jämna division kan det fälla avgörandet i striden om en slutspelsplats.

Missar slutspel

Washington Capitals

För varje år som går blir Washington Capitals nyckelspelare ett år äldre. Inför i år ser laget mer eller mindre identiskt ut. Det offensiva spelet kommer fortsättningsvis kretsa kring Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström, T.J Oshie och John Carlson, alla över 30 år gamla. Åldern brukar göra sig påmind när spelare seglat en bit över 30år. När dessutom medelåldern bland de två toppkedjorna är 31 år finns anledning att oroa sig för en nedgång i prestation. Förra säsongen levererade Capitals förvisso bra i grundserien och slutade på samma poäng som Pittsburgh Penguins som vann divisionen. De bägge lagen har ytterligare en sak gemensamt, varken Penguins eller Capitals har lyckats ta sig förbi första rundan i slutspelet på flera år.

En tydlig fördel laget har är att de redan är väl samspelta och truppen bjuder inte på några oväntade eller ovälkomna överraskningar. Å andra sidan finns knappaste några spelare som är underskattade och kommer bjuda på en oväntad uppsida för laget. Kort och gott har man följt NHL och Washington Capitals senaste åren är det i mångt och mycket samma lag, fast äldre.

Alexander Ovechkin förväntas fortsätta göra mål i liknande takt som tidigare enligt min modell men hans assistpoäng ser ut att vara på nedåtgående. Trenden på många av åldringarna är just i riktning nedåt. När laget inte heller introducerar några nya och yngre ansikten är det svårt att se hur Washington ska prestera bättre än tidigare säsonger. Laget har kapacitet att ta sig till slutspel men i en väldigt jämn division som dessutom är en del av Eastern Conference som håller hög klass kan det bli svårt. Hitta bästa oddset på att Washington inte går vidare till slutspel.

New Jersey Devils

New Jersey Devils fortsätter att bygga vidare på en redan spännande trupp. Inför säsongen har laget gjorde några kanonvärvningar som ordentligt stärker deras chanser att nå slutspel. På backposition har laget hämtat Dougie Hamilton, en gjuten topp 10 back i NHL. Hamilton kommer vara den viktigaste kuggen i Devis lagbygge den här säsongen och han kommer sättas på prov ordentligt. Tidigare i karriären har han haft förmånen att spela med väldigt bra backpartners, inget illa om Devils backar, men han kommer behöva axla mycket ansvar i det här laget. Ryan Graves som spelat de tre senaste säsongerna i Colorado har även han anslutit för att stärka upp backsidan.

I forwardsguppen hittar vi fortsättningsvis mycket ungdomlig fart och fläkt. Jack Hughes visade förra säsongen att han är på väg emot nya höjder och kan mycket väl bli en forward som närmar sig 1 poäng/match snittet. Jesper Bratt, den 23-åriga svensken hade en fin säsong med 30 poäng på 46 matcher. Yegor Sharangovich är ytterligare en ung och talangfull forward som gjorde 16 mål förra säsongen. Ynglingarna kommer denna säsong även att få sällskap av nyförvärvet Tomas Tatar från Montreal Canadiens. Tatar har visat de tre senaste säsongerna att han kan producera både gott om mål och assist. Han blir ett bra komplement med sin erfarenhet och rutin.

Fortsättningsvis hittar vi Mackenzie Blackwood i målet, som kommer från en riktigt dålig säsong. Han släppte in 11 mål mer än han borde enligt den underliggande statistiken. Han får inför säsongen sällskap av Jonathan Bernier som kommer från en bra säsong med Detroit Red Wings. Bernier är menad att fylla rollen som Corey Crawford var tilltänkt att göra förra säsongen. En veteranmålvakt som kan stötta och byta av Blackwood i målet. Förhoppningsvis studsar Blackwood tillbaka och gör en bättre säsong, det kommer vara avgörande i en sådan tight division.

Spelbolagen och min modell menar att Devils kommer missa slutspel. Jag håller dem dock som en ”dark horse” den här säsongen. Det finns väldigt mycket uppsida i den unga forwardgruppen som hunnit växa till sig ytterligare. Om offensiven lossnar och Blackwood i målet studsar tillbaka utesluter jag inte att New Jersey kan knipa en slutspelsplats.

Philadelphia Flyers

Philadephia stod för en av förra säsongens största besvikelser. Laget visade säsongen 2019/2020 att de på allvar kunde vara med och utmana i slutspelet. Efter att ha städad av Montreal i första rundan tog det dock stopp mot New York Islanders i andra rundan, men det kräves sju matcher för att fälla ett avgörande. Förra säsongen tippades Flyers ha bra chans att bygga vidare på framgången från året innan och nå slutspel igen. Men Philadephia missade slutspelet med stor marginal och var rent ut sagt katastrofdåliga defensivt. Inget annat lag släppte in lika många mål.

Inför säsongen har det skett en del förändringar i truppen, det stora avbräcket är att Jakub Voracek försvunnit. Han har under många säsonger varit en bärande spelare i Philadelphias offensiv och gjorde förra säsongen 43 poäng på 53 matcher. För att kompensera för bortfallet av Voracek har Flyers plockat in Cam Atkinson, en skottglad forward som under sin tid i Columbus varit en av lagets bästa målskyttar. Forwarduppsättningen är inte ett problem för Philadephia, offensiven har levererat på ett fullgott sätt de senaste säsongerna.

Förhoppningen för Philadelphia är att Carter Hart studsar tillbaka från en riktigt tung säsong i målet. Enligt underliggande statistik släppte han in drygt 24 mål mer än han borde ha gjort och hade en räddningsprocent på 87,7. Fortsätter kräftgången för den unga målvakten kommer Philadelphia inte ha kapaciteten att kompensera för problemen bakåt. I ett försökt att stärka upp backsidan har Rasmus Ristolainen och Ryan Ellis plockats in. Ellis är utan tvekan en kanonvärvning som kommer göra mycket gott för laget och bidra i det offensiva spelet. Det återstår att se om Ristolainen kan bevisa att han är en bättre back än vad hans statistik visar. Många fans och hockeytyckare menar att hans omgivning i Buffalo aldrig har gett honom en bra chans att visa sina kvaliteter till fullo.

Om Flyers klarar av att täppa till de defensiva problemen de hade förra säsongen finns kvaliteter i offensiven som kan bära laget till ett slutspel. Frågan är om laget i den jämna och tuffa divisionen klarar av att hålla ihop det tillräckligt bra över en hel säsong.

Columbus Blue Jackets

Columbus lyckades under uppmärksammade former säsongen 2018/2019 ta sig till slutspel och svepa favoriterna Tampa Bay i första rundan. Sen tog det dessvärre stopp i andra rundan mot Boston Bruins. Efterföljande säsong lyckades laget återigen ta sig till slutspel och motståndet var Tampa Bay igen. Den gången var det inget snack om vilket lag som var bättre, Tampa gjorde processen kort med Columbus och vann med 4–1 i matcher. Efter två framgångsrika säsonger med slutspel var laget totalt under isen förra säsongen och slutade sist i divisionen. Inför årets upplaga av NHL spelar Blue Jackets i Metropolitan divisionen där motståndet är otroligt tufft. Det är svårt att se laget komma på någon annan position än sist i år igen.

Inför säsongen har det försvunnit ett gäng viktiga spelare. Cam Atkinson och Seth Jones är de mest kännbara tappen. Atkinson har under många säsonger varit en av Columbus bästa målskyttar. De som minns säsongen 2018/2019 minns säkert också att han gjorde 41 mål den säsongen. Förra säsongen stannade han på lite blygsammare 15 mål, vilket dock var andra bäst i Columbus. Seth Jones har under många säsonger varit Columbus poängbästa back. För att täcka upp för förlusterna har bland annat Jakub Voracek från Philadelphia anslutit. Han är en spelskicklig forward som är mer av en framspelare än vad Cam Atkinson är. Backpositionen har stärkts upp med Adam Boqvist och Jake Bean, två unga och talangfulla backar men de saknar pondusen och erfarenheten Seth Jones bidrog med. Truppen ser inte alls lika slagkraftigt ut som för några år sedan och saknar helt enkelt kvalitén för att kunna blanda sig i striden om slutspelsplatser.

Central division - Western Conference

Går till slutspel

Colorado Avalanche

Spelbolag, experter och modeller pekar alla åt ett och samma håll, Colorado är favoriter att lyfta Stanley Cup-bucklan. Förra året tog det slut redan i andra rundan då laget sprang in i en annan förhandsfavorit, Vegas Golden Knights. Inför i år ser laget fortsatt riktigt bra ut, men några kännbara bortfall har det blivit under uppehållet. Målvakten Philipp Grubauer har försvunnit till Seattle Kraken tillsammans med Joonas Donskoi. Grubauer var en av ligans bästa målvakter förra säsongen. Han ersätts nu av Darcy Kuemper som kommer från Arizona Coyotes. Kuemper är redan en etablerad toppmålvakt i NHL och kommer tillsammans med Colorados defensiv inte ha några problem att fortsätta hålla tätt bakåt. Donskoi som också gått till Seattle är inte oersättlig men levererade 17 mål senaste säsongen och bidrog till Colorados offensiva bredd.

Backuppsättningen som Colorado förfogar över är en av ligans bästa. Cale Makar är storstjärnan på backsidan och blev med knapp marginal snuvad på en Norris Trophy-utmärkelse bakom New York Rangers backen Adam Fox förra säsongen. Som backkollega hade Makar under stora delar av säsongen Devon Toews, som kommer inleda säsongen skadad och förväntas missa de inledande matcherna. Denna säsong kommer även talangerna Bowen Byram och Alex Newhook födda 2001 att vara en del av truppen. Byram spås en ljus framtid från sin backposition och Newhook har potential att bli en topp 6 forwards i Colorado innan säsongen är slut.

Laget har fortsatt en av ligans bästa forwarduppsättningar som leds av Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen i första kedjan. Förra säsongen var det inget annat lag som gjorde fler mål i grundserien. När samma lag dessutom släppte in tredje minst mål är det inte konstigt att Colorado hålls som favoriter att vinna Stanley Cup, laget är en urkraft på isen. Truppen kommer inte ha några problem att nå slutspel. Allting kretsar nu kring om laget kan leva upp till förväntningarna och gå hela vägen.

Minnesota Wild

Minnesota Wild var en positiv överraskning förra säsongen och slutade på en tredje plats i divisionen. Väl i slutspelet tog det stopp mot Vegas Golden Knights, som senare även slog ut Colorado Avalanche. Det dröjde dock ända till match 7 innan Vegas till slut mäktade med att gå segrande ur matchserien. Nu är frågan om laget kan återupprepa bedriften och etablera sig som ett slutspelslag.

Mycket av Minnesotas framgång kretsade kring Kirill Kaprizov, den 24-åriga ryssen förvandlade laget till ett betydligt mer underhållande och fartfyllt gäng. Med sina 51 poäng på 54 matcher i grundserien visade han vägen i det offensiva spelet och Minnesota gjorde totalt 180 mål, nionde mest i hela ligan. För ett lag som ofta beskrivits som tråkiga och ospännande var det ett momentskifte. Nu står det också klart att Kaprizov blir kvar i Minnesota Wild efter att ha skrivit ett kontrakt värt 45 miljoner dollar som sträcker sig över fem år.

Under uppehållet har det skett lite förändringar. På forwardssidan har Nick Bonino, Zach Parise och Marcus Johansson försvunnit. Det skapar lite av ett tomrum på centerforwardspositionen. På backsidan har laget tappat Ryan Suter som under många säsonger var en av Minnesotas offensivt starkaste backar. Senaste säsongen fick han dock se sig passerad av Spurgeon, Brodin och Dumba i poängprotokollet. Laget har för att ersätta förlusten på backposition plockat in Alex Goligoski, som med sina 36 år har hunnit med 924 matcher i NHL.

Minnesota ser fortsatt ut att kunna vara ett slutspelslag även kommande säsong. Laget har inga direkt svagheter mer än att målvaktsduon kunde vara bättre. Om laget får bättre ordning på sitt powerplay som tillhörde ett av ligans svagare förra säsongen bör de kunna ta en direktplats till slutspelet trots en tuff och jämna division. Jag ser värde i att Minnesota vinner Stanley Cup!

Dallas Stars

Dallas var senast i en Stanley Cup-final för bara två säsonger sedan. Den gången räckte laget inte riktigt till och fick se sig besegrade av Tampa Bay Lightning. Inför förra säsongen fanns förväntningar på att laget skulle lösa slutspel och gå långt igen. Efter en motig säsong med skadeproblem och konstanta avbräck till följd av pandemin blev säsongen hackig och laget missade slutspel.

Laget som Dallas mönstrar ser på papper riktigt trevligt ut. I forwardsuppsättningen hittar vi bland annat Joe Pavelski, Roope Hintz, Jamie Benn, Denis Gurianov, Jason Robertson, Tyler Seguin och Alexander Radulov. De två sistnämnda missa nästa hela säsongen, Seguin spelade bara tre matcher och Radulov elva matcher. Om forwardgruppen kan hålla sig någorlunda hela och friska bör Dallas kunna vara med i racet om en slutspelsplats.

Det är en bra blandning av rutin och ungdomlig talang som utgör Dallas offensiv, även om åldern börjar göra sig påmind för veteranerna.

På backsidan hittar vi en mycket solid uppställning med Miro Heiskanen, John Klingberg, Esa Lindell och nyförvärvet Ryan Suter. Heiskanen förväntas fortsätta sin uppåtgående trend och med sina blott 22 år fyllda har finländaren framtiden för sig. John Klingberg levererade i vanlig ordning bra förra säsongen med 36 poäng på 53 matcher. Dallas har senaste säsongerna haft en av ligans bästa defensiver och släpper sällan in mål, något de fortsättningsvis bör kunna bibehålla. På målvaktssidan kommer Ben Bishop att inleda på sidan, då han dras med skadeproblem. När han kommer tillbaka är oklart. Tills vidare är det Anton Khudobin och Braden Holtby som vaktar kassen. En klar nedgradering enligt modellen och Bishop tillbaka i mål hade gjort stor skillnad för det bättre.

Om Dallas kan hålla sig hela och får tillbaka Ben Bishop i spelbart skick bör laget ha rimligt goda chanser att ta sig till slutspel. Backuppsättningen och målvaktssidan är lagets stora styrka. Men Dallas har visat förut att det finns höjd även hos deras forwards. Med Robertson, Kiviranta och Gurianov som ungdomligsupport kan de bära långt igen om laget hittar tillbaka till spelet från två säsonger sedan.

Wildcard

Winnipeg Jets

Efter en lyckad säsong i grundserien med en tredje plats i divisionen och utklassning av Edmonton Oilers i första rundan gick Jets på en ordentlig mina i omgång två. Laget blev rejält exponerade av Montreal Canadiens och blev svepta med 4–0 i matcher. Nu riktas blickarna mot en ny säsong och laget som ställs på isen har inte genomgått några större förändringar. Det är många bekanta ansikten i uppställningen. Något som talar till fördel för det kanadensiska laget, då framför allt toppkedjorna håller en hög kvalitet.

Offensivt kretsar mycket av spelet kring Mark Scheifele, Kyle Connor, Blake Wheeler och Nikolaj Ehlers. Alla fyra forwards snittade omkring eller över 1/poäng per match förra säsongen. De fyra spelarna var också en stor anledning till att Winnipeg hade bra utdelning i powerplay, 23,0% i effektivitet var ligans sjunde bästa. Jets hade generellt väldigt bra siffor i alla delar av spelet förra säsongen. Med i år kommer laget matchas i en betydligt tuffare division än den helkanadensiska som skapades förra säsongen till följd av reserestriktioner. Trots respektabla siffror i det defensiva jobbet förra säsongen är backuppsättningen inte vad den var för några år sedan. På backsidan har Winnipeg förvisso fått förstärkning inför säsongen. Laget har tagit in Nate Schmidt och Brenden Dillion för att hjälpa till att stärka upp defensiven. Frågan är bara om det räcker.

I mål hittar vi NHL:s bästa målvakt enligt modellen, Connor Hellebuyck. 2020 års Vezina Trophy-vinnare har under flera säsonger burit Winnipeg på sin rygg. Han kommer fortsatt behöva stå på huvudet för att Winnipeg ska ha möjlighet att ta sig till slutspel. Backuppsättningen har stärkts upp och offensiven ser fortsatt stabil ut. Winnipeg har absolut bra möjligheter att ta sig till slutspel, men i en jämn och tuff division omgiven av likvärdigt bra lag kommer allting behöva klaffa.

Missar slutspel

St Louis Blues

Mästarna från 2019 har haft det tungt sedan succésäsongen. Laget har förvisso lyckats lösa slutspel 2020 och 2021 men det har inte varit på samma övertygande vis. St. Louis har även tappat en del av stjärnorna som var med och bar laget under mästarsäsongen. Jaden Schwartz, Mike Hoffman, Tyler Bozak och Sammy Blais har försvunnit. Schwartz och Hoffman är extra kännbara förluster offensivt. Schwartz har varit i föreningen sedan NHL karriärens början 2011 och varit en framträdande ledargestalt med bra målproduktion. Hoffman var bara i Blues en säsong men var deras tredje bästa målskytt förra säsongen med sina 17 mål.

På backsidan har Vince Dunn försvunnit utan att laget har tagit in någon ny back för att täcka upp för förlusten. Dunn gjorde en bra säsong med 20 poäng på 43 matcher, men blev upplockad av Seattle Kraken i expansionsdraften. Inför säsongen innebär det en tunnare backsida, St Louis har förvisso plockat in två spelare men bägge är forwards. De nya spelarna för säsongen är Brandon Saad som spelade i Colorado förra säsongen och Pavel Buchnevich från New York Rangers. Just Buchnevich kan visas sig vara en kanonvärvning då den 26-åriga ryssen kommer från sin bästa säsong någonsin med 48 poäng på 54 matcher.

Vad som ska hända med Vladimir Tarasenko har varit ett frågetecken under uppehållet. Stjärnan begärde en trejd i början av juli men ingenting har hänt. Nu ser Tarasenko ut att bli kvar trots att det varit skav mellan honom och lagledningen. Om han kan vara skadefri och lägga problemen bakom sig är han en skicklig forward som historiskt levererat strax under 1 poäng/match i snitt. Men senaste två säsongerna har han bara spelar 34 matcher i grundserien.

St. Louis Blues är ett av de lagen som skulle kunna vara med och utmana om en direktplats till slutspelet. Men med flera tunga tapp och en Tarasenko som det råder oklarheter kring får laget hoppas på att kriga till sig en wildcardplacering.

Chicago Blackhawks

Chicago kommer från ytterligare en medioker säsong där laget hamnade på en sjätteplats i divisionen. Inför i år ser motståndet dock aningen enklare ut, när divisionerna återgår till ett normalläge efter Covid-säsongen. Det sagt är Central inte en enkel division och Chicago kommer inte ha en dans på rosor. Under uppehållet har det hänt en hel del i truppen. Duncan Keith som har spelat 16 säsonger i föreningen har lämnat för spel i Edmonton Oilers. Pius Suter, Adam Boqvist och Vinnie Hinostroza har alla blivit trejdade och Andrew Shaw har pensionerat sig.

Det var under uppmärksammade former som Marc-Andre Fleury fick lämna Vegas Golden Knights efter att ha fått veta via sociala medier att han förlorat sitt jobb. Efter lite turbulens landade sedan Fleury i Chicago och kommer denna säsong axla rollen som förstamålvakt i laget, uppbackad av Kevin Lankinen som andramålvakt. För Chicagos del innebär det att en av fjolårssäsongens bästa målvakter har anslutit för att vakta kassen. Blackhawks har fått förstärkning på forwardssidan i form av Tyler Johnson från Tampa Bay Lightning. Efter att ha missat hela förra säsongen är äntligen Jonathan Toews tillbaka, en viktig kugge i Chicagos offensiv. Som vanligt finner vi Patrick Kane, Alex Debrincat och Dominik Kubalik i de första två kedjorna.

Chicago bör inte ha några problem med att göra mål, Kane är fortsättningsvis en av de bästa poänggörarna i NHL och avslutade förra säsongen med 66 poäng på 56 matcher.

Där offensiven i mång och mycket bär laget har defensiven inte samma kapacitet. Förra året släppte laget in femte mest mål i ligan och hade ett av ligans sämsta boxplay. Att laget var i en tuff divisionen påverkar givetvis siffrorna men tidigare säsonger visar också på att defensiven inte räckt till. Det är positivt att Fleury anslutit och om han spelar på samma nivå som i Vegas bör siffrorna bättras på, men backuppsättningen ser fortsatt för tunn ut.

Nashville Predators

Laget gick till Stanley Cup-final 2017 och spelade in mest poäng i grundserien samma år. Idag är laget sargat och känns tröttare än på mycket länge. Förra året lyckades Predators sluta fyra i divisionen och nå slutspel. Det tog dock stopp redan i första rundan mot Carolina Hurricanes. Inför säsongen har det försvunnit flera bekanta ansikten. Viktor Arvidsson har gått till LA Kings, Ryan Ellis försvinner till Philadelphia, Pekka Rinne som vaktat målet sedan 2008 lägger målvaktshandsken på hyllan. Utöver det så har Calle Järnkrok och Erik Haula gått vidare till andra lag.

Defensivt stod sig laget bra senaste säsongen och kommer sannolikt göra det även i år, utöver Roman Josi och Mattias Ekholm har laget fått in Philippe Myers från Philadelphia som förstärker upp bakåt. Någonting som varit mindre positivt och varit under flera säsonger är lagets prestation i boxplay, förra säsongen hade laget en effektivitet på 75,6%, vilket var tredje sämst i hela ligan. Förhoppningsvis kan laget bättra på siffrorna med förstärkningen på backsidan och om Juuse Saros i målet storspelar.

Blickar vi på det offensiva har laget fått förstärkning av Cody Glass, senaste i Vegas, där han stagnerade något och hoppas på en nystart i Nashville. Han förser Nashville med en välbehövlig forward på centerposition, något som saknades efter att Järnkrok försvann. För övrigt ser forwardssidan betydligt svagare ut i år. Eftersom mycket offensiv har försvunnit i form av Arvidsson, Haula och Ellis kommer laget behöva sätta sitt hopp till att Filip Forsberg gör en kanonsäsong.

Nashville ser väldigt tunna ut offensivt och kommer vara beroende av att backuppsättningen tillsammans med målvakten Juuse Saros håller tätt bakåt för att ens kunna nosa på en slutspelsplats. Jag bedömer dock att truppen är för tunn för att på riktigt ha en chans.

Arizona Coyotes

Det råder ingen tvekan om att Arizona under uppehållet genomförde en total rensning i leden för att skaffa så många draftpicks som möjligt. Efter att ha kämpat många säsonger för att återupprepa resultatet från 2011/2012 säsongen har föreningen insett att ytterligare en ”rebuild” är nödvändig. Flera av lagets stora stjärnor har försvunnit inför säsongen. Conor Garland, Darcy Kuemper, Christian Dvorak och Oliver Ekman-Larsson har alla försvunnit tillsammans med flera andra spelare.

Självklart är inte alla spelare borta och nya spelare har tillkommit. Clayton Keller, rutinerade Phil Kessel och Nick Schmaltz är fortfarande kvar och utgör sannolikt en första kedja. Bakom dem hittar vi fortsatt backen Jakob Chychrun, ingen annan back gjorde fler mål förra säsongen, 18 mål på 56 matcher. Chychrun är fortfarande ung, 23 år gammal, han går en otroligt ljus framtid tillmötes och kan mycket väl bli Arizonas stora stjärna under många år framöver.

Innebörden av det drastiska fönstret är att Arizona står med ligans förmodligen svagast offensiv såväl som målvaktspar. Tanken är såklart att bygga för framtiden och skapa ett lag som inom några år kan vara med och konkurrera på allvar i Central divisionen. I år kommer dock laget inte ha någonting med slutspelsplatserna att göra. Jag skulle inte heller bli förvånad om laget gör minst mål i ligan.

Pacific division - Western Conference

Går till slutspel

Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights går återigen in som en av de stora favoriterna att vinna Stanley Cup. Efter att Golden Knights gjorde entré i NHL 2017/2018 har laget varje år varit en av förhandsfavoriterna. Det råder ingen tvekan om att de har etablerat sig som ett topplag. Förra säsongen spelade laget in flest poäng i grundserien och vann således Presidents Trophy. I slutspelet tog det dock stopp mot Montreal Canadiens i semifinalen.

Inför säsongen har laget under uppmärksammade former gjort sig av med målvakten Marc-André Fleury. Nu blir det Robin Lehner som får axla rollen som förstamålvakt. Lehner kommer behöva lyckas väl i sin roll för att Vegas ska hålla för favorittrycket och vinna Stanley Cup.

På forwardssidan har Evgeni Dadonov anslutit från Ottawa Senators, något som ytterligare stärker en redan tung och effektiv offensiv. Vegas har förmågan att etablera ett enormt tryck i offensiv zon och forcera fram chanser som ofta ger utdelning. Förra säsongen gjorde laget 190 mål i grundserien, bara Pittsburgh och Colorado gjorde fler. Med tanke på den fina offensiv laget besitter är dock förväntningarna högre på utdelningen i powerplay, förra årets 17,8% var inte tillräckligt bra. Något som däremot såg bra ut var spelet i boxplay där laget var bäst i ligan med effektivitet på 86,8%.

Vegas hade inte bara förra säsongens bästa boxplay, inget annat lag släppte in färre mål.

Backsidan såväl som två bra målvakter bäddade vägen för det. Fortsättningsvis har Vegas mycket bra backar där Pietrangelo och Theodore förväntas visa vägen på blålinjen. Pacific division har inga lag som på allvar bör kunna hota Vegas chanser att vinna divisionen. Laget är helt enkelt för komplett och för bra. Det enda hotet jag ser är om Edmonton med sin spetsiga offensiv får allting att klaffa perfekt, annars bör Vegas Golden Knights vinna Pacific division med enkelhet.

Edmonton Oilers

Det har rört på sig i Edmonton Oilers inför säsongen, laget har möblerat om efter att ha blivit svepta av Winnipeg Jets i första rundan av slutspelet. Flera spelare har försvunnit samtidigt som laget behållit den offensiva kärnan. Nu har även Zach Hyman anslutit via free agent och kommer stärka upp den redan starka offensiven. Hyman kommer från en bra säsong i Toronto där han löste 33 poäng på 43 matcher. Det ger tränaren Dave Tippett möjligheten att fortsatt matcha McDavid och Draisaitl i olika kedjor, samtidigt som bägge kedjorna blir ännu slagkraftigare. McDavid och Draisaitl är som många redan känner till galet poängstarka. Förra säsongen löste McDavid 105 poäng på 56 matcher och Draisaitl 84 poäng på lika många matcher, vilket var bäst och näst bäst av alla spelare i NHL. Att Edmonton hade förra säsongens bästa powerplay är kanske ingen överraskning med tanke på den otroliga spets laget besitter.

På backsidan har den nu 38-åriga Duncan Keith anslutit från Chicago Blackhawks, även om han börjar bli till åren bidrar han med enorm rutin. I mål hittar vi fortsatt Mike Smith som kommer från en stark fjolårssäsong med 92,3 i räddningsprocent. Frågan är inte längre om laget når slutspel utan hur långt man kan nå. Bredden bakom de två första kedjorna är ett frågetecken. Spetsen Edmonton besitter är dock så pass bra att frågan är om det spelar någon roll.

Seattle Kraken

Inför säsongen träder ett nytt lag fram och gör debut, Seattle Kraken. Laget från västra USA har under uppehållet lyckats plocka ihop ett riktigt kämparlag som leds av Philadelphia Flyers före detta tränare Dave Hakstol. Redan innan säsongen startat finns det press på laget. Efter Vegas Golden Knights debutsuccé 2017/2018 vill nu Seattle upprepa bedriften och gå långt i slutspelet.

Laget som satts ihop under expansionsdraften sticker inte ut med stora stjärnnamn, utan består till stor del av hårt arbetande spelare. Undantaget är målvaktssidan där fjolårsgiganten Philipp Grubauer från Colorado Avalanche kommer vakta kassen. Grubauer släppte i snitt in 1,95 mål per match på 40 framträdanden. Som kollega kommer han ha Chris Driedger, en mycket kompetent målvakt som gjort det bra i Florida Panthers. Målvaktsduon kan betraktas som en av de bättre i ligan.

Forwardsuppsättningen ser på förhand mycket stabil ut. Jordan Eberle som senast kommer från New York Islanders har 779 matcher i NHL med 551 gjorda poäng. Jaden Schwartz med över 500 matcher och 385 gjorda poäng i sin karriär kommer också vara en stöttepelare i Seattles offensiv. 25-åriga Jared McCann är ett spännande namn, förra säsongen gjorde han 32 poäng på 43 matcher i Pittsburgh Penguins trots relativt få minuter på isen. Backsidan i Seattle kommer ledas av rutinerade Mark Giordano som med över 900 match i NHL kommer vara en viktig ledargestalt i omklädningsrummet. Den talangfulla 24-åriga backen Vince Dunn som var en dela av mästarlaget St. Louis Blues när de vann Stanley Cup 2019 har också anslutit till laget och kommer vara ett hot från blålinjen.

Spelbolagen ger Seattle goda chanser att gå vidare till slutspel, ca 55%. Jag delar i mångt och mycket uppfattning att Seattle har satt samman ett bra lag med hårt arbetande spelare som kommer jobba för varandra. Laget består till stora delar av underskattade spelare som nu får chansen att bevisa sig i en ny miljö. Men trots bra målvakter, djup i kedjorna och en mycket fin backuppsättning ska allting spelas ihop och spelarna lära sig hitta varandra. Offensivt finns bredden men frågan är om spetsen är tillräckligt bra. Min modell gillar Seattle och placerar dem som trea i Pacific divisionen. Laget är kort och gott ett mycket intressant nytillskott! Hitta bästa oddset på Seattle att gå till slutspel.

Wildcard

Calgary Flames

Efter att Calgary missade slutspelet förra säsongen viskades det mycket om att det skulle kunna bli stora förändring. Spola fram bandet ett par månader och vi kan konstatera att det inte hänt jättemycket. Förvisso har Mark Giordano lämnat klubben efter 15 års trogen tjänst och lämnat kaptensbindeln bakom sig. In kommer Blake Coleman, senast från spel i mästarlaget Tampa Bay. Förhoppningen är att han ska tillföra mer bredd och spets till offensiven. Utöver det ser laget till stora delar identiskt ut.

Att tappa Giordanos ledargestalt i omklädningsrummet är ett mycket tungt tapp, även om hans poängskörd har haft en nedåtgående trend senaste säsongerna. Laget har en stabil forwardsuppsättning och tre kedjor att rulla på som är kapabla att göra mål. Ändå är känslan att laget är inne i ett kritiskt skede där spelarna behöver hitta en växel till under säsongen, annars kommer det säkerligen bli förändringar i truppen. Frågan kvarstår också vem som ska axla kaptensbindeln.

Backsidan ser efter Giordanos flytt väldigt defensiv ut. Rasmus Andersson löste 21 poäng på 56 matcher förra säsongen. Närmast hittar vi Noah Hanifin med 15 poäng på 47 matcher. Calgary har inte ligans offensivaste backar med andra ord. Målet vaktas av Jacob Markström som under säsongen 2019/2020 var fenomenal i Vancouver men kommer från en sämre säsong senast. Eftersom andramålvakten Daniel Vladar är ett oprövat kort kommer Markström behöva hitta tillbaka till 2019/2020 formen för att Calgary ska ha en bra chans att nå slutspel. Målvaktsduon känns på förhand som ett potentiellt problem för Calgary.

Laget har haft en nedåtgående trend senaste två säsongerna, trots det sker knappt några förändringar i truppen. De förändringar som har skett gör snarare Calgary till ett svagare lag, speciellt med tappet av Giordano. Samtidigt som det inte händer mycket i Flames har andra lag i Pacific divisionen stärkt sina positioner. Säsongen 2021/2022 kommer vara avgörande för många spelares framtid i Calgary.

Missar slutspel

Vancouver Canucks

Vancouver var långt ifrån nöjda med fjolårssäsongen och har nu varit aktiva på spelarmarknaden inför årets upplaga av NHL. Många spelare har försvunnit under uppehållet, bland annat Alexander Edler som hela sin NHL karriär varit hemmahörande i Vancouver. Många nya ansikten har anslutit, vissa mer intressanta än andra. Oliver Ekman-Larsson och Conor Garland är de största nyförvärven, där Ekman-Larsson stärker upp backsidan och Garland forwardssidan.

Canucks har sedan tidigare en talangfull forwardssida med Elias Pettersson, J.T. Miller, Brock Boeser, Bo Horvat och Nils Höglander. Nu ansluter Conor Garland som varit en högpresterande spelare i Arizona de senaste säsongerna. Med 39 poäng på 49 matcher förra säsongen förser han Vancouver med ytterligare ett offensivt vapen av hög kvalitet. Han kommer tillsammans med befintliga forwards stärka upp en redan stark forwardsgrupp och Vancouver bör ha möjlighet att lösa betydligt fler mål denna säsong.

På backsidan hittar vi förutom nyförvärvet Ekman-Larsson den mycket poängstarka Quinn Hughes, vars spel på blålinjen är en av Vancouvers starkaste anfallsvapen. Senaste två säsongerna har den spelskickliga backen gjort 41 respektive 53 poäng. Kanadensarna har ett mycket bra anfall med andra ord, problemet har snarare legat i det defensiva. Förra säsongen släppte laget in 187 mål, bara San Jose var sämre i samma division. Om slutspelet ska bli verklighet kommer försvaret behöva täppa till bättre bakåt.

På målvaktssidan har Thatcher Demko fått sällskap av Jaroslav Halak, en rutinerad målvakt som senast kommer från spel i Boston. Om Demko gör en bra säsong och Ekman-Larsson får lite ordning på det defensiva skulle Vancouver kunna bli en utmanare om slutspel i Pacific division. Jag tror dock att lagets defensiv blir deras fall. Backsidan är bland de svagare i NHL och det riskerar att avgöra klubbens öde.

San Jose Sharks

Det börjar bli dags för laget från Kalifornien att se verkligheten för vad den är, Sharks är inte längre ett slutspelslag även om de gärna vill tro det. För några år sedan var San Jose ett riktigt bra lag. Säsongen 2015/2016 var laget i Stanley cupfinal och efterföljande säsonger gick man till slutspel. 2018/2019 åkte laget ut i semifinalen mot de slutgiltiga vinnarna St. Louis Blues. Efter en lång period av bra resultat har nu laget en tydligt nedåtgående trend.

Inför säsongen har det inte hänt nämnvärt mycket bland forwards och backar. Toppkedjorna ser mer eller mindre ut som tidigare säsonger. Det har däremot rört sig längst bak på isen. James Reimer och Adin Hill har anslutit till laget för att vakta kassen. Reimer har inte varit förstemålvakt på några år och Hill har aldrig varit förstemålvakt. Sannolikt kommer målvakten som ser bäst ut på försäsongen inleda som förstakeeper, men vi kommer under säsongen se dessa två byta plats till och från.

Om San Jose kan få ordning på spelet och hitta en nytändning finns det spelare med höjd och hög kapacitet.

Evander Kane, Logan Couture, Timo Meier och Tomas Hertl är spelare som tidigare säsonger tillhört toppen i poängligan och varit en del av San Joses framgångar. På backsidan hittar vi rutinerade Brent Burns och svenske Erik Karlsson, två backar som under sina bästa stunder är toppbackar i NHL. Offensiv kapacitet finns i laget, men samtidigt hamnade de bara på 25:e plats i mål-ligan förra säsongen. För ett lag som tidigare burits av sin offensiv är det högst otillräckligt. Med näst mest insläppta mål i ligan förra säsongen har San Jose mycket kvar att jobba på innan de återigen kan bli ett slagkraftigt slutspelslag.

Los Angeles Kings

Senaste säsongerna har Kings levererat högst blygsamma resultat och varit i botten av divisionen. Det har under många säsonger funnits en stabil kärna av spelare, men bredden har saknats och det har gjort laget aningen för lätta att stänga ner bakom storstjärnan Anze Kopitar. Inför säsongen har Kings tagit in några högintressanta värvningar, samtidigt som laget vilar stabilt på veteranerna utan att ha tappat nyckelspelare.

Viktor Arvidsson har tillkommit från Nashville för att stärka upp det offensiva spelet. Även om de senaste två säsongerna varit sämre finns det en mycket skicklig målskytt i Arvidsson som är kapabel att göra över trettio mål på en säsong. Från Montreal kommer den mycket defensivt skickliga forwarden Phillip Danault som förser Kings med en pucktrygg och spelskicklig centerforward. På backsidan har Alexander Edler anslutit, en bra back som bör kunna stabilisera försvaret något. I mål hittar vi Calvin Petersen, enligt min modell en topp 10 målvakt i NHL, uppbackad av rutinerade Jonathan Quick som andramålvakt.

Los Angeles har några intressanta yngre namn som kan utgöra en oväntad uppsida för laget under säsongen. Quinton Byfield gicks som två i draften och förhoppningen är att han under säsongen ska ta klivet upp från AHL. Gabrial Vilardi har hunnit med 64 matcher i Los Angeles-tröjan och 30 inspelade poäng. Kan 22-åringen fortsätta sin utveckling kommer han bli ett bra komplement i offensiven.

Summan av allting är att tre bra spelare har anslutit till truppen och bidrar med egenskaper som kommer stärka lagets chanser att nå slutspel. Modellen såväl som spelbolagen håller inte Kings som ett slutspelslag. Jag kan dock se en utveckling där laget presterar över förväntan om Arvidsson kan hitta tillbaka till den målskytt han varit tidigare i karriären. Med de spelare som kommit in får äntligen Kings en bättre bredd på truppen och fler offensiva hot såväl som en mer stabil backsida. Det tillsammans med en bra målvakt och några intressanta yngre spelare skapar en potentiell uppsida som bolagen och modellen inte räknar med.

Anaheim Ducks

Anaheim kommer från en riktig katastrofsäsong resultatmässigt. Utöver att laget kom på sista plats i divisionen slutade Ducks i den absoluta botten även i totaltabellen, alltså sämst poängskörd i hela NHL. Letar vi anledningar till det dåliga resultatet framgår det att man inte bara gjorde minst mål i hela ligan, laget hade ett av de uddlösaste powerplay NHL någonsin skådat. En utdelning på 8,9% är bortom gränsen för vad som anses acceptabelt.

Inför kommande säsong satsar organisationen fortsatt på de ynglingar som förstärkt truppen under tidigare säsonger. Spelare som Trevor Zegras, Isac Lundeström, Sam Steel och Jamie Drysdale förväntas växla upp och axla större ansvar. Om Zegras kan fortsatta sin uppåtgående trend från slutet av förra säsongen kan han snart vara den mest framstående spelaren i laget. Även Drysdale lovordas mycket och är en stor del av den satsning Anaheim gör för framtiden.

Tittar vi bortom de yngre talangerna hittar vi fortfarande veteraner som Ryan Getzlaf, Adam Henrique och Kevin Shattenkirk i truppen. Även om rutin är bra att ha börjar åldern göra sig påmind. Det finns fortfarande bra spets i förra årets poängbästa spelare, Maxime Comtois och Rickard Rakell. Om de två spelarna tillsammans med de yngre förmågorna kan hitta en synergi finns åtminstone chansen att laget inte hamnar sist i målprotokollet. I spel fem mot fyra kan laget knappast göra annat än att bli bättre.

Laget bygger för framtiden och är fortfarande inne i den smärtsamma processen att bygga underifrån och hoppas på en bra utveckling i unga och relativ orutinerade spelare. Anaheim kommer inom några år kunna vara ett slutspelslag igen, men inte denna säsong.

Hur slutar då NHL 2021/2022?

Här är mina tips för varje division - lag, poängställning och vilka som går till slutspel. Hitta och jämför de bästa oddsen, låt tabellen insperera dig!

Eastern - Atlantic Poäng
Tampa 108
Toronto 106
Boston 104
Florida 102
Montreal 92
Detroit 78
Ottawa 77
Buffalo 68
Western - Central Poäng
Colorado 116
Minnesota 96
Dallas 94
Winnipeg 94
St. Louis 92
Chicago 89
Nashville 87
Arizona 70
Eastern - Metro Poäng
NY Islanders 98
NY Rangers 96
Pittsburgh 96
Carolina 95
Washington 95
New Jersey 92
Philadelphia 90
Columbus 77
Western - Pacific Poäng
Vegas 109
Edmonton 97
Seattle 95
Calgary 93
Vancouver 90
San Jose 83
Los Angeles 82
Anaheim 73

Bästa långtidsspelen inför NHL-säsongen 2021/2022

  • Seattle att gå till slutspel @ 1.95
  • Minnesota att vinna Stanley Cup @ 29.00
  • Seattle över 89,5 poäng @ 1.95
  • Washington att missa slutspelet @ 2.25





Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.