Din guide till Hockey-VM 2024!

Hockey VM 2023
Den 10 maj drar Hockey-VM i Tjeckien igång! Tre Kronor kommer till mästerskapet med en stjärnspäckad trupp och medaljchanserna är höga. Vi kommer bjudas på ett Hockey-VM av högsta klass och här nedan hittar du allt du behöver veta inför turneringen!

Levande spel

2024-05-10 16:20
Slovakien ML @ 1.86
Slovakien
Tyskland
2024-05-10 20:20
Tjeckien ML @ 1.90
Tjeckien
Finland
2024-05-10 20:20
Sverige vinna VM-guld @ 4.00
2024-05-10 20:20
Lettland utslaget i gruppspelet @ 1.95
2024-05-10 20:20
Schweiz Ö 13.5 poäng @ 1.66


Då har det äntligen blivit dags för Hockey VM 2024! Årets mästerskap höjer förväntningarna ordentligt på den hockey som stundar. Vi ser en hel drös med stjärnor från NHL som anslutit de senaste veckorna och ännu finns chans på att ytterligare spelare från andra sidan Atlanten ställer sig till förfogande. För svensk del ser det bra ut, med mästerskapets utan tvekan bästa backuppsättning. Spelare som Victor Hedman, Erik Karlsson, Rasmus Dahlin, Marcus Pettersson och Jonas Brodin inger hopp för Tre Kronors chans på de fagrare valörerna av en medalj!

När börjar och slutar Hockey-VM?

Ishockey-VM för herrar 2024 äger rum i Prag och Ostrava i Tjeckien, från den 10 till den 26 maj. I vår guide kan du hitta spelschemat, TV-sändningstiderna och information om Tre Kronors laguppställning.


Hur spelas Hockey-VM?

Grupp A
Tjeckien, Danmark, Finland, Norge, Schweiz, Österrike, Storbritannien och Kanada.

Grupp B
Frankrike, Tyskland, Lettland, Slovakien, Sverige, Kazakstan, Polen och USA.

De fyra främsta lagen i varje grupp kvalificerar sig för kvartsfinal, där förstaplacerade laget i en grupp möter det fjärdeplacerade laget i den andra gruppen, och andraplacerade laget ställs mot tredjeplacerade laget från den andra gruppen.

Vid lika poäng mellan två lag avgörs placeringen genom resultatet i deras inbördes möte.


Var hittar jag de bästa oddsen på Hockey-VM?

De bästa oddsen hittas lätt och smidigt här på 1x2.se!

På odds-sidan för Hockey-VM hittar du samtliga odds både inför turneringen och för enskilda matcher. På sajten finns det även möjlighet att ta del av vassa recensioner av de bästa bettingsidorna samt de bästa oddsbonusarna.


Då spelar Tre Kronor

Fredag 10 maj, 20:20: Sverige-USA (TV6 & Viaplay)
Söndag 12 maj, 20:20: Sverige-Polen (TV6 & Viaplay)
Måndag 13 maj, 20:20: Tyskland-Sverige (TV6 & Viaplay)
Torsdag 16 maj, 16:20: Kazakstan-Sverige (TV6 & Viaplay)
Lördag 18 maj, 12:20: Lettland-Sverige (TV6 & Viaplay)
Måndag 20 maj, 16:20: Sverige-Frankrike (TV6 & Viaplay)
Tisdag 21 maj, 20:20: Sverige-Slovakien (TV6 & Viaplay)

Kvartsfinalerna spelas 23 maj. Semifinalerna spelas 25 maj. Bronsmatchen och finalen spelas söndag 26 maj.


Vilka är de regerande mästarna?

Förra året vann Kanada VM-guld. Senast Sverige vann var 2018!

2023: Kanada
2022: Finland
2021: Kanada
2020: Inställt
2019: Finland
2018: Sverige
2017: Sverige
2016: Kanada
2015: Kanada
2014: Ryssland
2013: Sverige

Inför Hockey-VM 2024

Mycket av fokuset hamnar som alltid på stjärnorna från NHL, speciellt detta mästerskap då väldigt många spelare har anslutit från världens bästa hockeyliga. Det är inte bara Sverige som kommer till spel med mycket NHL-rutin, även USA och Kanada har NHL-täta lag. Värdnationen, Tjeckien, har inte samma NHL-bredd, vilket inte heller vårt hockeytokiga grannland i öst, Finland, har. Men stjärnglans betyder inte alltid framgång och det tjeckiska landslaget kommer ha stort stöd på läktarna och vi får inte heller glömma att toppspelare i de europeiska ligorna håller väldigt hög klass!

Grupp A

Grupp A består i 2024 års turnering av Danmark, Finland, Kanada, Norge, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien och Österrike.

1. Kanada

Gruppens favoriter, Kanada, kommer till mästerskapet med en NHL-packad trupp. Kanadensarna är även de regerande mästarna efter att ha besegrat Tyskland i finalen förra året.

I mål har kanadensarna St. Louis Blues målvaktsduo, Jordan Binnington och Joel Hofer att tillgå. Bägge två gjorde riktigt bra säsonger i NHL och just förstemålvakten, Binnington, är en målvakt av väldigt hög kaliber när han är i zonen. Kanada har förmodligen mästerskapets bästa målvaktspar, en bra grund att stå på. Även backsidan är solid. Här finns talanger som Owen Power (Buffalo), Bowen Byram (Buffalo), Olen Zellweger (Anaheim) blandat med mer rutinerade herrar som Jamie Oleksiak (Seattle), Colton Parayko ( St. Louis) och Damon Severson (Columbus). Backarna matcher inte Tre Kronors kvalitet, men inte minst de yngre talangerna Zellweger, Byram och Power är offensivt skickliga och adderar definitivt hot från blålinjen.

Kanadas forwards håller också fin klass för mästerskapet. Inte minst affischnamnet Connor Bedard kommer säkerligen vara på mångas läppar under turneringen gång. Men det finns andra spelare värda att hålla ett extra öga på med. Michael Bunting, Dylan Cozens, Adam Fantilli, Dylan Guenther, Jared McCann, Dawson Mercer och Andrew Mangiapane för att nämna några etablerade namn i NHL som spelare på en hög nivå. Väl värd att slänga blicken efter är även Macklin Celebrini, som förväntas gå som etta i draften om några månader.

Kanadas lag är bra och bör rankas högst upp i Grupp A. Samtidigt tycker jag inte att det är VM:s bästa lag. Målvaktsduon är förvisso bra och backarna är offensivt fina men det finns lite luckor i det defensiva som kommer ställa höga krav på Binnington att “köpa ut” Kanada när de möter bra motstånd. De har några fina tvåvägs-forwards i Kanada som står sig bra i NHL, men bakom Bedard och McCann är det lite oklart vart målen ska komma ifrån. Kanada ska betraktas som en av de givna medaljkandidaterna och de kan mycket väl gå hela vägen till en final, men de är inte mina favoriter i turneringen.

2. Tjeckien

Värdnationen för Hockey-VM! Senast Tjeckien vann VM-guld var 2010, den gången spelades VM i Tyskland, nu drömmer det tjeckiska landslaget om att återupprepa bedriften inför hemmafansen.

I mål har Tjeckien plockat in tre NHL-målvakter. Karel Vejmelka (Arizona), Petr Mrázek (Chicago) och Lukas Dostal (Anaheim). Solida målvakter som alla gjort gott om matcher i NHL. De tillhör dock inte toppen av ligan även om Vejmelka emellanåt håller riktigt hög klass. Framför målvakterna är det blandad kompott. Backarna är mestadels spelare från den inhemska ligan. Det är dock mycket rutinerade backar och Michal Kempný, Tomáš Kundrátek och Libor Hájek har provat på spel i NHL tidigare i karriären. Tjeckien har även två aktiva NHL-backar med i truppen; Radko Gudas och Jan Rutta. Inga finlirare direkt. Samtidigt är inte heller någon som gärna bråkar med Gudas som spelar fysiskt och gör ont att möta. Till skillnad från Kanada har Tjeckien inga backar som direkt ser ut att addera allt för mycket offensiv flärd till laget, men det finns istället gott om defensiv skicklighet som kan göra att det blir svårt att få hål på tjeckerna.

På tal om rutin hittar vi den evigt unga Roman Červenka med även i årets upplaga av det tjeckiska landslaget. Han fortsätter trots sina 38 år fyllda att vara tongivande i den schweiziska ligan och tangerade denna säsong 12+28 på 47 matcher med sitt Rapperswil. Han får sällskap av en hel del spelare från den tjeckiska ligan men även en och annan NHL-spelare; Dominik Kubalik, David Kämpf och Ondrej Palat är vad Tjeckien har hämtat från NHL. Trion kommer från högst mediokra säsonger och istället tycker jag att det är mer intressant att hålla koll på Färjestads succévärvning inför säsongen, David Tomasek, som vann skytteligan i SHL. Även svenskbekantingen Radan Lenc finns med i truppen.

För den som kan sin hockey inser man att spelarna jag radar upp inte är några ungdomar. Tjeckien väljer att gå med ett mycket rutinerat om än något ålderstigen trupp. Den yngsta spelaren är David Spacek, född 2003, som tillsammans med målvakten Lukas Dostal är de enda spelarna födda på 2000-talet. Rutin kommer man långt på, men det tjeckiska landslaget skriker inte direkt fart och fläkt. Däremot vet dessa herrar vad som krävs för att gå långt och med fansen i ryggen kommer det vara jobbigt att möta Tjeckien. Medalj är inte att utesluta, men VM-guld känns tveksamt.

3. Schweiz

Schweiz är alltid högintressanta bakom de traditionellt mer starka hockeynationerna. Den schweiziska hockeyn fortsätter att må bra, och samtidigt som deras inhemska liga plockar SHL-stjärnor fortsätter de ha bra återväxt i de egna leden. Truppen de ställer på isen detta mästerskap ser dessutom mycket spännande ut efter beskedet att flera av deras NHL-stjärnor ansluter!

Under söndagen kom beskedet att Patrick Fischer fått ja från flera NHL-spelare, och tunga namn dessutom. Roman Josi, en av världens bästa backar de senaste åren, snittade återigen över 1 poäng/match med sitt Nashville Predators och är åter nominerad till Norris Trophy, kommer att vara med. Det kommer även Jonas Siegenthaler att vara, en back med fina kvaliteter som det ofta pratas för lite om i NHL. I målet har Schweiz Akira Schmid från New Jersey Devils-organisationen. En målvakt som har framtiden för sig, men ännu inte håller någon stabil nivå i NHL utan harvar mellan NHL och AHL.

Schweiz har även fått ja från Nico Hischier (Devils), Pilipp Kurashev (Blackhawks) och Nino Niederreiter (Jets). Nico Hischier kommer motståndarna behöva bevaka ordentligt. Hischier har gjort 27+40 i grundserien denna säsong med Devils. Kevin Fiala är ännu oklar till spel då han just nu inväntar födsel av sitt barn. Men jag vill även slå ett slag för Kurashev som i ett blekt Chicago Blackhawks tillsammans med Connor Bedard var en stor ljusglimt. Den numera 24-årige schweizaren gjorde 18 mål och 36 assist, något av en genombrottssäong och det är uppenbart att han tagit ett kliv framåt. Offensivt ser Schweiz riktigt frejdiga ut och med gott om spelare i den inhemska ligan som håller hög kvalitet är detta ett lag och en offensiv att passa sig ordentligt för.

4. Finland

Vi rör oss till våra hockeytokiga grannar i öst. Finland är som alltid att räkna med i mästerskapssammanhang men till skillnad från Tre Kronor är det långt från fullsmetat med NHL-spelare, istället är det många spelare från den inhemska ligan (Liiga), blandat med en hel del SHL-namn och några riktigt intressanta talanger vi ska kika lite extra på.

Vi börjar med målvakterna. Emil Larmi, Lassi Lehtinen och Harri Säteri är trion som Finland har med sig till VM. De två förstnämnda återfinner vi i Växjö och Modo medan Säteri numera spelar i den schweiziska ligan. Alla tre har gott om rutin från landslaget och gör sällan någon besviken. Backarna som Finland tar med sig är likt Tjeckien en rutinerad upplaga. Här finner vi bland annat Oliwer Kaski och Rasmus Rissanen från SHL. Vi har även Olli Määtää från Detroit Red Wings och Mikko Lehtonen som spelade i Oskarshamn några säsonger sedan. Likt Tjeckien är det en backuppsättning som inte direkt skriker fart och fläkt. Det är dessutom långt från några världsstjärnor och även om backarna bör stå sig bra mot det enklare motståndet är jag inte säker på att de står pall för de mer offensivt skickliga lagen. Jag känner mig tveksam till att detta är bra nog för mer framskjutna placeringar.

Det finns lite NHL-inslag bland forwardsen i Finland. Mikael Granlund (San Jose), Jesse Puljujärvi (Pittsburgh) och Valtteri Puustinen (Pittsburgh) lirade alla i Nordamerika denna säsong. Bakom dessa hittar vi bland annat Jere Innala som gjorde succé med Frölunda och var en av slutspelets allra bästa spelare med hela 11 mål! Vi hittar även Ahti Oksanen (Oskarshamn) och Hannes Björninen (Örebro) som lirat i SHL ett par säsonger och har spetsegenskaper. Mest intressant i truppen är dock Konsta Helenius, 17 år, som imponerat stort med Jukurit i den finska ligan och spelade fram till ett av målen mot Tre Kronor i genrepet inför VM, där han även satte ett mål i straffläggningen.

Finland spelar alltid kollektivt stark hockey och står upp för varandra. Det som denna trupp saknar i kvalitet kan de säkerligen kompensera för i hårt slit, frågan är bara hur långt det räcker? I en grupp A som har mer talangfulla lag och ett högmotiverade tjeckiskt landslag med fansen i ryggen tror jag Finland riskerar att hamna lite på kälke, speciellt om de skulle förlora öppningsmatchen mot just Tjeckien. Jag är inte allt för optimistisk och ser inte riktigt någon uppsida mer än att vi vet att finnarna ofta presterar bra i dessa sammanhang, men med denna trupp till sitt förfogande känns medaljer tveksamt.

5. Danmark

Det danska laget kommer likt Norge, Storbritannien och Österrike få väldigt svårt att hävda sig mot de väldigt sannolika topp 4-nationerna ovan. Därför djupdyker jag inte riktigt i samma utsträckning när det kommer till dessa fyra landslag. Danmark har dock vid ett par tillfällen de senaste åren hotat bättre lag när de haft en bra dag på jobbet. I Hockey-VM 2022 stod Danmark för en ordentlig knall när Kanada besegrades med 3-2. Detta VM är det som vi konstaterat väldigt mycket högre nivå på topplagen och gapet känns betydligt större än tidigare år. Man saknar dessutom sin storstjärna Nikolaj Ehlers.

Danmark har sedan förra VM:et bytt förbundskapten. Det är numera före detta Rögle-profilen Mikael Gath som efter fem säsonger som huvudtränare i Kristianstad tagit över efter Heinz Ehlers.

Danmark har några spelare som utmärker sig. Vi hittar bland annat Mikkel Aagaard från Modo, Joachim Blichfeld från Växjö, Nick Olesen från Oskarshamn och Patrick Russell från Linköping. Vi hittar även Modos nyförvärv inför nästa säsong, Alexander True i truppen, som provat spel i NHL några matcher (främst AHL). Den unga HV71-talangen Oscar Fisker Molgaard född 2005 har kvaliteter och bör kunna hävda sig. Det finns SHL-rutin och Danmark bör inte ha alltför svårt för att avväpna lagen nedanför, men det kommer krävas något alldeles extra för att på riktigt utmana om en topp-4 placering. Ska dock något lag utanför de “givna” topp fyra kunna göra det, ska det vara Danmark som åtminstone har en chans, om än en liten sådan.

6. Norge

Norge har som vanligt ingenting med något slutspel att göra. Däremot kom det för två veckor sedan besked att deras storstjärna i NHL, Mats Zuccarello, gör comeback i landslaget. Han flyger direkt till Prag och kommer att göra sin första match i landslagströjan sedan OS-kvalet 2021. Det stärker såklart Norges chanser betydligt att vinna ett par matcher vilket är viktigt för att slippa degradering. Under VM 2023 åkte Slovenien och Ungern ur.

Bakom storstjärnan är det ett lag fyllt med spelare från den inhemska ligan, såväl som spelare från Hockeyallsvenskan. Det finns dock ett par inslag från SHL. Jonas Arntzen, målvakten från Örebro, gjorde en bra säsong och kommer att agera stabil utpost för Norge. Även Thomas Berg-Paulsen med en säsong i Malmö återfinns i Norges landslag. Även före detta Rögle-spelaren Johannes Johannesen kommer ansluta till det norska landslaget och efter att ha avslutat säsongen med Pelicans i Finland.

7. Österrike

Det finns nästan alltid en spelare i dessa mindre hockeynationer som sticker ut. I Österrikes fall handlar det nästan uteslutande om Marco Rossi. Den 22-årige Minnesota-forwarden är lagets mittpunkt. Efter att ha haft en genombrottssäong med 21 mål och 19 assist spås den unga österrikaren en ljus framtid i Minnesota Wild.

Österrike har en yngre generation hockeyspelare på gång som ser intressanta ut. Bakom Rossi hittar vi även Vinzenz Rohrer, född 2004, och numera en ordinarie spelare i ZSC Lions i Schweiz. Denna säsong blev det 7 mål och 12 assist i grundserien och ytterligare 2+2 i slutspelet. Även David Maier med ett förflutet i Södertäljes ungdomsverksamhet är intressant att hålla lite extra koll på. Annars är det framförallt Dominic Zwerger och Bernd Wold som spelar i den schweiziska högstaligan som är nämnvärda. Övriga spelare hittar vi i den inhemska ligan och Österrike lär få slåss med Storbritannien om att stanna kvar i A-VM nästa år.

8. Storbritannien

Kommer ni ihåg Liam Kirk? För er som minns Hockey-VM 2021 skapade den unge britten, då spelandes i Hanhals IF i HockeyEttan, rubriker när han tillsammans med kanadensaren, Andrew Mangiapane, gjorde lika många mål i gruppspelet (7 mål) och toppade skytteligan. Sedan dess har Krik hunnit med att prova spel i AHL, spel i Liiga (Finland) för att just nu vara en ordinarie spelare i HC Litvinov i tjeckiens högstaliga. Där har han gjort succé och utöver sina 19 mål i grundserien blev han även den målbästa spelaren i slutspelet med hela 9 mål på 13 matcher!

Bakom Kirk får britterna i stort sett bara förlita sig på spelare från den inhemska ligan. En liga som är väldigt medioker om jag ska uttrycka mig snällt. Nyckeln för Storbritannien blir att besegra Österrike, inget som är en omöjlighet, men de lär samtidigt vara klara underdogs när de väl drabbar samman den 21 maj.

Grupp B

Grupp B består i 2024 års turnering av Frankrike, Lettland, Kazakstan, Polen, Slovakien, Sverige, Tyskland och USA.

1. Sverige

Okej, då var det dags att få upp hoppet ordentligt för jag gillar vad jag ser! Tre Kronor har presenterat den överlägset bästa backuppsättningen i detta VM. Victor Hedman, Rasmus Dahlin, Erik Karlsson, Jonas Brodin och Marcus Pettersson behöver ingen närmare presentation. Det är klasspelare rakt igenom som alla är stjärnor för sina respektive lag i NHL. Pettersson och Brodin hamnar kanske lite i skuggan av de övriga tre som är affischnamn i NHL, men båda två håller extremt hög klass och ska inte glömmas bort.

Bakom backarna hittar vi ännu mer NHL-kvalitet. Samuel Ersson tog över rollen som förstemålvakt i Philadelphia Flyers efter att Carter Hart försvann. Filip Gustavsson var tillsammans med Marc-Andre Fleury 1A/1B och spelade 45 matcher denna säsong. Hans framtida kollega som knackar på dörren till NHL, Jesper Wallstedt, finns också med i uppställningen. Han hade förmodligen spelat i NHL på ordinarie basis nästa säsong om det inte var för att Marc-Andre Fleury signerade ett nytt 1-års kontrakt med Minnesota Wild. Tre Kronor bör inte ha några problem med målvaktsspelet denna turnering, och trion ska betraktas som en av de starkaste i mästerskapet.

Några av turneringens bästa målvakter och den bästa uppsättningen backar i turneringen. Hur ser det då ut med forwards? Hittills har Sam Hallam presenterat nio forwards i skrivande stund. André Burakovsky, Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson, Adrian Kempe, Isac Lundeström, Victor Olofsson, Lucas Raymond, Pontus Holmberg och Fabian Zetterlund. Inte illa! Eriksson Ek kommer från en ny rekordsäsong med Minnesota Wild, där han prickade in 30 mål och assisterade till 34. Lucas Raymond fortsätter gå från klarhet till klarhet med 31 mål och 41 assist på kontot med Detroit Red Wings denna säsong. Fabian Zetterlund har fått prova på hetluften ordentligt och agerat playmaker i förstakedjan med San Jose Sharks samt vara med och styra i powerplay, totalt blev det 24 mål och 20 assist. Vi har även offensivt skickliga Adrian Kempe som var stekhet i slutspelet med Los Angeles Kings och gjorde 4 mål på 5 matcher. Under grundserien blev det 28+44, nästan 1 poäng/match, imponerande!

Än finns det utrymme för Sam Hallam att stärka truppen ytterligare. William Nylander hade varit ett drömnamn att få in, men än har vi inte hört något. William Karlsson som nyss blev utslagen ur slutspelet med Vegas Golden Knights dras med skadeproblem och lär inte ansluta. Det gör tyvärr inte heller Filip Forsberg eller William Eklund som tackade nej.

Grupp B kommer att handla om två lag, Sverige och USA. Vi slår dem på fingrarna vad gäller målvakter och backar men kommer få svårt att matcha jänkarna vad gäller bredden av kvalite de har i forwardsgruppen. Det återstår att se vad Hallam plockar in för att fylla de sista platserna i truppen, men att vi har kvalitet nog redan nu för att utmana om guldet. Jag hade dock gärna sett någon spetsspelare till för att helhjärtat våga tro på det.

2. USA

Som nyss nämnt är USA den stora utmanaren i gruppen. Amerikanerna har samlat ihop en ruggigt fin trupp och ska tillsammans med Tre Kronor och Kanada betraktas som favoriterna till guldet.

I mål kommer det handla om Alex Lyon, Detroit Red Wings-målvakten som just nu bara är uppbackad i det amerikanska laget av 19-årige Trey Augustine. Han spås förvisso en ljus framtid, men skulle Lyon få eventuella skadeproblem blir det en stor börda för den orutinerade Augustine att axla, som just nu spelar i NCAA (College Hockey).

Bland backarna finns det några guldkorn som säkert kommer förbises av gemene man. Jag tänker då främst på Alex Vlasic, hemmahörande i Chicago Blackhawks, som visade prov på ruggigt fina defensiva egenskaper i ett annars väldigt svajigt lag. Även supertalangen Luke Hughes kommer sätta bland annat det svenska försvaret på prov med sina fina framspelningar. Utöver ynglingarna hittar vi rutinerade Seth Jones, Zach Werenski och Jeff Petry. Werenski kommer från sin karriärsbästa säsong med Columbus Blue Jackets med 11 mål och 46 assist, så USA har offensiva hot från blålinjen.

Där det blir intressant på riktigt är dock när vi tar en närmare till på lagets forwards. Brady Tkachuk, Brock Nelson, Johnny Gaudreau, Cole Caufield, Matt Boldy, Joel Farabee och Trevor Zegras är alla etablerade på hög nivå i NHL. De får sällskap av ett par väldigt intressanta framtidsnamn i form av Will Smith och Ryan Kunin, två spelare som förväntas gå mycket tidigt i draften. Nyligen kom dock det tunga beskedet att Dylan Larkin, Detroit Red Wings-stjärnan, dras med en skada och blev tvungen att lämna återbud.

USA har ett väldigt namnkunnigt lag, men jag tycker det finns ett par saker att dissekera. Flera av dessa namnkunniga spelare kommer från väldigt mediokra säsonger. Gaudreau var för några säsonger sedan ett av NHL:s hetaste namn men han har varit ytterst blek under två säsonger i Columbus Blue Jackets. Trevor Zegras som som i fjol gjorde 23+42, har denna säsong dragits med skador och enbart gjort 6 mål och 9 assist. Brady Tkachuk fortsätter förvisso producera framåt, men tappar huvudet lika ofta som han gör mål. Men tillsammans med honom. Brock Nelson och Cole Caufield har laget målskyttar som är av hög klass. USA är en given medaljkandidat och kan mycket väl gå hela vägen, men Tre Kronors backuppsättning, bättre målvakter och marginellt svagare forwards gör ändå att Sverige hamnar ovanför USA i min ranking!

3. Slovakien

Det blev ett misslyckat mästerskap för Slovakien förra året som missade slutspel helt och hållet. Detta år ser det dock mer hoppfullt ut och Slovakien är lite av en joker i sammanhanget!

Utöver att Slovakien gränsar till Tjeckien och att slovakerna sannolikt får bra tryck på läktaren under sina matcher, så mönstrar de även ett spännande lag! Från NHL hittar vi bland annat Montreal Canadiens unga stjärnspelare, Juraj Slafkovský, som tillsammans med Caufield och Suzuki spelade riktigt bra hockey för Montreal. Det blev dessutom 20 mål och 30 assist för den 20 år gamla talangen. Vi kommer även hitta rutinerade Tomas Tatar, numera i Seattle Kraken, en spelare med mjuka handleder som fortfarande kan bjuda på trolleri. Martin Pospisil (Calgary Flames), Martin Fehérváry (Washington Capitals) och Simon Nemec (New Jersey Devils) är ytterligare NHL-spelare som plockats in. Från SHL kommer Slovakien även ha Leksandsduon, Peter Cehlárik och Marek Hrivík som har många matcher tillsammans både med och utanför landslaget.

Bakom NHL & SHL-spelarna hittar vi framförallt spelare från den tjeckiska ligan. Flera av de slovakiska spelarna är tongivande i den ligan. Robert Lantosi känner nog många igen efter sin tid i Sverige. I Bladá Boleslav gjorde han denna säsong 20 mål och 27 assist på 50 matcher. En annan spelare värd att nämna är Pavol Regenda som har stått och knackat på dörren till NHL men inte riktigt haft kvalitet att ta en plats, han fortsätter dock vara bra i AHL. På målvaktssidan kommer vi även få se spelare från den tjeckiska ligan som turas om. Samuel Hlavaj, Matej Tomek och Stanislav Skorvanek som nyligen rekryterades av Mountfield HK i Tjeckien. Målvakterna är knappast lagets styrka men borde hålla tillräcklig nivå för att det inte ska bli ett problem.

Jag skulle inte utesluta att vi kan se Slovakien skrälla mot bättre nationer, pass på Sverige och USA, detta är inte ett lag att ta lätt på!

4. Tyskland

Förra årets stora skräll! Tyskland tog sig hela vägen till en VM-final där man fick se sig besegrade av Kanada. Tysk hockey är inte att underskatta, den inhemska ligan håller hög nivå och tyskarna har varit en talangfabrik de senaste åren. Årets upplaga bör dock få det kämpigare när lagom omkring kraftsamlar.

Ingen Moritz Seider denna gång försvagar såklart tyskarnas chanser. Däremot har JJ Peterka från Buffalo Sabres och Nico Sturm från San Jose Sharks anslutit. Peterka visade upp sina offensiva färdigheter förra året i VM där han gjorde 6 mål och assisterade till sju. I Buffalo har produktionen fortsatt med 28 mål och 22 assist. Bakom de två NHL-spelarna hittar vi en uppsjö av spelare från den inhemska ligan, DEL. Det finns även inslag från den schweiziska högstaligan där Marc Michaelis och Dominik Kahun fortsatt levererar på hög nivå. Från DEL hittar vi fortsatt Frederik Tiffels och Leo Pfödler som länge varit en del av det tyska landslaget och dess framgångar. Bland backarna är den mest intressanta spelaren, Maksymilian Szuber, 19-åringen har gjort det bra i AHL och kan mycket väl få prova på spel med Arizona i NHL i framtiden om utvecklingen fortsätter åt rätt håll.

Årets upplaga av det tyska laget är inte lika intressant som föregående år. Det ser något svagare ut på papper och när lagen omkring plockat in betydligt bättre spelare lär Tyskland inte vara någon skräll att hålla i handen genom detta mästerskap. Det finns dessutom risk att tyskarna helt missar slutspel om Slovakien lever upp till förväntningarna, för Lettland är ett reellt hot som är tyskarna i hasorna.

5. Lettland

Många av oss minns säkert fjolårets bronsmedaljör, Lettland, och de bilder som spreds efter att de slog USA i bronsmatchen på hemmaplan. Mer glädje går knappast att skåda och hela Riga firade långt in på morgonen! Nu stundar ett nytt VM och någon bronspeng lär det knappast bli för letterna denna gång. Laget som sådant skiljer sig dock inte radikalt från förra årets upplaga, men som jag nämnde tidigare, lagen omkring är så pass mycket bättre att det ser omöjligt ut. Det som skulle kunna vara möjligt dock är att snuva tyskarna eller eventuellt slovakerna på en slutspelsplats.

I truppen hittar vi bland annat Rodrigo Abols, numera i Rögle, Martins Dzierkals som denna säsong spelat i Skellefteå och ett par bekanta namn från Hockeyallsvenskan i form av Miks Indrasis (Brynäs) och Rihards Marenis (Nybro). Indrasis hade en riktigt fin säsong med Brynäs och totalt blev det 29 mål och 41 assist i grundserien och slutspelet. Lettland kommer däremot att sakna Rudolfs Balcers som efter några säsonger i NHL numera spelar i Schweiziska högstaligan. Istället har en ung talang i Raivis Ansons, fått chansen för första gången med A-landslaget, till vardags spelandes i AHL. Även rutinerade Kaspars Daugavins kommer representera Lettland detta VM, numera spelandes i den slovakiska ligan.

Lagets enda NHL-stjärna hittar vi längs bak på isen. Det är 30-årige måvakten Elvis Merzlikins som kommer från en bra säsong i NHL med Columbus Blue Jackets. Jag ställer mig dock lite tveksam till att detta lag ska räcka mot exempelvis Tyskland över ett helt gruppspel. Det brukar vara snåla matcher när Lettland spelar och kanske kan de störa de något bättre lagen tillräckligt för att återigen traggla sig in i ett slutspel, men jag tror inte att de återupprepar den bedriften när de inte har hela läktaren med sig denna gång.

6. Kazakstan

Jahapp, då var det dags för Kazakstan. Eller snarare KHL-laget Barys Astana som vi nästan lika gärna kan kalla dem då bulken av spelarna kommer därifrån. Lagets stora stjärna, Nikita Mikhailis, har dock bytt klubbadress och spelare numera i mästarlaget Metallurg Magnitogorsk. Bakom honom är det rutinerade Roman Starchenko som en och annan säkert känner igen.

Bara för att det står KHL bakom många av spelarna får man inte tro att detta är något bra lag. Barys är en riktigt slagpåse i KHL och har varit det under lång tid, något det kazakstanska landslagets resultat vittnar om. Förut fanns även Curtis Valk och Viktor Svedberg med i det kazakstanska landslaget och backar vi bandet till 2019-2020 fanns det mer höjd i laget som varit inne i en generationsväxling. Hockey-VM 2021 var man nära att lösa slutspel för att 2022 och 2023 nätt och jämnt hålla sig kvar i högsta divisionen av Hockey-VM. Laget ser tunnare ut nu än då, men det är också ett lag som är oerhört svårt att placera. Baserat på de två tidigare mästerskapen får de det sannolikt kämpigt även denna gång.

7. Frankrike

Ligue Magnus heter Frankrikes högsta liga och det är därifrån de flesta av det franska landslaget huserar till vardags. Det finns dock några undantag och kanske kan vi se Frankrike inkassera några segrar mot främst Kazakstan och Polen för att hålla sig kvar i högsta divisionen.

Landets stora stjärna, Alexandre Texier, som till vardags spelar i Columbus Blue Jackets kommer inte att vara med i detta VM och representera Frankrike. Men trots det har fransoserna en NHL-spelare med i truppen. Pierre-Édouard Bellemare som spelar i Seattle Kraken. Han är ingen poängspruta direkt, men är duktig i det defensiva arbetet och höjer sig över resterande lagkamrater. Det är lite av ett återkommande tema för det franska laget, att alla utlandsproffs de har inte är några målsprutor. Undantaget är Stéphane Da Costa som fortsättningsvis spelar i KHL och är en av deras spetsspelare. Han kommer säkerligen vara Frankrikes bästa målgörare om ingen otippad kliver fram. Utlandsproffsen som Frankrike har bör dock vara skickliga nog för att de ska höja sig över Polen som jag tror blir gruppens slagpåse.

8. Polen

Jag ska vara ärlig, polsk hockey är INTE min specialitet! Faktum är att bara fem spelare i det polska landslaget inte kommer från den inhemska ligan och av de utlandsproffs man har är det bara två som spelar i de högsta ligorna. Aron Chmielewski och Pawel Zygmunt spelar i Tjeckiens högsta liga utan att på något vis sticka ut.

Senast Polen spelade Hockey VM var för 22 år sedan. Hockeyn i Polen har inte mått bra under 2000-talet och kantats av krisande ekonomi, misskötsel och svagt kommersiellt intresse. Förhoppningsvis kan deras avancemang till årets mästerskap vända på den negativa trenden som varit. Just nu rankas laget tvärsist i gruppen av alla spelbolag och det är svårt att inte instämma.

Långtidsspel Hockey-VM 2024

Sverige vinna VM-guld @ 4.00 Expekt

Lettland utslaget i gruppspelet @ 1.95 Expekt

Schweiz Ö 13.5 poäng @ 1.66 Betsson


Spel till första omgången av Hockey-VM

Tjeckien - Finland

Tjeckien - Finland

Fredag 20:20, VM

Som ni kan se ovan av min genomgång håller jag trots allt det tjeckiska lagret högre än det finska. Jag tror att de med fansen i ryggen inleder mästerskapet på bästa vis och får med sig en seger!

Tjeckien ML spelas på Svenska Spel till 1.90!


Slovakien - Tyskland

Slovakien - Tyskland

Fredag 16:20, VM

Jag är övertygad om att Slovakien går ett bättre VM till mötes detta år. Tyskland ställer en upp med en något svagare trupp medan slovakerna har plockat in en hel del NHL-spelare tillsammans med den final Leksandsduon Hrivik och Chelarík!

Slovakien ML @ 1.86 på bet365!






Levande spel

2024-05-10 16:20
Slovakien ML @ 1.86
Slovakien
Tyskland
2024-05-10 20:20
Tjeckien ML @ 1.90
Tjeckien
Finland
2024-05-10 20:20
Sverige vinna VM-guld @ 4.00
2024-05-10 20:20
Lettland utslaget i gruppspelet @ 1.95
2024-05-10 20:20
Schweiz Ö 13.5 poäng @ 1.66


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt