Lär dig mer om Över/Under-spel

Över/Under är precis vad det låter som: Vi spelar på om det sker fler eller färre av den sak spelbolaget har satt på linan, vanligtvis mål/poäng i en match. För enkelhetens skull håller vi oss till det under de generella exemplen. Vi avslutar med att gå igenom över/under-möjligheter för olika sporter.
Lär dig mer om Över/Under-spel

Vad är över/under-spel och varför ska jag spela på det?

Den vanligaste spelformen för hobbyspelare världen över är att spela på utgången i ett eller flera givna event - 1, X eller 2, men skrapar vi lite på den stora ytan i bettingvärlden finns en mängd roliga spelformer att utforska. Det första steget när man är redo att se bortom raka vinnarspel är för många över/under-spelet. Kort definerat som: Att något händer fler (över) eller färre (under) gånger under en match/möte.

Blir det över 6.5 hörnor i en fotbollsmatch? Vinner en tennisspelare fler än 22.5 game i en match? Gör en hockeyspelare över 3.5 skott på mål? Det finns många över- och underspel att ha koll på, så klart även antal mål vilket vi håller oss till i exemplen nedan.

Över/under och dess innebörd

När du spelar på en över/under-lina spelar matchens utgång ingen roll för själva spelet. När du spelar på en fotbollsmatch där linan är 2.5 mål och du spelar på “över” behöver du bara bry dig om att det blir minst tre mål i matchen, oavsett vem som gör det för vilket lag och när.

Trevägs-spel och Asian handicap

Den kanske vanligaste varianten av över/under-spel har en Asian-lina, där totalen är över/under X.5 (0.5, 1.5, 2.5 osv). Eftersom matcher aldrig har halva mål/poäng är det enkelt även för nybörjare att se hur det ska gå. Är linan på 2,5 mål vinner överspelaren om det görs minst tre mål i matchen. Görs det max två förlorar denne. Tvärtom gäller således för den som spelar underspelet. Max två mål ger vinst, minst tre ger förlust. Går man lite djupare in på den asiatiska marknaden hittar man “kvartsspelen” (över under 1.25, 1.75, 2.25, 2.75 etc).

Låt oss säga att vi lägger ett spel på över 2.25 mål i en fotbollsmatch. Blir det då två mål i matchen förlorar du halva insatsen. Blir det max ett mål förlorar du hela insatsen och blir det minst tre vinner du. Om du å andra sidan har spelat över 1.75 mål i samma match där det blir två mål får du halva vinsten. För att full vinst ska delas ut måste det bli minst tre mål i matchen på ditt spel på över 1.75 mål.

I kontrast till detta finns även trevägsspelen. Ofta ger dessa några punkter högre i odds Men här gäller bara över/under hela antal mål (1, 2, 3 osv). Blir det upp till och med det givna antalet mål på linan förlorar du spelet om du spelar över. Görs det fler mål vinner du. Omvänt gäller för underspelare.

Över/under i olika sporter

Beroende på sport så är över- och underlinorna givetvis olika - det är svårt att göra serve-ess i hockey. Vi går igenom vilka de populäraste över/under-spelen är för respektive sport och vad du ska tänka på innan du spelar dem.

Fotboll

Totala mål per match, antal mål per lag och hörnor i matchen samt per lag. Det är de stora marknaderna och där kan du hitta bra rekar om du är ny i spelformen. Vissa svenska spelbolag erbjuder även spel på över/under antalet avslut och mål på individuella spelare. Hörnor och även kort i matchen/per lag är marknader där många rekare gjort sig såväl namn som stora pengar.

Även om bolagen kommer “ikapp” och får bättre och bättre koll finns det rekare som fortfarande hittar stor edge, framförallt på hörnspel. Än mer initierade spelare kan även kika på marknaden över/under mål per halvlek, både totalt och per lag.

Basket

De vanligaste spelen är gäller antal poäng i matchen, antal poäng per lag och även frikast samt spelarpoäng. Om du ska betta på NBA bör du ha lagens schema i åtanke. Har ett lag rest mycket? När kom bortalaget till staden? Osv.

Ishockey

Antal mål i matchen, antal poäng per spelare och även antal skott på mål är vanliga spelformer. I SHL är målsnittet lägre än till exempel NHL men spelaromsättningen är högre i SHL vilket gör att det kan vara större volatilitet på vissa lag från ett år till ett annat. En intressant marknad i hockeyn är skott på mål per spelare. Tänk på att kika på om denne spelare spelar powerplay eller inte, var i hierarkin han spelar och hur de senaste matcherna har sett ut.

Amerikansk fotboll

Förutom poäng i matchen och per lag är running/throwing yards populära spel. Här spelar schemat mindre roll då det är förhållandevis få matcher på säsongen och därmed per vecka. Istället får skador och avstängningar större betydelse, även om trupperna är breda. Det taktiska spelet i amerikansk fotboll ska inte underskattas och här hjälper det att ha koll på hur vissa lag försvarar vissa spel.

Med det här i ryggen har du en bra grund när du ska börja spela på över/under. Lycka till!

Att tänka på när man ska spela

Det är väldigt lätt att tänka att det blir minst tre mål i en fotbollsmatch eller minst sex mål i en hockeymatch (vanligaste linan är 5.5 mål i till exempel NHL). Men att utgå från detta leder inte till vinst långsiktigt.

I vanlig ordning gäller det att ha koll på dagsaktuell information. Hur många mål har lagen gjort under säsongen? Hur många mål har de gjort under de senaste fem matcherna? Hur många har de släppt in under säsongen och på sistone? Där börjar researchen.

Vidare bör du ha koll på projicerade laguppställningar Är det två relativt jämna lag? Skulle båda kunna vara nöjda med kryss? Sådant kan hålla nere målproduktionen... Hur är skadeläget? Är någon avstängd?

Vanligast i Sverige är att spelet gäller vid full tid. Det vill säga att om en hockeymatch eller basketmatch - eller i vissa fall en fotbollsmatch - går till förlängning räknas inte detta in. På vissa utländska sajter är övertid ibland inkluderat, då ofta med lägre odds som följd.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

800 kr tillbaka vid förlust

eller 100% upp till 2000 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.