Olika sorters odds

Oddstyper

Numera kan det finns åtskilliga dussintals olika saker att spela på - för en enda fotbollsmatch. Vad betyder de vanligaste termerna? Vi går igenom vad du behöver veta.

Raka odds

Den enklaste typen av odds är den som rakt upp och ned anger hur mycket du får tillbaka om ditt lag vinner. Så ett odds på 2.25 innebär att för varje krona du satsar får du 2 kronor och 25 öre tillbaka om du vinner, för en vinst på 1.25 kr - men du förlorar kronan om du förlorar vadet. Det är vanligt att räkna i "units" i stället för kronor, detta för att det ska vara lätt att jämföra olika vad oavsett hur mycket pengar spelaren har eller vilken valuta som används. Ibland förekommer att du får pengarna tillbaka om matchen slutar oavgjort, i så fall står det när du lägger vadet. Detta är vanligast för amerikanska sporter, där det är vanligt att köra tills det finns en segrare.

Handikapp

Europeiska handikapp: Om två ojämna lag skulle mötas kan matchen göras mer spännande genom att låtsas att det ena laget har ett handikapp. Då får det ena laget ett antal låtsasmål. Så om Sevilla spelar borta mot Barcelona kanske de får 2 måls handikapp. Spelar du då på Sevilla och matchen slutar 2-1 till Barcelona har ju Sevilla 2 måls handikapp, så det räknas som att Sevilla i stället vunnit med 3-2, och du vinner vadet. Ibland händer det att något lag har till exempel +1.5 i handikapp, i så fall kan vadet helt enkelt inte sluta på kryss, så det finns alltid en segrare i vadet.
Asiatiska handikapp: För den asiatiska varianten gäller samma princip, men krysset - alltså möjligheten till oavgjort - tas bort helt. För handikapp som är hel- eller halvtal (t.ex. +1 eller -2.5) funkar det som med europiska handikapp: vinner ditt lag matchen med hjälp av (eller trots) handikappet så vinner du. Förlorar de så förlorar du. Och skulle det sluta lika efter handikapp så får du pengarna tillbaka. Men utöver det finns även kvartsodds, alltså +0.25, -0.75, och så vidare. De betyder helt enkelt att du satsar halva summan på oddset en kvart ovanför, och halva på oddset en kvart under. Ett exempel: om oddset är +1.25 och du satsar 100 kr, då är det samma sak som att du satsat 50 kr på +1.00 och 50 kr på +1.50 - inte så krångligt som det låter alltså!

Konvertera odds

Ibland kan du hitta odds som inte står med våra i Sverige vanliga decimalkomman. Amerikaner har - förstås - sitt eget system, och så även britterna. Utöver dessa system finns även några till som används i några exempelvis Hong Kong och Indonesien, men de brukar inte dyka upp för svenskar på internet.
USA-varianten kallas även för "moneyline" och representerar hur många units du behöver riskera för att vinna 100 units. Så ett odds på +200 innebär att du riskerar 100 för att vinna 200, alltså samma sak som 2.00 i svenska odds. Negativa tal förekommer också, då funkar det tvärtom, så att -200 betyder att du riskerar 200 för att vinna 100 - eller 1.50 som vi ser det.
Britternas system är det mest klassiska, och bygger på bråktal snarare än decimaler. Det är lätt att förstå men stundtals osmidigt att räkna på i huvudet. Täljaren anger hur mycket du tjänar om du vinner, och nämnaren hur mycket du riskerar. Så ett odds på 5/3 innebär alltså att du får tillbaka 8 units för varje satsade 3, dels 5 i vinst och dels 3 eftersom du får tillbaka insatsen med. Det motsvarar 2.67 med våra odds, eller egentligen 2.66...7 - det går nämligen inte alltid att konvertera från bråktalsodds till decimaler exakt.