Speltips: Dart-VM 2019/20

Året springer mot sitt slut, julgrannarna börjar klädas och årets världmästare i dart ska kronas. Det finns så mycket spännande med årets världsmästerskap så jag vet knappt vad jag ska börja. Men i denna text ska jag gå igenom vilka spelare som får ses som favoriter, vilka man ska hålla ett extra öga på och lottningen generellt.

Alexandra Palace:

Turneringen spelas som alltid inne i fina fina Alexandra Palace lokaliserad i London, även kallad Ally Pally. Arenan ligger upphöjd på en kulle och promenaden man tar upptill den, tillsammans med alla andra fans uppklädda i alla märkliga sorters kostymer är helt otrolig.

Arenan är inte den största, den tar runt en 3500 åskådare. Även om det inte är den största så är det den arenan som skapar den bästa stämningen. Jag har själv haft möjligheten att varit på två mästerskap, och jag kan inget annan än rekommendera er att ta ert pick och pack och åka dit.

Mängden öl som säljs under dessa tre veckor är helt abnorm. Så gott som varenda en av dessa 3500 åskådare per dag köper en varsin kanna och tar plats för att uppleva årets bästa fest med en hyfsad bra underhållning på scen. Jag själv lyckades också beställa en kanna med Vodka Redbull ett år, trots att det krävdes en rätt rejäl övertalning till bartendern som inte fick ge ut det. För att sedan se en magisk match mellan Van Gerwen och Van Barneveld. Jag vet att matchen var magisk i efterhand tack vare youtube, för jag minns då inte en pil.

Barneys sista dans:

Det kommer bli ett känslosamt mästerskap för många, mig inkluderat. Raymond van Barneveld har sedan jag börjat följa sporten varit spelaren jag alltid haft ett extra öga för, spelaren jag alltid har hejat fram i turneringarna. Men nu är det slut med det. När Barney kliver in i öppningsrundan mot Amerikanen Darin Young, så kan det vara dom sista professionella pilarna han kastar.

I 35 år har Nederländaren kastat pil professionellt. Detta har varit hans sista och kanske även det sämsta. Han har haft jättesvårt att hålla en konstant nivå året igenom, han blandar högt med väldigt lågt. Hans ”legacy” förstörs dock inte för det, han kommer alltid vara en av de allra största som spelat sporten med sin fem världsmästartitlar.

Barney har det fortfarande i sig och kan slå alla på touren, men väldigt sällan match efter match nuförtiden. Ett VM gynnar dock honom då han allt är laddad till max där och han får alltid minst en dags vila mellan varje match. I första rundan ställs han mot Darin Young, en match han ska vinna. Därefter ställs han mot unge Jeffrey de Zwaan, och där är jag rädd att det tar slut tyvärr. Oavsett hoppas jag Barney verkligen njuter och tar in hans sista mästerskap!

Favoriterna:

Michael van Gerwen:

Van Gerwen är storfavorit för jag vet inte vilket år i ordningen. Han är den på touren som konstant håller en hög nivå. Han har den högsta nivån inom sig och han dippar väldigt sällan och gör väldigt få dåliga matcher. VM betyder allra mest av alla turneringar för Van Gerwen och motivationen, som kan vara ett litet problem för han ibland, kommer vara på topp under julen.

Formatet gynnar Van Gerwen, han gillar setspel och långa format. Tar han sig bara förbi första omgångarna som spelas i bäst av 5 respektive 7 set så är han otroligt svårt att slå. Han kan hålla upp sin nivå i timme efter timme medan alla andra spelare alltid har en dipp däremellan. Van Gerwen är storfavorit och så ska det vara.

Gerwyn Price:

Gerwyn Price är andrefavorit att vinna turneringen, och det såg man inte komma när året tog vid. Han har dock förtjänat sin plats som andrefavorit. Han har varit ruskigt stabil och gått långt i varenda major under hela året. Nu på hösten har han ökat takten än mer. Final i European Championship, final i Players Championship och dessutom försvarade han sin titel i Grand Slam Of Darts. Han kastar höga averages på en daglig basis och blir farlig i jul om han håller upp denna nivå.

Peter Wright:

Två ständiga frågor gällande Peter Wright lyder, hur kommer hans hår ser ut, och vilka pilar kommer han till spel med? Den andra frågan är desto viktigare. Senaste tiden har han spelat med kolossalt stora pilar som jag inte hoppas att han kommer till spel med i VM. Han försöker alltid hitta den perfekta pilen. En pil som jag tror han redan har haft, men han nöjer sig då inte.

Wright har högstanivån att vinna VM, men har han huvudet för det? Åren tickar på och en VM-titel glider längre och längre ifrån honom. Om han kommer med ett bra set pilar, är redo att fightas, då kan han lyfta pokalen.

Gary Anderson:

Här har vi en man jag inte har en aning var han står skademässigt. Hans rygg är inte alltid med honom dessa dagar och det är den bidragande faktorn till att inte han är andrefavorit till denna titel. Han är den bäste spelaren tillsammans med Van Gerwen i startfältet enligt mig. Hans rygg och även lite brist på motivation har gjort att hans år har varit allt annat än bra. Stämmer dock allt för honom så kan han mycket väl gå och vinna denna titel för tredje gången.

Många spelare kan vinna titeln, marginalerna är inte alltför stora i denna otroliga sport, men dessa fyra ser jag som de med absolut störst chans.

Watch out!:

Jose de Sousa:

Här har vi en riktigt tågkrash gällande mattematik. Han lämnar märkliga outshots hela tiden och kan busta kast utan att veta vad han egenligen gör. Han är helt inne i sin egen värld. Men herrejösses vilken spelare. Han har kommit från så gott som ingenstans och har som förste portugis vunnit på Pro Touren i år. Han gör debut i Alexandra Palace i år, vilket brukar skrämma de flesta, men De Sousa i sin egen värld tror jag inte bryr sig nämnvärt. Han vinner inte denna turneringen, men håll ett extra öga på honom!

Chris Dobey:

Här tror jag vi har en, som när han avslutar sin karriär, har en VM-titel till sitt namn. Han är snuskigt bra Newcastlesonen. Han kaststill är min favorit på hela touren, inga konstigheter. Stadigt och alltid rakt. Han har inte högstanivån som de allra bästa än även om vi sett glimtar av den. Han har nu på hösten tagit sig till semifinal i såväl World Grand Prix och Players Championship vilket berättar att formen är det inget fel på. Han kommer kunna hota dom stora spelarna i enskilda matcher i detta mästerskapet, men att han går hela vägen i år har jag dock tyvärr svårt att se. En sympatisk och målmedveten kille, svår att ogilla.

Lottingen!

1.

I quarter nummer ett, allra högst upp, finner vi den förstaseedade Nederländaren Michael van Gerwen. Han kan inte vara mycket annat än nöjd med lottningen. Han har undvikit alla stora namn här och han ska bara ta sig ur denna quarter utan större problem.

I sin förstarunda lär han ställas mot Jelle Klaasen om denne nu lyckas ta sig förbi vilket Kevin Burness, och det är alltid lite kul. Varför då tänker ni? Van Gerwen skakar inte hand med Klaasen, han ger honom inte ens en blick. Klaasen har nämligen för flertalet år sedan skickat nakenbilder till en 15 årig tjej med funktionsnedsättning. Denna tjej är Van Gerwens frus syster. Så därav har Van Gerwen inte mycket för Klaasen och brukar ta fram sitt allra bästa spel mot honom.

Ian White är den spelare i denna quarter jag tror kan störa Van Gerwen mest. Han har kastat ruskigt bra på Europatouren i år och visar fram fötterna mer och mer på tv. Han har även lyckats slå Van Gerwen så han vet hur man gör det. Men jag är inte säker på att White lyckas ta sig till kvartsfinal så han får chansen, han har en förmåga att falla på mindre hinder under stora turneringar.

I den andra omgången kan vi få se ett heltyskt möte mellan den snabbt utvecklande Gabriel Clemens och den tidigare JuniorVM vinnaren Max Hopp. Det är nog omgångens match om jag får välja. Båda två har chansen att ta sig fram till kvartsfinal och en chans att få slå ut Van Gerwen.

Annars finns det dock inte mycket spännande från den första quartern, Van Gerwen bör få en behaglig resa om han är på tårna från första pil.

2.

I quarter nummer två vet man inte vilket håll man ska kolla åt. Gary Anderson med två titlar är där, Adrian Lewis med två titlar är där, förra årets finalist Michael Smith är där, stadiga Ratajski är där, och även den ryckande heta Nathan Aspinall som tog sig till semifinal förra året är där. Jag ska försöka bena ut hur den här quartern slutar.

Först och främst vill jag säga att någon av de seedade spelarna tar sig ur denna quarter. Ingen av de oseedade spelarna som går in i första omgången har någonting med det här att göra och ingen av dom har kvaliten att ta sig förbi tre seedade spelare. Även om det hade varit kul att se 65 årige Paul Lim stå för ett mirakel och göra det. Lim som förövrigt var den första spelaren att kasta en ninedarter i ett världsmästerskap. 1990 var året för det.

Om Garys rygg håller ihop genom dessa veckor så tror jag att han tar sig igenom denna quarter. Hans högstanivå är högst och han trivs verkligen på den här scenen. Ett troligt möte med Steve West i tredje omgången kan ställa till med problem med tanke på engelsmannens 180s, men Gary lär stå i ungefär 1,20 om dom möts. Sedan ställs han mot Aspinall eller Ratajski. Jag förmodar att det blir Aspinall som trots allt är något bättre än polacken även om han dock inte är lika stadig. I en eventuell fjärde runda mot Aspniall kommer han få svettas rejält.

Än mer kommer han få svettas i vad jag tror blir en kvartsfinal mot Michael Smith. Denne bör inte ha några problem att ta sig dit, om han tar sig upp i någorlunda nivå. Dimitri van den Bergh är inte uppe i samma nivå som Smith just nu, och det är inte heller Adrian Lewis som bör vänta i en fjärde runda. Det är en tuff quarter det här, men det bör i slutändan stå mellan Gary Anderson och Michael Smith, och där håller jag nog Gary som en liten favorit.

3.

Även quarter tre är fullsmetad med världsspelare som slåss om en plats i semifinal. Förutom de seedade spelarna i denna quarter finns det mängder med oseedade spelare som besitter kvalite. Kim Huybrechts har varit med ett bra tag och har en hög högstanivå. James Wilson kan sprattla till nu och då. Vincent van der Voort kan slå alla på sin dag. Framförallt finns även Raymond van Barneveld här.

Rob Cross får ändå ses som favorit att ta sig ur denna quarter, och med det sagt har han inte en enda enkel match på sin resa. En eventuell andra omgång mot Kim Huybrechts till att börja med är inte kul. Sedan väntar förmodligen Joe Cullen som har visat gång på gång på Europatouren vilken spelare han är.

Vem Cross får möta i en eventuell kvartsfinal vette katten. Peter Wright är helt klart den bäste spelaren på undre halvan, men hur bra kommer han vara dessa veckor? VM är hans nemesis och byter han dessutom pilar alltför mycket för han det tufft här. Dave Chisnall då? Jo han kan slå alla i hela världen. Inga kastar fler 180s än honom och han ger sig själv alltid chanser, men kan han hålla ihop det?

Kan Barneys saga få ett lyckligt slut? Kan han ta sig till en eventuell kvartsfinal mot Rob Cross? Ja jag säger då inte nej till det. Han har faktiskt höjt sig senaste månaderna Barney och sett rätt bra ut. Han trivs dessutom bra på VMscenen och älskar de stora matcherna.

Men nja, det lär nog bli en en kvartsfinal mellan Rob Cross och Peter Wright ändå. Dom har trots allt högst kvalite i denna quarter. Om nu Peter Wright tar sig hit tror jag han tar sig vidare. Han kommer gått igenom större test än Cross och därav tror jag har är den hetare av dom två i en annars 50/50 match.

Håll även ett extra öga på Noel Malicdem och Seigo Asada. Asiaterna tar steg framåt år efter år och dom är snart med och hotar på allvar. Båda dessa två kan kasta 100 averages och hota i enstaka matcher.

4.

Ännu en quarter där det känns som ett riktigt getingbo på förhand. I denna quarter finns det dock bara en oseddad spelare jag tror kan störa de seedade spelarna. Det är portugisen Jose de Sousa. Han kliver in mot Damon Heta, en match han ska vinna. Sedan går han i andra omgången mot Glen Durrant. Wow, den kan inte Durrant vara nöjd med i sin debut på Ally Pally scenen. Det blir inte lättare efter det då vinnaren, om inget oförutsett händer, väntar Daryl Gurney.

Vinnaren i den matchen går i åttondelsfinal mot lovande Chris Dobey eller rutinerade Mensur Suljovic. Glen Durrant har fått en helt bisarr lottning och han måste spela bra match efter match för att ta sig förbi alla dessa hinder.

På under halvan av denna quarter finner vi Gerwyn Price, den näst bästa spelaren i världen just nu efter Van Gerwen. Han har fått en tacksammare väg till en kvartsfinal och här lär inget kunna gå snett om han håller i sin form.

Price kliver in mot irländaren William O’Connor vilket är en perfekt första match. En match i bra rytm där han kommer behöva spela bra men egentligen inte ska ha några större problem. Därefter John Henderson som blir en liknande match. Han kommer behöva spela bra men egentligen inget större test. Sedan följer Mervyn King eller Simon Whitlock. Whitlock är inte särskilt bra just nu, och Kings rygg lär inte hålla för ett lång format. Gerwyn Price kommer spela kvartsfinal det är jag rätt säker på.

Vem Price möter i kvartsfinal är dock en tuff fråga. Jag tror Durrant har för tuff lottning för att komma igenom alla dessa matcher. Jag sticker ut hakan och säger att Chris Dobey lyckas kriga sig fram till kvartsfinal efter några riktigt jämna bataljer.

Oavsett vem Price ställs mot i kvartsfinal tror jag han är för bra för övriga i denna quarter och tar sig vidare härifrån och spelar semifinal i slutet av Decemeber.

Så om alla mina gissningar lyckas in så kommer vi ha två semifinaler som ser ut som följer, Michael van Gerwen-Gary Anderson och Peter Wright-Gerwyn Price.

Två semifinaler där den ene nog blir jämnare än den andra. Jag tror inte Van Gerwen får alltför stora problem med Gary över ett långt format. I den andra semifinalen tror jag dock vi skulle kunna få se ett 11e och avgörande set. Men jag håller väl nog Price som liten favorit. I finalen visar Van Gerwen att han är bäst i världen och sätter Price på plats med 7-2 i set. Där har ni facit!

Oj vilka veckor vi har framför oss. Luta er tillbaka, håll koll på min twitter om speltips behagar, och njut av pilar i världsklass.

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.