Mina tankar om kommande NBA-säsong.

Utah Jazz

Jazz, vilken offseason! Jag måste berömma dem för vad man lyckats ordna i Utah. Laget var på nedgång när Gordon Hayward tacka för sig och lämna för Boston men Gobert och grabbar sa ifrån, laget lever på sitt försvar och sin jätte i mitten - Gobert - som tillsammans med Donovan Mitchell och Joe Ingles gjort detta lag slagkraftigt. Nu har man veteranen Mike Conley som är en uppgradering från Ricky Rubio och Indiana Pacers clutchman Bojan Bogdanovic har kommit för att stötta upp detta fina bygge man har i Salt Lake. Jazz har varit ett starkt lag senaste åren och nu får man en fin injektion med veteraner som kan förändra matchbilden själv, vilket de har saknat tidigare. Conley och Bogdanovic kan skapa egna chanser för poäng själva men också veta när Mitchell ska ha bollen. Conley och Gobert kommer vara en dödlig duo precis som Gasol/Conley var i Memphis. Det finns så mycket alternativ till bra anfallsspel i årets Jazz att det kommer bli riktigt spännande att se om man kan vara ett lag som är topp 5 i båda kategorierna, anfall och försvar.

Jazz har haft en bra defensiv som sagt men man har haft det väldigt svårt att offensivt många gånger och det såg man inte minst förra året då Mitchell inte var lika effektivt pga att lag var beredda för honom den här gången och han hade inte riktigt stöd bakom sig förutom Ingles. Utah nu har skapat sig ett läge där man möjligen kan gå långt i slutspelet om det mesta går i lås för dem. Man har ligans kanske bästa försvar medans man har ordnat flera alternativ framåt, Mitchell kommer få mer ytor att opererar i nu när han har spelare som kan sätta bollen från tre på en jämn nivå. Han behöver inte ha bollen i sina händer hela tiden heller då Conley kan sköta det mesta i offensiven vad gäller passningsspelet. Mitchell och Conley kommer såklart alternera när det gäller vem som styr anfallet och som jag sa så kommer Mitchell få mer ytor och alternativ att passa till för poäng, detta kommer bli mycket spännande. Sen har man coach i Quinn Synder som är en väldigt bra coach som har etablerat en kultur i detta Jazz att jobba hårt och att ha disciplin i allt man gör. Visst, han har ett långsamt system offensivt men när man lurar in motståndet i deras egna tempo spelar det mindre roll då man hinner tillbaka för att försvara och man blir sällan ifrånsprungna i kontringsspelet. En lite anmärkning tycker jag dock man bör kunna göra bättre, man måste sluta låta sig bli överkörda i iso, det finns många gångar där motståndets bästa spelare haft 40 poäng eller mer mot detta Jazz, man är starka tillsammans men när spelare som James Harden kommer på besök blir man stekt för att Gobert blir utnyttjad eller för att man lämnar sin kamrat på ön för att bli lekt med.

Mina förväntningar för detta Jazz är ganska höga i vilket fall som helst, nu har man verkligen en möjlighet att visa fullt ut vad man går för. Man är i väst och det kommer alltid att vara tuffa lag man spelar emot men om hemmaplan funkar som det gjort tidigare år och om man kan spela lika bra borta som förra säsongen kommer man var högt upp i konferensen. Försvaret måste dock sitta som aldrig förr och om offensiven kan visa vad man går för ganska omgående här i inledningen kan man få en bra utgångspunkt när det börjar närma sig All-Star break.

Portland Trail Blazers

Portland inför den här säsongen är ett lag med stora förväntningar på sig efter att man tog sig till WCF, i min mening tycker jag dock inte att man ska ta i för mycket när det gäller det här laget. Ja, man har Lillard/McCollum de är All-Stars när de har sina dagar och vi såg hur bra de kan vara i slutspelet som var. Stor spelaromsättning har skett i detta lag som gör mig lite orolig vad gällande kemin men om man tittar på spelare vad de gör på planen så är exempelvis Hassan Whiteside en fin värvning. På och från planen är två skilda saker då han är ganska stökig och kan vara väldigt barnslig i sina uttalande i media och liknande i Miami. Portland har skapat en kultur i laget och detta vill man fortsätta jobba med och om Hassan fortsätter som han gjorde i Miami då han blev bänkad så kommer detta inte vara den bästa värvningen för Trail Blazers.

Laget har tappat ganska många spelare inför säsongen, spelare som gjorde bra ifrån sig i Portlands system. Aminu, Harkless, Turner t ex var alla bra försvarare som gjorde grovjobbet i defensiven där Lillard och McCollum inte är lika bra. Seth Curry är en bra skytt som man nu inte längre har och tillsammans med Aminu kommer man sakna deras kvalitet även om man tagit in Anthony Tolliver som kommer spela den rollen från bänken. Bazemore är helt okej men inget större hot, Mario Hezonja likaså och Pau Gasol kommer troligen inte spela jättemycket minuter när Nurkic kommer tillbaka, han är dock backup för Whitside så man vet aldrig.

Mina förväntningar för detta Portland är lite lägre än vad andras är, man har varit ett lag som spelat över sina förväntningar år in år ut men just i år tror jag man kommer få det tufft i getingboet i väst. Som sagt så har man tappat bra rollspelare och inte riktigt ersatt dessa fullt ut, Dame och CJ kommer spela som man alltid gör, inte för ojämnt men ändå inte kunna göra 25-30 poäng på en jämn nivå som Portland behöver, CJ mer än Dame. Många tror på att Anfernee Simons kommer ha ett bra år, jag vill vänta och se hur det går för honom innan jag räknar in honom i Portlands planer för säsongen. Trail Blazers är ett svårt lag att sätta fingret på med så mycket nya spelare på plats, sen vet jag inte riktigt hur Zach Collins kommer spela heller, man satsar på honom uppenbarligen när man skeppar iväg Meyers Leonard till Miami men kommer Collins vara ett hot ute från tre som Trail Blazers behöver? Svårt lag att analysera men man har dock spelat över förväntan i många år nu, det kanske börjar vända neråt i år?

Denver Nuggets

Denver spelade riktigt bra under förra säsongen, hemma. Defensiven var fin och Jokic var klass. Kommer man kunna fortsätta uppåt även i år? Jag är mer tveksam på att detta Denver kan spela lika bra defensiv som man gjorde förra året. Laget hade en väldigt bra defensiv när det gäller trepoängsskyttet och höll motståndarna nere runt 30%, tveksamt om man kan vara så bra i år. Det är naturligt att gå tillbaka ett par steg efter att man varit en uppstickare, därför hade jag inte varit förvånad om Nuggets inte spelar lika bra. Man har dock en grund att stå på med detta lag, Jokic, Murray, Harris och Barton är alla unga och kommer spela på en hög nivå under många år.

Nuggets i år kommer dock få ett regressions år med tanke på Jokic defensiv i pick and roll och andra former av försvar, han kommer bli utnyttjad match efter match och Millsap blir inte yngre. Jokic är Nuggets styrka och svaghet på samma gång och vi såg under slutspelet att han inte hänger med i försvarsspelet, Portland screenade med Jokic gubbe hela tiden och Nikola foulade ut i match 5, 6 och 7 av förklarliga skäl och detta har andra lag också sett. Jokic kommer fortfarande vara en All-Star och Denvers bästa spelare men det är ett problem att han inte är en bra allround spelare.

Murray, Harris och Barton är alla bra spelare och bra på vad de gör, dock ser man att alla tre egentligen inte riktigt är där än mentalt och har inte fått erfarenheten än att fatta bra beslut i majoriteten av lägena man har. Dock gillar jag verkligen Denver framåt, Murray/Jokic pick and roll från vänster sida så Murray kan attackera med sin bästa hand och Jokic kommer in mot korgen i en vinkel för enkla poäng är något man måste fortsätta misshandla motståndet med. Harris var en bra försvarare stundtals under säsongen och om han kan visa tendenser på att vilja guarda motståndets bästa spelare hela matchen lång borde han få chansen att visa vad han går för.

Jag gillar Denvers bänk, man har olika spelartyper som kan göra skada både framåt och bakåt. Torrey Craig t ex är en fin försvarare som kan avlasta Harris med att försvara motståndets bästa spelare. Nuggets har också rookies som kommer vara intressanta att följa i Bol Bol och Michael Porter Jr.

Nuggets som sagt kommer troligen inte vara lika bra i år som förra året men man har ett bra lag inför framtiden i ett allt tuffare Väst.

Oklahoma City Thunder

Rebuild är det enda jag behöver skriva för detta OKC. Man satsar på att få in unga lovande spelare för CP3 och Steven Adams alternativt Danilo Gallinari också och försöka att bygga genom draften ännu en gång. OKC fick in Shai Gilgeous-Alexander i traden med Paul George, med flera, vilket redan är en av de viktigaste byggstenarna för framtiden. Shai är en allround spelare med bra längd för sin position och han visade under säsongen att han inte är rädd att ta plats. Han kommer vara ett ljus för detta OKC detta år. Förhoppningsvis kan Paul vara en mentor till Gilgeous-Alexander dessa månader han är i laget. Det som kan vara negativt med Paul och Shai är att CP3 tar över och vill göra allt offensivt för detta lag och kan stagnera Shais utveckling medans han är där.

Mycket snack om trades när det gäller Chris Paul och Steven Adams just nu och man kommer troligen vilja ha affärerna gjorda ganska snabbt, senast december vill man ha bort Paul i alla fall.

Inga större förväntningar när det gäller Thunder då man helt enkelt är inställda på en rebuild och den här säsongen kommer vara ett första steg gällande det.

Minnesota Timberwolves

Varför är Minnesota ett lag med talang men kan inte ta sig ur träsket? Karl Anthony-Towns är lagets stjärna, han behöver dock en till stjärna med sig för att ta detta Timberwolves till slutspelet. Alla andra unga spelare som skulle hjälpa honom har verkligen inte levt upp till hypen, Andrew Wiggins jag tittar på dig. Inför säsongen ser jag inte Minnesota skörda framgångar, laget har fått in nytt blod i organisationen gällande GM platsen osv och det är fint men det är på planen man tar sig någon vart. Idag har inte Timberwolves ett lag som kan ta sig till slutspelet. Laget är ganska ungt fortfarande men KAT börjar komma in i hans prime snart och han lär vilja hinna med att ha framgång i klubben men det ser inte ut som att det kommer bli snart, tyvärr. Bänken har djup att leka med dock, det gillar jag. Även om Wiggins och Teague inte riktigt spelar på den nivån man vill att de ska göra så finns det bra ersättare i rotationen som Jordan Bell, Noah Vonleh, Jake Layman. Dessa spelare måste kliva fram på en jämn basis för att T-Wolves ska kunna göra något och hota om 8:e platsen.

Man har gjort om sin trupp ganska mycket, mest rotationspelare men det kanske är det man behöver för att lyfta laget. Det kommer bli svårt för detta lag att ta sig någon vart som sagt pga att man helt enkelt inte är tillräckligt bra, förutom KAT.

Förväntningarna är som förra säsongen, ingen tror på det här laget riktigt men samtidigt blir det intressant om man kan överraska.

//@jalsjalley

Ett inlägg av