En analys om WNBA säsongen 2019

Atlanta Dream

Angel Mccoughtry är GTD just nu efter att ha gått igenom rehab för ett skadat knä sen året innan. Kommer hon vara tillbaka i gammal god form när hon väl är tillbaka är den stora frågan. Tills dess kommer Tiffany Hayes och Renee Montgomery behöva kliva fram som front figurer i detta Dream som har en stabil defensiv med bigs i Jessica Breland och Elizabeth Williams som båda kan kriga under korgen för returer men också vara rim protectors på en hög nivå. Detta såg vi året innan då båda spelarna var topp 5 i blocks per match på 1.9 respektive 1.8, detta är väldigt bra för försvarsspelet i allmänhet då deras wings och guards kan styra motståndet mot paint där dessa två står och väntar på att sudda bort allt som kommer nära korgen. Mccoughtry, Montgomery och Hayes är farliga i försvaret de med med sina snabba reaktioner när det kommer till steals då alla tre snittade lite mer än 1 steal per match under året som gick. Deras identitet är försvar, få det andra laget att ta så svåra skott som möjligt och vara aktiva med händerna och fötterna i försvaret. Mccoughtry, Montgomery och Hayes är alla tre viktiga även framåt, mer än i försvaret i mitt tycke, om någon av dessa tre inte har en bra match så märks det kraftigt och man har det tuffare att göra poäng. Montgomery kommer vara en viktig del då hennes trepoängsskytte är otroligt viktigt för detta lag som inte har så många skyttar i laget, hon sköt 6.2 treor per match och hade en fin effektivitet på dessa skott då hennes procent landa på 37%. Haynes är en nyckel då hennes kreativitet att ta sig till korgen kommer vara viktig även denna säsong, hennes crossover är farlig och hon tar sig till frikastlinjen nästan 5.5 gånger per match vilket var 6:e bäst i ligan och hon sätter 4.5 av dessa. Hon är dock en streaky shooter som kan ta ganska dåliga skott emellanåt. Angel Mccoughtry om frisk är topp 3 bäst i denna liga, hon kan göra det mesta i offensiven och hennes drive till korgen samt midrange är på toppnivå. Hon kan göra mycket från ingenting och om hon kommer tillbaka från skadan hon fick förra året strax innan slutspelet kommer detta Dream vara med i toppen ännu en gång.

Dream spelar som sagt väldigt defensiv basket, man förlitar sig på att få stops och sen springa ut i kontring och vara farliga med att attackera korgen samt att man vill hitta Montgomery från tre. Jag tycker dock man är lite tunna från bänken men en spelare som är duktig är Brittney Sykes, hon är en spark plug från bänken, Sykes styrkor är hennes poängmakeri och detta kommer vara viktigt när någon av stjärnorna inte är på golvet.

Dream i år igen kommer vara farliga om man kan få det att klicka framåt kommer vara farliga, man slutade på en 2:a seed i tabellen men saknaden av Angel Mccoughtry var lite för stor i offensiven för att kunna nå hela vägen. Jag tror dock att Dream kan ta sig till slutspelet och vara med i toppen ännu ett år i år.

Chicago Sky

Sky spelar modern basket vill jag säga, mycket rörelse och skott utifrån. Sky är dock bara offensivt, man har flera spelare som är offensivt lagda som kan göra mycket poäng, det såg vi förra året då man var topp 3 i att göra poäng. Samtidigt var man i botten av den defensiva kategorin och det är här man måste bli bättre men jag har inte fått indikationer på att man kommer stärka upp försvaret i år alls. Man kör på som man gjorde året innan också hoppas mest på att anfallet gör jobbet. Sky skjuter ganska mycket utanför paint om det är från midrange eller tre spelar ingen roll, man gillar att få Allie Qugliey som en curl runt screens för öppna skott, hon är deras bästa spelare tillsammans med sin partner Vandersloot som alltid är i toppen av assistligan. Vandersloots courtvision är unikt och hon ser alltid det rätta basketspelet, hög basket IQ på Skys PG dock kan hon bli lite för frisk med turnovers. Skyttet utifrån är viktigt för Sky som gärna höjer tempot också, lagets pace är bland det snabbaste i ligan på nästan 80 possessions per match. Försvaret blir lidande helt klart när laget höjer tempot och man hinner inte täcka upp bakåt och man måste förlita sig på att Diamond D’Sheilds, Qugliey och Vandersloot ska göra jobbet framåt utifrån, Chayenne Parker är också en spelare att titta lite extra på då hon är bra i returtagningen och inside . Sky har Stefanie Dolson också som är en spelare som man kan använda i post mycket då hon har ett par moves hon kan gå till eller som roller i en pick and roll tillsammans med Courtney Vandersloot eller Allie Qugliey. Dolson måste dock bli bättre på lite allt möjligt om hon ska kunna ta nästa kliv i karriären. Hon är en duktig roller i pick and roll och med sin stora kropp kan hon göra rum för sig under korgen dock tycker jag hon har mer svagheter än styrkor då hon kan bli grinig ute på planen, ojämn nivå från match till match. För att vara en big så tar hon sig inte till frikastlinjen som sina kollegor på centerpositionen, spelare som är i toppen av denna kategorin är tre centrar medans Dolson är nästan i botten med sina 1.2 frikast per match. För att vara en stor kropp tar hon få returer 4.6 det finns guards som tar mer returer än Stef. Även om Sky har bra skyttar i Qugiley t ex så måste man ha någon inside i dagens WNBA som kan gå in hårt under korgen, hoppas Dolson kan vara det för Sky. Chicago har ett ungt lag med några veteraner som håller i offensiven och om något år är man troligen med i slutspelet igen, man var och sniffade på en slutspelsplats redan förra året men Dallas Wings tog den i sista matchen.

Jag har inga större förväntningar på Sky inför säsongen då man inte har förstärkt defensiven särskilt mycket och man kommer troligen bli mördade under korgen av större lag som Sparks, Sun och Dream. Jag tror att poängen kommer rasa in på båda sidor bollen för Sky även i år och övern i dessa matcher kommer troligen vara intressanta. Man har en ny coach i James Wade, det kommer bli intressant om han fortsätter på den mer uptempo stilen eller om man försöker sig på något annat med detta material.

Connecticut Sun

Sun tappade nyss en av sina bättre spelare till LA Sparks, Chiney Ogwumike. Förra säsongen var hon en tongivande spelare under korgen och i paint där hon gjorde 14 ppg och tog 7 returer per match. Man kommer sakna hennes offensiva returtagning och skicklighet under korgen, jag tycker dock att nu kan man lägga fullt fokus på Jonquel Jones en av ligans stigande stjärnor. Hon har senaste två säsongerna visat att hon är att räkna med och nu utan Ogwumike kommer Jones få mycket mer utrymme att visa sin fulla arsenal offensivt samt defensivt, hon är lång och gänglig medans hennes release när hon skjuter är högt upp och svår att blocka. Sun som lag spelar, som Sky, ganska modern basket. Man är ett run and gun lag med Jones i mitten som tar returer och är involverad mycket i pick and roll/pop. Sun har bra skyttar i Shekinna Stricklen, Jasmine och Alyssa Thomas samt Jones då. Alla dessa stod för majoriteten av skotten utifrån och man satte allt mellan 1.5 till nästan 2 treor per match förra året. Jag förväntar mig mycket poäng från Suns sida även i år då inte mycket har hänt i truppen och man har Layshia Clarendon som PG från bänken som har fin courtvision för mycket assist. Det finns många utgående kontrakt i Sun till nästa säsong, det kan vara en faktor att spelare vill visa upp sig från sin bästa sida när FA är runt hörnet. Som jag skrev tidigare så tror jag mycket på Jonquel Jones och att Sun kommer kruta på offensivt för kung och fosterland då man har en av ligans bästa offensiv. Måste förbättra sitt bortaspel, man är ett tungt lag att möta hemma dock.

Dallas Wings

Vart ska vi starta med detta Wings. Skyler Diggins Smith deras bästa spelare av två kommer vara out nästan hela säsongen pga att hon varit gravid, hon kommer träna med laget men är ett frågetecken om hon kommer till spel i årt. Där tappar man en oerhört skicklig PG som både kan få igång andra med sitt ledarskap och assistmakeri medans hon själv gör 17 ppg. Hon kommer helt klart vara en stor pusselbit som saknas inför den här säsongen. En annan storstjärna som troligen inte kommer spela är Liz Cambage, förra årets poängligavinnare på sina 23 ppg vill bli trade:ad på det har man tappat en lovande Karima Christmas-Kelley till Minnesota Lynx. Ojojoj, Wings kommer få det tufft i år det är ett som är säkert. Kayla Thornton, Allisha Grey och Glory Johnson måste alla tre kliva upp två-tre nivåer till om Wings ska ha chans till ett slutspel samt att rookie Arike Ogunbowale och Tayler Hill måste prestera på en hög nivå också. Jag tror att det kommer bli svårt för Wings att hitta ersättare eller hitta någon internt som kan stå för dessa nummer som de förlorar i och med Diggins-Smith och Cambage bortfall från truppen. Man har dock fått in en veteran till coach i Brian Agler som har vunnit flera titlar med LA Sparks mfl och som möjligtvis kan få in en bra struktur i laget.

Det kommer bli en tuff säsong för Wings med mycket turbulens och deras två bästa spelare är borta. Cambage var också det defensiva ankaret i laget och Wings kan inte bli sämre i sitt försvar än vad man redan är, det är något som varit ett minus i flera säsonger nu.

&t=64s

Indiana Fever

Fever är ett ungt lag och förra året tog man 6 vinster och i år tror jag att man kan få några till. Man har draftat in två bigs för returtagningen och försvar runt korgen vilket verkligen behövs då man hade en av ligans kortaste frontcourts förra året och blev ofta slagna i returtagningen. Dessa två har varit bra i college men det är alltid ett stort kliv från college till seniorspel. Inga förväntningar på detta Fever då man är ett rebuild lag och man vill utveckla sina ungdomar, deras bästa spelare är dock en veteran, Candice Dupree. Hon gör det mesta framåt för detta lag och opererar under korgen och i midrange, hon är viktig för detta Fever då hon både är en ledare och någon som kan ta tag i saker när det går tungt, hon är en bra spelare på den här nivån men ingen Elena Delle Donne eller något liknande. En annan spelare som kan ge Fever impact är Erica Wheeler, hennes snabbhet och handle kan öppna upp ytor för medspelare.. Andra som man gärna får hålla koll på är Tiffany och Kelsey Mitchell (inte släkt) det är synd att Victoria Vivians skada sitt korsband och kommer inte till spel denna säsong. Det hade varit intressant att se dem tre i år. Dessa tre är scorers som kan skjuta lights out från trepoängslinjen när de kommer igång. Fever spelar i ett väldigt långsamt tempo, man ville få upp det förra säsongen och börja spela lite mer som Sun och Sky men man har inte riktigt dessa spelartyper för ett högt tempo då t ex Dupree är mer i post. Vi får se om man kan lyckas byta filosofi inför denna säsong.

Las Vegas Aces

Håll koll på Aja Wilson, hon är Aces bästa spelare, hennes position är center eller power forward men det är inte viktigt det viktiga är att hon i sin rookie säsong tog Aces nästan till slutspel. Wilson var helt fantastisk under förra säsongen med sina 20 ppg, 8 rebs och 1,7 blks. Aces kommer vara spännande framåt i år igen med McBride, Plum, Wilson, Young och Young som alla kan göra poäng på en hög nivå. Det är LVs försvar som är ett frågetecken man hade i princip en layup line i paint hela säsongen lång i försvaret och jag ser inte att detta kommer förändras mycket. Man draftade in Jackie Young som nummer 1 overall i draften men hon är en guard, visst hon är allround och kan både spela framåt och bakåt på en bra nivå, det löser dock inte hålet man har inside. Wilson är en offensiv spelare först och främst medans det finns ett par centrar från bänk som har en stor kropp men jag tycker inte att man såg någon särskild förändring kring försvaret i paint, möjligtvis Carolyn Swords som är mer av en defensivt tänkande spelare men tycker inte hon håller standarden. Aces kommer troligen fokusera all sin kraft på att göra poäng framåt och försöka vinna matcherna på det sättet. Wilson kommer vara en stor del offensivt hos LV tillsammans med Kayla McBride. Aces kommer slåss om slutspelet även i år och troligen komma med som en lägre seed då Dallas Wings mest troligt inte kommer vara med i snacket där.

Nyheter: Liz Cambage har blivit trade:ad till Las Vegas Aces! Dynamiken mellan Cambage och Wilson kommer vara intressant att se. Detta är definitivt ett stort steg i rätt riktning för Aces som har sin core klar med Wilson, McBride, Plum och Young. För Aces skull hoppas jag att Cambage vill spela, hon sa innan säsongen att det enda laget hon ville spela för var Sparks. Vi får se hur det utvecklar sig, jag tycker fortfarande att detta är ett riktigt fint move av Aces att få en så dominerande spelare för i princip ingenting.

Los Angeles Sparks

Det har pratats mycket om Sparks senaste tiden då de ordna en trade med Sun för Chiney Ogwumike, hon kommer vara ett stort plus framåt för LA. Det har, innan denna trade, pratats mycket om att Liz Cambage skulle komma till Sparks inför säsongen, jag tror det blir svårt att få henne till LA nu när Ogwumike tagit upp den platsen. Möjligtvis att Ogwumike kan vara en del i en trade för Liz men det har jag svårt att tro. Sparks var inte sig själva förra året då man knappt kunde vinna matcher som brukade göra tidigare. Man hade det svårt framåt medans defensiv var solid som vanligt med Odessey Sims, Alana Beard och Chelsea Gray tillsammans med Candace Parker höll man motståndet till väldigt få poäng under säsongen. Som jag skrev dock så hade man det svårt med offensiven och mycket var pga skador på nyckelspelare som Nneka Ogwumike och Parker som drogs med skavanker under hela säsongen, knä och ryggproblem för det mesta. LA idag är inte som förra året, man har dock få guards i sin rotation och det kommer bli ett huvudbry för nye coachen Derek Fisher att ordna en bra rotation i backcourt samt att hålla de tre stjärnorna nöjda i frontcourt där man inte riktigt vet hur många minuter man ska spela Ogwumike-systrarna och Parker. Kommer man spela alla tre samtidigt kommer det bli returtagning för hela slanten samt att det eventuellt kommer bli rätt dålig spacing. Det finns många frågetecken när det gäller just dessa saker men talangmässigt är detta Sparks uppe i toppen verkligen, man går all in på att gå hela vägen i år när flera i toppen har tappat tongivande spelare eller att de kommer tillbaka från skada och man vet inte riktigt vart de står. Sparks kommer troligen vilja dominera i paint och i returtagningen, man var en av ligans sämre lag under korgen förra året och nu har man förstärkt med en riktigt tung pjäs under korgen och tillsammans med sin syster kommer Chiney och Nneka bli farliga på offensiva returer. Rookie Kalani Brown är också en kraftfull center typ som kommer vilja visa vad hon går för, det kommer verkligen bli tufft för Fisher att hitta speltid för alla frontcourt spelare detta år, det blir spännande att se hur hans tankar kommer gå under säsongen. Sparks har fortfarande en spelare som är ett frågetecken så här långt in i traning camp och det är Chelsea Gray och man vet ännu inte om hon kommer till start till öppningsmatchen i slutet av maj. Sparks är helt klart ett lag vi ska hålla ögonen på, hemmaplan är man otroligt stark på och man är titelkandidater i år.

Minnesota Lynx

Maya Moore kommer inte till start detta år för Lynx! Ett otroligt stort tappa, Moore har varit en ikon för hela WNBA i många år och det är inte bara Lynx som tappar en av sina stjärnor utan hela ligan. Moore är en otrolig bucket getter som kan vända en hel match själv i princip och det är tråkigt att hon valt att inte spela denna säsong. Lynx tappar en scorer av högsta rang och man har inte hitta någon att fylla tomrummet när det gäller Moore, man hoppas att rookie Lexie Brown kan visa sig vara ett bra drag då hon är en fin trepoängsskytt. Minnesota kommer få det tufft i år, Sylvia Fowles är dock en ljusglimt i mörkret då hon är en best i den här ligan, ett monster som kan dominera inside och i returtagningen på ett brilliant sätt. Förra året var hon inte lika effektiv men året innan det då Lynx tog sin fjärde titel på åtta år och då hade man kommit till final sex av dessa åtta år, mycket imponerande. Man har en otroligt bra coach i Cherly Reeve som kan få detta Lynx att spela organiserat och taktiskt bra men om man tappar Maya Moore och sin startande point guard sen 10 år tillbaka i Lyndsay Whelan (gått i pension) så kommer man få problem, samtidigt som man inte riktigt vet vart Rebekha Brunson kommer befinna sig då hon är i FA och nyss blivit mamma, kommer hon återvända eller ta ett sabbatsår? Med dessa tre out för Lynx kommer man troligen få det svårt att hitta sin identitet och kommer behöva Fowles produktion ännu mer än tidigare. Man har fått in Karima Christmas-Kelley från Wings men hon är fortfarande ett oprövat kort i en större roll, förra året hade hon Liz Cambage och Skyler Diggins-Smith att luta sig på innan knäskadan som fick hennes säsong att avslutas abrupt. Tycker Karima är en bra defensiv spelare i vilket fall. Jag tror Lynx kommer få det svårt i år, att hålla sig i toppen kommer inte vara något som kommer hända för detta lag, Fowles är duktig och bör kunna leda laget i poäng denna säsong.

New York Liberty

Liberty har haft det turbulent enda sen förra säsongen då James Dolan annonserade ut att han ville sälja laget. Det har varit upp och ner men nu verkar det som att han lyckats sälja Liberty till en herre vid namn Joe Tsai som är delägare i NBA laget Brooklyn Nets. NY har också bytt arena flertal tillfällen, förra året spelade man sina matcher i Westchester medans större matcher mot lag som Seattle Storm och LA Sparks spelades i Madison Square Garden, laget kommer fortsätta att spela sina matcher i Westchester framöver. Liberty som lag är väldigt defensivt fokuserat man har dock skaffat in rookie Asia Durr som är en raket från trepoängslinjen då hon kan gå loss närsomhelst. Durr, Kia Nurse och storstjärnan Tina Charles kommer ha nycklarna till anfallet i år. TC är en väldigt bra när hon får opererar i post och midrange, hon blir dock double-teamed väldigt snabbt och kan ibland visa tecken på stress och förlora bollen i dessa situationer. Hon hade inte mycket till hjälp framåt säsongen som var, det var Charles och ingen annan som kunde göra poäng offensivt och det var inte konstigt att var i botten av tabell poängmässigt. I år kommer man som sagt förlita sig på rookie Durr och Charles allra mest, dessa två är gjorda för att göra poäng. Vi har en svensk med i laget, Amanda Zhoui B som alltid är spännande att följa! Liberty har jag inga större förväntningar på, det kommer bli spännande att se hur man spelar framåt och om Asia Durr kan visa upp sig.

Phoenix Mercury

Mercury har en stor chans att ta hem titeln i år enligt mig, man har dock en viktig spelare borta i 12 veckor framåt, legendaren Diana Taurasi. Hennes trepoängsskytte och clutchness kommer vara något Phoenix kommer sakna väldigt mycket. Jag gillar dock Mercury oavsett med eller utan Taurasi. Laget är erfaret och man är ett balanserat lag från guards till bigs, dock skulle jag vilja ha en solid backup till Brittney Griner vilket laget inte har just nu. Briann January är en f.d defensive players of the year flera gånger medans man har en Brittney Griner som kan spela båda sidor bollen, Griner är en farlig spelare i post eller när hon får faceup strax nedanför frikastlinjen. Dewanna Bonner visade förra året att hon är någon Mercury kan räkna med då hon efter sitt sabbatsår kom in och gjorde avtryck direkt båda sidor bollen, framförallt är hon ett bra alternativ till Griner andra scorer. Mercury har tagit in några viktiga rollspelare som Essence Carson från LA Sparks och man har farliga rookies som Sophie Cunningham hon skjuter 40% från tre i college och kommer vara nyttig i spacing när Griner har bollen i post, Cunningham och Yvonne Turner kan göra en impact under säsongen. Mercury spelar mycket genom Griner precis som man bör göra då hon är en av ligans bästa spelare men man har flera alternativ att luta sig mot och man har ett bra djup för att gå långt denna säsong. Laget kommer bli spännande att följa i år och jag tror mycket på Phoenix även om Sparks har rustat upp och Mystics har Delle Donne så tror jag att Mercury kommer ge dessa en riktig fight denna säsong.

Seattle Storm

De regerande mästarna Seattle Storm kommer in till denna säsong skadeskjutna då MVP Breanna Stewart är out för säsongen pga en hälskada hon ådrog sig i Euroleague-finalen för en månad sen ungefär. Mycket tråkigt då Stewart var riktigt vass förra året för detta Storm och ledde laget tillsammans med Sue Bird, Jewell Lloyd och Natasha Howard framförallt, till en titel då man slog Washington Mystics i finalen med 3-1 i matcher. . Nu får man klara sig utan henne, samtidigt har man fått sig ännu en smäll inför säsongen då coach Dan Hughes fått cancer och kommer således inte kunna sitta på Storms bänk denna säsong. Mycket stora smällar som Seattle åkt på innan säsongen och det kommer bli intressant hur man tar sig an vad som komma skall. Storm har dock fortfarande kvar legendariska point guarden Sue Bird, en ledare av allra högsta klass samtidigt som man har en ung scorer i Jewell Lloyd som delade alltsomoftast det offensiva med Breanna Stewart. Dessa två tillsammans med power forward Natasha Howard kommer vara otroligt viktiga pjäser för detta Storm om man ska kunna komma nära en final igen även i år. Man har i princip samma lag som förra året minus Stewart och jag tycker inte man bör underskatta Sue Birds ledarskap samt erfarenheten av stora matcher kommer vara till fördel för Storm. Deras spel handlar mycket om att få Lloyd runt screens, trepoängsskytte och att lägga ner grovjobbet under korgen. Förhoppningsvis kommer man kunna få produktion från Alisha Clarke som man tror mycket på.

Washington Mystics

Mystics var i final förra året och dit vill man i år igen. Laget är detsamma som förra året och man vill göra en push till, Elena Delle Donne är fortfarande i sin prime dock är hon lite för skadebenägen för Mystics bästa. Man har bra spelare att luta sig mot i sin backcourt i Kristi Tolliver, Ariel Atkins, Natasha Cloud och Ariel Powers. Rotationerna kommer dock vara ett frågetecken då denna backcourt är ganska tajt, alla spelarna är bra och håller en hög nivå i WNBA, det kommer bli spännande att se hur man kommer mixa upp det i år. Mystics saknar returtagning i sitt lag och medans andra lag har rustat upp rejält i frontcourt har Mystics inte riktigt samma slagkraft där som i andra positioner dock är nya rookien Sam Fuehring intressant då hon tog 7.2 returer per match i college och gjorde 10 ppg. Hon kan kliva ut och space:a golvet med sina 37% från tre. Elena Delle Donne är en MVP-kandidat varje säsong, hon är en av ligans bästa offensiva spelare och kan go off närsomhelst. Mystics snabbhet i sitt anfallsspel kommer bli tufft att stoppa, speciellt i pick and roll då andra lag har lite tyngre centrar att spela med medans Tolliver kan ta sig till sin plats på golvet när hon vill, Delle Donne är farlig i alla lägen men jag tror att man kommer utnyttja henne i postups mer än tidigare i år då man vill få henne nära korgen för enkla poäng eller double-teams så hon kan kicka ut bollen för tre. Mystics var ett bra lag från trepoängslinjen förra året och man kommer vilja fortsätta på det spåret även i år. Backcourt rotationen kommer vara ett problem eller en välsignelse för Mystics, allt beror på om spelare accepterar mindre minuter och om man kan få ett sammansvetsat lag bland guardsen.

Det kommer bli en jämn säsong och spännande säsong i år tror jag och det kommer bli spännande att se hur LA Sparks, Minnesota Lynx och några andra lag tar sig igenom det hela. Många förändringar har hänt men är det bra eller dåligt? Vi får låta det vara osagt just nu.

Tack för att ni läste!

Ett inlägg av